Møtet med en panda i Chengdu

Bild 1582De fleste forbinder Kina med dramatisk natur, merkelige mattradisjoner og ekstreme folkemengder, men et av aspektene jeg gledet meg mest til da jeg hadde bestilt billetter til Kina – var å kunne se pandaer i sitt rette element. Det er jo nettopp dette landet disse vakre, store skapningene kommer fra.

Det vil si, de kommer opprinnelig fra de sørvestlige delene av dette gigantiske landet. På grunn av avskoging og gårdsbygging i disse delene av landet de siste århundrene, har det dessverre ført til at pandaens leveområder har blitt kraftig redusert og at dyret nå regnes som utrydningstruet.

Dette har heldigvis ført til at både kinas regjering og organisasjoner som WWF har jobbet hardt for å bygge opp bestanden igjen. I dag regner man med at det finnes rundt 1,500-2,000 pandaer i det fri, og rundt 300 i fangenskap. Det finnes flere «breeding centers» i Kina, hvor de prøver å avle fram pandaer som etter hvert skal settes ut i naturen for å øke populasjonen der. En av disse senterene er Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding. Jeg følte med andre ord det var et must å besøke dette stedet da jeg dro til Chengdu.

P1310585 P1310653 P1310665 P1310593Senteret startet opp i 1987 med 6 pandaer reddet fra det fri, og i 2008 hadde de hatt over 120 fødsler. Det går altså i riktig retning.

Organisasjonen er non-profit, eller hva man kaller profittløs på norsk. For å få hjulene til å gå rundt er de derimot nødt til å ta inngangspenger for menneskene som ønsker å stikke innom å titte på disse flotte dyrene. En annen måte å tjene nok penger på er å «gi folket hva de ønsker», altså nærkontakt med pandene. Det er med andre ord mulig å klemme en panda på dette senteret! De prøver å holde det på dyrenes premisser. «Klemmemulighetene» er derfor bare to ganger om dagen, enten 10.30 eller 14.30 på formiddagen. Man må sette seg opp på en liste senest 30 minutter før, og betale for herligheten (og det er DYRT). Det er altså først til mølla, og maks 20 personer får muligheten til å treffe pandene per tidspunkt. Så bare 40 stykker per dag.

P1310673 P1310612Det er også bare snakk om å møte pandaen et par minutter, og få tatt sine bilder, før man regnes som ferdig.

Den lille/store pandaen jeg fikk på fanget var 9 måneder gammel, men allerede ganske tung. Den satt som en bamse på fanget mitt, og jeg klarte nesten ikke ta øynene mine fra den. De få minuttene den satt der føltes både ut som måneder og som sekunder. Plutselig var det hele over. Men et av mine største ønsker var oppfylt! Nå håper jeg også at ønsket om at pandene som fortsatt lever fritt i naturen skal få være i fred der, og at populasjonen øker – slik at slektene kan føres videre og pandaen ikke dør ut.

Bild 1581//Å få kose med en panda kostet hele 1000 NOK dengang i 2009, men i 2014 hørte jeg at prisen hadde tredoblet seg.




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.