11 ting å gjøre i Luang Prabang

IMG_6898

Før jeg dro til Laos hadde jeg sett meg ut Luang Prabang som et sted jeg bare måtte besøke. En eldgammel, hellig liten by omringet av store elver og grønnkledde, frodige fjell med flere titalls templer, vakker arkitektur og en fargerik historie. Det høres ganske fristende ut, eller hva? Det er ingen tvil om at Luang Prabang er en av de mest spennende og besøkte destinasjonene i Laos.

Luang Prabang har blitt mer og mer turistifisert med årene på grunn av byens popularitet, men jeg synes likevel det virker som den har beholdt sin sjarm og avslappende atmosfære. Luang Prabang er virkelig noe for seg selv, og i likhet med Ubud på Bali, er dette et slik sted man ofte ender opp med å bli lenger enn hva man hadde planlagt. Under følger 11 forslag på ting man kan gjøre i byen.

1. Lær om byens historie

Jeg synes det er viktig å sette seg inn i et steds historie før man besøker, og Luang Prabang er intet unntak. Området byen befinner seg på skal ha vært bosatt i flere tusen år. Det var også her det første laotiske kongeriket ble grunnlagt på 1300-tallet. Luang Prabang fungerte som landets hovedstad helt til 1500-tallet, da Vientiane tok over, men fortsatte som landets religiøse sentrum. Fra 1893 til 1953 var Luang Prabang og Laos dessuten en del av Franske Indokina, noe som gjør at byens arkitektur fortsatt har et europeisk preg. På grunn av denne unike og velbevarte miksen ble Luang Prabang i 1995 oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Visste du at Laos dessuten regnes som et av verdens mest bombede land? Det hele foregikk under den hemmelige krigen som tok sted under Vietnamkrigen, og i årene 1964-1973 slapp USA en B-52 bombe over landet hvert 8. minutt, 24 timer i døgnet. Det er flere bomber enn hva som ble sluppet under hele andre verdenskrig. Opptil en tredjedel av bombene eksploderte ikke, og det har ført til at flere tusen mennesker har blitt drept eller skadet av bomber også i årene etter den hemmelige krigen og frem til i dag. For å lære mer om den hemmelige krigen og den tragiske historien, kan man besøke UXO senteret i Luang Prabang.

IMG_6799Laos 20165

2. Utforsk byens arkitektur

Luang Prabangs lange historie har uten tvil satt sitt preg på byens arkitektur. Her i byen finner man gamle hvitmalte franske hus i kolonistil med grønne vinduslemmer og små balkonger blandet med gullforgylte, overdekorerte laotiske templer. Det er en ganske spennende miks. Det kongelige palasset ble bygget i den franske koloniperioden, og er et spennende eksempel på den franske arkitekturen blandet med den laotiske. Ellers ligger det mange hus i kolonistil langs Sisavangvong Road.

IMG_7989 Laos 20164

3. Besøk byens templer

Lille Luang Prabang er en by med mange templer. Nå til dags finner man 33 ulike templer rundt i byen, men det sies at det engang har vært mange fler. Vat Xieng Thong befinner seg helt nord på halvøya byen ligger på. Brede trapper brakte en gang byens besøkende hit opp fra Mekongelven hvor de ankom. Dette er en av de eldste og mest kjente tempelkompleksene i byen. Vat Xieng Thong er også et strålende vakkert sted med utrolig forseggjorte detaljer på tempelbygningene. Få absolutt med deg «livets tre» på en av veggene utendørs. Her må man betale inngangspenger, men de fleste templene i byen kommer man inn til gratis.

IMG_7724 Laos 20163

4. Prøv ulike lokale matretter

Den tradisjonelle maten i Laos er basert på friske grønnsaker og ingredienser, med forskjellige typer kjøtt, krydder og ulike regionale forskjeller. Nesten all mat serveres med sticky rice, som de lokale spiser med hendene for å plukke opp resten av maten med. Spesielt for Luang Prabang er dessuten khaiphaen, sprø snacks som er laget av grønn alge fra elvene som omringer byen. Det kan anbefales å dra på en av byens mange kokkekurs for å bli bedre kjent med den lokale maten, og få litt tips til retter man kan lage når man kommer hjem. Selv dro jeg blant annet til restauranten Bamboo Tree, for å prøve en av deres «prøvemenyer» hvor man får servert et svært brett med forskjellige typer lokal mat. Skikkelig deilig! Den franske arven gjør også at man finner massevis av crepes og baguetter med forskjellige fyll i byen.

IMG_7592

5. Klatre opp på Mount Phousi

Det høres kanskje anstrengende ut, men Phousi-fjellet er mer som en ås, og ikke så veldig høyt med sine 150 meter. Men absolutt høyt nok til å tilby en fantastisk utsikt ut over byen. Ca. 355 trappetrinn tar deg fra sentrum opp til toppen, og der oppe fra har du en 365 graders utsikt ut over hele Luang Prabang, elvene, og åsene rundt. Det finnes to veier opp, den korteste og mest brukte veien er nok den som starter ved det kongelige palasset (hvor nattmarkedet er), mens den andre veien starter i øst, på Sisavang Vatthana Road. Underveis på sistnevnte finnes det flere templer og statuer å beundre på vei opp.

IMG_6872Laos 20161

6. Prut ivei på nattmarkedet

En av de tingene jeg likte mest med Luang Prabang var nattmarkedet. Hver kveld i 18-tiden mens solen er på vei ned, ankommer selgerne og legger fram dagens varer. Deretter holder markedet åpent til i 22-tiden, hvor alt pakkes ned igjen. Som på mange markeder finner man selvsagt mye av det samme, men det er likevel utrolig mye fint som selges her. Alt fra fargerike papirparaplyer, til baggy hippiebukser, elefanttøfler, skjerf, putetrekk, trefigurer, vesker og sekker, kjoler og t-skjorter, og nøkkelringer laget av metallrester fra alle bombene som har falt over Laos. Selgerne er ikke spesielt pågående, og prisene synes jeg var veldig rimelige allerede før man pruter. Her var det ganske kjipt at jeg bare reiste med håndbagasje og at sekken allerede var temmelig full… Markedet finner du langs Sisavangvong Road, like ved det kongelige palasset og veien til Mt. Phousi.

IMG_6786

7. Fråts i kokospannekaker

Når jeg besøkte Luang Prabang, oppdaget jeg for første gang kokospannekakene og spiste de til den store gullmedaljen under oppholdet. Jeg tror de kalles «khao nom kok» på lokalspråket, og de er noen små, runde kreasjoner som er kremete i midten og sprø på utsiden. Farlig gode! Man får vanligvis fem slike nystekte herligheter liggende i et bananblad for 5,000 kip på nattmarkedet, og av og til på dagtid i byen. Å spise kveldsmaten sin på nattmarkedet er generelt en god idé. Maten er fersk, nydelig og du kan ofte fylle et helt fat for bare én dollar!

IMG_6802

8. Bli kjent med andre reisende og utforsk byens «natteliv»

Jeg kom i kontakt med to finske jenter og to engelske fyrer på turen til fossene jeg skriver om i punktet under, og vi bestemte oss for å treffes samme kveld, og det gjentok seg et par kvelder til. Det er lett å komme i kontakt med andre på steder som Luang Prabang, og skal man utforske nattelivet er det alltid gøy å være flere. Vi koste oss blant annet på Utopia og Lao Lao Garden. Den ene kvelden startet også en filmfestival i byen, med åpningsshow og filmscreening under åpen himmel. Bare husk at Luang Prabang er en hellig by, og her går man til sengs tidlig. Faktisk så skal alle, lokale og turister, være tilbake på hotellet og i seng når det blir midnatt. Men man kan jo selvsagt ha det gøy fram til da!

IMG_7858

9. Ta en utflukt til Kuangsi Falls

Jeg kunne ikke forlate Luang Prabang uten å ta turen til Kuangsi Falls, som visstnok skal være et av de vakreste fossefallene i hele Sørøst-Asia. Fallene befinner seg ca. 30 km unna Luang Prabang, og man kommer seg dit enten ved tuktuk, motorsykkel eller en arrangert dagstur. Det sies det er best å besøke stedet på morgenen før det fylles opp av turister, men jeg besøkte midt på dagen og det var ikke så altfor ille med folk. Stedet er uansett utrolig vakkert og avkjølende i varmen, og verdt et besøk uansett på dagen man kommer seg dit. Jeg fulgte trappene langs små og store fossefall, og deretter en skogssti helt til toppen, hvor det plutselig åpenbarte seg en slags jungeloase med et vann man kunne bade i og en bar i midten! Her oppe fra kunne man høre vannet fra den største fossen som styrtet ned i avgrunnen, og det føltes som jeg hadde kommet til paradis.

Ved inngangen til fallene er det også et redningssenter for asiatiske svartbjørner, eller månebjørner. Disse flotte skapningene er utrydningstruede, og her på senteret finner man over 20 bjørner i svære innhegninger som er reddet fra blant annet svartebørsen. Gallen fra disse bjørnene har nemlig vært veldig ettertraktet i kinesisk medisin. Det anbefales å stoppe innom senteret for å lære mer om månebjørnene og hva som gjøres for å hjelpe dem.

IMG_7002 Laos 20162

10. Se solnedgangen over Mekongelven

Aller helst burde man ta seg en tur på Mekongelven, og det finnes nok av muligheter for de som ønsker å se solnedgangen fra en båt. Men det er også fint å bare sitte på land mens solen synker ned i vannet og slukes av Mekongelva. Det finnes flere sandbanker hvor folk samler seg med en øl i hånda og nyter synet, mens andre bare stopper innom havna en kort stund for å overvære begivenheten før de drar videre. Solnedgangen skal også være flott å se fra Mt. Phousi, eller ved å slå seg ned ved en av elvebreddens mange kafeer og restauranter.

IMG_7837

11. Frokost med munkene

Kan ikke si det er så ofte jeg står opp i gryningen for å se på andre spise frokost, men når man reiser gjør man jo ofte litt rare ting. Før soloppgang drar de lokale i Luang Prabang ut i gatene med mat, for å gi almisse til munkene. Uten en lyd dukket de første munkene opp, og prosessen med å gi og motta maten ble gjort uten et ord. Det hele er en andektig og fredfull opplevelse, eller, det skal i alle fall være det. For som alltid har jo turister en tendens til å ødelegge og bryte inn i det de skal observere. De fleste av oss stod på andre siden av gaten fra der munkene gikk, var stille og tok bilder uten blits selv om mørket gjorde det vanskelig å fotografere. Andre derimot, løp etter munkene med svære fotostativ i hendene, stilte seg i mellom dem og brøt de opp, tok bilder med gigantiske kamera med blits rett i ansiktene på de stakkars munkene, og laget et forferdelig leven av noe som skal være rolig og respektfult. Jeg fikk rett og slett vondt i magen når jeg gikk derfra.

Jeg ble lettere til sinns når jeg så en av munkene som var på vei hjem til tempelet stoppe opp, og gi en del av maten han har fått videre til to små gutter som så ut som de er gatebarn, eller i det minste svært fattige. De bukket pent, før de forsvant ned en sidegate. Munkene spiser bare to måltider om dagen, likevel valgte denne munken å gi noe av overflodet sitt videre til de som trenger det. Det er godt å se.

IMG_7892

Praktisk informasjon om Luang Prabang

Luang Prabang er en relativt liten by nord i Laos med bare rundt 50,000 innbyggere. Den ligger på en halvøy mellom Mekong- og Nam Khan-elvene. Den beste tiden å besøke byen er mellom oktober og april, da byen er i sin tørre periode og temperaturene ikke er altfor høye. Da jeg besøkte i slutten av november/begynnelsen av desember var det enkelte kvelder så kjølig at jeg måtte gå med tykke gensere. For mer info om Luang Prabang, kan du se på byens hjemmeside.

Komme seg dit

Luang Prabang ligger nord i Laos, og byens internasjonale flyplass har direkte flyforbindelser med blant annet Vientiane, Bangkok, Chiang Mai, Hanoi og Siem Reap. Flyplassen ligger dessuten bare 5 kilometer fra bykjernen. Det er derfor relativt lett å komme seg til byen fra andre turistbyer og knutepunkter i Sørøst-Asia.

Visum

Nordmenn trenger visum for å besøke Laos, og dette kan man få ved ankomst på flyplassen i Luang Prabang. Ha med deg et passbilde og 36 dollar (35 dollar i visumavgifter og 1 dollar i omkostninger). Du fyller i et skjema ved ankomst, og prosessen var rask og enkel. Ha for all del med egen penn, for det var nesten umulig å oppdrive på flyplassen.

Laos 20166

Transport

Luang Prabang er så liten og kompakt at man kommer seg lettest rundt i byen til fots. Det finnes også sykler tilgjengelig for de som ønsker det.

Overnatting

Det finnes mange overnattingsmuligheter i Luang Prabang, spesielt i gamle omgjorte hus fra kolonitiden. Selv endte jeg opp hos Cold River Guesthouse, som ligger ved Nam Khan-elven, og drives av et franskt ektepar. Her betalte jeg i overkant av 200kr natten for et lite enmannsrom med privat bad, inkludert frokost.

Veien videre

Vil man utforske mer av Laos kan man ta turen med buss (eller fly) sørover til Vang Vieng, eller helt til hovedstaden Vientiane. Nordover kan man ta buss/båt til den thailandske grensen, eller stoppe i sjarmerende lille Nong Khiaw, slik jeg gjorde (innlegg kommer). Som nevnt over er også flyforbindelsene videre ellers i Sørøst-Asia veldig gode.

Har du vært i Luang Prabang eller Laos selv, eller kunne du tenke deg en reise dit?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

16 Comments
 1. Jeg vet jo at Laos sliter med udetonerte bomber, men jeg visste ikke at det regnes for å være verdens mest bombede land. Grusomme tall!

  Jeg har enda ikke kommet meg til Laos, men den dagen det skjer, må jeg absolutt innom Luang Prabang. Det ser så fint ut der!

  1. Både nøytrale Laos og Kambodsja ble minst like rammet som Vietnam under krigen der nede. Det visste ikke jeg heller før jeg besøkte landene. Det er absolutt helt forferdelig og tragisk at de ble så hardt rammet, og fortsatt lider av bomber som plutselig detoneres.

   Det håper jeg at du får gjort! Det er superfint der, og stedet har en helt spesiell atmosfære som er vanskelig å ikke falle for. 🙂

 2. Super spændende indlæg Renate.
  Bestemt et indlæg vi ville kunne bruge hvis vi en dag skulle besøge Laos. Dine billeder og beskrivelse er meget informativ så tak fordi du delte dette indlæg. Smukke, smukke billeder.
  Vi har kun været på endagsbesøg i Laos så måske vi skulle overveje en længere tur til landet.

  /Annette

  1. Tusen takk, dere! 😀 Godt å høre. Jeg vil tro dere vil like Laos skikkelig godt dersom dere besøker igjen! Litt interessant at dere bare har vært i landet én dag, hva kom det av? 😀

 3. Hei, Renate

  Jeg likte meg så godt i Luang Prabang, da jeg var der i 2011. Drar gjerne tilbake – kjekt å lese om din opplevelse. Fine bilder!

  / Mette

  1. Hei Mette! Jeg kan godt tenke meg at du likte deg i Luang Prabang. 😀 Det er et sted jeg også kunne tenke meg å ta turen tilbake til. Tusen takk!

 4. Åh, ja, Luang Prabang er en utrolig flott by! Men det er trist å se at dette munkeritualet har blitt en så populær turistattraksjon at de ødelegger hele greia. Det samme skjedde da jeg var der. Noen stod nesten og stengte veien for dem. Er det mulig!?

  Jeg fikk ikke prøvd de kokospannekakene – de så kjempegode ut! Liker at du har fått fanget en ny katt på moped også 😉 Men den fra Marrakech var hakket søtere, må jeg si, hehe!

  1. Ja, det var ganske trist å se hvordan enkelte turister oppførte seg mot munkene altså. Jeg tok en del bilder av de som oppførste seg dårlig, bare for å dokumentere det, og de ser ut som paparazzier som desperat prøver å fotografere superstjerner på et stort arrangement. Med andre ord oppførte de seg fullstendig upassende.

   Haha! Morsomt du sier det, for jeg tenkte også «Oi! Katt på moped! Det har jeg ikke sett siden Marrakech». Den var nok litt søtere med det fine perlehalsbåndet sitt, ja. 😉 Kokospannekakene håper jeg du får prøve engang. Hvis man liker smaken av kokos, så er de nesten farlig gode.

 5. Veldig nyttig og informativt innlegg for meg, som ble lagt ut akkurat i tide! Jeg kom til Luang Prabang i dag. Foreløpig har jeg rukket å se solnedgangen over Mekongelven, og så får vi se hvor mye mer som går an å rekke før flyet går tilbake til Bangkok om et par dager.

  Det er bare å si fra hvis det er noe spesielt du angrer på at du ikke fikk kjøpt på nattmarkedet. Jeg var innom der og kikket i kveld, og skal tilbake i morgen for å handle. Har mer enn nok plass i bagasjen 🙂

  1. Det var god timing, ja! 😀 Jeg falt for så altfor mye på nattmarkedet i grunn, alt fra fargerike (og svært behagelige) hippiebukser til sekkene med alle de fine mønstrene. Jeg elsker farger og mønster :p Men det var vel egentlig ikke noe spesifikt jeg angret på at jeg ikke kjøpte, annet enn at jeg gjerne skulle spist enda flere kokospannekaker. De var så gode! Får kanskje prøve å lage slike her hjemme. 🙂 Men takk skal du ha! Håper du/dere koser dere masse i Luang Prabang!

   1. Nå har vi vært på nattmarkedet to dager på rad, men jeg har fremdeles ikke klart å finne kokospannekaker. Det går mest i crepes og smoothies der for tiden, ser det ut til. Det kan også hende at det bare er jeg som er blind, eller at de dukker opp i morgen 🙂

    1. Hehe, det er jo et trivelig sted å vandre rundt om kvelden da 🙂 Hvis jeg husker rett, så kjøpte jeg kokospannekaker både helt i den vestlige enden av gaten nattmarkedet ligger langs (ved rundkjøringen, og mot venstre), og ved inngangen til gaten hvor mesteparten av matdelen av nattmarkedet ligger. Det var ikke så fryktelig mange av dem, men de hadde en tendens til å stå samlet og selge. Gode mangosmoothies gikk det også veldig mye av for min del, hehe. Lykke til i jakten! 😀

  1. Skjønner godt at Laos ble et favorittland! Jeg skulle gjerne sett mer av landet, men det håper jeg at jeg får til en annen gang. Plain of Jars høres for eksempel ut som et ganske unikt sted. Hehe, det var nok mer wifi å oppdrive nå, men fortsatt lite på kafeer/restauranter i forhold til andre lignende steder. Det kan føles ganske befriende 🙂

 6. Veldig bra side du har!
  Hvis du har sertifikat på motorsykkel så er dette en fantastisk måte å oppleve dette området på. Kjørte Vientiane-Hanoi i 2017, og starter på Phnom Penh-Luang Prabang 3/1-19. Mesteparten er på steder der du ikke ser turister i det hele tatt!! Fantastisk ? Blir tredje gang i Laos. Fantastisk land.
  https://rideexpeditions.com/ho-chi-minh-trail-laos/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.