Fem steder å besøke rundt sjøen Issyk-Kul

IMG_2382

Innsjøen Issyk-Kul ligger i Kirgisistan, og regnes som den nest høyeste fjellsjøen i verden etter Titicaca-sjøen i Bolivia. Navnet betyr «den varme sjøen», men vannet er ikke spesielt varmt her akkurat, det kommer heller av sjøens saltinnhold som gjør at sjøen ikke fryser på vinteren.

Issyk-Kul ligger på 1,600 meters høyde, og er den største sjøen i Sentral-Asia. Til tross for dens høye beliggenhet er det mange, spesielt fra Russland og Kasakhstan, som kommer på sol- og badeferie hit på sommeren, og da spesielt til byen Cholpon-Ata på nordkysten. Det sies også at sjøen har helbredende krefter, og derfor har det oppstått flere kursteder langs sjøens bredder. Issyk-Kul er omringet av alt fra ørkenlignende områder til enorme, snødekte fjell, og tiltrekker seg derfor også mennesker som er interesserte i naturopplevelser og vandreturer. Men i tillegg til bading og fjellturer finnes det dessuten andre ting man kan gjøre rundt innsjøen, og nedenfor lister jeg opp fem steder som er verdt å besøke i dette området.

1. Helleristningene i Cholpon-Ata

Rundt den store sjøen Issyk-Kul finner man spor etter mange gamle sivilisasjoner. På nordsiden av sjøen i byen Cholpon-Ata finner man blant annet en imponerende samling av helleristninger på store og små rullesteiner på en svær slette. Steinene ble formet og plassert her av tidligere isbreer som strakk seg fra fjellene bak, og stedet byr på en flott utsikt ned mot den store innsjøen. Helleristningene forestiller både mennesker og dyr, men spesielt dyrelivet, og enkelte av dem avbilder både ibex og snøleopard. De eldste helleristningene stammer fra bronsealderen, ca. 1500 år f.Kr, men de fleste er fra år 800 f.Kr. til hundre år etter Kristus fødsel. Menneskene som skapte disse kunstverkene bodde i bosetninger som ligger under vann i dag, da vannstanden var lavere i tiden de levde i dette området. Det finnes også enkelte helleristninger her som bare er rundt 1500-1000 år gamle.

Helleristningsfeltet ligger ved byens gamle rullebane, som nå er tatt ut av bruk, og man kan enten gå dit fra sentrum, eller ta en svært billig taxitur dit, og tilbake. Området er stort, men på to timer vil du få tid til å se det meste.

IMG_1764 Kirgisistan 20168

2. Karakol

Byen Karakol ligger på østkanten av Issyk-Kul, og her bor det rundt 70,000 mennesker. De fleste besøkende bruker byen som et springbrett for turer i Tien Shan-fjellene (inkludert meg selv), og en flott fjelltur herfra er en tredagerstur til fjellsjøen Ala Kul, som jeg har skrevet om tidligere. Men selve Karakol har også et par spennende ting å by på. Man burde ta turen til den russiskortodokse katedralen som er bygget av tre, og har et ganske spesielt utseende. Jeg ble sluppet inn på området etter stengetid ved å gi vaktmannen (som ikke hadde fingertupper) litt penger, og fikk utforske det vakre bygget alene. Et annet spennende bygg verdt å besøke dunganenes moské, som også er bygget i tre. Her fikk jeg ikke lov å gå inn siden jeg ikke var muslimsk, men jeg fikk til gjengjeld et eple av mannen på vakt, som takk for at jeg besøkte. Selve byen er ikke så spesielt vakker ellers, unntatt flere av de gamle fargerike bolighusene i byens utkanter med malte vinduskanter og spennende håndverk. Her kan man vandre rundt noen timer, og nyte det sjarmerende synet disse husene gir med de store fjellene tronende i bakgrunnen.

Man kommer seg enkelt til Karakol med marshrutka, eller delt taxi, både langs nord- og sørbredden av Issyk-Kul.

IMG_2019 Kirgisistan 20169

3. Skazka canyon

Dette steder ligger på sørsiden av sjøen, og kalles «eventyrdalen». Når man besøker Skazka canyon er det ganske lett å skjønne hvorfor. Å trø inn i Skazka-dalen er som å trø inn i et rødt eventyr med utrolig bisarre formasjoner. Her finner man blant annet steinfigurer som ser ut som en pingviner, elefanter, slanger og drager, og noe som ligner den kinesiske mur. På en høyde finner man dessuten noe som ligner et rødt sandslott, og man kan fantasere om at man har havnet i en merkelig Disney-film. Dette stedet er en fryd å vandre rundt i, spesielt på høsten når det ikke er så ekstremt varmt. Husk uansett vann, og pass på at du ikke går deg vill. Det var ingen andre å se der enn meg selv og drosjen jeg kom i (sjåføren ble i bilen og sov til jeg kom tilbake) når jeg besøkte.

Skazka canyon ligger ca. 4 kilometer fra byen Tosor på sørsiden av Issyk-Kul (ca. midt på sjøen langs sørbredden). For å komme seg hit må man enten ha leiebil, leie drosje, eller be marshrutkaen/den delte taxien om å stoppe langs veien hvor inngangen til dalen går, og vandre de 2-3 kilometerne opp dit selv.

IMG_2331 Kirgisistan 201610

4. Ørnejegerne i Bokonbaevo

Bokonbaevo ligger også på sørsiden av Issyk-Kul. Det spesielle med denne lille byen er det store antall ørnejegere som holder til der. Å jakte med ørn er en tradisjon som går veldig langt tilbake i tid på de sentralasisatiske steppene. Ofte var hele familien (og i ekstreme tilfeller hele landsbyer) avhengige av ørnejegernes evner til å skaffe kjøtt og pels. Denne jaktformen har alltid hatt høy prestisje i Kirgisistan, Mongolia og Kazakhstan, men nå til dags er den i ferd med å sakte dø ut. De få ørnejegerne som er igjen i landsbyen Bokonbaevo på sørkysten av innsjøen Issyk-Kul i Kirgisistan, lever nå til dags med å vise fram den tradisjonelle kunsten til turistene som ankommer landsbyen. Jeg har skrevet et eget innlegg om besøket mitt hos ørnejegeren Ruslan og de tre ørnene hans i dette innlegget. IMG_2447Kirgisistan 20166

5. Burana-tårnet

Jeg tar også med Burana-tårnet i denne oversikten, til tross for at tårnet ligger omtrent midt mellom Issyk-Kul og hovedstaden Bisjkek. Det er fordi tårnet ofte besøkes i sammenheng med turer fra hovedstaden og til sjøen, eller motsatt. Dessuten er dette et sted som absolutt fortjener å besøkes. Burana-tårnet er faktisk en del av et gammelt minaret fra 1000-tallet. Opprinnelig var tårnet 45 meter høyt, men et jordskjelv gjorde at bare halvparten står igjen nå til dags. Dessuten var tårnet del av en antikk by, med både slott og mausoleer, men nå er det ikke så mye som ligger igjen annet enn tårnet, noen spennende gravmarkører og noen ruinrester på bakken. Det er også mange legender og historier knyttet til tårnet, og noen av de kan du lese på denne siden.

IMG_2491 Kirgisistan 20167

Nedenfor er et kart over Kirgisistan og innsjøen Issyk-Kul, hvor jeg har satt disse fem stedene numerert opp på kartet for en litt bedre oversikt.

Kart hentet fra www.mapsofworld.com
Kart hentet fra www.mapsofworld.com

Kunne du tenke deg en tur til Kirgisistan selv?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

8 Comments
  1. WOW det kan du tror at jeg kunne. Dine billeder og beskrivelser lokker da helt klart til et besøg til Kirgisistan. Naturen ser meget anderledes ud end så mange andre steder og bestemt et land som jeg godt kunne tænke mig at opleve. Også inden alle de andre gør det 😉
    /Annette

    1. Så bra! Naturen i Kirgisistan er veldig variert og spennende, og det finnes noe for alle. Jeg synes det er veldig rart at ikke flere reiser dit. Det er jo både billig og lett å komme seg dit, og man trenger heller ikke styre med noe visum. It’s perfect 🙂

  2. Jeg har skrevet et innlegg om sørsiden av denne innsjøen, og det er gøy å se hvor forskjellige to innlegg om samme område kan bli! Jeg var ikke på nordsiden, og fikk derfor ikke sett helleristningene. Skazka Canyon fikk jeg ikke besøkt, men skulle innmari gjerne vært der! Fjellsjøen står også på listen over ønsker for et eventuelt gjenbesøk i landet. Burana Tower fikk et eget innlegg hos meg, så det er ikke med i innlegget om steder ved sjøen.

    1. Hehe, jeg husker jeg leste innlegget ditt derfra når du hadde vært der. 🙂 Badesesongen var over da jeg besøkte, men det kunne vært gøy å oppleve stedet midt på sommeren. Ellers skulle jeg gjerne sett enda flere av de stedene som fantes rundt sjøen, som f.eks. Jeti Oguz. Buranatårnet fikk jeg lyst til å besøke etter å ha lest om det på bloggen din, så takk for inspirasjonen. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.