11 gode grunner til å legge turen til Gildeskål

Jeg elsker Norge og det langstrakte landet vårt sin vakre natur. Likevel er det ett sted i landet hvor jeg liker meg som aller best. Gildeskål, sør for Bodø, mener jeg er noe av det vakreste Norge har å by på.

Jeg er kanskje litt forutinntatt da. Det er jo tross alt her i Gildeskål bestefaren min var født og oppvokst, og hvor familien i alle år har hatt (et superidyllisk) landsted. Hvor har jeg tilbrakt tid hver eneste sommer siden jeg var født, hvor jeg har jobbet, hvor jeg fortsatt tilbringer hver eneste ledige stund – og hvor jeg håper å engang flytte for godt. Jeg mener, hvordan kan man ikke falle for denne idyllen?

Du har kanskje ikke hørt om Gildeskål selv? Det er en kommune som ligger ved kysten mellom Bodø og Meløy. Ofte bortglemt for forbipasserende som enten skal til Helgelandskysten eller Lofoten, eller enda lenger nord i landet.

Kommunesenteret heter Inndyr og ligger på en større halvøy omtrent midt i Gildeskål. Dette var på 1600-tallet lensherresete, og et sentralt og viktig møtested i regionen. I dag er Inndyr et stille og rolig tettsted med bare 700 innbyggere. Mange hus er fraflyttet og brukes i dag for det meste som ferieboliger. Havnen i Inndyr er populær for både turister og lokale båtfolk, spesielt på sommeren.

Her har folk alltid levd av, og med, havet i flere tusen år – og gjør det i stor grad fortsatt.

Gildeskål er egentlig et område jeg helst vil holde for meg selv… Men det er kanskje ikke helt rettferdig. Her kommer derfor 11 grunner til å senke farten og stoppe innom Gildeskål neste gang du tar turen til området.

Satser på at det ikke blir så lenge til?

Gildeskål er ren og skjær idyll

1. Langstrakte hvite strender

De fleste reiser sørover for å dra på strandferie. Likevel er det kanskje nettopp nordover du burde dra neste gang. Jeg har tidligere skrevet om de vakre strendene i Lofoten, men strendene i Gildeskål er også noe utenom det vanlige. De er gjerne landstrakte, byr på iskaldt, men krystallklart vann, og det er sjelden du opplever noen form for trengsel.

De to større strendene som tiltrekker seg flest av både lokale og solhungrige turister når været er bra, er Storvikstranda og Langsanden (kalles også Sandvikstranden). Førstnevnte ligger langt sør i kommunen, like ved grensen til Meløy. Sistnevnte befinner seg på Sandhornøya.

I tillegg til disse finnes det rikelig med små og større strender ellers på fastlandet, og ikke minst på de små og større øyene.

2. Utsikten fra Finneskua og juran

I likhet med flere steder langs Helgelandskysten, Lofoten og Salten generelt, har Gildeskål rikelig med fjelltopper å by på. En av disse er Finnesfjellet, som ligger over Storvika sør i Gildeskål. Turen opp til Finneskua på 506 moh er lettgått og utsikten på toppen er spektakulær. Her ser du store deler av kommunen, hele fjellrekken langs land, Inndyr, Sandhornet og de andre store øyene – og videre ut til havs til Lofotveggen.

Det er likevel et annet sted på vei opp til selve «Kua» som gjør turen såpass spesiell som den er. Litt over halvveis opp i bakken når man nemlig «juran», som består av flere høye steinpilarer og massive steinformasjoner. Blant disse føler man seg liten!

For å komme deg til startstedet for fjellturen kjører du først til Storvika, tar deretter av mot Finnes og kjører helt inn til de første husene hvor det er etablert en liten parkering. Stien er skiltet og merket hele veien opp.

3. Historiske Gildeskål kirkested

Gildeskål kirkested har vært bosatt i svært lang tid, og det er herfra selve navnet på kommunen kommer fra. Nylig ble det funnet restene av et nesten to tusen år gammelt jernalderhus (nærmere bestemt fra overgangen mellom romertid/folkevandringstid) rett nedenfor prestegården, og området rundt byr på flere gravhauger og funn fra tidligere tider.

Middelalderkirka i stein er fra 1100-tallet og dermed en av de eldste kirkene i landsdelen. På den gamle gårdshaugen like ved står prestegården fra 1700-tallet. Dette er den eldste prestegården i landet hvor presten fortsatt bor.

Gildeskål kirkested ligger virkelig nydelig til midt blant fjellene i Gildeskål og den gamle «leia»

Kirkestedet er dessuten ekstra spesielt fordi det ikke bare står én kirke her, men to. I tillegg til middelalderkirka ble det oppført en trekirke nærmere havet i 1881. Sammen utgjør kirkene og prestegården et svært vakkert, og interessant, sted å besøke i Gildeskål. Ankommer du på sommeren kan du handle og drikke kaffe i prestegårdsbutikken – og ikke minst få en guidet omvisning i den gamle middelalderkirken.

Tips: Har du god tid kan du vandre den gamle kirkestien som går forbi gamle gravminner og spennende geologi og flora. I sommer har det dessuten vært geiter langs stien og kysten, som har hatt sommerjobb med å beite ned området.

4. Nærmest unik flora og geologi

Gildeskål har en rik på flora, fauna og geologi, og bakken er for det meste laget av kalk.  Marmor finnes det blant annet rike forekomster av. På grunn av dette har kommunen en rekke naturreservat å by på. To som ligger i nærheten av Inndyr er Åsen/Kjeldalen naturreservat og Øya/Langholmen landskapsverneområde.

Førstnevnte område kan by på alt fra rike hasselskoger og ville orkideer til en kalksjø med sjeldne plantearter – og ikke minst Gildeskålkjelen. Sistnevnte er en lodrett foss innerst i Kjeldalen som forsvinner ned i et dypt hull i bakken. Et spesielt sted å overvære.

Tips: Ønsker du et enda større eventyr kan du ta turen til Lákho nasjonalpark på grensen til Svartisen-Saltfjellet nasjonalpark. Dette er det største sammenhengende karstområdet i Norge, og på mange måter unikt i Europa. Her finner du svært spennende og spesielle steinformasjoner, som for eksempel Corbels canyon og Corbelbrua.

5. Grottevandring

Den porøse kalksteinsbergbunnen gjør også Gildeskål-området rikt på grotter. De fleste grottene i Norge finnes nettopp i Nordland, og spesielt i dette området. De fleste grotter dannes av at kalkstein og vann møtes, og både kalkstein og vann har dette området mye av. Greftkjelen og Greftsprekka er for eksempel Norges tredje og fjerde lengste grotter, og befinner seg nettopp i Gildeskål.

En større oversikt over grottene i Gildeskål finner du her. Av disse er det et par grotter man kan utforske trygt på egenhånd. Det ene er Børsteinshola i Novika. Denne ligger omtrent 80 meter opp i fjellsiden, og kalles også Katedralen i Novika på grunn av sin mektige størrelse. Grotten ble gravd ut av bølger for flere tusen år siden når havet nådde hit opp. Grotten er ikke spesielt dyp, og man klarer seg i grunn uten hodelykt (selv om det alltid er kjekt å ha). Her inne finnes det dessuten eldgamle hulemalerier i taket! Følg skilt fra veien opp til grotten.

Den andre er Lønngangen (bare 20-30 meter unna veien) på Forstranda, ikke så veldig langt unna Børsteinshola. Denne grotten er relativt liten og smal, men den er til gjengjeld ganske lang. Den tar deg faktisk tvers gjennom fjellet. Grotten er et tørrlagt elveleie, uten sideganger, slik at man trygt kan vandre gjennom til den andre siden uten å gå seg bort. Svært spennende og fascinerende å smyge seg forbi flotte kalksteinsformasjoner og la mørket omslutte seg. Husk hodelykt!

6. Rike muligheter for øyhopping

Et øyrike som Gildeskål opplever man gjerne best til havs. Store deler av Gildeskål består av øyer, holmer og skjær. Med andre ord begrenser du deg veldig dersom du bare holder deg til fastlandet. Den største øya i Gildeskål er Sandhornøya, og hit kommer du deg enkelt over med bro fra Kjøpstad langs Fv17. Det er også mulig å komme seg til Våg på Sandhornøya med hurtigbåt fra Bodø, og med ferge fra Sund til Horsdal.

Andre større øyer i kommunen er Fugløya, Fleina og Arnøyene. Disse kommer du deg til bare med båt. Ta gjerne med sykkel for lettere utforsking.

Det er relativt enkelt å få til øyhopping med hurtigbåten og ferga. Men det er noe spesielt med å senke farten og utforske kystlinjen med kajakk eller en liten fiskebåt. Da kommer du dessuten tett på dyrelivet rundt og i havet, som seler, niser, lundefugl, havørn og så videre.

7. Det spesielle Fordypningsrommet

Et annet sted man kan dra på øyhopping til er Fleinvær. Disse flate, værharde øyene på yttersiden av Fleina og Arnøyene var engang et rikt fiskevær. I dag er det bare omtrent ni fastboende igjen. Gildeskålværingen og musikeren Håvard Lund hadde en visjon for denne tomta som han kjøpte for tolv år siden, og i 2016 siden stod Fordypningsrommet ferdig. Det ble ingen privat hytte i denne omgang, men et unikt sted hvor kreative sjeler kan leie seg inn for å komme i kontakt med naturkreftene og sin indre verden.

Dette monofunksjonelle anlegget består av ni hus, og bryter med det moderne samfunnets krav til multifunksjonalitet. De ni husene har altså forskjellige funksjoner, hvor fire av dem fungerer som sovehus, ett av dem som badehus, ett som sauna, ett som kjøkken, ett som arbeidsrom og ett som tenkehus, eller tenkerom, om du vil. Her kan du senke skuldrene, og få alburom, pusterom og bevegelsesrom.

Jeg besøkte stedet i kombinasjon med en yogahelg med Northern Yoga. Les mer om dette fascinerende stedet og oppholdet i dette innlegget.

8. Den Glømda staden og Thaihuset

Tar du turen til Gildeskål har du også muligheten til å ta en liten svarvei innom Thailand. Nesten ihvertfall. Ved Oterstranda i Gildeskål ligger et litt spesielt sted bare et steinkast unna Fv17. Den Glømda staden ser i utgangspunktet ut som en ruin av et samfunn fra en svunnen tid. I realiteten er det et moderne kunstverk og en del av Kulturlandskap Nordland. Et stort kunstprosjekt som har plassert ut kunstverk i over 30 kommuner i fylket i løpet av de siste tretti årene.

Ikke så langt unna ligger også Thaihuset, bygget i tradisjonell thailandsk stil. Huset ligger dessuten ved et vann, hvor vannliljer blomster frodig om sommeren. Et idyllisk, stille sted – som perfekt for meditasjon. Det lille huset står åpent og tilgjengelig for alle. Like ved ligger også en tradisjonell samisk gamme, som også er mulig å besøke.

Tips: Har du et par timer tilgjengelig er det dessuten en fin tur herfra opp på Nonsfjellet, rett ovenfor vannet ved Thaihuset. Utsikten er flott fra toppen, og geologien der oppe er temmelig spesiell.

9. Barndomshjemmet til Elias Blix

«Å eg veit meg eit land – langt der uppe mot nord med ei lysande strand – millom høgfjell og fjord» begynner sangen «Barndomsminne fra Nordland» av Elias Blix. Forfatteren ble født i Gildeskål i 1836 og tilbrakte oppveksten på familiegården på Våg på Sandhornøya. Det er kanskje snevert å bare kalle Elias Blix en forfatter. Han var i tillegg professor, lærer, politiker, salmedikter og utdannet prest, for å nevne noe. Han satt også som statsråd i fire år, og kjempet aktivt for likestillingen av nynorsk med bokmål. I tillegg til «Barndomsminne fra Nordland» er noen av hans mest kjente salmer «Nå livnar det i lundar» og «Gud signe vårt dyre fedreland».

Da Elias Blix døde i 1902 ble han gravlagt på Vår frelsers gravlund i Oslo. En minnesbyste står derimot ved barndomshjemmet på Våg og ved Gildeskål gamle kirke.

Tips: Har du tid kan du vandre fra Blixtunet langs Blixstien helt ut til en større minnesbauta ved havet. Kart og informasjon finner du her.

10. Verdens vakreste do

På grensen til Meløy kommune ligger Ureddplassen. Stedet har fått navn etter ubåten Uredd som under andre verdenskrig var på vei nordover med et kompani agenter som skulle videre til Sulitjelma på sabotasjeoppdrag. Dessverre kom de aldri fram. Ubåten gikk på en mine her i Fugløyfjorden, og alle ombord døde.

Det har i mange år stått et minnesmerke her på Ureddplassen, og i 2018 åpnet dessuten et nytt toalettbygg med glassvegger og en bølgebuet form, som gjenspeiler havet det ligger ved. Det ligger i fin harmoni mellom hav, himmel og dramatiske fjell, og ble i fjor kåret til verdens vakreste do av den britiske avisen The Telegraph. Om du synes det er verdens vakreste do eller ei, så har det uansett blitt en flott rasteplass med terrasse ned mot vannet hvor man kan stoppe en stund og bare nyte.

Tips: Utsikten mot solnedgangen skal visstnok være spektakulær herfra!

11. Topptur på Sandhornet

En av de flotteste fjellturene man kan gå på i Salten er det mektige Sandhornet. Dette 993 meter høye fjellet er synlig fra nesten hele kommunen (og fra Bodø by og kommunene rundt) og er for mange selve symbolet på Gildeskål. Dette har i alle år vært et landemerke for seilere og båtfolk i landsdelen. Er været bra kan man se ikke bare Gildeskål, men nesten hele Salten fra toppen.

Det finnes flere ruter opp, men den mest brukte går opp fra Horsdal sør på Sandhornøya. I begynnelsen følger man Stjernelva opp, og det går bratt og fort oppover. De siste høydemeterne går på steinur, som noen føler kan være noe utfordrende. Man blir derimot godt belønnet når man endelig befinner seg på toppen. I jevnt, rolig tempo bruker man ca. 5-6 timer tur/retur.

Praktisk informasjon om Gildeskål

På kommunesenteret Inndyr finnes det matbutikk, kiosk, gartneri, bank og restaurant. Det finnes også overnattingsmuligheter her.

Det tar ca. 1,5 time å kjøre til Inndyr fra Bodø langs Kystriksveien. Man kan også ta hurtigbåten til Sandhornøya, eller Inndyr (med stopp på Våg). En bilferge går mellom Sund ved Inndyr, Horsdal på Sandhornøya og Sørarnøy. Tidstabell og mer informasjon finner du her.

Er du glad i å gå i fjellet? Andre fine fjellturer som anbefales i tillegg til de allerede nevnte er blant annet Skånslandsfjellet ved kommunegrensen til Bodø, Kobben over Storvika, Sandvikfjellet på Sandhornøya og Høgfjellknubben over Inndyr. Eget innlegg om fjellturer i Gildeskål kommer.

Mer informasjon om Gildeskål finner du hos Gildeskål-portalen. 

Kunne du tenke deg å besøke Gildeskål? Hvilken av de nevnte opplevelsene frister mest?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

14 Comments
 1. Jamen hvor er der smukt. Jeg får da lyst til at pakke og rejse med det sammen. Du sælger Norge godt og jeg bliver da overbevist om at jeg bliver nød til at udforske dit smukke land noget mere. Jeg kunne godt tænke mig at bo i et af de der fordybnings rum. Hold da op det ser lækkert ud for slet ikke at tale om den smukke bro. Du har da fået mig overbevist, tak for det og tak fordi du delte.

  /Annette

  1. Hehe, så fint at du liker innleggene om Norge! Håper jo selvfølgelig jeg kan inspirere flere til å utforske dette flotte landet vårt. 😉 Fordypningsrommet var meget spesielt! Anbefales for de som liker å komme vekk fra alt, og ut i naturen. Takk for fine ord! 🙂

 2. Utrolig vakkert sted og jeg skjønner at du tilbringer hver ledige stund her 🙂 Du inspirer i hvertfall meg til et besøk med tekst og flotte bilder. Spørs om jeg ikke må legge en tur hit. For en vakker do, også 🙂

  1. Det kan være litt vanskelig å la være å dra hit på sommeren. xD Så gøy at du føler deg inspirert til å besøke Gildeskål! Om du gjør det må du gjerne gi beskjed. 😀 Hehe, ja den doen er litt spesiell!

 3. Åhhh, for en idyll! Noen ganger er jeg så misunnelig på deg som bor i Bodø og har slike perler i nærheten. Jeg skjønner godt at du kunne tenke deg å bosette deg her en gang, men bare å ha det så nære dagens bosted er jo også stor lykke! Bedre reklame for Norge skal du lete lenge etter 🙂

  1. Hehe, ja det er absolutt en stor fordel å ha slike vakre steder som dette i tett tilknytning til stedet man bor. 😀 Det veier gjerne opp for mørke, kalde vintre og en lang reisevei ut til resten av verden. Får satse på at du tar turen nordover til neste år, så du får oppleve noen av disse vakre stedene selv. Du blir neppe å angre! Tusen takk for fine ord! 😀

 4. Så morsomt å se og lese om Gildeskål, Inndyr og områdene rundt. Flere steder har jeg jo vært – men for lenge siden. På ungdomsskolen var jeg nemlig sammen med en fra Meløy (Ørnes), og jeg er fremdeles god venn med to stk som er derifra. 😀 Kunne virkelig tenke meg å dra tilbake, for jeg husker det som usannsynlig vakkert! Og det er det jo helt klart også, det levner jo bildene dine liten tvil om. 😀

  1. Norge er fantastisk ja! Og da spesielt Gildeskål 😉 Joda, det skulle gå fint. Det er mange som tar turen dit med bobil. Campingplasser finnes det på Sandhornøy og på Skauvoll. 🙂 Kystriksveien nordover er generelt helt magisk!

 5. Brua til Sandhornøya går fra Kjøpstad !!.
  Ikke Kjøpsvik ….
  Kjøpsvik ligger lenger nord…,,
  Huset som står på Blix- tunet, er ikke huset Elias Blix ble født i …. Det huset er revet er blitt meg fortalt..
  Oskar Sund vet nok mer om det. ?

  1. Hei Alfhild. Takk for at du retter opp! At det heter Kjøpstad er jeg klar over, kjører svært ofte forbi der, men det klarte likevel å bli en skrivefeil. Beklager. At Elias Blix ikke ble født i barndomshjemmet var jeg derimot ikke klar over. Har rettet opp i teksten nå, slik at det ikke skal være noe feil. 🙂

 6. Hei.

  Vi skal til Bodø fra 19-22 oktober. Og det hadde vært veldig morro å oppleve Gildeskålkjelen. Men jeg finner ikke ut åssen man kommer seg dit. Har du tips? ?

  1. Hei Maria! Så gøy at dere ønsker å oppleve Gildeskålkjelen. 🙂 Har dere bil mens dere er i Bodø? Da er det isåfall ganske enkelt å komme seg dit. Man kan nok ta buss også, hvor man skifter buss på Skauvoll og hopper av bussen ved kirkegården. Det er også ved kirkegården nord for Inndyr man kan parkere. Derfra tar det ikke så veldig lang tid å gå, kanskje 15-20 min? Dere fortsetter opp veien ved parkeringsplassen til et bålplass ved et lite vann, hvor det er satt opp en flott gapahuk (bak den kan man også parkere). Mot skogholtet bak den står et informasjonsskilt om naturreservatet, og like ved går en sti inn i skogen. Du følger den oppover skogen mellom bergene helt til du kommer opp til selve Gildeskålkjelen. Litt vanskelig å forklare, men håper dere finner frem! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.