ASIA

 

Reiseguide: Seychellene på budsjett

Seychellene utgjør noen av de vakreste, og ikke minst dyreste, øyene i verden. I dette tropiske paradiset er det kort mellom nydelige strender, men langt mellom de lave prisene. Likevel finnes det måter å utforske og oppleve dette spennende landet uten å blakke seg fullstendig. Øyriket Seychellene ligger i Det indiske hav, nord for Madagaskar…

Tilbakeblikk på reiseåret 2023

2023 er kommet til veis ende, og tiden er kommet for et tilbakeblikk på reiseåret som har vært. Jeg synes nettopp jeg skrev oppsummeringen for 2022. Hvor blir liksom årene av? 2023 ble ikke det helt store reiseåret når det gjelder antall reiser og destinasjoner, likevel har det bydd på fantastiske opplevelser og noen riktige…

Bokomtale: Prosjekt Grenseløs – en reise til land som ikke er land

Jørn Bjørn Augestad, eller «Vagabjorn» som han kaller seg, fullførte i 2019 målet sitt om å reise til alle verdens land. Det resulterte i boken REIS – verden er ikke så farlig som du tror, som jeg tidligere har skrevet en bokomtale om. Nå er han ute med ny bok, som heter Prosjekt Grenseløs –…

Langs farefulle og legendariske Karakoram Highway

Hva er den skumleste veien du har kjørt? Hva er den vakreste? Karakoram Highway knytter sammen Pakistan og Kina gjennom noe av det mest storslagne landskapet i verden, men den er likevel ikke noe for alle. – Allah Akhbar! Kvinnen ved siden av meg krymper sammen og trekker hijaben ned over øynene, mens minibussen sneier…

Al Balad: Gamlebyen i Jeddah

Al Balad er den historiske gamlebyen i Jeddah, Saudi-Arabias nest største by. Navnet Al Balad, betyr rett og slett «byen». Et historisk vidunder reist av koraller og fargerikt, utskåret treverk. Et helt fantastisk skue og et av de mest spesielle stedene jeg har vært. Jeddah ligger på Saudi-Arabias vestkyst, omtrent 70-80 km vest for Mekka,…

Regnfulle vårdager i Taipei

Taipei er hovedstaden i Taiwan, og ligger nordvest på øya. Nesten 3 millioner av landets 23 millioner innbyggere bor her. Det er en trivelig storby, med en rekke attraksjoner og interessepunkter. En by man fort blir glad i, til tross for at man kan bli utsatt for både ustabilt vær og jordskjelv.  Taiwan ligger utenfor…

Dokumentarserien Tiger King og dyrenes tragiske skjebne

Visste du at det finnes færre tigere igjen i det fri, enn det gjør i fangenskap i USA? Hele 95 % av deres opprinnelige habitat er borte, og antallet individer minker stadig. I USA derimot, blir det bare flere og flere. Over 5,000 tigere bor idag i the land of the free i private og…

Roadtrip i Oman – Hav, fjell, borger og ørken

Sultanatet Oman ligger øst mot kysten på Den arabiske halvøy, med grenser til De forente arabiske emirater, Saudi-Arabia og Jemen. Landet regnes som en liberal og fredelig oase i et ellers ganske så konservativt og stormende nabolag. Et naturskjønt og vakkert land, med en rik kultur og historie. Jeg fikk en innføring til landet i…

Moskeer, fort og røkelse i Muscat

Hovedstaden i Sultanatet Oman heter Muscat, og er også landets største by. Klemt mellom hav og fjell, er dette på mange måter en av de mest billedskjønne byene i Midtøsten. Selve navnet er dessuten av de mer eksotiske jeg har hørt. Er du ikke enig? Muscat ligger ved Arabiahavet, og er ganske stor i utstrekning.…

Som kvinne i Saudi-Arabia

Jeg kom denne uken hjem fra Midtøsten, etter å ha besøkt flere av Gulf-statene på egenhånd. Derav Saudi-Arabia, et land hvor kvinners rettigheter lenge har vært svært begrenset. Nylig begynte Saudi-Arabia, som lenge har vært et av de vanskeligste landene i verden å reise til, å utse e-visum raskt og enkelt til turister fra 51…

Båt og bading i Coron

Coron befinner seg nord i Palawan, som har blitt kåret som den vakreste provinsen (og øya) i verden. Her kan man snorkle ved skipsvrak og store stimer fisk, bade i vakre laguner og brakksjøer innrammet av kalksteinsklipper, se nydelige solnedganger og ildfluer som lyser opp nattemørket. Etter å ha sett bilder fra Coron på Filippinene…

Spøkelsesaper, strender og sjokoladetopper på Bohol og Panglao

Når man besøker et land som Filippinene, som består av over 7,000 øyer, kan det være vanskelig å vite hvor man skal dra. Jeg var likevel veldig klar på at Bohol, med spesielle og frodige interiør absolutt måtte besøkes. At Panglao lå så nært som det gjør, var et stort bonus. Bohol og Panglao befinner…

Tilbakeblikk på reiseåret 2019

Årene går, reisingen består? 2019 er på hell, og det er på tide å oppsummere reiseåret som har gått. Totalt har 15 land, inkludert Norge, blitt besøkt, men for første gang på flere år har jeg prioritert å returnere til land jeg har besøkt tidligere framfor å utforske nye. Jeg har bare besøkt fire nye…

De hengende kistene i Sagada

Filippinene er ikke bare strender. I høylandet på landets største øy, Luzon, ligger fjellbyen Sagada blant kalksteinsklipper og furutrær. Et sted med en annerledes historie, og noen svært så annerledes attraksjoner. – Det henger kister på nesten alle klippeveggene her i området, sier Anggi og peker bortover. – Bestefaren min ligger i en av disse,…

Hav, sand og klipper i El Nido

Har du sett bilder fra Filippinene er sjansen stor for at flere av dem er fra El Nido og omegn. Destinasjonen, omringet av turkise hav, innbydende strender og dramatiske kalksteinsklipper, har fort blitt en av de mest populære i hele øyriket. El Nido ligger nord på øya Palawan i regionen med samme navn. Palawan ble…

Hunza-dalen – en reise til det opprinnelige Shangri-La

I fjellene lengst nord i Pakistan, ligger Hunza-dalen. Et tidligere kongerike vakrere enn hva man kan forestille seg. Dette fjellområdet er dessuten hjemmet til et gjestfritt folk som både i utseende, historie og natur skiller seg fra resten av landets befolkning. Utsikten fra balkongen min er storslagen. Hunza View Hotel viser seg å leve opp…

Utflukt til Kharanaq, Chak Chak og Meybod

Tittelen høres kanskje ut som en salig røre merkelige navn? Turen til Kharanaq, Chak Chak og Meybod er likevel den mest kjente utflukten fra byen Yazd i Iran, hvor man besøker en rekke steder som alle tar deg flere hundre år tilbake i tid. Det sies at det vanligvis er mange turister som tar denne…

Fantasifulle og fargerike opplevelser i Taichung

Taichung er den tredje største byen i Taiwan, og regnes som landets kunstneriske og kreative sentrum. Byen er derfor kjent for å ha en del merkelige, fantasifulle og fargerike opplevelser å by på. I Taichung finner man blant annet en kirke formet som et skip, en annen kirke formet som en stillettsko, et jordskjelv-museum, en…

Reiseguide til Filippinene

Jeg har lenge visst at jeg ønsket å reise til Filippinene, men jeg visste ikke helt hvor jeg skulle dra. Med sine over 7,000 øyer, har landet nok av steder å by på, og noe for enhver smak. Til slutt havnet jeg på rundt ti av dem. Med denne lille reiseguiden håper jeg å kunne…

Beijing – 24 timer visumfritt i Kina

«Alle» vet at man må ha visum for å besøke Kina, noe som kan være en ganske omstendelig prosess. Dersom du bare er i transit og har en mellomlanding i landet, er likevel sjansene store for at du slipper inn i landet visumfritt. Mange land får faktisk 72 timer visumfri transit i Kina ved ankomst…

Byblos – en av de eldste byene i verden

Det er en håndfull byer som kjemper om tittelen verdens eldste. Byblos i Libanon er en av dem. Her bosatte det seg mennesker allerede for 10,000 år side – og de siste 7,000 årene har mennesker bodd her kontinuerlig.  Byblos er ikke store byen. Det bor bare rundt 40,000 mennesker her, faktisk enda mindre enn…

Blant rismarker og karstfjell i Ninh Binh

Ninh Binh er et vakkert landskapsområde i nordlige Vietnam som ofte blir kalt «Halong Bay på land». Selv synes jeg også området minnet meg om både Viñales på Cuba og Yangshuo i Kina. Likevel hadde stedet noe helt for seg selv. Ninh Binh ligger rundt 100 km sør for Hanoi, men er som en helt…

Det romerske underverket Baalbek

Bare noen kilometer vest for den syriske grensen, ligger et av romertidens største og best bevarte underverker; Baalbek. Et underverk man for tiden kan oppleve å få ha helt for seg selv. Baalbek ligger rundt 85 km fra Beirut, i den fruktbare Bekaadalen. Denne frodige dalen regnes som det viktigste jordbruksområdet i Libanon. Her har…

Innenfor den gamle bymuren i Lahore

Lahore er den nest største byen i Pakistan, og en av de største byene i verden. Her lever nesten 10 millioner mennesker sammen i en kaotisk røre, i det som kalles Østens Paris og, ikke minst, Pakistans kulturelle hjerte. – Det er et lokalt ordtak som forteller at man er ikke født før man besøker…

Blant høstfargene i Phander-dalen

I fjellene nord i Pakistan finnes det mange daler og bosetninger. Phander-dalen er en av dem. Denne dalen, på 3,000 meters høyde, er sikkert et fargerikt sted generelt, men på høsten tas skjønnheten til nye høyder. Phander-dalen strekker seg vestover i omtrent 10 mil fra byen Gilgit, men til tross for dette hopper de fleste over…

Tilbakeblikk på reiseåret 2018

Da var den tiden her igjen. 2019 lusker like om hjørnet, og det er tid for å se tilbake på reiseåret som har gått. 2018 ble ikke det store reiseåret når det gjelder antall reiser, men antall opplevelser og antall destinasjoner ble likevel mange. I år ble 13 land besøkt, på fem ulike turer, hvorav åtte…

Kandovan – første vinterdag i Irans Kappadokia

Lengst nordvest i Iran, på grensen til Aserbajdsjan, ligger Kandovan. Irans versjon av tyrkiske Kappadokia, et lite eventyrland hvor mennesker i lange tider har bosatt seg i grotter og merkelige steinformasjoner.  Da jeg undersøkte hvilke steder jeg ønsket å besøke i Iran, var det ett sted som fort ble et must. Dette stedet lå svært…

Halve verden rundt i Isfahan

Isfahan (skrives også Esfahan) er en av de eldste byene i Iran, og den tredje største. Perserne kaller byen Esfahan Nesf-e Jahan, som betyr «Isfahan er halve verden», på grunn av byens mange religiøse og historiske bygninger, hager og monumenter – og generelle storslagenhet.  Jeg hadde i grunn lave forventninger til Isfahan, selv om jeg leste…

Beirut – en by av kontraster

Beirut er ved første øyekast ganske så forvirrende. Byen er en blanding mellom øst og vest, tradisjonelt og nytt, og flere titalls religioner og folkeslag. De fleste byer har gjerne en klar identitet, og er gjerne lette å bli kjent med. Man skjønner liksom «greia», men akkurat det er ikke helt tilfellet med Beirut. Jeg tilbrakte…

Hva kan man forvente i Pakistan?

Verden slutter aldri å overraske meg, og det er den nyligste reisen min et godt eksempel på. Hvem hadde trodd at Pakistan, med sitt fryktelig dårlige rykte, kunne være så vakkert og gjestfritt? Jeg kom nylig hjem fra Pakistan, etter å ha tilbrakt et par uker i de nordlige områdene av landet. Jeg besøkte Lahore,…

Typisk Sentral-Asia

I høst er det to år siden jeg reiste rundt i Sentral-Asia, et av de mest fantastiske stedene jeg har vært. Man skal jo ikke stereotype en hel region, men landene jeg besøkte i Sentral-Asia hadde mange ting til felles, og flere av disse setter jeg fokus på i dette innlegget. Hva er egentlig typisk…

Shiraz- når ting ikke går som planlagt

Shiraz var i mange år hovedstaden i Persia, og regnes fortsatt som Irans kulturhovedstad. Her strekker historien seg et par tusen år bakover, og inneholder antikke byer, vindyrking, magiske byggverk og poesi. Shiraz regnes også som rose-byen. Den har fine rosehager, rosa moskeer, rosa sjøer, og …. regn? Når jeg begynte å planlegge reisen til…

Ørkenbyen Yazd

Midt i hjertet av Iran ligger den gamle ørkenbyen Yazd, mellom en saltørken i nord og en sandørken i sør. Her finner man utallige vindtårn, takoverbygde basarer og moskeen med de høyeste minaretene i hele Iran. Jeg ankommer Yazd med tog etter fantastiske Kashan, og finner raskt veien ut i byens gater. Hele det gamle sentrum av…

9 alternative templer i Angkor

Angkor-komplekset i Kambodsja er gigantisk, men de fleste holder seg til de tre største templene, Angkor Wat, Bayon og Ta Prohm. Nedenfor kommer en liste på ni andre, mindre besøkte templer som også er verdt å stoppe innom. Det store området Angkor var khmerrikets sentrum da de for rundt tusen år siden regjerte i store…

Abyaneh – den røde byen

Oppe i fjellene i sentrale Iran ligger en av landets eldste og vakreste byer, Abyaneh. Selv om landsbyen med årene har blitt turistifisert, er det ikke til å komme vekk fra dens nydelige arkitektur, historie og plassering. Det sies at Abyaneh kan spore sin historie 2,500 år tilbake i tid. Stedet ble bosatt av religiøse flykninger,…

Inn i Maranjab-ørkenen

En stor del av sentrale og vestlige Iran består av ørken, og en del av denne er Maranjab-ørkenen utenfor Kashan. Her finnes både kameler, store sanddyner, en saltsjø og muligheten til å tilbringe natten under stjernene i en 400 år gammel karavanserai. Jeg var ganske klar på at jeg ønsket å oppleve ørkenen da jeg…

Fjellbyen Sheki i Aserbajdsjan

Byen Sheki ligger i fjellene vest i Aserbajdsjan, mot grensen til Georgia. Her finner man dype skoger, gamle palasser, ren luft og en ulvemann (!). Byen er med andre ord en fin kontrast til hovedstaden Baku. Turen til Sheki startet ikke akkurat så bra. Jeg forlot hotellet i Baku grytidlig om morgenen, før solen hadde…

Kashan – møtet med Iran

De fleste lar sitt første møte med Iran være millionbyen og hovedstaden Teheran. Selv ønsket jeg en litt mykere start, og satte meg på bussen tre timer sørover til den ganske mye mindre byen Kashan, som fungerer som en oase i den store ørkenen. Etter jeg landet i Iran, hadde jeg nærmest flydd gjennom passkontrollen,…

Stammer nordmenn og guden Odin fra Aserbajdsjan?

I den lille landsbyen Kish, langt inne på landsbygda i Aserbajdsjan, finner man noe merkelig. En byste av ingen ringere enn vår egen Thor Heyerdahl. Mannen som dro på spektakulære ekspedisjoner, hvor han blant annet seilte over verdenshav på flåter, inspirert av teorier om kontakt mellom kulturer i forhistorisk tid. De fleste av teoriene og…

Tilbakeblikk på reiseåret 2017

Er det bare meg, eller går årene raskere og raskere? Nok en gang er tiden kommet for å  oppsummere reiseåret som har vært. Det har også i år vært en fin blanding lengre og kortere reiser, og totalt har tre kontinenter og 13 land blitt besøk i reiseåret 2017, hvorav 10 av dem er nye.…

Reiseguide til Iran

Flere og flere får øynene opp for Iran, et av de kanskje mest misforståtte landene i verden. Iran er et spennende sted å reise rundt, og svært rik på kultur, vakker natur og tusenårige tradisjoner. Iran er mye, men det er ikke det farlige, krigsherjede terroristlandet som mange kanskje har inntrykk av. Før jeg dro…

På ville veier i Tadsjikistan

Etter den fantastiske fjellturen i Fann-fjellene i Tadsjikistan, ventet en ellevill biltur over ville veier på å ta meg tilbake til sivilisasjonen, og byen Khujand. Etter frokost, som bestod av brød og vodka (!), gikk jeg for å pakke sammen sakene mine i fjellhytta jeg overnattet i, mens jeg ventet på at sjåføren min skulle…

Et fjelleventyr i Fann-fjellene

– Snakker han hverken engelsk eller russisk? Guiden min, Said, står i skyggen og skuer oppover fjellene hvor morgensolen skinner, mens han knasker på valnøtter han plukker ut av bukselommen. Jeg ser forfjamset bort på Gulestan, hennes svigerdatter og barnebarna, som jeg har overnattet hos. – Nei, ikke annet enn noen få ord. Men han…

Steder jeg gjerne reiser tilbake til

Det er ikke til å stikke under en stein at jeg stort sett drar til nye steder når jeg først skal reise. Det er det mange grunner til. Først og fremst fordi reising for min del i stor grad handler om å oppleve og lære nye ting, utvikle meg og utforske. Fordi det å besøke…

Blant templene i Angkor

En tuktuk, tre dager, 15 templer, tusenvis av turister og fem milliarder bilder. Slik kan man kanskje oppsummere tiden min blant templene i Angkor – Kambodsjas stolthet. Mange av oss har nok drømt om å overvære soloppgangen ved tempelet Angkor Wat, hvor man ankommer i mørket, venter til solen står opp og hele himmelen eksploderer…

Dusjanbe og veien til fjellene

Etter Kirgisistan og Kasakhstan, var Tadsjikistan neste stopp på reisen min i Sentral-Asia. Det minst besøkte landet i regionen etter Turkmenistan, men med de flotteste fjellene og de mest gjestfrie menneskene du kan tenke deg. Jeg lander i hovedstaden Dusjanbe. Det er fryktelig varmt, tørt og sand fyker rundt i vinden. Jeg blir hentet av…

Tempelsightseeing i Kyoto

Kyoto var Japans hovedstad i over tusen år før denne ble flyttet til Tokyo. Byen regnes likevel fortsatt som landets kulturelle hovedstad, siden over halvparten av Japans kulturarv befinner seg i dette området. Kyoto er et fascinerende sted. Hvor det føles som en reise framover i tid når man besøker hypermoderne Tokyo, er det som…

Verdens syv nye underverk

I år 100 f.Kr. skrev dikteren Antipatros fra Sidon ned en liste på syv byggverk fra antikken som han regnet som underverker. Her stod blant annet kolossen på Rhodos og de hengende hagene i Babylon. Siden den gang har byggverkene gått tapt, en etter en, som følge av krig, jordskjelv og andre ødeleggende hendelser. Over…

11 ting å gjøre i Almaty

Byen Almaty ligger i Kasakhstan, og var tidligere landets hovedstad. Den jobben overtok derimot Astana i 1998, men fortsatt regnes Almaty som landets største og mest besøkte by. Kasakhstan er det største landet i verden som ikke grenser til noe hav, og tilhørte fram til 1991 Sovjetunionen. De fleste forbinder kanskje landet med Borat, men…

På båttur i Halong Bay

Var det ett sted jeg visste jeg måtte besøke i Vietnam var det Halong Bay. Her i bukten finnes det nesten to tusen steile kalksteinsøyer som stuper ned i havet og skaper et landskap ulikt noe annet sted i verden. Det må likevel sies først som sist at Halong Bay er en av de mest besøkte…

En ferie fra ferien i Nong Khiaw

Selv om Luang Prabang har en fryktelig avslappet og herlig atmosfære, bestemmer jeg meg for at jeg ønsker enda mer ro og fred noen dager, og setter meg på minibussen til den lille landsbyen Nong Khiaw lenger nordøst i Laos. Det korte, men fine oppholdet i Nong Khiaw blir på en måte som en ferie…

Hengekøyelivet på Koh Rong Samloem

Vinden blafrer i håret og sjøsprøyten står i luften. Det er snart en halvtime siden vi forlot fastlandet, og øya Koh Rong Samloem kommer stadig nærmere. De fleste går av båten i vakre Saracen Bay, men jeg fortsetter til den andre siden av øya – og gleder meg til noen avslappende dager på stranda. Koh…

Bukhara – den helligste byen i Sentral-Asia

Fra ryddige, moderne og til en viss grad sterile Samarkand, tar toget meg desto lenger vestover. Etter flere timer ankommer toget Bukhara, og tiden er kommet for nok et eventyr langs den gamle Silkeveien. Bukhara viser seg på mange måter å være langt fra steril og moderne. Her kommer historien virkelig til sin rett. Bukhara…

Fem steder å besøke rundt sjøen Issyk-Kul

Innsjøen Issyk-Kul ligger i Kirgisistan, og regnes som den nest høyeste fjellsjøen i verden etter Titicaca-sjøen i Bolivia. Navnet betyr «den varme sjøen», men vannet er ikke spesielt varmt her akkurat, det kommer heller av sjøens saltinnhold som gjør at sjøen ikke fryser på vinteren. Issyk-Kul ligger på 1,600 meters høyde, og er den største…

Kambodsjas mørke fortid

Med tanke på hvor mange som nå besøker templene i Angkor Wat og de solrike strendene og øyene på sørkysten av Kambodsja, er det lett å tro at det er sånn det alltid har vært. Men slik er det ikke. Mens man på 70-tallet i Europa gikk med platåsko, danset til Abba og laget peace-tegn…

11 ting å gjøre i Luang Prabang

Før jeg dro til Laos hadde jeg sett meg ut Luang Prabang som et sted jeg bare måtte besøke. En eldgammel, hellig liten by omringet av store elver og grønnkledde, frodige fjell med flere titalls templer, vakker arkitektur og en fargerik historie. Det høres ganske fristende ut, eller hva? Det er ingen tvil om at…

Til fots mellom rismarker og landsbyer i Sapa

Chai er 25 år og tobarnsmor, men den lille, nette jenta ser ut som hun nettopp har blitt tenåring. De neste to dagene skal hun ta meg med fra landsby til landsby mellom rismarkene i Sapa, helt nord i Vietnam på grensen til Kina. Det ender opp med å gi meg et fantastisk innblikk i…

Rundt det gamle kvartalet i Hanoi

For en eller annen grunn var aldri Vietnam i søkelyset mitt slik for eksempel nabolandene Kambodsja, Kina og Laos har vært. Men det snudde raskt når jeg begynte å undersøke landet og hva man kan gjøre der. På denne reisen valgte jeg å fokusere på landets nordlige deler, og hadde basen min i hovedstaden Hanoi.…

Tilbakeblikk på reiseåret 2016

Da er 2016 snart over (sykt hvor fort tiden flyr!), og her kommer den årlige gjennomgangen av reiseåret som har vært. Det ble bare seks utenlandsreiser i år, men turene gikk til 14 ulike land, hvor mesteparten var nye for meg. Jeg har reist med både fly, bil, båt, tog, buss, moped, på hesteryggen, sykkel…

På hesteryggen til fjellsjøen Song Kol

– God morgen! Ericka titter smilende inn døren, før hun forsvinner, og øyet i taket åpnes opp. Morgenlyset strømmer inn og fyller det lille, runde rommet. Plutselig kommer fargene i jurten til sin rett. Jeg befinner meg ved fjellsjøen Song Kol i Kirgisistan, 3,000 meter over havet. Vi har overnattet på guiden min sin familie-jailoo,…

På besøk hos ørnejegeren

Jeg befinner meg i en bil i en liten landsby i Kirgisistan. I førersetet sitter Ruslan, og bak meg i bilen sitter faren hans, Karakus og Karachin. Det høres kanskje ikke så merkverdig ut? Men hva om jeg forteller deg at Karakus og Karachin er voksne kongeørner? Slik kan det nemlig gå dersom man bestemmer…

10 ting å gjøre i Bangkok

Jeg har vært i den kaotiske millionbyen Bangkok et par ganger, senest for bare noen dager siden, men denne gangen bare på gjennomreise. I den forbindelse kom jeg til å tenke på hvor mye spennende denne storbyen har å by på. Nedenfor kommer en liste på ti ting jeg mener man burde gjøre dersom man…

Langs Silkeveien til Samarkand

Der kamelkaravaner, fulle av silke, te og krydder fra den fjerne Østen, sakte vugget seg over sanddyner og gjennom ørkenland på vei vestover, går den moderne Silkeveien nå bokstavelig talt på skinner. Toget tar meg vestover fra Usbekistans hovedstad Tasjkent, og til byen med det eksotiske navnet, Samarkand. Samarkand har i alle år vært selve…

Strandliv i Tangalle

Det er kanskje ikke noe overraskelse at en øy som Sri Lanka har mange flotte strender, og for min del ble den lange, nærmest øde stranden i Tangalle den store favoritten. Dersom drømmen er en nærmest folketom paradisstrand, så er dette stedet. Jeg ble fullstendig forelsket ved første øyekast. Sanden er ikke helt hvit, men…

Frister det å besøke skumle destinasjoner?

Har du vurdert å bytte ut strandferien med noe litt annet? Har du en interesse for det morbide og mørke? Eller har du kanskje bare mye eventyrlyst? I anledning Halloween har jeg laget et lite samleinnlegg om skumle destinasjoner jeg har besøkt rundt i verden, og som du kanskje også får lyst til å besøke…

11 ting å gjøre i Ubud

Midt mellom rismarkene, høyt i fjellene og langt fra Balis strender, finner man byen Ubud. Denne byen regnes som det spirituelle og kulturelle hjertet av øya. Her finner man nesten utallige museer, gallerier og templer – og en helt spesiell atmosfære. I Ubud finner man dessuten både overnatting, mat og ting å gjøre for alle…

På fjelltur til bresjøen Ala-Kul

Når man drar til et land som Kirgisistan, som består av hele 94 % fjell, så er det ikke til å unngå at man blir fristet til å utforske i alle fall noen av disse spektakulære, taggete fjellandskapene. Jeg la reisen min innom byen Karakol, øst i landet, hvor veien er kort inn i nasjonalparken…

Praktisk informasjon om å reise i Sentral-Asia

Langt borti Langtvekkistan ligger det en gruppe land vi nordmenn sjeldent besøker, eller tenker på å besøke. Disse spennende landene i Sentral-Asia har alle endelsen -stan, og bare venter på å bli fullstendig oppdaget. Jeg tok nettopp turen til fire av dem. Kirgisistan, Tadsjikistan, Kasakhstan og Usbekistan regnes, i tillegg til Turkmenistan, som en del…

Ella – og den vakre togturen dit

Togturen mellom byene Kandy og Ella på Sri Lanka, sies å være en av de flotteste i hele verden. Jeg er nødt til å si meg enig! Gjennom seks-syv timer seiler man gjennom et frodig og grønt landskap, opp og ned gjennom fjell og åser, og enorme teplantasjer. Til slutt ender man opp i den…

På jakt etter høstfargene i Kyoto

Våren og kirsebærblomstringen er det mest populære tiden i Japan. Høsten, med sine vakre farger, kommer på en fin andreplass. Herligheten starter som oftest i midten av november, alt avhengig av hvor i Japan man er. Jeg besøkte Kyoto i midten av november i 2015, men da var fargene litt på etterskudd på grunn av…

Ting å gjøre i Tokyo på budsjett

Tokyo regnes som en av de dyreste byene i verden. Man trenger likevel ikke blakke seg fullstendig ved et besøk i denne millionbyen. Mange av byens hovedattraksjoner er nemlig gratis, og spiser man på lokale spisesteder spiser man både svært godt og billig. Selv om jeg ble noe sjokkert over prisene enkelte steder, var Tokyo…

7 sære spisesteder i Tokyo

Jeg har tidligere omtalt Japan som «annerledeslandet», og dette stemmer godt også i matveien – og ikke minst hvor man drar for å spise eller drikke. Spesielt i Tokyo er spesielle kafeer og restauranter lette å oppdrive! Jeg fikk dessverre ikke tid til å sjekke ut alle temarestaurantene jeg hadde listet opp på forhånd, men…

Galle – en bit av Europa på Sri Lanka

Nesten så langt sør som man kommer på den dråpeformede øya Sri Lanka, stikker det et gammelt fort ut i havgapet. Galle Fort regnes som det best bevarte sjøfortet i hele Sør-Asia. Å vandre fra den moderne, asiatiske byen Galle, og gjennom fortets port inn i gamlebyen, er som å krysse både land og kontinenter.…

En natt på ryokan i Shibu Onsen

Jeg steg av toget fra Nagano et par timer senere enn hva som var planen. Det hadde blitt mørkt for et par timer siden, og siden toget stoppet på endestasjonen var det ikke spesielt mange som skulle av. De fleste forsvant i mørket, og jeg vurderte om jeg skulle ta taxi eller gå. Den avgjørelsen…

Møtet med annerledeslandet Japan

Japan er et av de landene jeg har vært mest spent på å besøke, nettopp fordi jeg har hørt så mye om det fra før av, og siden det var en drømmedestinasjon allerede fra tidlig i tenårene. Jeg har alltid funnet den japanske kulturen høyst interessant, spesielt populærkulturen, maten og de gamle religiøse monumentene. Dessuten…

Til topps på vulkanen Rinjani (nesten)

Det rumler i krateret. Bakken under meg vibrerer svakt. Røyken stiger på en voldsom måte høyt til vers. Lyn spraker og den røde lavaen er lett å se. Jeg står på krateret til det tredje høyeste fjellet i Indonesia, en aktiv vulkan, og ser hvordan utbruddet fyller kveldsluften. Jeg ankom Lombok etter 1,5 time med…

Tilbakeblikk på reiseåret 2015

Da nærmer 2016 seg med stormskritt, og i tradisjonen tro tenkte jeg lage et innlegg med tilbakeblikk på reiseåret som har vært. Det er jo så gøy å mimre tilbake! 2015 har vært nok et år spekket med fantastiske opplevelser og nye erfaringer, og følelsen av å sette seg på et fly mot nye horisonter…

Late dager på Gili Meno

Med en gang jeg trør av båten ned i det turkise havet og den myke sanden kjenner jeg det. Pulsen og skuldrene senker seg i takt. Jeg puster lettet ut. Endelig er det tid for noen late og rolige dager på en av de vakreste øyene i Indonesia – Gili Meno. – Are you going…

Sri Lanka – landet som har alt?

Denne tåreformede landmassen ved Indias sørspiss har i de siste årene blitt omtalt som «landet som har alt». Den lille øya er ikke større enn Irland i utstrektning, men har et utrolig stort mangfold. Jeg så for meg at jeg skulle besøke Indias «lillebror», men jeg sitter igjen med en helt annen følelse. Sri Lanka…

På jakt etter drager i Komodo Nasjonalpark

Jeg sitter i en liten fiskebåt sammen med tre indonesiske turister og to franske, samt mannskapet på to. Vi er på vei mot noen avsidesliggende og svært spennende øyer. De eneste øyene i verden hvor man finner verdens største reptil. Den gjenglemte dinosauren. The Komodo Dragon, eller komodovaranen på godt norsk. Vi seiler forbi utallige…

Soloppgangen fra vulkanen Batur

Klokken viser 00.01. Om 1.5 time skal alarmen ringe. Jeg ligger å vrir meg. Jeg har sovet kanskje en time siden jeg la meg litt over klokken 21. Nå står det 00.33. Mopeder kjører forbi utenfor. Gekkoene i taket lager merkelige mål. De snakker høylytt på balkongen i etasjen under. Jeg føler meg like våken.…

Bali – Island of the Gods

Øya Bali er kanskje en av de mest turistifiserte stedene i hele Sør-Øst Asia. Kanskje ikke det mest typiske for dem som ønsker å unngå turisttråkket. Men navnet Bali er eksotisk som få, og det bare utsonder orientalsk mystikk. Dessuten er øya lett tilgjengelig og har mye spennende å by på. Når jeg først skulle…

7 grunner til å gjøre Jordan til neste reisemål

Jordan er det rette stedet hvis du er på søken etter tapte byer, antikke ruiner, ørkenslott, skogsvandringer, kamelturer og å fylle magen med diverse godsaker. Det er stedet for ville eventyr og late dager på stranden. Jordan har i grunn det meste. Så hvorfor reiser ikke flere dit? Dette lille landet med sin spesielle beliggenhet…

Tilbakeblikk på Burma

Jeg har tidligere skrevet litt om stedene jeg har besøk i Burma og opplevelsene jeg har hatt der, men nå tenkte jeg gå litt dypere og fortelle litt om historien, menneskene og mine egne tanker om besøket mitt der. Grunnen til at jeg ønsket å besøke landet var fordi jeg var nysgjerrig på dette landet…

Trekkingtur i Shan-fjellene

– Holder du deg fast? Thura snur hodet fort bakover med et smil på leppene. Jeg klamrer meg fast for harde livet, og ler som svar tilbake. Vi sitter på en semiautomatisk motorsykkel opp en svingete grusvei inn i fjellene av Shan-riket i Burma. Landskapet blir grønnere desto høyere vi kommer, og solen brenner på…

Reiseåret mitt 2014

Da går nok et år mot slutten, og nok en gang er det nesten skummelt hvor fort dette året har gått. Det har for det meste vært et fantastisk år, men også et veldig trist et siden jeg mistet den flotte bestefaren min i slutten av sommeren, nærmest ut av det blå. Reisemessig har det…

Huashan – på kanten av et hellig fjell

Trappesteg etter trappesteg beveger man seg oppover og framover, og med hvert steg trenger man dypere inn i et landskap som er det nærmeste man kommer et kinesisk maleri. Det er kanskje en klisjé, men fjellet Huashan tar pusten fra deg. Bokstavelig talt. Klokken er seks om morgenen og vi har allerede vært oppe to…

Koh Phi Phi

Etter at Leonardo DiCaprio fant paradis på «The Beach» har millioner av mennesker flokket til Phi Phi-øyene i Thailand hvor filmen ble spilt inn. I søken på det som er annerledes og urørt har menneskene, både de lokale og turistene, forandret øyene til nettopp det de håpet å kunne flykte fra. Phi Phi-øyene er langt…

Orchha – en indisk landsby frossen i tiden

Orchha var engang hovedstaten i ett av de største og mektiske rikene i sentral-India. Byen ble grunnlagt i år 1501, av Bundela-kongene som regjerte i dette området. Bygningene står her enda, akkurat som da de ble bygget – som om tiden har stått stille siden den gang. Betwa-elven renner gjennom byen, og langs den står…

Bak reisekulissene – er alt så bra som det virker?

Jeg føler at jeg av og til tar litt av når jeg skriver om steder jeg har vært og attraksjoner jeg har besøkt. Det spares verken på kruttet eller gode ord! De stedene jeg føler fortjener det skryter jeg selvfølgelig opp i skyene. Andre steder velger jeg å la falle litt i bakgrunnen. Det er…

Hellige Pashupatinath

Pashupatinath – tempelet som ligger et par kilometer utenfor sentrum av Kathmandu i Nepal, regnes å være et av de helligste hindutemplene viet til Shiva i hele verden. Tempelet ligger ved Betwa-elven, og det er en rekke ghats (trapper ned til vannet) langs elven ved tempelet. På disse trappene skjer det mye forskjellig. Enkelte (spesielt…

Den Transmongolske Jernbanen

  Jeg henger med hodet ut vinduet. Utenfor farer en hel verden forbi. Kyr og hunder løper langs sporet, skogkledde åser preger landskapet og barn vinker febrilske i det de ser toget passere. Vi er på tur fra vest til øst, fra Europa til Asia – vi sitter på den transmongolske jernbanen. I hundre år…

På skinner over Gokteik Viaduct

For å komme meg til Kyaukme, byen hvor turen min inn til fjellandsbyene skulle starte fra, tok jeg toget fra Mandalay. Toget brukte 9-10 timer på den 150-200 km lange ruten, og vi spratt opp og ned i setene hele veien. Det er ikke så rart toget brukte så lang tid, for i stedet for…

Møtet med en panda i Chengdu

De fleste forbinder Kina med dramatisk natur, merkelige mattradisjoner og ekstreme folkemengder, men et av aspektene jeg gledet meg mest til da jeg hadde bestilt billetter til Kina – var å kunne se pandaer i sitt rette element. Det er jo nettopp dette landet disse vakre, store skapningene kommer fra. Det vil si, de kommer…

Jungeleventyr i Krabi

Her kommer et lite livstegn fra Thailand. Siden sist har jeg overlevd matforgiftning – bare sånn nesten. It was intense! Det verste av alt er at jeg tror den nærmest fordervede mangoen jeg fikk fra en av båtgatekjøkkene har skylden. At mangoen skulle dolke meg i ryggen hadde jeg aldri trodd.. Skulle nok ha studert…

Drømmelivet i Krabi

I tilfelle noen av en eller annen grunn tror jeg har det kjipt på tur, så håper jeg bildene under kan motbevise det. Makan til flott sted! Jeg falt jo for kalksteinsklippene og formasjonene rundt Yangshuo i Kina, og her utenfor Ao Nang i Krabi finner man mye av det samme. Bare at brune elver…

På vingård i Burma

Å besøke en vingård i Burma var ikke akkurat noe jeg så for meg at var en mulighet mens jeg besøkte landet, men der tok jeg feil. Landet har hele én av dem. Dag to ved Inle Lake leide jeg sykkel og syklet litt rundt i området. På båtturen dagen før hadde det vietnamesiske paret…

Inle Lake

Etter å dø av kulde i over 14 timer på nattbussen fra Kyaukme, måtte jeg dø av kulde på en motorsykkel i 15 minutt og deretter i en tuktuk i 30 minutt. Da jeg kom fram hit var jeg så forfrossen at skulle tro jeg hadde ankommet Nordpolen. Heldigvis hadde jeg ikke det. Inle Lake…

Solnedgang over Bagan

Tenkte jeg kunne slenge inn nok en bloggpost før jeg nå blir uten internett på 3 dager (!!!). How to survive liksom. I morgen (dvs i natt) kl. 4 går toget herfra Mandalay og til Kyaukme hvor jeg skal tilbringe de neste 3 dagene. 2 av dagene skal jeg på trekking sammen med en lokal…

En dag rundt Mandalay

Må utnytte nettet når det eksisterer! I dag har vært en særdeles lang og bevigenhetsrik dag. Klokken er snart 23 og jeg er fullstendig utslitt. (Har forresten bursdag idag også.. så nå er jeg temmelig ancient. Kan snart begynne å utgrave på meg selv for å se hva av menneskehetens forhistorie som har samlet seg…

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.