Bali – Island of the Gods

IMG_5874

Øya Bali er kanskje en av de mest turistifiserte stedene i hele Sør-Øst Asia. Kanskje ikke det mest typiske for dem som ønsker å unngå turisttråkket. Men navnet Bali er eksotisk som få, og det bare utsonder orientalsk mystikk. Dessuten er øya lett tilgjengelig og har mye spennende å by på. Når jeg først skulle til Indonesia kunne jeg ikke unngå å besøke Bali

Mange forbinder kanskje navnet med late dager på stranden. Svømming, dykking, surfing. Turkist hav, solbrun hud og en Bintang-øl i hånden. Jeg var derimot mest interessert i innlandet. Vulkanene, rismarkedene, de lokale tradisjonene. Jeg valgte meg fort ut Ubud. Her hadde jeg min base under oppholdet. IMG_6444 IMG_5389 IMG_5620IMG_6434-002

Når man skal til et øyrike som Indonesia som kan skryte av å ha over 17,000 øyer, kan det være litt vanskelig å velge hvor man skal dra. Som min første destinasjon valgte jeg altså Bali. Guds øy. Et sted mange beskriver som paradis. Indonesia er i grunn et muslimsk land, men selve Bali er fortsatt hinduistisk, slik hele øyriket engang var. Hele det balinesiske livet er dypt ankret i denne gamle religionen. Dette ser man blant annet i alle templene som ligger strødd over øya (fra små skrin i folks hager, til store offentlige templer i byene), og også i alle offringene (som oftest blomster) som ligger over alt – til og med midt på fortauene. Øya regnes som et veldig spirituelt sted, som har sin helt spesielle aura. Hit drar man om man ønsker å finne seg selv. Or so they say.

IMG_6466

Jeg fant hotellet Ubud View Bungalows på nettet og booket meg noen netter der. Rimelig sted, som ligger ganske sentralt i Ubud, og har svømmebasseng. Frokosten bestod (for min del) alltid av bananpannekaker og fersk frukt. Deilig! Dessuten var de utrolig hyggelige og hjelpsomme de som jobbet der. Hun ene kjørte meg rundt på mopeden sin dersom det var noe jeg skulle på som var litt lenger unna enn gåavstand.

IMG_6436-001IMG_6430 IMG_5852

Jeg har laget et eget innlegg om hva jeg tok meg til i Ubud, men for å få se litt mer av øya valgte jeg også å leie bil med sjåfør en dag. Gusti hentet meg på hotellet på morgenen, og tok meg rundt til forskjellige steder jeg hadde valgt meg ut på forhånd. Stedet jeg hadde sett meg ut først og fremst lå ikke så langt unna Ubud. Risterassene i Tegallalang. Mange av de episke bildene fra denne øya er tatt nettopp her. Det grønne landskapet var helt utrolig vakkert i morgenlyset. Flere av de lokale var allerede kommet seg i arbeid i jorda. Vi gikk litt rundt før vi kjørte videre.

IMG_5859-001 IMG_5878-001

Neste stopp var en kaffeplantasje – Bali Pulina. Kaffe, ja. Jeg som ikke engang liker kaffe! Men sjåføren fortalte om at stedet lå flott til og hadde utsikt til enda flere risterrasser. Jeg lot meg overtale. Heldigvis ble jeg positivt overrasket. En ung gutt tok i mot meg og fortalte meg om prosessen ved å lage kaffe, og da først og fremst den spesielle kaffetypen kopi luwak. Disse kaffebønnene blir først spist av det kattelignende dyret luwak, og deretter bæsjet ut. Deretter rister man bønnene og lager kaffe av disse. Yes, you heard me. Merkelige saker. Dessuten er dette en av de dyreste kaffetypene i verden. Jeg fikk en hel rekke kaffe- og te-typer å smake på, men måtte betale ekstra for luwak-kaffen. 50,000,- høres kanskje i dyreste laget ut, men regnet om var det bare rundt 30 norske kroner. Ikke verre enn å dra på kafé i Norge med andre ord. Hvordan det smakte? For en anti-kaffedrikker som meg smakte det i grunn bare… kaffe.

IMG_5882 IMG_5918

Nå stod elefanttempelet for tur – Goa Gajah. Hvorfor det heter elefanttempelet vet jeg i grunn ikke, det var ingen elefanter å se på området. Men sjåførens forslag var at stedet var oppkalt etter Ganesh-figuren som var funnet inne i grotten på området. Det mest kjente motivet fra tempelet er nok den mystiske fasaden til tempelet – og det ser i grunn ut som man blir slukt når man går inn. Kanskje opprinnelig for å hindre uvedkommede?

IMG_5982 IMG_5984

Til slutt gikk turen til stedet jeg hadde sett mest fram til. Stedet jeg hadde sett et bilde av og som gjorde at jeg falt for Bali som destinasjon. Det flotte tempelet på vannet – Ulun Danu. Derfor gikk turen litt over en time med bil opp i høylandet til innsjøen Bratan. Landskapet ble flottere og flottere ettersom vi kjørte, og vi gjorde et lite stopp for å kjøpe litt lokal frukt. Spenningen var stor da vi endelig kom fram og så den vakre innsjøen bre seg utover.

Vi parkerte bilen, og jeg gikk for å betale meg inn. Deretter vandret jeg nedover tempelområdet mot sjøen og gjorde meg klar til å se Ulun Danu på ordentlig. Det første som slår meg er alle menneskene som står og ser på det samme som jeg er på tur til. Det tar et øyeblikk bort oppmerksomheten fra tempelet. Og vannet. Fordi, det er jo ikke noe vann der! Tempelet står på bakken! Jeg skjønner ingen ting, helt før det slår meg at Bali er i sin tørre sesong nå. Vannmengden synker sikkert etter som månedene går. Skuffelsen går derfor i grunn over, spesielt når jeg tenker på turister som kommer til Norge og blir sinte når de ikke får se midnattsolen eller nordlyset, fordi at «de skal jo være der. Det er jo det man har sett bilder av«. Naturen er jo dessverre vanskelig å kontrollere.

IMG_6024 IMG_6062

Den siste kvelden på øya dro jeg på et tradisjonelt danseshow – Legong Keraton. Denne spesielle danseformen viser scener fra tradisjonelle legender og historier. Danserne består av unge jenter som har gått i trening svært lenge. Jeg ble spesielt fascinert over hvordan de beveget hendene og øynene. De ser både fornøyde, redde, sinte og oppgitte ut på samme tid. Etter hvert kom også et par menn ut, og det hele tok av da en svær barong kom fykende ut på scenen (en slags løvelignende ånd). Absolutt noe verdt å få med seg, selv om det gikk litt i langdrag av og til.

IMG_6491

Ellers har jeg blant annet prøvd meg på yoga, vandret rundt i templer og på markedet, spist masse god mat, blitt ertet av rampete apekatter, fått luksusbehandling på SPA, klatret opp på en vulkan, og litt forskjellig annet. Jeg likte meg godt i Ubud, og de andre stedene jeg besøkte på øya. Det er såpass turistifisert at det er i grunn et greit sted å starte en lengre rundreise. Bare man forsikrer seg om at man ikke blir lurt. Det er mange på øya som gjerne skulle ønske de fikk litt av pengene dine. Menn står på hvert gatehjørne og spør om du vil ha taxi. «Taxi, yes? Tomorrow maybe?», og på markedet spør de om tredobbelt av prisen du kanskje ønsker å betale. Men her er pruting en del av livsstilen, og i grunn forventet. Prut med et smil, og prisen blir kanskje enda bedre.

Nå befinner jeg meg på øya Flores, og har et spennende møte med noen svære, forhistoriske skapninger på naboøya i morgen. Dessverre er det ikke Jurrassic Park, men det skal visstnok ikke være langt unna!

Har du vært på Bali selv? Hvordan opplevde du øya?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

14 Comments
 1. Hei, Renate! Ja, jeg har vært på Bali, og likte meg spesielt godt i Ubud og innlandet rundt. Dette var for fire år siden, og også da var det nokså turistifisert enkelte stedet. Men vi dro utenfor høysesong, i regntiden, og savnet etter flere turister kunne man merke godt, særlig langs kysten. Jeg trivdes så godt, at jeg gjerne drar tilbake!

  1. Kan tenke meg at det var deilig med litt mindre folkemasser, selv om de lokale gjerne ønsket flere. Tenker presset må være stort i juli og august! Kysten valgte jeg pga tidspress dessverre bort, men koser meg på stranda på Gili Meno nå hvertfall 🙂

  1. Hehe, ja det hadde du nok likt! Hadde det ikke tatt timesvis å laste opp bilder skulle jeg postet bildet av de bortimot ti forskjellige te- og kaffetypene de lot meg smake!

 2. Jeg har ennå ikke vært på Bali, men det har stått på ønskelisten min så lenge jeg kan huske. Navnet festet seg nok hos meg da nougatsjokoladen «Bali» var favorittbiten min i Twist, frem til den forsvant en gang på 90-tallet. Artig å lese om kopi luwak – hvis jeg ikke allerede hadde vært sikker på at kaffe ikke er noe for meg, så hadde jeg blitt det nå…
  Veldig flotte bilder, særlig de med risterrassene! 🙂

 3. Det der med «å finne seg selv» har jeg tenkt mye på… he he. Jeg leker ofte med tanken på å flytte til en type yoga/hippie destinasjon og leve enkelt, være litt spirituell og alternativ for en periode… Tror det hadde vært en god erfaring å ta med seg videre i livet 🙂 Bali er nok en slik type destinasjon. Har aldri vært der, men Bali frister 🙂

  1. Enig med deg! Bali er absolutt en slik type destinasjon. Snakket med en som bare skulle være der noen dager, men som endte opp med å være der en måned, og kommet tilbake flere ganger etter det. :p

 4. Hei!:-) Jeg bare lurer på hvordan du kom deg til Lombok fra Bali?:-) Lest at fly er dyrt å ta over,mens båtene tar en hel dag? Ikke til Gili øyene jeg tenker på når jeg sier Lombok men til selve fastlandet:-) har lyst å se på noen av de flotte fossefallene:’)

  1. Hei! Jeg tok ferge den ene veien og hurtigbåt den andre. Ferga tok rundt 6 timer (den var forsinket og skal i grunn bare ta 4 timer) og var superbillig (ca 40 kroner). Hurtigbåten tok under to timer og kostet litt mer, men avgår også lenger nord på øya enn ferga, slik at man er nærmere fossefallene. Fra ferga er det ca 2-3 timers kjøring opp dit minst.

   Fly er neppe superdyrt dersom man bestiller i god tid (jeg betalte f.eks. ca 1000 kr tur retur Bali – Labuan Bajo som ligger på Flores mye lenger øst enn Lombok). Flyplassen ligger enda lenger unna enn fergekaia og byen hvor hurtigbåten legger til.

   Avhengig av hvor du ønsker å dra fra Bali (og hvor du ønsker å ankomme Lombok), ville jeg nok tatt hurtigbåten (som ankommer samme havn som båtene som drar over til Gili drar fra – Senggigi).

   En noe rotete forklaring, men ykke til! 🙂

  1. Hei! Vet du, det husker jeg faktisk ikke navnet på. Det ble arrangert gjennom de jeg trekket Rinjani med, så jeg bestemte ikke selv. Hotellet var helt greit, og ikke så dyrt og lå i Senaru i det minste. Prøvde å finne det på nettet, men fant det ikke… :/ Beklager!

 5. Hej!

  Vilka härliga resor du gjort!
  Jag ska själv åka ensam till Bali om en månad och utöver nervositeten så lurar jag mycket på vilka vacciner man ska ta eller inte. Vilka tog du?

  1. Hei Josefine! Takk for fine ord. Det har blitt mange fantastiske reiser i løpet av årene, ja. 😀 Så gøy at du skal til Bali, og ikke minst at du drar dit på egenhånd. Det blir nok en kjempefin reise. Bali er velbesøkt og tilrettelagt for turisme, så jeg tror det kommer til å gå helt fint. 😀 Jeg tok ingen spesielle vaksiner i forbindelse med reisen til Bali, men hadde allerede Twinrix (hepatitt A og B) og påfyll av difteri/stivkrampe/polio/kikhoste. Dersom du ikke har disse vil jeg anbefale deg å skaffe det før avreise. 🙂 Riktig god tur!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.