Er verden så farlig som man tror?

IMG_2924For en stund siden kom det ut en artikkel i Daily Mail , som listet opp en rekke destinasjoner som de mest farlige for kvinnelige soloreisende å dra til. Listen inkluderte land som Mexico, Thailand, India, Marokko, Egypt, Brasil og Tyrkia. Mange reisebloggere har tatt til motmæle, og siden jeg har vært i alle disse landene selv, tenkte jeg lage et lite innlegg om mine egne erfaringer. Er verden egentlig så farlig som man tror?

Kort sagt, nei.

Jeg har reist i alle landene nevnt overnfor, unntatt Mexico, Egypt og Brasil alene. Men farer kan man selvsagt bli utsatt for uansett hvor man befinner seg. Mange av landene nevnt er dessuten ofte regnet som kvinneligfientlige, spesielt de muslimske. To av de fremste spørsmålene jeg får før jeg reiser et sted er jo «…men er det ikke farlig der?» og «tør du virkelig reise dit alene? Hva om det skjer noe?». Media peprer oss hele tiden med negative hendelser fra hele verden, og det er ikke rart enkelte begynner å lure. En negativ hendelse i media kan farge et helt land farlig. Det er jo nettopp artikler som den i Daily Mail som gjør at venner og familie blir nervøse for at man reiser. Jeg gjør jo en fair del research før jeg drar avgårde, og ville neppe satt meg på et fly til et krigsherjet område hvor kaoset råder. Jeg skjønner likevel at man kan bli bekymret for enkelte reisemål, f.eks. enkelte steder i India, hvor media til stadighet forteller om forferdelige hendelser som gjengvoldtekter av utenlandske kvinner og lignende. Slik setter også en støkk i meg. Det er likevel ikke noe dagligdags, og noe som definitivt kommer til å skje med deg også dersom du reiser til India selv.

P1180528IMG_5483I Rio de Janeiro hørte vi både fra andre turister og fra lokale at vi måtte være forsiktige og passe oss. Vi tilbrakte flere dager i byen, og var både på strendene og i regnskogen og gikk. Vi besøkte Kristusstatuen og Sukkertoppen og var ute på kveldene. Det gikk helt fint. Vi opplevde ingenting negativt. På grunn av hva vi hadde hørt ble vi litt skeptiske da vi møtte en fyr første kvelden i nabolaget vårt etter at det var blitt mørkt. Vi prøvde å komme oss ned til restaurantene, og han spurte oss hvordan det gikk. Han var på tur samme vei, og viste oss en snarvei ned en trapp blant husene, og ønsket oss en god kveld da vi kom oss ned, og vi gikk hver til vårt. I slike situasjoner får man nesten dårlig samvittighet etterpå fordi man automatisk tror at «denne personen vil oss vondt».

IMG_2650Jeg synes soloreising er viktig nettopp fordi det tvinger deg ut av komfortsonen, og ut i en verden du ikke kjenner så godt. Du blir nødt til å bli kjent med omgivelsene dine, stole på menneskene du møter og danner deg etterhvert dine egne meninger om verden du reiser rundt i. Du vil merke at du lærer å kjenne den på en helt annen måte enn hva media beskriver den som.

Jeg har jo selvsagt hatt et par mindre ideelle opplevelser på reise også. Som ung, hvit, blond og blåøyd jente på tur stikker man jo som ofte ut av mengden. Det hender jo at menn hvisker eller lager kattelyder eller kysselyder når man går forbi. Andre kan bare stå å stirre, eller vil ha deg med på et bilde. På Djema el-Fna i Marrakech, var det en del vandrende hender fra gutter som gikk forbi i den trange folkemengden. I Tunisia var også mennene veldig pågående. Oppmerksomhet er det nesten ikke til å unngå at man får, men så lenge man ignorerer den, så er det ikke så spennenende for disse gutta på hjørnet lenger. Mye av oppmerksomheten man får på reise kan også være positiv, som når de lokale stiller opp og synes det er gøy at du reiser i landet deres og ønsker å passe på deg.

IMG_9473 IMG_1277I Tyrkia reise jeg alene fra Antalya til Kappadokia med lokalbuss i 9 timer, som eneste jente, eneste turist og hvor ingen snakket engelsk. Både de som jobbet på bussen og de lokale som reiste med bussen var utrolig hjelpsomme slik at jeg både fikk handlet meg mat på stoppene, finne toalett og diverse. Det samme skjedde i Göreme og områdene rundt i Kappadokia, jeg gikk turer i naturen alene, så soloppgang og solnedgang på en høyde over byen hver dag, spiste ute alene på kveldene, og så videre og jeg traff så utrolig mange lokale som ville «ta vare på meg» fordi jeg reiste alene. Jeg fikk hjelp hver dag av lokale som bare ville meg godt. Jeg ble invitert på gratis te overalt og et par gratis måltider også. Uten baktanker. Jeg ble kjent med en helt utrolig gjestfrihet og et veldig godt folk. Det var et helt annet Tyrkia enn hva man hører om.

IMG_1510Verden er ikke farlig. Enkelte mennesker og hendelser kan skape farlige situasjoner – men mange av disse er også tilfeldige, og kan i grunn skje hvor som helst i verden. Det er også forskjell på kriminalitet rettet mot turister og mot lokale. Enkelte steder har områder hvor det skjer mer kriminelt enn andre steder, og disse holder man seg selvsagt unna. Jeg har som tidligere nevnt på bloggen sagt at jeg følte meg tryggere på reise alene i Albania og Makedonia enn hva jeg gjør alene en sen kveld i sentrum av Oslo. Alt er situasjonsbetinget. Når jeg reiser alene tusler jeg ikke i de mest tvilsomme strøkene alene etter det har blitt mørkt, og jeg vurderer situasjonen før jeg takker ja til hjelp fra ukjente menn. Jeg dekorer meg ikke i tonnevis av dyre smykker, eller andre verdisaker. Jeg tar mine forholdsregler, kler meg etter kulturen og lærer meg noen gloser på det lokale språket. Jeg prøver å bruke skjønn og tenke fornuftig. Det betyr likevel ikke at jeg går anspent og ser meg over skulderen hele tiden. Jeg legger vekt på å nyte tiden jeg har på stedet. Dersom man skal gå rundt å være redd hele tiden kan man i grunn bare holde seg hjemme. Da får man ikke den gode reiseopplevelsen uansett. Det er jo tross alt unødvendig å gå rundt å uroe seg for noe man ikke vet om blir å skje eller ikke, eller hva?

IMG_3238 IMG_3226-001Jeg håper ikke artikler som dette skremmer andre kvinner som ønsker å reise rundt og oppleve verden alene. Vold mot kvinner er jo et internasjonalt problem. Det er ikke noe som bare skjer i Egypt eller India. Det skjer også her hjemme i Norge. Kvinner blir voldtatt hver dag i landet vårt. Ofte går voldtektsmennene fri. Er det i grunn så mye tryggere her? Er vold mot kvinner egentlig relatert til reising? Det kan jo skje hvor som helst! Det vil selvfølgelig være annerledes å reise alene som kvinne enn det er å reise alene som mann, men det trenger ikke nødvendigvis å være farligere. Folk er folk, uansett farge, bosted, religion eller kultur – og de aller fleste er gode, snille mennesker. Man kan sitte hjemme å uroe seg for hva som kan skje, eller man kan dra ut å bli kjent med den fantastiske verden vi bor i, og ha sitt livs reise. Jeg synes i alle fall at det positive oppveier det negative. Hva synes du?

IMG_3666
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

26 Comments
 1. Helt enig, Renate! Veldig fint du tok tak i dette temaet på selveste kvinnedagen! Jeg har samme erfaringer som deg – verden er mye mindre farlig enn det man blir vist gjennom media! Og ikke minst mye mer spennende å gjestfri enn man får inntrykk av her hjemmefra! =)

 2. Jeg er så enig med deg! Heller å dra ut i verden og oppleve mye spennende og fint, og kanskje noe ubehagelig men vokse på det, enn å sitte hjemme og være redd for å oppleve noe nytt i frykt for det ukjente. Har de samme erfaringene fra Göreme forresten, SÅ koselige mennesker! <3

  1. Ikke sant! Tenk hvor kjipt det må være å sitte hjemme og lengte ut i stedet for å ta steget og bare DRA! Jeg vil i alle fall heller angre på noe jeg gjorde enn noe jeg ikke gjorde. Så hyggelig å høre om Göreme 😀 Jeg falt helt pladask for det stedet og menneskene jeg traff. Utrolig herlige folk!

 3. Jeg har vært i 7 av 10 land og 10 av 16 byer som nevnes i Daily Mail-artikkelen, og jeg sier meg enig med deg i at det er unødvendig å skremme folk med slikt vås.

  I Egypt og India fikk jeg riktignok såpass mye oppmerksomhet at det var ubehagelig, og da var jeg glad for at jeg ikke var der helt alene. Jeg kledde meg diskret til ingen nytte. Folk tok bilder uten å spørre, pekte og stirret, men farlig var det aldri. Følte jeg fikk et slags innblikk i hvordan det må føles å være kjendis, eller kanskje sirkuselefant er en bedre sammenligning. Jeg vil ikke fraråde jenter å reise dit av den grunn, men det er jo greit å fortelle om hvordan det var slik at andre vet hva de har i vente.

  At en by som Tokyo står på listen får meg nesten til å tenke at hele artikkelen er skrevet på tull, med en form for humor jeg ikke helt forstår meg på. Farlige ting kan skje absolutt hvor som helst, men Tokyo er da kjent som byen hvor man kan legge igjen lommeboken sin på metroen og få den returnert med alle pengene i. Så… Hele artikkelen blir litt som å advare mot at det går an å drukne i et plaskebasseng 🙂

  1. Fint å høre dine erfaringer! Det er jo sant det du sier om Egypt og India, og det er jo bare bra å forberede eventuelle reisende på hvordan det ofte kan være der. Jeg opplevde også at menn åpenlyst stod med telefonen mot meg for å ta bilde, uten å si noe. Det er helt klart at man mange steder kan føle seg mer komfortabel med å reise sammen med andre, men det betyr jo ikke at disse stedene er farlige av den grunn 🙂

   Jeg har jo også hørt hvor trygg Tokyo (og Japan generelt) er, så ble også sjokkert over å se hva som stod. Nå har jeg jo ikke vært der selv, men hadde likevel vanskelig for å tro det. Godt å høre fra deg at du heller ikke kjenner deg igjen i det som stod der! :p

 4. Helt enig med deg! Å gå rundt å være redd og bekymre deg for alt ødelegger så masse! Folk er mye mer vennlige enn det media skal ha det til, for hvor mange seere eller lesere får aviser dersom de skriver om hyggelige ting? De trenger jo å lage om saker som vekker oppsikt. Veldig trist. Jeg føler meg hvertfall veldig trygg her nede i Bali, og tok meg senest i går en spasertur helt alene på kveldstid. Gikk helt fint 🙂

  1. Ja, det er synd hvordan media vrir og vender på saker for å gjøre de mest mulig sjokkerende for å kunne selge mer… Så bra å høre at du føler deg trygg på Bali! Jeg reiser dit selv i høst (alene) 😀

 5. Hei Renate. Fint innlegg! Vi har visst lest samme artikkel, ser jeg. Og som du skriver: det er mye frykt som spres på denne måten. Ikke så dumt å bevege seg utenfor komfortsonen iblant!, mens man tar sine forholdsregler

  1. Takk Mette! Jeg så innlegget ditt nå – veldig bra! Jeg synes også det bare er bra å bevege seg utenfor komfortsonen av og til. Det er jo slik man vokser 🙂 Men samtidig burde man jo være fornuftig å ikke ta unødvendige sjanser, som du sier.

 6. Det handlar ju oftast om lite sunt förnuft! Man kan resa i de flesta länder, men kanske inte ÖVERALLT och HUR SOM HELST i dessa länder. Om man tar reda på hur man bör bete sig och vad man inte ska göra så går det ju oftast hur bra som helst. Och vad ska livet vara bra för om man bara ska sitta hemma och oroa sig…? 😉

  1. Helt riktig 🙂 Land som f.eks. India og Brasil er jo gigantiske! Da vil det jo alltid være områder som er tryggere og mindre trygge enn andre, akkurat slik som andre steder. Å si at et helt land er farlig fordi det av og til skjer skumle ting i diverse nabolag i Rio de Janeiro er jo ganske teit. Enig, livet ville jo vært veldig trist om man bare satt hjemme og var redd :p

 7. Veldig bra innlegg Renate! Mennesker med onde baktanker finnes overalt, selv i de land som oppfattes som «trygge». Sunn fornuft kommer man heldigvis veldig langt med 🙂

  1. Takk skal du ha! 🙂 Ikke sant, og hvem man møter og hvilke baktanker de har – vet man jo ikke. Man burde ta sine forhåndsregler, men samtidig er det synd dersom folk går rundt og er rette for at «alle» er farlige og vil skade dem fordi dette har man hørt og lest i media.

 8. Jeg bor jo i Tyrkia og bare ler når folk tror det er så skummelt her for makan til ett varmt og hjertelig folkeslag. Kan jo skje like mye hjemme som hvorsomhelst i verden så tåpelig å lage propaganda mot noen land. Og det er også en himmelvid forskjell på hvordan man møter kulturen i disse nevnte landene. Er man stavfull i 2 uker med skjørtet under armene, trusa på hotellet og oppå bardisken så sier det seg selv at man kan fort havne i uønskede situasjoner. Men møter man folk med respekt så vil man også få respekt tilbake.

  1. Helt enig. Dette med respekt synes jeg er veldig viktig! Mange roper jo over seg over hvordan enkelte utlendinger ikke følger «reglene» våre i Norge, men så reiser de på ferie og gir fullstendig blaffen i hvordan de ter seg i ferielandet. Makan til dobbeltmoral. Når man reiser er man jo en gjest i noen andres land, og burde absolutt oppføre seg deretter.

 9. Jeg er helt enig i det du skriver her, verden er ikke farlig, men det gjelder å ta forehåndsregler uansett hvor du reiser. Hvis man tenker litt på hvordan man kler seg og oppfører seg og respekterer andre kulturer og tradisjoner så er det ikke noe problem. Vil ikke anbefale jenter å rave rundt dritings i korte skjørt og trange topper for eksempel (man ser jo veldig mye av det i de så kalte «syden» landene). Jeg har faktisk aldri reist alene, men jeg har vært mange steder hvor jeg ferdes rundt alene og det er aldri noe problem.

  1. Respekt er viktig ja! Og å forstå kulturen man reiser til også. Mange forventer kanskje at stedet de drar til er som hjemme, men som oftest er de jo virkelig ikke det – og man bør oppføre seg deretter.

 10. Så bra innlegg og kjempefin blogg! Veldig enig med deg og det som blir skrevet i kommentarfeltet her. Jeg har følt meg mindre trygg i Oslo sentrum enn jeg har gjort i for eksempel India og Marokko. Jeg tror man kommer veldig langt ved å vise respekt, ta forhåndsregler og bruke sunn fornuft 🙂

  1. Tusen takk for det, Isabelle! 😀 Du har nok helt rett i det du sier, hvordan innstilling vi har og hvordan vi selv oppfører oss når vi besøker en destinasjon tror jeg har veldig mye å si for hvordan man blir tatt imot.

 11. ENIG! Synes det er utrolig synd at folk blir skremt til å ikke reise av sånne artikler, det handler kun om å bruke hodet. Det er klart at man enkelte steder får mer oppmerksomhet enn andre, men det er som du sier, bare å ignorere det. Jeg har også erfaring med å bli veldig godt ivaretatt av folk, de fleste er veldig imøtekommende og hyggelige. Det synes jeg alle de engstlige sjelene der ute også burde få oppleve. Du er er bra representant for tøffe jenter som tørr å kaste seg ut i det ukjente, inspirerende!

  1. Tusen takk for så fin tilbakemelding! Og ditto! Jeg tror også alle de engstelige sjelene ville fått et helt annet syn på verden om de bare hadde turt å komme seg avgårde. Verden er mye godere enn hva mange tror, og det er bare synd at ikke alle får oppleve det.

 12. Utrolig fint innlegg og bra skrevet!? Skal snart backpacke i Asia selv (med typen), men det blir min første tur så er spent å oppleve hvor hyggelige folk er! Kjemefin blogg forresten!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.