Tempelsightseeing i Kyoto

Kyoto var Japans hovedstad i over tusen år før denne ble flyttet til Tokyo. Byen regnes likevel fortsatt som landets kulturelle hovedstad, siden over halvparten av Japans kulturarv befinner seg i dette området.

Kyoto er et fascinerende sted. Hvor det føles som en reise framover i tid når man besøker hypermoderne Tokyo, er det som å reise tilbake i tid når man besøker Kyoto. Den gamle byen er kjent for dens tradisjonelle hager og templer, og ikke minst geishaer. I dag har byen rundt 1,4 millioner innbyggere og ligger på syvendeplass over Japans største byer. Selv om Kyoto har vært herjet av både krig og branner, ble den spart fra ødeleggelsene som andre verdenskrig og atombombene førte med seg. Utallige gamle templer og skrin står igjen fra byens tusenårige historie. Noen av dem kan du bli bedre kjent med i dette innlegget.

Kinkakuji

Kinkakuji er nok mest kjent som Gullpaviljongen. Opprinnelig bygget for en pensjonert shogun, fungerer bygningen i dag som et zen-tempel. Bygningen står ved en stor dam, og det ser nesten ut som det flyter på vannet. De to øverste etasjene på bygningen er fullstendig dekket av gullblad, og har gitt stedet sitt kallenavn. Gullpaviljongen regnes som et av de mest kjente og populære turistattraksjonene i Kyoto, og vil man unngå turistmengdene med selfiesticks må man ankomme veldig tidlig eller rett før stengetid. Selv syntes jeg stedet var vakkert og verdt et besøk, men kanskje noe overvurdert? Inngang koster 400 yen.

Ginkakuji

Dette stedet er mest kjent som Sølvpaviljongen. Navnet føles kanskje noe misvisende når man besøker stedet. Det er jo ikke noe sølv å se? Men navnet kommer av de opprinnelige planene for å dekke paviljongen i sølv, på samme måte som Gullpaviljongen er dekket i gull. Stedet ble bygget av Ashigaka Yoshimasa, som ble inspirert av sin bestefar som hadde bygget Gullpaviljongen. Turbulente tider i byen gjorde derimot at sølvplanene falt i grus. Kallenavnet ble derimot værende, og hagen er et vakkert område å besøke. Inngang koster 500 yen.

Heian Jingu Shrine

Dette tempelkomplekset er ganske nytt for Kyoto å være, bare litt over 100 år gammelt. Det ble bygget på 1100-årsjubileumet for byen, og dedisert til byens første og siste keisere. Kyoto het nemlig Heian før byen fikk sitt nåværende navn. For filmnerder som meg er nok tempelet mest kjent fra filmen Lost in Translation, hvor Charlotte (Scarlett Johansson) vandrer gjennom stedet og hagene på sitt besøk i byen. Hagen er stor og flott på høsten, men skal visstnok være enda flottere på våren når kirsebærtrærne står i blomst. Tempelet er gratis, men det koster en liten sum å komme inn i hagen.

Gio-ji

Dette er et lite og rolig tempel beliggende i området Arashiyama. Hagen er et fint skue bestående av store trær og et stort, grønt teppe av mose på bakken. Stedet er oppkalt etter Gio, en danser som forelsket seg i overhodet til en velkjent samuraiklan. Han avsluttet etter hvert forholdet, og i sorg trakk Gio seg tilbake til dette tempelet for å leve som buddhistnonne resten av livet sitt. Man finner fortsatt en trestatue av henne inne i tempelet. Stedet er lite, men som en rolig oase fra resten av Kyoto, og spesielt vakkert i høstfargene. Inngangen koster 300 yen.

Fushimi Inari Shrine

Fushimi Inari er nok et av de mest populære og kjente tempelområdene i Kyoto. Her er det likevel ikke selve tempelet som har fokus, men tusenvis av oransje torii-porter som man vandrer gjennom på vei opp til det hellige fjellet Inari. Det er litt av et syn! Tempelet er, som navnet tilsier, viet til Inari, shinto-guden for ris og sake. Budbringeren til denne guden er reven, og man finner derfor massevis av revestatuer inne på området. Selv gikk jeg ikke lenger enn halvveis opp på grunn av tidspress, men det anbefales å sette av en halv dag til dette tempelområdet og ta turen helt opp. Det var dessverre svært folksomt her, men desto lenger opp jeg kom desto færre mennesker ble det – og det kan jo være en fin motivasjon til å fortsette. Inngangen er gratis.

Kiyomizudera

Kiyomizudera-tempelet er et av de mest populære i hele Japan, og befinner seg på et høydedrag øst i Kyoto. Tempelet ble opprinnelig bygget i 780 på grunn av nærheten til en foss. Det som kanskje er mest imponerende med hovedbygningen er at den er fullstendig bygget uten spiker! Det samme er den store balkongen på framsiden av bygningen, hele 13 meter over bakken under. Her får man en fantastisk utsikt ut over omgivelsene og ned til sentrum av Kyoto. Jeg har tidligere skrevet om besøket mitt i tempelet i innlegget om jakten min på høstfargene i Kyoto. Her står det også om andre templer og steder jeg besøkte i Kyoto, som ikke fikk plass i dette innlegget.

Praktisk informasjon om Kyoto

Man kan komme seg til Kyoto fra Tokyo (og store deler av landet) med fly eller tog. Hurtigtoget Shinkansen tar bare rundt to timer mellom de to storbyene, og koster rundt 1,000 NOK for én vei. Skal man reise en del rundt med tog i Japan, kan et Japan Rail Pass være verdt å sjekke ut.

Den letteste og billigste måten å komme seg rundt i Kyoto på, er ved å ta buss. Byen har et stort rutenett, og hyppige avganger. Et dagskort for byens bussnett koster bare 500 yen, eller rundt 35 NOK, og tar deg effektivt rundt.

Byen har overnatting i alle prisklasser, og selv valgte jeg vandrerhjem for å holde kostnadene nede. Jeg overnattet på Kyoto Compass Guesthouse og betalte 400 NOK for 2 netter. Kvinnen som driver stedet var utrolig hyggelig og hjelpsom, snakket godt engelsk og sørget for at vi som overnattet der ble one big happy family.

Kart over de seks tempelområdene nevnt i dette innlegget:

Andre innlegg fra Japan:

Er Kyoto et sted du kunne tenke deg å besøke, eller har du kanskje allerede vært?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

6 Comments
    1. Takk for det 🙂 Kyoto og Tokyo kan fint kombineres selv om de ligger litt langt unna hverdandre. Shinkansen er jo så hurtig! Vil man spare litt penger, kan man også ta nattbuss mellom de to byene (det gjorde jeg den ene veien). Da slipper man også å bruke dagtiden på å reise 🙂

  1. Da jeg var i Kyoto, besøkte jeg alle disse templene unntatt nummer 3 g 4. Til gjengjeld fikk jeg sett en del andre templer, da. Det er jo noen å velge mellom, liksom! Fint med høstfarger. Selv var jeg der under kirsebærblomstringen, det var også innmari fint.

    1. Hehe, ja det er nok av templer å velge mellom i Kyoto! Selv synes jeg det var vanskelig å velge ut hvilke jeg skulle besøke, men valgte å fokusere på de som hadde hager med fine høstfarger i denne omgang. Kirsebærblomstringen vil jeg tro var fantastisk å se i levende live! Neste gang jeg drar til Japan, må jeg prøve å få med meg den. 🙂

  2. Så kult at du har vært her1 Holder på å booke tur hit selv- en liten avstikker etter svømme-VM i Korea i august. Har du noen tips til overnatting?

    1. Så gøy! 😀 Tøft med svømme-VM! Overnatting er dyrt i Kyoto, og siden jeg reiste alene valgte jeg å overnatte på hostell. Det ble på Kyoto Compass Guesthouse og jeg betalte 200 kroner per natt. Har du større budsjett finnes det nok flust av gode overnattingssteder. Jeg så blant annet på en rekke lokale onsens (tradisjonelle badehus) før jeg fant ut at det ble for dyrt for meg (overnattet heller på et slik i nærheten av Nagano). Tror du ville likt det, så hold utkikk etter slike!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.