Bokomtale: Prosjekt Grenseløs – en reise til land som ikke er land

Jørn Bjørn Augestad, eller «Vagabjorn» som han kaller seg, fullførte i 2019 målet sitt om å reise til alle verdens land. Det resulterte i boken REIS – verden er ikke så farlig som du tror, som jeg tidligere har skrevet en bokomtale om. Nå er han ute med ny bok, som heter Prosjekt Grenseløs – en reise til land som ikke er land. 

Etter å ha besøkt alle verdens 193 offisielle FN-land i 2019 følte Jørn Bjørn seg tom. Tom for land og med en overhengende følelse av å ikke lenger ha mål og mening. Slik det ofte blir etter man når et mål man har jobbet hardt og lenge for. Men det var likevel ikke aktuelt for Augestad å sette seg på benken og regne seg som ferdig. Til tross for ulykker, sykdom og pandemier fortsatte han sin reise for å se så mye av verden som mulig.

Prosjekt Grenseløs har over 300 sider med reiseskildringer og bilder fra haugevis med land som ikke er land

Til tross for den tomme følelsen var reiselysten som vanlig sterk, og snart kom ideen om å utforske og bli bedre kjent med de landene som teknisk sett ikke er land, men likevel på mange måter kanskje er det likevel. Forvirret? Det kan man bli av mindre, men det er kanskje ikke så vanskelig som det høres ut som. Land som ikke er land inkluderer blant annet territorier, gamle kolonier, fristater og mikrostater, eller rett og slett landområder med sin egen særegne kultur og historie, og gjerne delvis selvstyre, men som likevel ikke regnes som ofisielle FN-land. Det finnes mange av dem, og enkelte av dem har du kanskje besøkt selv. F.eks. Færøyene, Hong Kong, Palestina, Gibraltar, flere av øyene i Karibien eller fristaden Christiana i København.

I «Prosjekt Grenseløs» tar Augestad oss med til historiske land som en gang fantes, og til nye land som kanskje en gang vil oppstå. 

I «Prosjekt Grenseløs» tar Augestad oss med til historiske land som en gang  fantes, og til nye land som kanskje en gang vil oppstå. Langs landeveien ned gjennom Sør-Amerika og Vest-Afrika, gjennom Øst-Europa, deler av Asia og Midtøsten. Han besøker kjente ikke-land som Nord-Irland, Grønland, Wales, Åland, Korsika, Kurdistan og Kashmir, og mer ukjente steder som Vojvodina, Hutt River, Talossa, kongeriket Kush, og Karbala. Har du for eksempel hørt om Liberstad? Denne relativt nye fristaden befinner seg faktisk her i Norge.

Augestad deler personlige erfaringer, beskrivelser og anekdoter, og inkluderer historier fra menneskene han møter langs sin vei. Reisene byr på ny lærdom og nye erfaringer, og er sjelden helt uten utfordringer. 

Mine egne reiser til land som ikke er land har blant annet tatt meg til Uzupis, Transnistria og Gibraltar

Flere av stedene har jeg besøkt selv, slik som kunstner-republikken Uzupis i Litauens hovedstad Vilnius, med sin egen president, flagg, grunnlov, nasjonalsang og armé (den bestod av hele 12 menn, men ble til slutt pensjonert siden dette skal være en fredelig nasjon), fascinerende Sør-Azerbadjan i nordlige Iran og utbryterrepublikken Transnistria i Moldova, som jeg nesten ikke kom meg hjem fra.

Jeg synes konseptet «land som ikke er land» er uhyre spennende. For hva er egentlig et land, og ikke minst disse usynlige grensene som skal skille et landområde fra et annet. Tenk hvor mye elendighet, urettferdighet og atskillelse som har oppstått gjennom tidene fordi man er uenige om hvor disse usynlige grensene skal gå?

Flere av de store landene i Europa, som blant annet Spania, Storbritannia, Frankrike, Italia, Tyskland og Romania bestod historisk sett av flere selvstyrte og særegne regioner som til slutt ble samlet i større riker. Til enkeltes glede og manges frustrasjon. I flere av tilfellene ble de regionale forskjellene når det gjaldt kultur, historie og språk undertrykt til fordel for en felles nasjonalfølelse og identitet. Derfor er det kanskje ikke så rart at regioner som Nord-Irland, Baskerland og Catalonia ønsker selvstyre, uavhengighet og å finne tilbake til seg selv. 

Andre land som ikke er land er blant annet disse: Palestina, Færøyene og fristaden Christiania

Boken «Prosjekt Grenseløs» tar med andre ord opp et fascinerende og tidløst tema, som engasjerer mange og vil fortsette å engasjere så lenge det finnes land (eller land som ønsker å være land) på kloden vår. 

Boken er over 300 sider lang, og hvert sted er illustrert med kart, flagg og nøkkelinfo og mange bilder. Til slutt finner du en liste over de fleste ikke-landene, og muligheten til å reise dit selv. Du kan lese mer om boken og bestille den her på forlagets nettsider. «Prosjekt Grenseløs» kan også kjøpes hos ARK, Nomaden, Adlibris, med mer.

Innlegget er ikke sponset, men jeg fikk tilsendt en bok fra forfatteren uten noen føringer for hva jeg ville velge å publisere, eller ikke publisere. Mine meninger er som alltid mine egne.

Har du lest boken REIS eller Prosjekt Grenseløs selv? Hva tenker du om temaet «land som ikke er land»? Har du kanskje besøkt noen slike selv?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

2 Comments
  1. Så spennende!
    Ikke-land faktisk… 🙂
    Kanskje jeg skal lage en egen kategori over dette i oversikten over besøkte «land, øyer og territorier» ;)..

    1. Ja, ikke sant! 🤩 Det burde du gjøre, du har sikkert mye spennende å sette på den listen! Jeg har en egen kategori for territorier på «hvor har jeg vært», men vet ikke om den er fullstendig 😅

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.