På jakt etter høstfargene i Kyoto

IMG_1324

Våren og kirsebærblomstringen er det mest populære tiden i Japan. Høsten, med sine vakre farger, kommer på en fin andreplass. Herligheten starter som oftest i midten av november, alt avhengig av hvor i Japan man er. Jeg besøkte Kyoto i midten av november i 2015, men da var fargene litt på etterskudd på grunn av det varme været som hadde vært til da. Det ble likevel en veldig fin, og fargerik, opplevelse (selv om kameraet mitt ble ødelagt og gjorde bildene heller dårlige).

Aktiviteten med å beskue høstfargene kalles i Japan for koyo, og har vært populært i flere århundrer. Alle tempelhagene med respekt for seg selv har trær og planter som slår om til spektakulære farger når høsten kommer. I tempelbyen Kyoto finnes det nesten utallige hager og tempelområder hvor man kan dra for å se på de fine høstfargene, og nedenfor ramser jeg opp noen stedene jeg selv besøkte og som jeg synes det er verdt å anbefale videre.

IMG_2004

Arashiyama-området

Dette området ligger noe vest for sentrum i Kyoto, men man kommer seg lett dit med både tog og buss. Området grenser til elven Hozu, hvor den populære Togetsukyo-broen krysser over til Sagano. På høsten er skogområdene på den andre siden av elven forandret til store gule, oransje og knallrøde områder som speiler seg i vannet nedenfor. Det finnes mange muligheter for båtturer på bambusbåter på elven, hvis man har lyst.

IMG_1337

Det største tempelområdet i området er Tenryuji, som regnes som et av de fem største zen-tempelene i Kyoto, men det finnes også mange andre flotte templer i området lenger nord. Tenryuji ble opprinnelig bygget i 1339, men gjenreist flere ganger gjennom århundrene siden da, og står i dag på UNESCOs verdensarvliste.

IMG_1497

Et annet sted i Arashiyama-området hvor høstfargene er helt utrolig flotte er i Okochi Sanso Villa, som tidligere var hjemmet til en berømt japansk skuespiller med samme navn. Villaen ligger like nordvest for Tenryuji, og man må betale 1000 yen i inngangspenger. Inkludert i denne summen får man en kopp grønn te og en liten snack etter man har gått gjennom hageområdet.

IMG_1384Japan 201512 IMG_1406

I Arashiyama finnes også den noe berømte bambusskogen, som ligger like ved villaen nevnt over. Veien gjennom skogen var mye kortere enn hva jeg så for meg, og på den regnfulle dagen jeg besøkte var veien full av mennesker med paraplyer i alle former og farger.

IMG_1466

Daigoji-tempelområdet

Daigoji-tempelområdet ligger sørvest for selve Kyoto, og må nås med tog og buss, men det er vel verdt turen. Området er veldig  stort (det strekker seg over en hel fjellside), og delt inn Shimo Daigo (det nedre området) og Kami Daigo (det øvre området). En av bygningene som er verdt å merke seg er den fem etasjer høye pagodaen, som ble reist i 951, og regnes som den eldste bygningen i Kyoto. Til tross for at området har vært preget av brann flere ganger gjennom århundrene, og de andre tempelbygningene har brent ned, har denne stått urørt.

Japan 201513

Hele tempelområdet er flott, men det store høydepunktet er Bentendo Hall, som ligger ved en liten dam helt innerst på området. Når jeg søkte på bilder av høstfargene i Kyoto hjemme før jeg dro, så var det bilder av denne vakre strukturen som oftest dukket opp. Stedet skuffet ikke!

IMG_2090

Kiyomizudera-tempelet

Kiyomizudera-tempelet er et av de mest populære i hele Japan, og befinner seg på et høydedrag øst i Kyoto. Tempelet ble opprinnelig bygget i 780 for nærheten ved en foss. Det som kanskje er mest imponerende med hovedbygningen er at den er fullstendig bygget uten spiker! Det samme er den store balkongen på framsiden av bygningen, hele 13 meter over bakken under. Her får man en fantastisk utsikt ut over omgivelsene og ned til sentrum av Kyoto.

På grunn av stedets populæritet hadde jeg ikke regnet med å besøke det under oppholdet mitt i Kyoto. Tilfeldigvis kom jeg derimot over en plakat som annonserte at senere samme dag skulle tempelet starte med holde åpent om kveldene med «fall illuminations», et spesielt belysningsarrangement hvor skogsområdet ved hovedtempelet ble lyst opp for å bedre vise fram høstfargene. Dette måtte jeg jo få med meg når jeg var i området! Jeg møtte opp en halvtime før dørene åpnet og kom ganske langt fram i køen, som vokste seg nesten uendelig lang bak meg. Det var bra tilfeldighetene førte meg til tempelet likevel, for det ble en veldig spesiell og fin opplevelse.

IMG_1921

Tempelet ligger forresten i det koselige Higashiyama-distriktet, som blir ekstra koselig på kvelden når alle lanternene blir tent, og folk trekker ut i de smale gatene.

Praktisk informasjon om Kyoto

Man kommer seg lettest rundt i Kyoto med buss. 24 timers-kort koster bare 500 yen, og må aktiveres i det man går på bussen.

De fleste tempelområdene er åpne til 16-17 på høsten, og noe lengre på sommeren. Det koster som oftest inngangspenger for å komme inn på tempelområdene, og disse varierer som oftest mellom 300-600 yen. Arashiyama-området (minus det store tempelet) er gratis.

Andre steder som også fortjener et besøk, både på grunn av de fine høstfargene, men også på grunn av de flotte tempelområdene generelt, er blant annet Heian Shrine, Sølvpaviljongen og Gullpaviljongen. Disse kan du snart lese om i et eget innlegg om templene i Kyoto.

Har du vært i Kyoto selv, eller kunne du tenke deg å dra dit?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

15 Comments
 1. WOW Renate 🙂 Det er da noget af det smukkeste jeg har set længe. Hold op sikke nogle smukke farver man får da helt lyst til at pakke kuffert med det sammen og tage afsted. Det er en gammel drøm at komme til Japan og din fortælling og billederne gør da at lysten dukker op igen. Tak fordi du delte dette smukke indlæg:-)

  1. Tusen takk for hyggelig kommentar! 😀 Gøy at dere likte bildene. Jeg ble utrolig fascinert av de vakre naturscenene fra Kyoto. Selv om været var dårlig (det regnet alle dagene jeg hadde der), zoom-objektivet var bristet og ikke klarte fokusere ordentlig og selve kameraet var halvveis dødt, hadde jeg noen veldig, veldig fine dager i Kyoto. En helt fantastisk by som jeg anbefaler varmt, spesielt for en høstreise (selv om jeg er sikker på at tiden rundt kirsebærblomstringen er like vakker)!

 2. Jeg har hørt mye om kirsebærblomstringen i Japan, men jeg ser nå at det er høsten jeg vil få med meg! Dette er høy wow-faktor altså! Må ha vært utrolig kjipt med et delvis fungerende kamera i dette fotomotiv-universet! (Jeg vet jo forsåvidt alt om det etter mitt uhell på Færøyene!)

  1. Høsten er absolutt en vakker tid i Japan! Vil tro kirsebærblomstringen er minst like vakker, men kanskje noe mer begrenset? Høstfargene finner man jo nesten overalt i den gitte tidsperioden. 🙂 Ja, ikke sant! Du vet jo hvor frustrerende det er å ikke ha et kamera som funker som det skal når man virkelig trenger det. Kjipern altså. :p

  1. Jeg tror de to årstidene er veldig spesielle på hver sin måte! Neste gang jeg drar til Japan håper jeg å kunne klaffe det med kirsebærblomstringen! 😄

 3. Nyyydelige og fargerike bilder, Renate! Jeg var også i Japan på høsten, men det ser ut til at du fikk enda flottere høstfarger i Kyoto enn det jeg hadde. Japan altså – for et land! Utrolig mye vakkert å se!

  1. Hadde jeg vært der bare noen dager senere ville fargene vært på sitt maks! Rart å tenke på siden jeg synes de var ganske imponerende allerede når jeg var der, hehe. Helt enig med deg! Japan er et fantastisk land! Drar gjerne tilbake dit altså 🙂

  1. Jeg tok nattbuss 🙂 Den gikk direkte, i 23-tiden og var framme før 6 i Kyoto. Tror den kostet rundt 700 nok, men setene kunne lenes ordentlig bak, teppe og pute var inkludert osv. Ikke superbillig, men sparte jo penger på en eventuell overnatting 🙂

  1. Beklager at svarene kommer så tregt! Det går en stund mellom interettilgangene her :p Tilbake til Tokyo tok jeg shinkansen (den aller raskeste av de tre togene). Kostet rundt tusenlappen, men tok bare to timer 😉 Tøff opplevelse!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.