Renates Reiser fyller fem år!

Nå i august 2019 er det hele fem år siden Renates Reiser så livets lys. Selv om reisebloggingen begynte en stund før den tid, har disse siste årene bydd på en mengde nye destinasjoner, opplevelser og erfaringer.

Før Renates Reiser ble født, holdt jeg «Randombloggen» på blogg.no gående i mange år, diverse reisedagbøker på andre nettsider før det – og ikke minst fysiske dagbøker i enda flere år før den tid. Skrivelysten hadde jeg hatt siden barndommen, og jeg elsket å føre ned hendelser på papiret. Den første reisedagboken skrev jeg tilbake i 1997, da jeg var elve år og dro med familien ut av Europa første gang for å besøke Tyrkia. Det må ha gitt mersmak. I dag har jeg et tyvetalls reisedagbøker i bokhyllen, over 500 publiserte innlegg her på siden og mer enn 100 innlegg som venter på å publiseres.

Selv om Randombloggen med årene ble mer og mer reiserelatert, fant jeg til slutt ut at navnet ikke helt passet formålet (sjokkerende, jeg vet). Det måtte en forandring til. For fem år siden kjøpte jeg meg derfor domenet renatesreiser.com, og satte opp min helt egen reiseside med mål om å dele og inspirere.

Fem år med Renates Reiser

Det er rart å tenke tilbake og ikke minst se hvordan ting har endret seg på disse fem årene. Jeg synes det er ganske pinlig å skryte av meg selv og ting jeg gjør, men i dette innlegget blir det likevel en del av det. Det har jo skjedd en del!

Siden 2014 har jeg reist både land og strand gjennom Norge, til over hundre land der ute i verden, fått besøkt alle landene i Europa og alle de syv nye underverkene. Jeg har blitt mer og mer komfortabel med å reise alene, og har opplevd en lang rekke uvanlige, merkverdige og fengslende destinasjoner.

Det meste har vært fantastisk, men en del har også gått galt. Jeg havnet i et vulkanutbrudd i Indonesia, et jordskjelv i Taiwan, bak et jordras i Pakistan, ble antastet på gaten i Iran, måtte til politistasjonen i Botswana på grunn av tyveri… Jeg har til og med blitt stuck i et land som ikke eksisterer. Det har blitt en del merkelige, morsomme og mindre gøyale opplevelser som har resultert i innleggene rare og morsomme reiseopplevelser del 1 og del 2 (og flere kommer nok).

Innleggene på Renates Reiser har alltid vært personlige, men det virker som det faller i smak. Lesertallene har bare gått oppover og oppover disse årene. Det er rart å tenke på at tusenvis av mennesker hver uke tar seg tid til å lese om reisemålene og opplevelsene som skrives om på denne siden. For å si det slik; det setter jeg virkelig pris på, og jeg håper dere finner nyttig informasjon og inspirasjon til å utføre lignende reiser selv (og unngå å gjøre feilene jeg har gjort).

En liten håndfull av de mange fantastiske opplevelsene de siste fem årene har bydd på

Renates Reiser i media

Jeg har disse fem årene også bidratt til intervjuer og artikler for mange av de største avisene og publikasjonene i Norge, som VG, Aftenposten, Dagsavisen, Folkebladet, NRK, Kamille, Det Nye og Dagens Næringsliv med flere. For et par år siden delte jeg også flere reisetips på NRK P3.

Renates Reiser vant tredjeplass i årets reiseblogg av Travelmarket i 2016 og ble nominert til årets reiseblogger på Reiselivsmessen i 2017. Det var også veldig stort for meg å få en reiseartikkel på trykk i magasinet Vagabond (nå må jeg bare få ut fingeren og sørge for at det blir fler).

Jeg har tatt med bloggen på pressereiser til flere land og destinasjoner, og også takket nei til langt flere. Ofte fordi det ikke passer. Litt fordi jeg ønsker å holde bloggen mest mulig reklamefri, og bare reiser til steder jeg føler passer inn med egne interesser – og faktisk er relevant for nettsiden.

På nyåret i 2019 kom nok den største reiserelaterte bragden for min del disse fem årene. Da utga jeg i samarbeid med Mette S. Fjeldheim fra Reiselykke eboken «Å reise alene. En håndbok for soloreisende«, som har fått gode omtaler i blant annet Norsk Ukeblad og magasinet Reis.

Nå i juni befant jeg meg til og med i den gule sofaen på God Morgen Norge hos TV2! Snakker om å gå ut av komfortsonen. Det var en nervepirrende opplevelse, men også en veldig fin erfaring å ta med seg videre.

Et av de største høydepunktene disse fem årene har vært å skrive egen ebok, som forhåpentligvis kan hjelpe mange soloreisende

De mest populære blogginnleggene

Når det gjelder de mest populære innleggene disse fem årene, troner Norge på topp. Det er visst mange som ønsker å gå på 8 flotte fjellturer i Lofoten, 21 fjellturer rundt Bodø, finne 15 steder å besøke i Nord-Norge, besøke Værøy og trenger 30 ting å gjøre i Oslo.

Det er også mange som ønsker å gå på fem fine fjellturer i Dolomittene, ønsker 11 grunner til å besøke Beograd, 11 grunner til å besøke Kypros, vandre i Cinque Terre, besøke Sri Lanka, Cuba, Færøyene eller Albania.

Mange ønsker dessuten tips til bilkjøring i Italia, å gå til Trolltunga eller Rago nasjonalpark, dra på dagstur til Tsjernobyl, besøke Gibraltar, Wroclaw, Georgia eller rett og slett Vardø – Norges østligste by. Ikke minst er det mange som lurer på hvordan jeg har tid og råd å reise så mye, og om verden er like farlig som man kanskje tror.

Mange av de mest populære blogginnleggene er fra Norge. Kanskje ikke så rart?

Mine egne favorittinnlegg 

Mine egne favorittopplevelser fra denne perioden er ikke nødvendigvis de som har blitt de mest populære innleggene. Disse elve opplevelsene har vært noen av de mest minnerike for min del:

Felles for de fleste av disse er at de har menneskene jeg møter der ute i verden i fokus. Selv om jeg elsker vakker natur, er det alltid menneskemøtene jeg sitter igjen med etter en reise.

Noe av det aller beste med å reise er jo å treffe nye mennesker fra spennende kulturer

Kommende reiseplaner

Som vanlig har jeg tilbrakt størstedelen av årets sommer her i Norge, hjemme i mitt vakre Nordland. Først nå i slutten av august blir det  utenlandstur igjen. Nærmeste familie bestemte seg for å gi mormoren min en langhelg i Gdansk i bursdagsgave. Så da reiser jeg, mamma og mormor på en skikkelig jentetur sammen for første gang.

I september venter endelig Storbritannia på meg igjen. Da går turen først innom England, deretter Wales og til slutt Isle of Man. I oktober fortsetter jeg til Romania, som jeg har drømt meg tilbake til siden jeg besøkte Transylvania i 2013. Det blir muligens et par dager i en utkant av Bulgaria også – til et noe merkelig sted som har fascinert meg lenge.

I november vendes snuten enda lenger sør, og tilbake til det afrikanske kontinentet. Da skal jeg endelig utforske Etiopia, etterfulgt av Uganda. Jeg håper på en god dose natur, kultur og dyreliv. Da skal jeg reise med Tonje, som jeg besøkte Skottland med i fjor.

Kanskje har du besøkt disse destinasjonene selv, og har noen tips og råd til meg? Det er nettopp det jeg synes er noe av det fineste med reiseblogging. Det gir meg muligheten til å tipse dere, men også muligheten til å få tips og tilbakemeldinger tilbake fra dere.

Gleder meg vanvittig til å returnere til Afrika og dra på safari igjen

Veien videre 

Jeg er evig takknemlig for alle opplevelsene og mulighetene bloggen har gitt meg, og er veldig spent på hva som blir å skje de neste fem årene. Jeg har mange tanker og ideer, men få konkrete planer om veien videre. Det eneste jeg vet sikkert er at jeg neppe mister lysten til å utforske denne vakre, spennende planeten vi bor på med det første.

Likevel medfører dessverre turisme en del negative konsekvenser, som jeg har tatt opp i innlegget bør man ha dårlig samvittighet for å reise? Jeg føler derfor på mange måter at tiden er kommet for å reise enda mer bærekraftig, og at det å gi tilbake til samfunnene jeg besøker er viktigere enn noensinne.

Uansett er det spennende å se hvordan de fem neste årene blir, og hvilke reiser, prosjekter og endringer de vil by på. Tusen takk til alle dere som besøker bloggen, dere som kommenterer og deler deres egne reiseerfaringer. Selv om jeg fortsatt tenker på bloggen som en personlig minnebok, ville det ikke vært det samme uten å ha alle dere flotte, reiseglade mennesker å dele minner, erfaringer og opplevelser med. Så igjen, tusen takk for at dere er med på reisene mine rundt i verden. Mange flere blir det!

Evig takknemlig for alle mulighetene bloggingen har gitt meg, og alle jeg har truffet og blitt kjent med på grunn av den

Hva liker dere best å lese om? Er det noe dere vil ha mer eller mindre av på Renates Reiser?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

22 Comments
 1. Stort tillykke med fødselsdagen, Renate. Jeg elsker at læse, dine personlige beskrivelser fra hele verden og se dine smukke billeder 🙂
  Du gør det så godt og jeg ser frem til, at følge din blog i mange år endnu.

  Sikke dog nogle spændende rejseplaner du har. Dem glæder jeg mig til at følge og læse om.

  /Annette

 2. Gratulerer med dine fem år. Jeg er imponert over din produktivitet. 500 innlegg på fem år eller i snitt 100 i året er svært imponerende. Når det du i tillegg skriver er bra og interessant gir jeg meg over. Gleder meg til flere innlegg.

  1. Takk skal du ha, Magne! Ja, det har blitt en del innlegg – og ganske mange timer brukt på skriving og bilderedigering… hehe. Men det går jo når man synes det er såpass gøy! Takk igjen for veldig hyggelige ord!

 3. Tillykke med bloggens fødselsdag! Imponerende antal indlæg, du har skrevet! Jeg glæder mig til at læse endnu flere indlæg fra dig! 🙂

 4. Gratulerer med 5 årsdagen 🙂 Det er alltid spennende og inspirerende å lese dine reiseskildringer. Gleder meg også til å følge med på destinasjonene du skal dra til utover året 🙂 Jeg likte veldig godt artiklene dine fra Iran og Pakistan. Det er begge steder jeg ønsker å reise til selv om ikke så lenge 🙂

  1. Tusen takk, Laila, for hyggelige ord! 😀 Gøy at du likte artiklene fra Iran og Pakistan! Jeg likte spesielt godt å skrive om opplevelsene jeg hadde der. 🙂 Jeg har dessuten flere innlegg som kommer fra begge landene. Håper du selv får muligheten til å reise dit!

 5. Gratulerer med bloggens femårsdag! Godt jobbet! Jeg kjenner igjen det med at egne favorittinnlegg ikke nødvendigvis er de mest populære, og synes det er vanskelig å forutsi hva som kommer til å bli mye lest og hva som forsvinner i mengden. Jeg kunne for eksempel aldri gjettet at «Det finnes faktisk skog på Island» ville bli et av mine mest leste innlegg… Trodde det kom til å havne laaaangt nede på listen 😀

  Så spennende reiseplaner du har (igjen)!

  Gdansk er en fin by, med innholdsrik historie, fargerik gamleby, flotte bygninger, rolige kanaler, hyggelige restauranter og kaféer, herlig mat og lave priser. Besøk European Solidarity Centre, et bibliotek og museum hvor man får et godt innblikk blant annet i framveksten av motstand mot kommunismen og arbeideres kamp for bedre rettigheter og endringer i sosiale forhold. Bygningen er ny og moderne, og å vandre rundt på museet er en opplevelse i seg selv. Nabobyen Sopot kan blant annet by på Europas største trebrygge, en tilsynelatende endeløs sandstrand, en sjokoladekafé med en meny som får enhver sjokoladeelskers øyne til å funkle og muligheter for billige og avslappende spaopplevelser. Har dere tid til en dagstur, er middelalderbyen Toruń et fint alternativ, omtrent 2 1/2 time med tog sørover fra Gdańsk. Toruń unnslapp bombing under andre verdenskrig, og er derfor blant de få polske stedene man kan se gammel, gotisk arkitektur. Gamlebyen er funnet verdig en plass på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

  Wales står på ønskelisten min, Romania håper jeg å få besøkt neste år, Uganda besøkte jeg for nøyaktig et år siden. Likte landet veldig godt! Og altså, Etiopia! Jeg vil være med!

  1. Tusen takk for hyggelige ord! 😀 Hehe, ja det er alltid litt gøy å undersøke hva lesere søker på før de ankommer bloggen, og ikke minst se hvilke innlegg som blir mest populære. Når folk får et innfall og plutselig ønsker å finne ut av om det faktisk finnes skog på Island, havner de nok først på bloggen din. 😉 Sånn sett er SEO en fantastisk greie.

   Tusen takk for mange flotte tips om Gdansk! Solidaritetssenteret virker absolutt som et sted jeg burde får med meg. Sopot må vi nesten også innom (og nå ble jeg svært fristet av den sjokoladekafeen kjenner jeg). Spørs om vi rekker Torun, men skal absolutt ha det i bakhodet. Har nemlig sett meg ut slottet i Malbork som et mulig dagsturalternativ. 🙂

   Bra å høre at du likte Uganda godt, og du får bare slenge deg med til Etiopia! 😉

 6. Hei, Renate
  Gratulerer med 5-årsdagen! En milepæl ?? Det har vært moro å følge deg i alle disse årene. Jeg gleder meg til enda flere!

  Hilsen Mette ~ Reiselykke

 7. Gratulerer, 5 år er flott, men enda mer imponert over hvor mye du har opplevd og gjort på den tiden!
  Etiopia og Uganda høres veldig spennende ut. Afrika er utrolig undervurdert og etter det jeg har hørt skal Etiopia (og spesielt) Uganda være ekstra flotte steder. 🙂

  1. Tusen takk, Jørn! Det har vært fem innholdsrike år på mange måter. 😀 Håper det fortsetter i samme grad! Absolutt enig med deg om at Afrika er undervurdert. Det finnes nærmest uendelig med interessante steder å utforske på kontinentet. Skulle gjerne hatt noen år ekstra på jorden bare for å utforske de, hehe.

 8. Tillykke med bloggens fødselsdag, Renate! Jeg har fulgt med i et par år efterhånden, og din blog er blevet en af mine absolut yndlingsrejseblogs. Jeg elsker især dine skriverier om dit smukke hjemland! Jeg glæder mig til at følge dig i mange år endnu ?

  1. Tusen takk, Melissa! Så utrolig hyggelig å høre! Skikkelig stas. 😀 Gøy at du liker innleggene om Norge. De blir det absolutt flere av. 😀

 9. Gratulerer så mye! Du er fantastisk flink, og jeg elsker å lese bloggen din. Jeg liker godt hvordan du alltid kommer i kontakt med folk, virker uredd og står på, og at du er flink til å være personlig oppe i det hele. =) Gleder meg til å følge deg videre!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.