Ting å gjøre i Tokyo på budsjett

IMG_0013

Tokyo regnes som en av de dyreste byene i verden. Man trenger likevel ikke blakke seg fullstendig ved et besøk i denne millionbyen. Mange av byens hovedattraksjoner er nemlig gratis, og spiser man på lokale spisesteder spiser man både svært godt og billig.

Selv om jeg ble noe sjokkert over prisene enkelte steder, var Tokyo likevel billigere å utforske enn jeg trodde. Nedenfor kommer noen forslag på ting man kan se og gjøre i Tokyo på budsjett.

Se utsikten fra Tokyo Metropolitan Government Office i Shinjuku

I en millionby som Tokyo med utallige høye bygninger, finnes det mange steder å nyte utsikten fra. Det finnes derimot ikke så mange steder som er fullstendig gratis, men det er det faktisk her! Fra over 200 meter over bakken får man en strålende utsikt ut over Tokyo, og jeg tok turen både på dagtid og etter det ble mørkt for å se kontrastene. Er været fint kan man til og med få et glimt av Mt. Fuji!

IMG_0294

Spill pachinko

Dersom du ønsker billig underholdning og ikke er redd for høye lyder kan du prøve å våge deg inn i en japansk spillehall. De fleste har en overdådig mengde av pachinko-maskiner, som er japanernes fremste gamblingspill. Ikke helt som poker (https.no.unibet.com/poker), men japanerne virker glade i det. For å beskrive det nærmere er pachinko en slags vertikal pinball-maskin med hundrevis av små kuler man skal treffe i diverse hull for å få bonus. Ikke så lett å få til, og jeg kan ikke akkurat skryte på meg at jeg ble noe rikere, haha… Pass deg så du ikke blir avhengig, da vil nok budsjettet fort lide!

Vandre i Harajuku

Se på folk i Tokyos kanskje hippeste strøk, i alle fall for byens «cosplay»-fans. Her vandrer ungdommen rundt i all verdens spennende, flotte og rare kostymer, spesielt på søndager, men også ofte på ettermiddagene. Du finner de også i Yoyogi park, spesielt på søndag. Jeg var der på en regnfull formiddag, og fikk derfor ikke sett så mange kule klær og kostymer som jeg håpet på.

IMG_0435

Stå opp tidlig for fiskemarkedet Tsukiji 

Hver morgen (unntatt søndag tror jeg) er det en auksjon på fiskemarkedet Tsukiji kl. 06.30. Jeg fikk dessverre ikke med meg det selv, men det skal visstnok være vilt, kaotisk og vel verdt det. Dette er gratis å få med seg, men sørg for at du drar dit tidlig. Veeeldig tidlig. Etterpå har man mulighet til å smake den ferskeste sushien du noen gang vil komme borti.

Kjøp fra vending machines

På omtrent alle gatehjørnene i hele gigantiske Tokyo finner man vending machines/salgsautomater, hvor de har utrolig mye rart til salgs. Alt fra kald brus til kokende kaffe, iskrem, klesplagg, snacks og varme måltider. Men trenger med andre ord aldri gå tørst, og rimelig mat er alltid tilgjengelig.

IMG_0159

Besøk Meiji Jingu Shrine

Hvis storbyen blir for hektisk kan man finne roen i shinto-tempelet Meiji Jingu Shrine. Stedet ligger ved Yoyogi park og Harajuki, og byr på et gigantisk område med trær og trebygninger. Tempelet ble bygget rundt 1920 til ære for Keiser Meiji og Keiserinne Shoken. Stedet er åpent fra soloppgang til solnedgang og er absolutt verdt et (avslappende) besøk.

IMG_0425

Spis på sære spisesteder, mat og opplevelse i ett

Jeg har tidligere skrevet et innlegg om alle de sære kafeene og restaurantene jeg var innom i Tokyo. Alt fra kanin- og hundekafeer til den fullstendig gale robotrestauranten. Sistnevnte er kanskje ikke noe budsjettvalg, men har man råd burde man unne seg denne halvannen timen med galskap.

IMG_0566-001

Ta metroen

Metroen i Tokyo er utrolig omfattende og genial å bruke for budsjettreisende. En enkeltreise koster som oftest 14-25 kroner avhengig av hvor langt du skal, men det kan være lurt å kjøpe seg et flerdagskort dersom man har et lengre opphold i byen. Jeg kjøpte et reisepass på flyplassen til 1500 yen (120 kroner ca) hvor jeg kunne reise fritt med Tokyo Metro i 72 timer (bare for turister). Det eneste man må være obs på er at JR-rutene og enkelte andre metro-ruter eies av andre selskaper og trenger andre typer billetter.

IMG_0146

Utforsk en kiosk eller en vanlig matbutikk

Haha, ja faktisk. Jeg synes alltid det er spennende å besøke matbutikkene i nye land jeg drar til. De har jo ofte helt andre utvalg enn det vi har hjemme. I Japan er utvalget fullstendig annerledes. Hva med sjøtang-snacks, tørket blekksprut, friterte fugleegg, brød på boks, firkantede vannmeloner eller wasabi-øl? Er det noe som frister må du virkelig ta turen til matbutikken. Dessuten finner du billig ferdiglaget mat her, inkludert sushi, til en veldig god pris.

Få spådommen din fra Senso-ji Temple

I det gamle nabolaget Asakusa, kan du følge i pilegrimenes fotspor langs veien Nakamise-dori, som tar deg fram til tempelet Senso-ji. Langs veien selger de allslags suvenirer og små godbiter man kan tygge på. Ved selve tempelet, som er det eldste i Tokyo, kan man snurre i bønneklokker og få sin spådom. Det står mest utfyllende på japansk, men noe er også oversatt til engelsk. Er spådommen bra, skal du ta den med deg. Er den dårlig, knyter du den på et tre eller et stativ slik på bildet under, går ifra den og håper den aldri kommer i oppfyllelse. Jeg tok min med meg. 😉

IMG_0031

Dra på museum

Storbyen Tokyo har mange museer, og mange av disse er gratis! Du kan for eksempel dra på sumobrytning-museet i Ryogoku. Å se en vanlig sumo-kamp er visst ganske dyrt, men her på museet får man se og lære litt mer om denne japanske tradisjonelle sporten. Er du heldig kan du også se noen sumobrytere i området siden museet ligger like ved sumobryterarenaen Ryogoku Kokugikan.

Få en Purikura-makeover

Noe annet man ofte finner i spillehaller er purikura-maskiner. Det er fotobokser hvor man blir tatt bilde av (maskinen forteller deg hvordan du skal posere osv), og deretter kan redigere bildene til det uendelige. Her blir både øynene større, munnen mindre og huden jevn og fin som porselen. Man kan vel kalle det en temmelig rimelig total makeover. Eller skal jeg si plastisk operasjon? Koster mellom 20-50 kroner vanligvis og du finner slike automater nærmest over hele byen.

IMG_0228

Se folkevandringen over krysset i Shibuya

Mengden mennesker som beveger seg gjennom dette krysset i Shibuya hver gang det blir grønt lys for gående er helt mindblowing. Det er morsomt å være en i mengden som krysser gaten, men for litt bedre (og gratis) oversikt over krysset ovenifra, kan man enten ta turen inn på Starbucks eller gå over gangbroen mellom Shibuya Station og Shibuya Mark City.

IMG_0232

Besøk statuen av hunden Hachiko

Like ved Shibuya-stasjonen finner man en statue av hunden Hachiko. Dette var en hund av rasen Akita, som tilhørte en professor på universitetet i Tokyo. Hver dag møtte hunden opp på Shibuya-stasjonen for å møte den kjære eieren sin etter han var ferdig på jobb. Plutselig en dag i 1925 møtte derimot ikke eieren opp… Han hadde fått en hjerneblødning, og ville aldri komme hjem igjen. Dette skjønte selvsagt ikke hunden, og fortsatte å vente trofast på eieren sin. I hele 10 år ventet Hachiko ved Shibuya, før han en dag ble funnet død på gaten i nærheten, av lengsel og alderdom… En hjerteskjærende historie om en fryktelig trofast hund som aldri sluttet å vente på eieren hans. Statuen av hunden ble reist som et symbol på vennskap, kjærlighet og loyalitet og gjør at Hachiko fortsatt sitter og venter ved Shibuya.

IMG_0167

Utforsk Akihabara

Området rundt Akihabara metrostasjon kalles Denkigai eller Electric City. Hit drar man for å la seg blende av neonlys mens man oppdaterer seg på det nyeste av det nyeste på den teknologiske duppeditt-fronten. Maid-kafeer og alt av manga og anime finner man også her. Elektronikk skal visst være billigere enn hjemme, men dersom man ikke begrenser seg kan nok besøket ende opp ganske dyrt.

IMG_0316

Bo i kapsler, ikke på hotell

Reiser man på budsjett til Tokyo har man ikke akkurat råd til å bo på fancy 5-stjernes hoteller. Jeg for min del hadde ikke engang råd til å bo på et enkeltrom på et middelmådig 2-stjerners hotell. Det ble derfor hostell på meg, og valget falt ganske fort på Grid Hostel Lounge i Akihabara som hadde fått strålende tilbakemeldinger. De har til og med en egen etasje bare for kvinner, hvor spesielt badet (i ekte japansk ånd) er super-praktisk og feminint. Dessuten har de jo slike høyteknologiske toaletter som nærmest gjør alt for deg. Jeg betalte ca. 250 per natt for en seng i et flersengsrom.

IMG_0153

Har du vært i Tokyo selv, og kanskje har andre budsjettips å by på?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

6 Comments
    1. Heisann! Hehe, et slikt innlegg er «in the making» og har vært det i lange tider. Jeg har så mye som bare venter på å bli skrevet og publisert. Men det kommer, forhåpentligvis ganske snart. 😉 Skal du dit selv kanskje? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.