11 ting å gjøre i Almaty

Byen Almaty ligger i Kasakhstan, og var tidligere landets hovedstad. Den jobben overtok derimot Astana i 1998, men fortsatt regnes Almaty som landets største og mest besøkte by.

Kasakhstan er det største landet i verden som ikke grenser til noe hav, og tilhørte fram til 1991 Sovjetunionen. De fleste forbinder kanskje landet med Borat, men det eneste korrekte med den kontroversielle karakteren er vel at han faktisk har hjulpet til med å sette landet på kartet.

Til tross for sin størrelse, har Kasakhstan vært et ukjent og vanskelig land å besøke for de aller fleste. Det var først i fjor landet åpnet sine grenser på et litt større gap, fjernet visumplikten for en del nasjoner, inkludert Norge, og har gjort det lettere å reise dit. Selv om Kasakhstan er gigantisk, valgte jeg i denne omgang å hovedsakelig bare besøke byen Almaty, og tilbringe en uke der. Jeg ble veldig positivt overrasket over denne byen, som på mange måter er full av europeiske trekk, grønne lunger og domineres av fjellene som grenser til byen i sør.

Almaty feiret dessuten sitt 1000-årsjubileum i fjor, noe som var sjokkerende for mange siden byen i år 2000 feiret sitt 150-årsjubileum. Går årene raskere i Almaty enn andre steder? Byen baserte den oppdaterte alderen på nye arkeologiske funn som er gjort i området, som viser at bosetningene der strekker seg minst 1,000 år tilbake.

Uansett om byen er 150 eller 1000 år, er den uansett verdt et besøk. Hvis du har tenkt deg en tur til Almaty, men lurer på hva du kan gjøre der, så er dette innlegget til deg.

1. Spise epler

Spise epler? Merkelig punkt tenker du kanskje? Men man burde kanskje først som sist lære seg at Almaty er selve eplebyen, og det er her fra de sørlige delene av Kasakhstan at eplene stammer fra. Navnet Almaty betyr «eplenes far», og forteller om byens mange epleslag. De ville epletrærne finner du på mellom 1500-1800 meter over havet, og etter du har spist eplene anbefales det at du kaster frøene tilbake mellom trærne slik at det forhåpentligvis vokser opp enda flere av dem etterhvert.

2. Handle på green bazaar

De beste eplene finner du på Green bazaar (også kaldt Zelyony bazaar).  Hit kommer lokale menn og kvinner med kilovis av sine saftige eplesorter hver eneste dag. Men det er ikke bare epler de har med seg. Markedet er delt inn i flere seksjoner, blant annet for frukt, grønnsaker, meierivarer og kjøtt. Her finner man også store mengder tørket frukt, krydder og nøtter – varer som har vært populære langs Silkeveien i flere århundrer.

3. Ta metroen

Du har kanskje hørt om de vakre og overdådige metrostasjonene i Moskva? Stasjonene i Almaty henger ikke så langt etter. Metroen er derimot langt fra like gammel som den i Moskva. Den første linjen i Almaty åpnet ikke før i 2011, og det er fortsatt bare én linje å ta. Stasjonene er vakkert utsmykket, svært rene og godt bevaktet. Å fotografere stasjonene er forbudt, så det er egentlig som en risikosport. Å ta metroen er svært billig, og en fin måte å komme seg rundt i byen på – man betaler bare 80 tenge (2 kroner) per tur.

Jeg turte ikke ta bilder selv, så har hentet dette fra den store webben. Foto: Dimitry Chistopudrov

4. Beundre Zenkov-katedralen

Er det ett byggverk du skal se i Almaty, så må det være Zenkov-katedralen. Dette sies å være den nest høyeste trebygningen i verden, men flere kirker og kloster i Maramures (Romania) skal være høyere. Kirken er uansett imponerende høy, var ferdigstilt allerede i 1907, og ble reist uten å bruke en eneste spiker (!). I Sovjettiden hvor religionsutøvelse var forbud, ble bygningen brukt som museum og konsertlokale. Katedralen er nydelig både på utsiden og innsiden, og de lokale samler seg ofte i parken utenfor med en is i hånden og ser på mens barna leker med duene.

5. Besøke Panfilov-parken

Denne parken befinner seg i sentrum av Almaty, og er oppkalt etter noen tapre lokale soldater som kjempet mot naziene under andre verdenskrig. Disse 28 soldatene ble kalt Panfilov-heltene, og døde i kamp i 1941. De er hedret med et svært minnesmerke i den grønne Panfilovparken, og ligger like i nærheten av Zenkov-katedralen. Her finnes det flere steder man kan slå seg ned, slappe av og se på livet rundt.

6. Besøke den sentrale moskeen

Almaty har ikke bare flotte kirkebygg, men også en flott moské. Den sentrale moskeen er en av de største i hele Kasakhstan, og man kan stoppe innom på besøk alle dagene i uken unntatt fredag. Moskeen har plass til hele 7,000 tilbedere og stod ikke ferdig før i 1999. Den store gullkuppelen er godt synlig fra store deler av byen, og i 2006 ble moskeen første gang avbildet på 500 tenge-myntene. Selv gikk jeg ikke inn i moskeen, og angrer litt på det nå. Det hadde vært interessant å se innsiden.

7. Se Republic Square

Det største torget i Almaty er Republic Square, og det er stort. Man kan plassere to fotballstadioner på torget uten problemer. Bygningene som ligger rundt inkluderer det tidligere presidentpalasset, nasjonalmuseet, diverse administrative bygninger og boligblokker – og frihetsmonumentet. Nå brukes torget til nasjonale feiringer, festivaler og andre happenings (som demostrasjoner..). Under bakken ligger det et stort kjøpesenter.

8. Spise og drikke

Man finner en vid rekke kafeer og restauranter fra alle verdens kjøkken i Almaty. I tillegg til restauranter med kasakhstanske retter som plov, shashlik og beshbarmak, finner man også mange koreanske, kinesiske og italienske restauranter. Det virker som de lokale elsker å kle seg fint når de skal ut og spise, og det dukker til stadighet opp litt ekstra spesielle og fancy spisesteder i byen, som f.eks. restauranten Boudoir. Restauranten oppe på Kok Tobe hadde helt grei mat og skikkelig nydelig utsikt. Ønsker man noe enklere og billigere, var det mye god mat servert på green bazaar. Ønsker man å prøve en tradisjonell drikk, finner man også syrnet hestemelk her – men det er nok ikke noe for de med sarte mager.

Interfood, Magai og Small er dessuten gode dagligvarebutikker med godt utvalg, og en del vestlige varer.

9. Utforsk Kok Tobe

Det høyeste punktet i selve Almaty er Kok Tobe. Der oppe ligger det en fornøyelsespark, en liten dyrehage, restaurant og flere utsiktspunkt hvor man kan nyte synet av Almaty fra oven. Man finner dessuten et litt sært Beatles-monument hvor det er svært populært å ta bilder. Da jeg besøkte var det dessuten lørdagsmarked der oppe, med massevis av boder og selgere med spennende matretter og salgsvarer. For å komme seg opp til Kok Tobe kan man enten ta buss, gå eller ta taubanen. Sistnevnte koster 2,000 tenge tur/retur og går opp og ned hele dagen lang.

10. Besøke Medeo

Med sin beliggenhet på 1691 meter over havet, er skøytebanen i Medeo (skrives også Medeu) en av de med høyest beliggenhet i hele verden. Her har det blitt satt mange verdensrekorder gjennom tidene (litt kontroversielt siden fallvindene der oppe sikkert har spilt en stor rolle i å hjelpe til med å skape fart på banen). Etter Sovjetunionens fall har derimot skøytebanen nærmest mistet sin funksjon, og har heller blitt brukt som konsertarena ved et par anledninger. Selv om skøytebanen ikke brukes til konkurranser, er den åpen for allmennheten på vinteren, dersom man ønsker utforske den med skøyter på beina. Resten av året kan man utforske stadionen til fots.

Det er enkelt å komme seg til Medeo, og videre til Shymbulak som nevnes i punktet under. Bussrute nummer 12, går fra sentrum i Almaty (ved Hotel Kazakhstan i nærheten av taubanestasjonen til Kok Tobe) opp til Medeo på ca. 30 minutter. Turen koster 80 tenge én vei.

11. Ta taubanen til Shymbulak

Fra Medeo kan man hoppe på taubanen(e) som raskt tar deg videre opp i fjellene i Shymbulak (skrives også Chimbulak). Selv om taubanen også er åpen på sommerhalvåret, er det på vinteren at dette stedet har sin høysesong. Shymbulak er nemlig et av Sentral-Asias fremste skidestinasjoner. Ønsker man å oppleve det vakre området med ski på beina, må man komme mellom november og april. Siden jeg besøkte i september, var jeg nødt til å utforske på beina – men det gikk helt fint det også. Fjellene her oppe er helt fantastiske, og utsikten likeså. Det var en veldig fin opplevelse, til tross for iskald vind og snø i lufta. Husk å ta med deg en jakke! Turen helt til topps med taubanen(e) fra Medeo kostet 3,500 tenge tur/retur (man må ta tre forskjellige taubaner for å komme helt til topps, og etter den første kommer man til et platå på 2,200 meter med flere restauranter, kafeer og overnattingssteder).

Disse 11 punktene er dessuten langt fra det eneste man kan gjøre når man befinner seg i Almaty. Selv hadde jeg veldig lyst til å ta en dagstur til Charyn Canyon, som er en slags Grand Canyon i miniatyr, men jeg fant ingen gruppeturer dit dagene jeg var i byen, og det var altfor dyrt å leie en taxi bare for meg selv. Litt nærmere byen finner man også mange flotte innsjøer, som f.eks. Big Almaty Lake, men siden jeg allerede hadde sett så mange flotte sjøer på turen, valgte jeg å spare pengene til andre opplevelser.

Kunne du tenkt deg en reise til Almaty, eller Kasakhstan generelt, selv?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

6 Comments
  1. Her var det mange kjente steder 😀 Jeg fikk ikke sett Medeo eller gått i fjellene rundt byen, og mangler også metroen og moskéen på listen over ting jeg har gjort/sett i Almaty. Til gjengjeld fikk jeg vandret nede i Charyn Canyon, og det var absolutt favorittopplevelsen min i Kasakhstan. Jeg likte landet godt, og kunne gjerne utforsket større deler av det!

    1. Det vil jeg tro! ? Fjellene utenfor byen var fantastiske, men jeg vil tro Charyn Canyon var enda mer spesiell å oppleve. Veldig synd at jeg ikke kom meg dit, og angrer litt på at jeg ikke punget ut for en egen taxi, men det er jo alltid fint med unnskyldninger til å reise tilbake. ?

  2. Wow sikke mange dejlige tips, du her giver Renate. Jeg får virkelig lyst til at besøg det ukendte land, Kasakhstan når jeg læser dette indlæg. Tak for inspiration og fordi du delte det 🙂

    /Annette

    1. Takk for fine ord, Annette! Gøy at du får lyst til å besøke Kasakhstan. Jeg har veldig lyst til å reise tilbake og se mer, selv. Dessverre er det så mange andre steder som også frister. ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.