Nord-Norge er mer og mer i vinden for tiden (også bokstavelig talt), og selv elsker jeg landsdelen jeg er født og oppvokst i. Jeg har også reist en del rundt i denne delen av Norge, og tenkte dele noen tips om steder jeg mener er verdt å besøke her oppe. Lurer du på hvor sommerferien skal gå til neste år, så les gjerne videre.
Nord-Norge består av fylkene Nordland, Troms og Finnmark, og her bor rundt 10 % av det norske folketallet. Ikke særlig mange med andre ord, og mange nordmenn har aldri engang besøkt landsdelen. Det håper jeg blir å endre seg. Har du vært i Nord-Norge selv? Del gjerne opplevelsene dine i kommentarfeltet.
1. Den lille storbyen Bodø
Jeg får starte med min kjære hjemby, Bodø. Denne fiskeribyen i Nordland feiret i 2016, 200 år med bystatus. De senere årene har byens sentrum fått et skikkelig ansiktsløft, med blant annet nye hoteller, nytt bibliotek og nytt kulturhus midt i byen. Men det er ikke bare byen folk kommer til Bodø for, det er nok først og fremst naturen rundt. Saltstraumen, verdens sterkeste malstrøm, ligger bare noen mil sør for byen og er dermed lett tilgjengelig. Byen er dessuten omkranset av høye fjell og vakre strender, og har en lett tilgjengelig bymark. Veien er heller ikke lang til det gamle, flotte handelsstedet på Kjerringøy, Rago nasjonalpark i Sørfold, Saltfjellet og Svartisen. Både hurtigruten, fergene over til Lofoten og hurtigbåtene ut til de nærliggende øyene stopper også i Bodø, og gjør byen til et solid knutepunkt. Jeg har tidligere skrevet om 200 ting man kan gjøre i og rundt Bodø, og om 15 fjellturer man kan ta i Bodø-området.
2. Øyriket Træna
Træna er et av de vakreste og mest spesielle øyrikene jeg har vært på i hele verden. Hit kommer man seg enten med hurtigbåt fra Bodø, via en av øyene på Helgeland, eller fra Sandnessjøen eller Stokkvågen. Træna ligger langt ut i havet, og er et av de eldste bebodde stedene i hele Norge. Her er det funnet spor av menneskelig bosetning fra hele 9,000 år tilbake i tid. Øyriket består av flere hundre øyer og skjær, men det er øya Sanna som er den mest spennende og interessante av dem alle. Mens naboøya Husøy er flat, består Sanna av karakteristiske fjellformasjoner som skyter mot himmelen. Her kan man klatre opp på den spisseste av dem, Trænstaven, eller besøke den svære hulen Kirkhellaren. Denne spesielle hulen er blitt brukt til både bosted og gravsted flere tusen år tilbake i tid, og i nyere tid som konsertlokale under Trænafestivalen. Ellers kan man breie seg ut på de folketomme, vakre sandstrendene og bare nyte livet. Jeg har tidligere skrevet om Træna her.
3. Fjell og hav i Brønnøysund
Brønnøysund er en overraskende søt og fargerik liten by ved kysten på Helgeland. Men det som trekker flest turister til byen, er nok den spesielle fjellformasjonen Torghatten, som ligger noe sør for byen. Hit kan man enten kjøre eller sykle langs trivelige landeveier fra byen, parkere, og gå de 15-20 minuttene opp til hullet. Det er overraskende stort, og strekker seg 160 meter fra den ene siden av fjellet til den andre, og er dessuten 30 meter fra topp til bunn. Etter turen til hullet kan man gå ut på andre siden, mot havet, og finne seg et svaberg eller en strand å ligge på. Tilbake i Brønnøysund kan man handle lokale mat og drikkevarer på Lokalmatbutikken, og skikkelig god sjokolade. Deretter kan man hoppe på hurtigbåten eller ferga over til Vega og Ylvingen.
4. Mosjøen – eldste byen på Helgeland
Den lille byen Mosjøen, som befinner seg nærmest midt i Norge, er nok mest kjent for den vakre og velbevarte gamle trehusbebyggelsen i Sjøgata. Her finner man faktisk den lengste bevarte bebyggelsen av trehus og trebrygger i hele Nord-Norge. Hovedgrunnen til dette er nok at byen, i motsetning til mange andre i Nord-Norge, ble spart fra bombingen under andre verdenskrig. Dermed ble bebyggelsen fra 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet bevart, og kan fortsatt besøkes den dag i dag.
5. Bleik på Andøya
Andøya er en del av Vesterålen, og ligger lengst nord i Nordland. Tettstedet Bleik ligger nord på yttersiden av Andøya, og har en av de lengste og vakreste strendene jeg noensinne har sett. På den ene siden har man storhavet, og muligheter for å se nise og annen hval, og på den andre siden har man massive, grønne fjell som strekker seg mektige mot himmelen. Fjellet kan man klatre i, og havet kan man bade i (dersom man ikke er redd for å fryse). Her er det også gode muligheter for havfiske, og mange steder å sette opp teltet. Fra stranden har man også utsikt til fuglefjellet Bleiksøya, som i likhet med Torghatten, har et hull tvers gjennom fjellet.
6. Fiskeværet Reine
Reine ligger sør i Lofoten, og dette fiskeværet har blitt bare mer og mer populær i årene som har gått. Kanskje ikke så rart, beliggenheten er rett og slett spektakulær. Her kan man slappe av i en rorbu, fiske fra kaia, dra på båttur, eller klatre opp på Reinebringen som med sine 448 meter byr på en skikkelig flott utsikt ut over Reine, fjellene og havet over til fastlandet. Herfra er veien kort nordover til andre kjente steder i Lofoten, som Svolvær, Nusfjord, Leknes og strendene på Flakstad og Ramstad. Reine befinner seg heller ikke mange kilometerne nord for fergekaia Moskenes, hvor man kan ta båten over til Bodø, Værøy eller Røst.
7. Tromsø – landsdelens hovedstad
Lenger nord i Nord-Norge ligger Tromsø, landsdelens største by. Jeg bodde her (halvveis) i ett år mens jeg studerte reiseliv, og ble fort glad i dette stedet. Byen som kalles Nordens Paris, er en livlig by, med et fantastisk uteliv. Tromsø ligger på Tromøya, og er omringet av havet på alle sider. Byen er derimot knyttet til fastlandet og Kvaløya med broer (og med førstnevnte også med undervannstunnel). Over 70,000 mennesker kaller Tromsø sitt hjem. Befinner man seg i byen må man ta turen innom den spesielle Ishavskatedralen, og gå eller ta fjellheisen opp til Storsteinen med sin flotte utsikt ut over byen og området rundt. Fra Tromsø flyplass kommer man seg til en rekke små og store steder i nord med fly, og i området rundt byen finner man utallige fjelltopper man kan bestige på sommeren, og muligheter for toppturer på ski, langturer med hundeslede og nordlys på vinteren.
8. Lyngen i Troms
Dersom du befinner deg i nærheten av Tromsø og er glad i vakker natur, så må du så absolutt ta turen innom Lyngen og Lyngsalpene. Her er fjellene like spisse og dramatiske som i Lofoten, og landskapsinteriøret med sine elver, fjell og furuskoger ligner på en miniatyr av Canada eller Alaska. Her finner man søte små hytter og hus nede ved havet, og isbreer og turkise fjellsjøer oppå og mellom fjellene. Jeg besøkte en av disse bresjøene, Blåvatnet, som jeg har skrevet om tidligere.
9. Trollene i Trollholmsund
Trollholmsund er det kanskje ikke så mange som har hørt om. Dette spesielle stedet ligger i nærheten av Indre-Billefjord, noen mil nord for Lakselv, eller et par timers kjøring nord for Alta, på vei mot Nordkapp. Det som gjør stedet spennende er de spesielle kalksteinsformasjonene som befinner seg i området. Gjennom millioner av år har kalksteinen man finner her blitt erodert av vær, vann og vind, og ser i dag ut som flere «troll» som står i en klynge ytterst mot havet. De største formasjonene er flere meter høye, og ser sikkert morsomme ut å klatre på. Men det må man holde seg for god tid. Man vil jo ikke at erosjonsprosessen skal skje enda raskere enn den allerede gjør.
10. Værharde Værøy
Værøy er den neste ytterste av Lofotøyene, og kanskje en av de aller flotteste også. Her stuper bratte fjell ned i havet, og strendene ser ut som noe man ellers finner i Syden. Fjellformasjonene minnet meg om en salig blanding av både Skottland, Færøyene og Træna, og det var ikke helt lett å skjønne at jeg fortsatt var i Norge, selv om jeg bare befant meg et par timer fra hjemstedet mitt. På grunn av øyas plassering ute i havgapet, kan det være ganske værhardt her ute, og det blåste godt hele oppholdet mitt. Man kommer seg lettest til Værøy med helikopter fra Bodø, eller ferge fra enten Bodø eller Moskenes. Når man først har kommet seg dit må man absolutt ta turen til det forlatte fiskeværet Mostad, som nærmest er som en reise tilbake i tid. Jeg har skrevet om Værøy i dette innlegget tidligere.
11. Kirkenes – i grenseland
Helt nord-øst i Norge ligger Kirkenes. Her oppe, på samme breddegrad som Istanbul, har man skiføre nesten hele året, og muligheten til å fiske nydelige kongekrabber i fleng. Kirkenes ligger dessuten bare kilometer unna vår storebror i øst, Russland. Her ser man rev og rein nesten dagligdags, og tar man turen nedover Pasvikdalen, skal det ikke mye til før man ser bjørn heller. Følger man den skogkledde Pasvikdalen helt til det sørligste punktet, står man plutselig ved treriksrøysa og grensen mellom Norge, Finland og Russland. Et annet sted som ligger tett ved den russiske grensen og er verdt et besøk når man er i Kirkenes, er Grense Jacobselv. Her står et gammelt steinkappell, et par fargerike fraflyttede hus, og noen nydelige sandstrender ut mot Barentshavet, hvor bare de aller tøffeste tør å teste ut badetemperaturen. Kjører man vestover fra Kirkenes på E6, kan man stoppe innom både det gamle kapellet i samiske Neiden og ta av til det lille fiskesamfunnet Bugøynes i Varangerfjorden.
12. Vardø – lengst øst i Norge
Enda lenger nord og øst befinner Vardø seg. Byen ligger faktisk lenger øst enn både St. Petersburg, Kairo og Istanbul. Vardø er den eneste byen i Vest-Europa i en arktisk klimasone, med en gjennomsnittstemperatur på bare 9 grader i juli. Her finnes ingen store trær, bare et lite rognetre som pakkes inn i plast hver vinter. Vardø er også stedet hvor det på 1600-tallet ble brent over 90 mennesker på bålet, anklaget for å drive med trolldom og hekseri. I dag finner man et flott, men tankevekkende og trist, monument til dette i byen. Vardø er dessuten en av de eldste byene i Nord-Norge, sammen med Hammerfest, og her ligger også den nordligste festningen i verden (sett på bildet under). Vardø er absolutt annerledes, og vel verdt et besøk. Jeg har tidligere skrevet om Vardø her.
13. Slettnes fyr – på toppen av Europa
Nesten så langt nord som man i det hele tatt kommer på fastlands-Norge, ligger Slettnes fyr. Nordkynnhalvøya er karrig og treløs, og ligner mer på et månelandskap enn en del av Norge. Slettnes fyr ligger ut mot storhavet, og har reinsdyr og rev som nærmeste naboer. Her oppe finner man også gåtefulle labyrinter og levninger etter 10,000 år med menneskelig bosetning. Ved Slettnes fyr møtes natur, historie og kultur i en spennende blanding som bare må oppleves. Det søte lille fiskeværet Gamvik er verdt et stopp på vei ut til fyret. Oppholdet mitt på Slettnes fyr har jeg skrevet et eget innlegg om her.
14. Nordlysbyen Alta
Vest i Finnmark finner du Alta. Alta by er kanskje ikke den vakreste eller mest spennende byen i Norge, men området rundt Alta byr på natur og attraksjoner i verdensklasse. Om vinteren flokker turistene til byen for nordlyset, snøhotellet og ulike vinteraktiviteter. På sommeren er det helleristninger og gåturer på fjell og vidder som står i sentrum, og ikke minst muligheten til å se den vakre midnattsolen. Har man muligheten må man også ta turen et par timer ut av byen til den flotte Sautso, eller Alta Canyon, som stedet også kalles. Her kan man enten vandre rundt til fots, på terrengsykkel eller på kano nede på selve elva. Altaelva er dessuten et yndet fiskested for de som liker slik.
15. Nordkapp – lengst nord (nesten)
Selv om Nordkapp egentlig ikke er det nordligste punktet i Norge (det er det mer utilgjengelige Knivskjelodden som er), så er det likevel denne dramatiske sjøklippen som har fungert som en magnet på tilreisende i alle år. Den lange nordkapptunnelen knytter Magerøya, som Nordkapp befinner seg på, med fastlandet og før denne var nedbetalt for noen år siden, var det en ganske dyr affære å besøke dette stedet. Fortsatt må man betale for å komme inn på selve Nordkapplatået, men for de som alltid har ønsket å stå her oppe og skue nordover mot det uendelige havet og nordpolen, er det likevel verdt det. Bare vær obs på havtåken som ofte kommer susende og svelger hele utsikten i et blunk.
Praktisk informasjon om å reise rundt i Nord-Norge
Jernbanen stopper i Bodø, og skal man derfor lenger nord i Nord-Norge, er man avhengig av enten buss, båt, bil eller fly. Både SAS og Norwegian flyr til de større byene i landsdelen (f.eks. Bodø, Tromsø, Alta, Kirkenes), og Widerøe tar deg til de mindre stedene.
Hurtigruten stopper ved små og store steder langs hele landsdelen hele veien til Kirkenes, og hurtigbåter og ferger finner man også. På flere av øyene kan man leie sykkel, og det kan man også gjøre enkelte steder på fastlandet (f.eks Brønnøysund og Bodø), men det er litt vanskeligere dersom man skal dekke over større områder. Har man ikke med seg egen bil til regionen, er derfor leiebil det beste alternativet.
Da jeg dro til Alta i sommer, tok jeg kontakt med Vidar fra Alta bilutleie, som ordnet meg en ny og praktisk liten bil til en meget bra pris. Og jeg vil derfor anbefale å heller ta kontakt med lokale bilutleiekontorer, enn de større internasjonale bilutleieselskapene som ofte er mindre fleksible, og hvor prisene ofte er dyrere.
Billigst blir det dersom man tar med teltet (og i Nord-Norge er det mange steder å sette det opp!), men man finner også rimelig overnatting på gjestehus og campinghytter i hele landsdelen. Hoteller finner man også i de fleste byene.
Dette er selvsagt bare en knippe av alle stedene denne landsdelen har å by på. Kanskje har du tips til flere steder selv?
JA! Jeg vil til Nord-Norge 🙂 Har kun vært der en gang og kan bare slå fast at det behøves mange dager for å få med seg en brøkdel av hva som må ses og oppleves.
Vi var der noen få dager sommeren i 2014 da det var vanvittig varmt. Det var egentlig best å sitte i bilen og kjøre. Men vi fikk i hvert fall med oss et besøk i Trollhatten, som var som du sier overraskende stort. En tur til Saltstraumen. Den var bare magisk! Tror jeg kan besøke den mange ganger. Og en tur på Keiservarden var muligens det nordligste punktet jeg var innom. Ja og så følte vi oss nesten hjemme igjen med all fergekjøringen. Vi har nemlig bodd i Sogn der det også er en del ferger som det skal ventes på 😉
På jobben har jeg stadig kunder som blir salige i blikket når jeg spør om de har sett nordlyset 🙂
Høres ut som du har mange fine minner fra regionen! Må si du er bra heldig som har fått oppleve et varmt Nord-Norge også! 😉 Håper du tar turen tilbake for å se og oppleve enda mer en annen gang 😀 Har du ikke fått sett nordlyset selv enda er det absolutt et must, hehe.
Flott reklame for Nord-Norge! Jeg har aldri vært lenger nord enn Bodø, så jeg vil veldig gjerne utforske mer av vår nordligste landsdel.
Da har du en del mer å glede deg til der oppe i nord, ja! 😀 Tusen takk!
Helt utrolig hvor variert dette landet er. Og det freaky greiene i Alta der visste jeg ikke engang om!
Helt enig! Veldig variert og utrolig spennende. 🙂 Haha, men hvilke freaky greier er det i Alta?
Jeg vurderer en bilferie til Nord-Norge denne sommeren… det gjorde jeg egentlig i fjor også, men så strakk ikke tiden til allikevel. Jeg håper både tidspunkt og værmeldig kan klaffe i år, for Nord-Norge er rett og slett nydelig! Takk for mange supre tips. Jeg kommer garantert til å dra til flere av disse stedene om (når!) jeg tar turen!
Det høres bra ut! Er været fint er det ingen steder flottere enn Nord-Norge 😉 Håper du får tatt turen, og fint å høre at du fikk litt tips i dette innlegget!
Herregud, så sinnsykt mye fint landet vårt har å by på! Må nesten ta en laaang road trip for å få sett alle disse vakre stedene i nord 😀
Hehe, ja det synes jeg du burde gjøre 😉 Det er utrolig flott og variert der oppe! Gleder meg til å utforske mer i sommer selv 😀
Utrolig mye fint å se i Norge. Jeg ser at jeg også må legge inn en norgestur snart :-)Flotte bilder og informativ tekst 🙂
Det burde du gjerne! Det er mye flott å oppdage i vårt eget land også ? Tusen takk!
Nord-Norge altså!
Man trenger vel egentlig mer enn 3 ukers sommerferie da.
Helgelandskysten, Salten, Ofoten, Lofoten, Senja, Tromsø, Indre Troms, Finnmarkskysten og Finnmarksvidda. For ikke å snakke om regionen i mitt hjerte, Vesterålen – man trenger nesten en ferie til hver av fisse områdene.
I år skal Sogn og Fjordane få vår oppmerksomhet, kan nesten ikke vente.
Norge altså!
Ikke sant! Det er få ting som slår naturen her i hjemlandet vårt, altså. Så spennende at Sogn og Fjordane skal utforskes! Der skulle jeg gjerne sett mer selv. Spesielt Stryn. 🙂 Selv skal jeg endelig utforske mer av innlandet på Helgelandskysten, etter at øyene stort sett har tatt fokusen tidligere. Det blir spennende!
En flott og inspirerende blogg du har!
Jeg og min kone er fra Alta og har et prosjekt om å kjøre langs hele Norskekysten på ferie, siden vi er fra Finnmark har vi besøkt de fleste stedene i vårt vakre fylke(Båtsfjord og Berlevåg får vente litt). I år skal vi gå Sørøya på langs, samt gå litt i Lyngen ?
Hittil har vi besøkt Senja, Andøya og omegn (Bleik og Møysalen var selvfølgelig med). Vi har besøkt mange av de samme stedene. Vi er kommet oss ned til Brønøysund, og neste etappe starter der i 2020. Blir å bruke bloggen din som tips på hva vi bør se. Tusen takk!
Hei Tore, og tusen takk for hyggelige kommentarer! Det høres ut som en helt fantastisk reise dere har framfor dere. Høres dessuten ut som dere har besøkt mange flotte steder allerede. Vi er heldige som bor i et slikt spennende og vakkert land. 😀 Riktig god tur!