Cuba er den største øya i Karibien, en ganske annerledes flekk på kartet hvor tiden nærmest stoppet på 50-tallet. Landets kommunistiske styresett har siden den gang satt sitt preg på øya, men ting er i endring. Cubas atmosfære og annerledeshet er forlokkende, og dette er et sted flere og flere blir å reise til å årene som kommer.
Nå er det snart et år siden jeg besøkte Cuba selv, og det er et av stedene jeg får mest henvendelser og spørsmål om her på bloggen og på e-post. Selv om det er en stund siden jeg besøkte, tenkte jeg det kunne være greit å sette sammen en liten reiseguide til Cuba generelt, og spesielt de stedene jeg selv dro til, da det kan være til hjelp for dere som ønsker å ta turen til øya. Tidligere har jeg skrevet om mitt første møte med øya i dette innlegget.
Hvorfor skal man besøke Cuba?
Cuba har en historie som inget annet land. Fra Cristoffer Columbus første besøk, til den kalde krigen og den kommunistiske revolusjonen, er det vanskelig å ikke bli fascinert av hva som har skjedd på denne øya. Noen velger å besøke øya på grunn av dens lange og noe dramatiske historie, ulikt noe annet sted i verden, andre kommer for kulturen, som har utviklet seg til å bli noe helt for seg selv, mens andre igjen lar seg rett og slett lokke av de milelange, hvite, karibiske strendene, og en god mojito i skyggen av en kongepalme. Cuba er et land for sansene. Det fenger deg med sine rytmer, farger, smaker og lukter av sigarer og sjasmin. Det du finner i resten av Karibien, finner du også på Cuba, men en reise til Cuba gir deg så mye mer. Har du noen ganger ønsket å reise tilbake i tid? På Cuba får du sjansen til nettopp det.
Hvordan er situasjonen på Cuba nå?
Fidel Castro styrte Cuba (på mange måter med jernhånd) fra revolusjonen i 1959 og til 2006 når han overlot makten til sin bror, Raul. I 2008 ble Raul offisielt statsoverhode på Cuba, og siden den gang har nye reformer blitt innført. Cuba har med andre ord gått gjennom noen store endringer de siste årene, og ikke minst i 2016. Daværende president Obama dro på besøk til Cuba som den første sittende amerikanske presidenten siden revolusjonen i 1959, og handelsblokaden som ble innført i 1962. Det er absolutt et steg i riktig retning. I slutten av året kom også beskjeden om at Fidel Castro var død, til store oppstandelser. Mange har ment at Fidel fortsatt hadde en hånd i styringen av landet, til tross for hans avgang til fordel for broren. Mange er derfor spente på hva som kommer til å skje framover. Vi må nesten bare vente og se.
Når er den beste tiden å dra?
Høysesongen for besøk til øya er mellom desember og mars. Da er været bra, turistene mange og prisene ofte dyrere. Har man mulighet kan det kanskje være en fordel å reise i skuldersesongen, altså månedene oktober/november og april/mai. Midt på sommeren i juli og august kan det bli nesten uutholdelig varmt, og dermed tungt å skulle reise rundt. Fra sommeren fram til november er det orkansesong og regntid.
Det virker som de aller fleste flokker til Cuba nå for å «komme dit før alle andre gjør det» (tro meg, jeg var en av dem), og det gjør at det er et stort press nå på overnattingssteder, restauranter og ikke minst bussene. Har man et strengt tidsskjema å følge, kan det være lurt å kjøpe bussbillett et par dager før man faktisk skal reise, uansett hvilken sesong man reiser i.
Hvordan kommer man seg til Cuba?
Man kommer seg til Havanna på Cuba med fly fra Norge med minst ett stopp enten i Europa, Mexico eller i Canada. Fly fra USA er visst også startet opp igjen. Prisene kan variere veldig, og dersom de virker dyre kan man forsøke å bestille billetter fra Norge til Cancun, Mexico og derfra til Cuba. Ofte koster det 6,000-7,000 kr tur retur Norge – Cuba. Jeg søker alltid etter flybilletter på momondo.no.
Det går også direkte charterfly mellom Oslo og Varadero i vinterhalvåret. Her kan man være heldig å finne restplassbilletter (bare fly) til en svært billig penge. Selv reiste jeg på denne måten, og fikk flybilletten for bare rundt 2,000 kroner. Reiser man på denne måten er derimot tiden man får på øya forutbestemt med sine enten 7 eller 14 dager.
Trenger nordmenn visum for å besøke øya?
Ja. Alle turister som besøker Cuba må ha skaffet seg et turistkort/visum før de ankommer. Dersom man ankommer på et charterfly, slik jeg gjorde, så er dette inkludert i flybilletten og man slipper å tenke noe mer på det. Flere flyselskaper, som f.eks. Air Canada, har også visum inkludert i flybilletten, mens andre ikke har det.
Det skal visstnok være mulig å kjøpe disse kortene i innsjekkingsskrankene til flyselskapene som flyr direkte til Cuba (f.eks. på flyplassen i Cancun, Mexico), men dersom man vil være på den sikre siden og fikse dette før man reiser, kan man gjøre det. Man søker på forhånd ved å sende inn DETTE skjemaet, pluss kopi av passet til den cubanske ambassaden i Oslo, og betale 475kr.
For å slippe inn i landet må man også ha gyldig reiseforsikring, en returbillett ut av landet, og adressen til stedet man skal bo (i alle fall den første natten).
Hvordan er det med valutaen(e) på Cuba?
På Cuba finnes det to forskjellige valutaenheter, CUC (convertible peso) og CUP (national peso). CUC er valutaenheten du kommer til å benytte deg av mest når du befinner deg på Cuba. Det er den du får ut av minibankene (når de funker), og den du bruker til å betale for deg på overnattingsstedene, restaurantene, bussene, i inngangspenger og så videre. CUC blir ofte omtalt som en turistvaluta, men de lokale må også bruke samme valutaenhet når de kjøper samme typer tjenester og varer.
1 CUC har samme verdi som 1 dollar, og 1 CUC er 25 CUP. CUP er enheten de lokale får lønnen sin utbetalt i (unntatt de som jobber i turistbransjen), og man får bare kjøpt enkelte transporttjenester, gatemat- og snacks, og ting på markeder for denne. Men handler man for eksempel mesteparten av maten sin i CUP i stedet for CUC, sparer man også voldsomt med penger dersom man reiser på budsjett.
Sedlene i begge valutaenhetene ser ganske like ut, og dersom man ikke er kjent med utseendet deres, kan det fort hende man blir svindlet. Ta deg derfor tid til å bli kjent med deres ulike utseende for du begynner å bruke dem. På CUC-sedlene vil du finne ordene «Convertible Peso». De lokale kaller CUC for «kook» og CUP for enten «peso» eller «monedo nacional».
Hvordan veksler man penger?
Man kan ta ut penger i minibank, dersom man finner noen som funker, men det må man ofte betale høye avgifter for. Det beste er å ta med seg penger man kan veklse. Ta for all del ikke med deg dollar, da man må betale 10% mer for å veksle disse til den lokale valutaen. Selv tok jeg med meg euro, noe som funket fint. Pengene veklser man i cadecas, vekslingskontor, som man finner på flyplassene og i alle de store (og sikkert også de små) byene. Man må ikke betale noe ekstra for å veksle pengene sine der.
Hvordan er det med prisnivået på øya?
Cuba er kanskje ikke det aller billigste stedet man kan besøke, men i forhold til Norge er selvsagt prisene lave. For et rom på en casa particular må man som oftest betale mellom 20-35 CUC, avhengig av når man besøker og i hvilken sesong. En flaske vann betaler man 1 CUC for. En frokost på en casa koster oftest 3-5 CUC, en sandwich 2-4 CUC, mens en middag på en paladar koster oftest 3-12 CUC (alt fra pizza til hummer), og er dyrere på hotellene. Churros betalte jeg 0,5 CUC for. Brus eller limonade betaler man 1-2 CUC for, mens det ofte koster 2-3 CUC for en mojito eller cuba libre. En flaske rom i butikken koster 3-5 CUC. En solseng må man betale rundt 1,5-3 CUC pr dag. Inngangspenger til museer og lignende koster ofte bare 1-2 CUC (man må ofte betale ganske mye mer for å få lov til å ta bilder der inne). Taxi fra flyplassene i Havanna og Varadero inn til byene koster 25 CUC. Har du CUP kan du kjøpe gatemat (som peso-pizza), drikke og snacks for bare noen få norske kroner.
Hvordan reiser man rundt på Cuba?
Skal man mellom de store byene eller generelt over lengre strekninger, er Viazul-bussene the way to go. Disse er store, komfortable og går som oftest når de skal. Jeg reiste med Viazul mellom alle steden jeg besøkte, og betalte omtrent 10-37 CUC per reise (svært lange reiser kommer opp i 50 CUC). Det er også mulig å ta taxi mellom byene, og dette går ofte litt raskere, men koster en del mer. Man kan betale for å ha hele taxien selv, eller velge å dele den (og kostnadene) med andre reisende. En tur på 2-3 timer koster rundt 60 dollar for taxi, avhengig av hvor bra man pruter. Skal man fra den ene siden av øya til den andre, kan det være en fordel å ta fly for å spare tid.
Hvor skal man dra?
Cuba er den største øya i Karibien, og det mangler på ingen måter på steder å besøke. Selv besøkte jeg bare den vestlige halvdelen av øya, men hørte veldig mye bra om den østlige halvdelen. Ikke minst at den er minst besøkt av turister, slik at man får et enda bedre innblikk i hvordan de lokale lever og har det. Hvis man derimot bare har et par uker, og aldri har vært på Cuba tidligere, er stedene jeg selv besøkte gode forslag til å få et variert innblikk i øya på relativt kort tid.
Havanna
Selv valgte jeg å starte oppholdet mitt i Havanna, øyas hovedstad, og tilbrakte 4 dager her. Drar man til Cuba vil det nesten være en synd å skippe Havanna. Her må man få med seg den vakre, restaurerte gamlebyen Habana Vieja, den litt mer moderne og velstående bydelen Vedado, Plaza de la Revolución med Castros talerstol, og ikke minst å kjøre et gammelt dollarglis fra Capitolio og langs El Malecón. Omtrent to millioner av landets innbyggere bor i Havanna, og de fleste trekker ut og lever livene sine på gata. Spesielt på ettermiddagen etter solen går ned. Det er der man treffes, spiser, handler, drikker, mekker, leker og morer seg, og vil man se det «ekte» levende Havanna, setter man kursen til nedslitte Centro. Det er der det skjer. Innlegg om Havanna finner du her.
Viñales
Etter Havanna dro jeg til vakre, frodige Viñales som ligger i en dal med spennende kalksteinsfjell rundt. Her vokser grønn tobakk opp av rød jord, og skaper en interessant kontrast mot de lyse sukkertoppfjellene. Man dra på ridetur i det kule landskapet og besøke en av de mange tobakksfarmene, og til og med lære å rulle sigar. Man kan dessuten dra på sykkeltur, besøke gigantiske fjellveggmalerier, utforske grotter og se hvordan de lokale bøndene jobber på jordene sine på samme måte som de gjorde for hundre år siden. Etter en lang aktiv dag i den flotte naturen er det dessuten godt å sette seg til rette i gyngestolen utenfor casaen sin og roe ned. Her kan du leser mer om Viñales.
Trinidad
I motsetning til de andre stedene ligger Trinidad ved sørkysten av Cuba. Denne byen hadde jeg gledet meg til lenge. Da jeg ankom ble jeg helt forelsket i samspillet mellom de fargerike husene, bilene og menneskene. Hvor Havanna ser ut som tiden har stått stille i 60-70 år, ser det nesten ut som tiden har stått stille siden 1700-tallet i Trinidad. De gamle kolonihusene i alle regnbuens farger står nå på UNESCOs verdensarvliste, og går man litt utenfor sentrum føler man seg nesten som en pirat på tokt når man vandrer langs de brosteinslagte, svingete gatene. Trinidad er også perfekt å kombinere med de vakre strendene Playa Ancón og Costa Sur like utenfor byen. Fargerike Trinidad har også fått sitt eget innlegg.
Varadero
Hvis man virkelig vi se og oppleve Cuba, er kanskje ikke Varadero det rette stedet å dra. Som alle andre turiststeder her i verden, blir ofte kulturen og det lokale litt utvannet på slike steder. Siden flyet mitt kom og dro herfra, valgte jeg likevel å legge inn et par dager på slutten av reisen i Varadero. Man kan enten velge å bo på all inclusivehotell med masse russere og briter rundt seg, eller bo på et casa particular og heller legge seg på den delen av stranden hvor de lokale holder til, som er nærmest folketom på dagtid og full av liv på kveldene.
Strender
Besøket på Cuba skulle ikke bli noen strandferie for min del, men likevel fikk jeg besøkt en del vakre strender under oppholdet. De fem flotte strendene jeg besøkte har jeg tidligere skrevet om i dette innlegget.
Andre steder jeg ikke dro selv, men har hørt mye bra om, er byene Santa Clara, Baracoa, Cienfuegos og Camagüey.
Hva burde man gjøre på Cuba?
Røyke sigar, kjøre gamle biler, start en samtale med de lokale, dra på ridetur, drikke rom og cola på uteområdet til Hotel Nacional de Cuba, høre på lokal musikk, se solnedgangen fra Malecón, se en telenovela sammen med de du overnatter hos, dra på fjelltur, se på baseball, ta toget inn i sukkermølledalen, danse natten lang, bli bedre kjent med religionen santeria, se alle de fargerike husene i kolonistil, dra på sykkeltur, sol deg på øde strender under høye palmer, bad i det turkise havet, utforsk gamle kirker og borger, drikk så mye mojito du bare orker, lær mer om Che Guevara, Fidel Castro og revolusjonen, spis churros i en park og se på folkelivet, spill golf, lær å rull din egen sigar, dra på snorkeltur eller prøv dykking og gi ut nyttige gaver til de lokale som har så lite. Man kan også utnytte muligheten til å bli bedre i spansk, og ikke minst snakke med de lokale, høre hvordan de lever og deres håp og drømmer for øya de bor på.
Hvor skal man spise?
Før jeg dro hørte jeg mye om hvor simpel og lite minneverdig maten var på Cuba. Enten har dette forandret seg eller så var jeg bare veldig heldig selv.
Det finnes mange restauranter og kafeer, men selv foretrakk jeg å spise enten hjemme på gjestehuset jeg bodde på, eller på paladares. Sistnevnte er rett og slett restauranter hjemme hos de lokale. Den beste cubanske maten er absolutt den hjemmelagde, og på 1990-tallet ble det lovlig for cubanerne å åpne slike spisesteder for å kunne tjene penger gjennom egne foretak. To paladares jeg likte veldig godt var Museable la Santisima og Vista Gourmet i Trinidad.
Mye av den cubanske maten består av ris, bønner, kylling og svin – og grønnsakene (og den deilige frukten) er så organiske de bare kan bli i et land som driver jordbruk på samme måten nå som for 200 år siden. Det er også mye fisk å finne på menyene, og hummeren på Cuba er av den beste og billigste man kan finne i hele verden, tror jeg.
Hvor skal man overnatte?
Man finner massevis av hoteller på Cuba, spesielt i de store byene og strandresorter ved Varadero. Disse er derimot ofte svært dyre og lite personlige. Ønsker du et innblikk i det «ekte» Cuba, anbefaler jeg sterkt at du velger å bo på casas perticulares, når du besøker landet. På denne måten går også pengene i lommene på de lokale, og ikke til staten (slik de gjør når man bor på hoteller).
I casas particulares bor du hjemme hos vanlige cubanere som leier ut ett eller flere rom. Du får altså muligheten til å bo hjemme hos de lokale, og til en rimelig pris. Som oftest betaler man også for hele rommet, slik at dersom man reiser flere sammen, blir kostnadene for overnatting svært små. Jeg betalte mellom 20-30 CUC for rommene jeg bodde på pr natt. Av og til er mat inkludert i prisen for rommet, men som oftest ikke. I alle casaene jeg bodde betalte jeg derfor ekstra for en god og fyldig frokost, og et par av stedene kjøpte jeg også middag.
Jeg overnattet på Casa Purpura i Havanna (og deretter hjemme hos moren til manageren), Casa Sarahi i Trinidad, Casa Mercy y Macuto «El Abogado» i Viñales, og Casa Mayda/Yoly i Varadero, og jeg kan anbefale alle disse stedene videre.
Har man forsøkt å bestille overnatting på Cuba på nett, har man nok raskt funnet ut hvor utrolig frustrerende og vanskelig det er. På Cuba trenger man derimot ikke bestille overnatting på forhånd, annet enn kanskje den første natten. Deretter hjelper casa-eierne deg å kontakte andre casaiere i byene du skal til, og fikser på den måten overnatting til deg framover. Jeg har lest at det nå finnes AirBnB på Cuba også, så dersom du ikke finner overnatting den første natten på andre måter, kan du finne det der.
Hvordan er det med sikkerheten på øya, og det å reise alene til Cuba som jente?
Det var mye mer uproblematisk enn hva jeg trodde før jeg dro. Don’t get me wrong, jeg trodde ikke det skulle bli et stort problem, men man er jo alltid litt usikker før man reiser til et helt nytt sted. Det var jo en del noe pågående menn, spesielt i Havanna, men det hjelper å enten bare oppføre seg avvisende eller si at man ikke er interessert. Cubanske menn gjør jo sport i å gi komplimenter til kvinner, og trenger ikke ha noen baktanker med det. Slik er bare kulturen. Aldri følte jeg meg utrygg, selv ikke i de folkerike gatene i Havanna etter mørkets utbrudd, og jeg oppførte meg ikke på noen annen måte enn jeg ellers gjør når jeg reiser (alene). Cuba regnes som et ganske trygt land, i alle fall for latinamerikanske standarder, og det eneste rådet jeg vil gi er å ikke dra dit for å flashe dine store rikdommer. Husk at Cuba er et fattig land, og innbyggerne tjener svært lite. Da er det kanskje ikke så respektfullt å møte opp i dyre klær, store smykker og trykke på fancy mobiltelefoner. Veksle for all del ikke penger på gata.
Andre ting man må huske på før man reiser til Cuba?
Cuba ligger bare 140 kilometer fra Florida, men virker som en helt annet verden. Det er den største øya i Karibien og har ca. 11 millioner innbyggere. Innbyggerne tjener bare ca. 25 dollar i måneden, og alle tjener i utgangspunktet det samme uansett om de jobber som leger eller søppelmenn. Utdanning og helsehjelp er gratis, og landet har derfor så mange utdannede doktorer i landet at de eksporterer dem til andre land. Gratis utdanning har også ført til at landets innbyggere har en leseferdighet på hele 99.8 prosent.
Språket
Det offisielle språket på Cuba er spansk, og de har ofte en litt annen dialekt/uttalemåte enn f.eks. i Spania. Det vil absolutt være en fordel å i det minste kunne grunnleggende spansk før man reiser til Cuba, men man klarer seg også med bare engelsk, og en spansk ordbok (som jeg fikk erfare). De fleste som leier ut casas kan i alle fall litt engelsk, og det samme gjelder de fleste som jobber i turistnæringen. Likevel, med litt spansk innabords får man muligheten til å kommunisere med de lokale på en helt annen måte.
Internett
Internett har ikke akkurat vært hverdagskost for cubanerne de siste årene. Det er for eksempel ulovlig for de lokale å ha internett hjemme, men wifi kan man derimot finne på flere av de store hotellene. Nå har internettsituasjonen derimot bedret seg litt, selv om det kan gå treeegt. Da jeg besøkte i fjor fantes det omtrent 50 wifi hotspots på hele øya, men dette blir nok sikkert å endre seg til det bedre etterhvert (for et par år siden fantes det nesten ingenting). Det finnes internettkiosker drevet av ETECSA i alle de store byene, og derfra kan man kjøpe kort med innloggingsdetaljer for ca. 3 CUC, som gir deg internett i en time. Disse kan man enten bruke på datamaskinene på ETECSA-kioskene, eller ved å bruke wifien der eller i enkelte parker i byene (f.eks. Parque Fe del Valle i Havanna). Det er som oftest ikke noe problem å kjøpe slike ETECSA-kort, da mange lokale ofte hamstrer slike i haugevis og står og selger på alle gatehjører.
Annet å huske på?
Ikke drikk vannet fra kranen! Det kan virkelig gjøre deg syk. Kjøp heller flaskevann for ca. 1-2 CUC, eller kok det.
Det er liten tilgang på både medisiner og toalettsaker (såper, sjampo, tamponger osv) på Cuba, og hvis du er så heldig å finne det, så er det svært overpriset. Planlegg derfor på forhånd og ta med deg alt du trenger før du drar. Hvis du vil være grei med de lokale, kan du også ta med deg alt fra toalettsaker til klær og dele ut til de som trenger det.
Ting tar tid på Cuba, man må for eksempel ofte vente lenge på maten og ofte befinner man seg i en kø (som strekker seg ut i evigheten). Det må man bare akseptere før man drar. Slik er Cuba.
Med tanke på hvor lite cubanerne tjener, setter de alltid pris på driks (10 %).
Mens jeg reiste rundt på Cuba hadde jeg med meg boken «Dette er Cuba, alt annet er løgn» av Vegard Bye og Dag Hoel. Den var svært lærerik, underholdende og gav meg et helt annet inntrykk av landet enn hva jeg ville fått uten. Anbefales!
Har du vært på Cuba selv? Kanskje du har noen flere tips å komme med?
Nej vi har ikke været på Cuba men har talt om det i mange år . Det er bare aldrig belvet til noget men vi vil rigtig gerne. Min datter Maria har og det er jeg lidt misundelig over.
Synes som du også skriver at alle har travlt med at ville til Cuba og måske når vi det inden USA «ødelægger» det. Hvis vil vi være rigtig galde for din meget brugbare guide. Den er meget informativ så tak for den, Renate 🙂
/Annette
Takk for hyggelig kommentar! Ja, ting blir nok å endre seg veldig på øya framover. Får bare håpe det blir til det bedre 😉 Håper dere får muligheten til å oppleve Cuba selv! 😀
Herlig! Du skriver så bra! Får lyst å dra tilbake! Selv var jeg der i januar i fjor, men var ikke spesielt heldig med været. Fikk utforsket en del da! Alt fra Vinjales til Trinidad, Havana og Varadero. Dykket i Grisebukta, og spiste krokodille (smakte som det høres ut, beskt). Fin tur. Likte Trinidad veldig godt 🙂
Tusen takk for det, Marthe! Så hyggelig 😀 Synd med været, men høres om som det var en spennende tur likevel. Kult med dykkingen! Haha, jeg smakte krokodille i Florida for noen år siden, og kjenner meg igjen i beskrivelsen din 😉
Oi, for en utrolig informativ og nyttig reiseguide! Skulle tro du visste at jeg bestilte flybilletter til Cuba for to dager siden, haha! Jeg har med andre ord litt planlegging å drive med framover, så dette kom virkelig på helt perfekt tidspunkt! 😀
Så herlig, Marianne! Du blir å stortrives der, det er jeg helt sikker på. 😀 Bra timing fra min side også, haha. Hvilke steder skal du besøke? 🙂
Det vet jeg ikke helt enda 😀 Har åtte hele dager der, så kan jo rekke litt forskjellig.
Det høres bra ut! Håper du får en strålende reise, og gleder meg til å lese om turen etterpå. 😀
Så bra reiseguide! Jeg planla å reise til Cuba i sommer med en venninne, men hun kan ikke lenger pga. eksamener. Hvordan er det å reise alene på Cuba? Jeg vil fortsatt reise, men har helst lyst til å reise med noen eller møte noen der. Liker du å henge med folk underveis når du reiser, og i så fall, hvordan var det å komme i kontakt med andre reisende på Cuba? Ser for meg at det er litt vanskeligere når man ikke har hosteller. Setter stor pris på svar 🙂
Heisann Johanne! Tusen takk skal du ha! 🙂 Jeg syntes det gikk helt fint å reise alene på Cuba. Jeg følte meg alltid trygg, så det står nok ikke på sikkerheten. Det er derimot noe dyrere å reise alene enn å reise sammen med andre, siden man betaler for rommet man har, uansett hvor mange som overnatter der (jeg bodde et par steder på rom med plass til fire liksom!). Jeg liker veldig godt å treffe andre reisende når jeg er på reisefot, men akkurat dette var litt vanskelig på Cuba, ja. De fleste turistene jeg kom over var enten kjærestepar eller eldre på gruppereise. Foruten i Trinidad, var jeg den eneste turisten som overnattet der jeg bodde, så det var på en måte både bra og dårlig. På barene, spisestedene og ute i parkene kom jeg derimot i kontakt med andre, og i Trinidad tilbrakte jeg en del tid med en amerikansk fotograf som overnattet på samem sted som meg. Så det er ikke umulig 🙂
Dette var en veldig bra og informativ reiseguide, Renate! Er fortsatt imponert over at du greide å finne SÅ billige restplassbilletter til Cuba altså! Jeg får stadig høre at jeg bør dra til Cuba nå siden ting er i forandring. Og det kan nok stemme.. Får se om det blir en tur på meg også snart 😛
Tusen takk for det, Ingeborg! Ja, jeg var heldig med den flybilletten. Skikkelig flaks 😉 Jeg vil tro at du hadde likt deg godt på Cuba! Dessuten vil du sikkert få utbytte av å kunne noe spansk etter halvåret ditt i Sør-Amerika. Det tror jeg er en stor fordel 🙂
Fin og informativ guide! Cuba er et utrolig spennende og flott land. Nå er det akkurat to år siden jeg var der – skulle gjerne ha vært tilbake, akkurat nå!
Tiden går så fort! Skjønner godt at du vil tilbake, det kunne jeg også gjerne tenkt meg. 😀 Tusen takk!
Fin guide 🙂
Jeg hadde et latino-moment på fredag og måtte bare høre på Buena Vista…osv hele dagen. 😀
Vakreste Cuba kryper virkelig under huden på deg. Jeg har et par cubanske venner på Facebook som stadig spør når vi kommer tilbake. Helst vil jeg rope «I MORGEN!» 😀
Takk! Hehe, jeg får slike øyeblikk iblant jeg også 😉 Skjønner deg godt, får håpe turen går tilbake til øya snart. 😀 Selv er jeg veldig spent på hvordan ting blir å endre seg der i årene som kommer nå.
Hei! Jeg driver et casa particular med kjæresten min i Trinidad på Cuba. Har vært frem og tilbake over 2 år nå. Ofte leser jeg feilinformasjon om Cuba men denne Guiden synes jeg var veldig fin og informativ. Gøy å lese! Skal du tilbake får du besøke casa de Norge! (min kjæreste heter Norge ;)) hilsen cubakone.com
Hei Marianne! Tusen takk for kommentar, og hyggelig tilbakemelding angående guiden min om Cuba. 😀 Jeg likte meg veldig godt på øya, og reiser veldig gjerne tilbake. Da kommer jeg gjerne til Casa Norge (artig sammentreff at kjæresten din heter Norge 😉 ).
Ett mycket intressant land som vi inte har besökt ännu. Vi får se om det blir av. Det finns så mycket att se runt om i världen.
Jag kan tyvärr inte kommentera när min adress veiken(at)se är med i kommentarsfältet
Cuba anbefales virkelig, Veiken. 🙂 Tusen takk for kommentar, forresten! Synd ikke den første kommentaren gikk igjennom, men spam-filteret mitt for kommentarene er ganske strengt pga store mengder spam. Men merkelig at du ikke kunne skrive bloggadressen i kommentarfeltet… det skal jo gå an? Jeg skal ta å undersøke saken 🙂
Takk for informativ guide til Cuba! Planlegger selv en tur i november og gleder meg veldig. Vet du om forresten om jeg kan bestille direktefly fra USA til Cuba som nordmann? Jeg har lest mye fram til tilbake om de amerikanske restriksjonene pga den diplomatiske krisen. Setter pris på svar!
Hei Kristine! Så gøy med tur til Cuba ? Når det gjelder direktefly til Cuba fra USA så har jeg dessverre lite peiling. Det lureste er kanskje å kontakte det aktuelle flyselskapet og høre med dem. 🙂 Håper du får en strålende tur!
Tar meg friheten å svare på spørsmålet 😉 ja du kan reise fra USA til Cuba. Ikke kjøp visum i Norge da. Du må uansett ha nytt fra USA. Hilsen cubakona 😉
Tusen takk for det, Marianne! 😀
Hei Renate
Fantastisk fin informasjon du deler her. Vi er 4 personer som reiser 20 oktober til Havana. Gleder oss kjempemasse. Takk igjen for alle tips.
Hei Geir! Det høres herlig ut med en reise til Cuba! Bra at innlegget kom til nytte. 🙂 Ønsker dere alle en riktig god reise!
Hei! Hvordan sjekker de reiseforsikringen? Hjelper det å kun vise frem visa kortet eller hvilke dokumenter krever dem?
Heisann! De sjekket faktisk ikke forsikringen min da jeg landet i Varadero, men har hørt at vanligvis er strenge på det (kan hende det bare var en glipp at de ikke sjekket min). Jeg vil tro man enten må vise fram forsikringskortet der det står at den dekker Cuba/World Wide, eller selve forsikringspapirene (på engelsk). I verste fall skal det være mulig å kjøpe gyldig forsikring når man lander. 🙂
Jeg har kun blitt spurt etter reiseforsikring ved utvidelse av Visum. (prorogra) Til info fra ei som bor der 😉
Takk for at du hjelper til! 😀
Supre tips! Vet du om visum er inkludert om man reiser med Aeroflot?
Det tror jeg ikke. Men ikke 100% sikker.
Hei Sonja!
Du, det vet jeg dessverre ikke. Prøvde å søke litt rundt, men fant ingen gode svar. Prøv kanskje å sende en e-post til Aeroflots kundesenter, og hør med dem. 🙂 God tur!
Hei!
Super reiseguide! Lurer på om du vet noe om hvordan det er å reise fra Cuba til Mexico med båt (tur/retur). Vi vurderer å reise til Cuba, men lysten ble enda større da vi hørte rykter om at det var mulig å ta ferje mellom Cuba/Mexico.
Hei Martine, og tusen takk! Da jeg reiste til Cuba, var det enda ikke mulig å fly mellom Cuba og USA, og det gikk ingen ferger eller hurtigbåter mellom Cuba og noen av landene rundt, så det ser ut som ting har forandet seg en del siden da. Du vet kanskje bedre enn meg om mulighetene med å ta ferge mellom Cuba og Mexico, hehe. Men det går uansett rimelige fly mellom de to landene, og flyturen er visstnok ikke så lang heller siden de ligger såpass nært. Så uansett om fergen går eller ikke, så kan dere hvertfall fly. 🙂
Fantastisk blogg, og glimrende oppsummering av Cuba. Jeg bestilte akkurat tur, og skal ta mange av dine tips!
Tusen takk for det, Ingar! Håper du får en strålende tur til Cuba. 😀
Tusen takk! Vi skal reise i mars. Og reiselysten tiltar med dine tips og bilder. Supert!
Så hyggelig å høre, Elin! Håper dere får en strålende tur til Cuba. 😀
Hei!
Jeg reiser nå neste uke? Hvor mye tid brukte du på Viñales og Trinidad?
Hei! Jeg hadde fire hele dager i Trinidad og omegn og to hele dager i Viñales. 🙂 Brukte ca en arbeidsdag på å reise dem imellom med buss. Riktig god tur! 🙂