8 flotte fjellturer i Lofoten

Enten man har vært i Lofoten eller ei, har man nok fått med seg at øyriket består av steile, mektige fjell som flere steder stuper rett ned i havet. De aller fleste av disse fjellene kan man bestige, og de byr på noen fantastiske naturopplevelser. Det beste av alt er at man heller ikke trenger å klatre så høyt for å komme til den flotteste utsikten. Her kommer mine forslag på åtte flotte fjellturer i Lofoten.

1. Ryten (543 moh)

Når det gjelder fjellturer i Lofoten er nok fjellet Ryten en av de mest populære for tiden. Det er kanskje ikke så rart, utsikten herfra ned mot Kvalvika og ut over havet er spektakulær. Veien er lettgått og passer de fleste. Her er ingen skumle og luftige partier (dersom man ikke våger seg ytterst på utsiktspunktene). En populær avstikker fra fjellet er turen ned til stranda. Det er flere steder å starte vandringen fra. Fra Sletten gård på Ytresand brukte jeg 90 minutter opp til Ryten, og 60 minutter derfra og ned til Kvalvika. Fra Kvalvika tilbake til bilen brukte jeg ca. 75 minutter. Går man bare opp til toppen og ned igjen, bruker man omtrent 3 timer. Jeg har vært på Ryten to ganger, og begge gangene overrasket tåken meg. Været kan snu fort her i fjellene.

Sletten gård tilbyr dagsparkering for 50 kroner, og ligger omtrent så nært man kommer stien opp til Ryten og til Kvalvika, godt tilrettelagt med klopper over de våteste partiene.

2. Yttersandheia (281 moh)

Like ved Ryten finner man Yttersandheia. Dette er den laveste og letteste fjellturen av disse åtte, med sine 281 meter. Man starter ved parkeringen ytterst på Yttersand, i nærheten av utgangspunktet til Ryten. Denne dagen var jeg mye heldigere med været, og vinden blåste de fleste skyene vekk. Det gjorde at den turkise fargen i havet fikk skinne i solens vakre stråler mens jeg tuslet rundt på fjellet. Turen opp tok bare 45 minutter, og bød på flott utsikt underveis ned mot stranda, vindsurfere og fjellene på Flakstadøya. Et stort bonus var at det nesten ikke var andre å se på turen heller, i motsetning til hva det var på vei opp til Ryten (til tross for været den dagen).

3. Mannen (400 moh)

Det er ikke bare på Vestlandet man finner et fjell som heter Mannen. Over en av de flotteste strendene i hele Lofoten befinner denne Mannen seg, og så vidt jeg vet er han en stabil type som ikke har planer om å rase med det første. Utgangspunktet for turen er fra den nydelige Hauklandstranda. Turen opp de fire hundre høydemetrene er til tider bratt, og sikkert noe gjørmete i vått vær. Jeg passerte flere sauer underveis, og utsikten man får over Hauklandstranda og Uttakleiv etter hvert er noe av det flotteste Lofoten har å by på. Utsikten strakte seg ganske langt, og jeg så faktisk helt hjem mot Bodø og øya Landegode. Dessuten ligger den mektige Himmeltinden like vel, og frister nok de som ønsker seg enda lenger opp i høyden. Jeg brukte ganske nøyaktig én time opp, og 2,5 timer på hele turen totalt. Anbefales!

4. Helvetestinden (602 moh)

Alle mine fjellturer i Lofoten var fantastiske, men turen opp til Helvetestind må kanskje regnes som favoritten. Makan til natur! Denne krever kanskje litt mer innsats for å komme seg til enn de andre fjellturene på denne listen. Fjellet befinner seg på «yttersida» ved den vakre Bunesstranda. Man må derfor ta båt fra Reine og inn til den fraflyttede bygda Vinstad for å komme seg til turens utgangspunkt. Båten gikk for min del kl. 8 på morgenen fra Reine, og jeg var tilbake i Reine igjen kl. 16. Fra kaia til toppen av Helvetestinden brukte jeg 2,5 timer, og brukte rundt 4 timer på turen totalt inkludert en halvtime på toppen.

Turen er til tider svært bratt, og turen over eggen kan være noe krevende for de med høydeskrekk (noen sammenlignet den med Besseggen og sa at sistnevnte var som barnemat i forhold). Selve toppen er derimot flat og fin, og utsikten ned mot Bunesstranda er nydelig. Utsikten på andre siden ned mot Kjerkefjorden er også noe av det vakreste jeg har sett sånn noensinne på tur. Dette er vel kremen av kremen når det gjelder fjellturer i Lofoten.

5. Offersøykammen (436 moh)

Offersøykammen på Vestvågøy har raskt blitt en av de mest populære fjellturene i Lofoten. Utgangspunktet for turen er på gammelveien rett etter brua over Offersøystrømmen eller før/etter tunnelen under Nappstraumen. Derfra går man oppover og krysser E10 før stien tar deg bratt oppover helt til topps. Turen er kort, og det tar ganske nøyaktig én time opp, og rundt 40 minutter ned. Utsikten på toppen var det nesten vindstille og helt nydelig. Herfra ser man blant annet mot Leknes, Hauklandstranda og fjellet Mannen. Havet nedenfor ser ut som noe fra sydligere strøk med sine turkise toner. Jeg gikk ganske tidlig på morgenen, og det var ikke et annet menneske å se før vi var på tur ned igjen.

6. Tjeldbergtinden (367 moh)

Mellom Svolvær og Kabelvåg finner man Tjeldbergtinden. Dette regnes nok som byfjellet for begge byene, og et sted man ofte finner de lokale på søndagstur. Til tross for at det regnet hele formiddagen, ble det litt opphold akkurat mens jeg gikk turen, og jeg møtte derfor mange andre på vei både opp og ned. Man tar av mot Esso-stasjonen på Osan, kjører forbi og tar av avkjørsel nummer to fra venstre. Deretter følger man grusveien opp mot linken, og følger skiltene opp mot Tjeldbergtinden.

Stien opp var noe glatt etter regnværet, men det gikk likevel fint. Når man kommer opp på ryggen, ser man to topper – en til høyre og en til venstre. Den til høyre er selve Tjeldbergtinden, og siste stykket opp er ganske bratt, men sikret med tau man kan holde i. Toppen til venstre er også verdt å stoppe innom for den flotte utsikten ned mot veien og havet. Det finnes postkasser på begge toppene. Jeg brukte 2,5 time på hele turen innom begge toppene, og med ganske mange pauser og fotostopp.

7. Reinebringen (448 moh)

Reinebringen har nok kanskje vært det mest populære fjellet i Lofoten de siste årene, og i 2019 åpnet endelig turstien opp igjen etter å ha vært stengt i flere år. Nå går man på en flott (men bratt) sherpatrapp nesten hele veien opp til toppen, totalt i overkant av 1500 trappetrinn. Det siste stykket går på sti, som er bratt og full av løse steiner. Gå forsiktig og ta hensyn til de nedenfor deg.

Fra parkeringsplassen i krysset ved Reinehalsen brukte jeg én time til toppen i ganske rolig tempo. For oss med korte bein var trappestegene akkurat litt for høye til at det var komfortabelt. Parkeringsplassen i Reinehalsen er i utgangspunktet bare en korttidsparkering for de som ønsker å se på utsikten derfra. En ny stor parkeringsplass er oppført ved havnen i Reine.

8. Håen på Verøy (438 moh)

Til slutt tar jeg også med en av de mest populære fjellturene på øya Værøy, som er den nest ytterste av Lofotøyene. Værøy blir ofte glemt i sammenheng med resten av Lofoten, og det er kanskje ikke så rart siden man trenger en liten ekstra innsats for å komme dit. Øya er likevel ikke lenger enn maks 1,5 time med ferge unna Moskenes. Fjellturen opp til Håen kan man ta fatt på allerede fra fergekaia, og turen opp derfra tar rundt i overkant av en time. Man kan også starte vandringen fra Nordlandshagen, på andre siden av Værøy, slik jeg selv gjorde. Denne veien er noe brattere siden man klatrer opp en steinur, men stien er lett å følge, og utsikten helt magisk.

Du kan lese mer om fjellturen og Værøy generelt i dette innlegget.

Dersom du ønsker å finne fram til fjelltoppene selv, finner du de på kartet under.

For fine bilder og beskrivelser av ulike fjellturer i Lofoten, kan man også utforske den fantastiske siden 68north.

Var det noen fjellturer i Lofoten som fristet? Kanskje har du allerede vært i Lofoten, og har noen andre fjellturer å tipse om?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

30 Comments
 1. Hvorfor lete etter fjell i utlandet når vi har dette!!! Jeg blir helt målløs. Dette er så vakkert at det nesten gjør vondt – vondt fordi jeg ennå ikke har vært her. Hadde det ikke vært for samboerens prolaps, hadde vi reist hit denne sommeren. Men Lofoten forsvinner jo ikke akkurat, så det kommer flere muligheter! Lofoten står øverst på lista over steder jeg snart må besøke i Norge! Og bildene – de er bare helt fantastiske!

  1. Ikke sant! 😀 Nei, det blir nok flere muligheter skal du se. Kanskje allerede til neste sommer? 🙂 Tusen takk skal du ha!

 2. Hei, Renate
  Her var det jammen mange fine tips 🙂 Og mange vakre bilder!

  Er nettopp kommet tilbake fra Lofoten selv nå, og har hatt det så fint der! For en flott del av landet vårt 🙂

  /Mette

 3. Dette innlegget var rett og slett perfekt!!! Jeg har hatt lyst til å reise til Lofoten kjempelenge, men har liksom ikke visst hvor jeg skal starte engang for å planlegge en sånn tur. Skal definitivt lese dette på nytt når jeg får muligheten til å dra dit.

  Hunden din poserer alltid så fint på bilder, haha! Virker som han liker å være modell.

  1. Så hyggelig å høre, Helene! Planlegging kan ofte være en utfordring, spesielt på steder som dette. Om et par uker får jeg nok ferdigskrevet miniguiden min til Lofoten, så den kan forhåpentligvis bli til hjelp også. 🙂 Haha, det er ikke alltid hunden er like interessert i å sitte i ro. Men han virker å være like fascinert av fine utsikter som meg, og da sitter han heldigvis lenge nok i ro til at jeg kan ta et bilde eller to. 😉

 4. Fy søren så fantastisk… jeg kunne virkelig tenkt meg alle turene! Min drøm er å kjøre opp til Norge om et par år, og Lofoten er virkelig et av stedene jeg ville gjerne dratt til med familien (altså kjaereste og to hunder ;)) så et lite spørsmål… Hvilke/n av turene er best å ha hunder med uten bånd (hvis det er utenom båndtvang selvsagt. ;))? Ser du har vofsen i bånd… Er det er pga. båndtvang eller høyden? Den ene hunden min hopper ned alle slags stup så vil helst slippe å stress med det. (Evt. ta i bånd hvis det er bare noen strekninger!)

  1. Så hyggelig å høre, Sylvia! Håper dere får tatt turen nordover. 😀 Jeg hadde hunden i bånd både pga båndtvangen og høyden. Alle disse fjellturene er dessverre på temmelig bratte fjell, og hvis hundene dine er som min (som elsker å springe bort til stup/mangler høydesans), så kan det kanskje være litt skummelt.

   På Offersøykammen møter man derimot ikke stupet før helt på toppen, så der kan man sikkert ha hundene løse (så lenge de holder seg nært), og ta de i bånd når man nærmer seg toppen. Tjeldbergtiden går sikkert også bra, helt til man kommer til topps. Når jeg tenker meg om, så kan sikkert hundene være løse i begynnelsen på nesten alle disse toppene. De eneste jeg ville hatt hunden i bånd hele tiden på, er nok Mannen og Helvetestinden. 🙂

 5. Hei! 🙂 hvor mange dager i Lofoten ville du anbefale hvis man ønsker å gå disse turene?

  1. Hei! Det spørs om dere vil gå en tur om dagen, eller flere 🙂 Selv gikk jeg to korte turer per dag, og én lang om dagen.

 6. Wow, så utrolig vakkert og flotte bilder med fine beskrivelser ?? Har planer om en uke i Lofoten i sommer og gleder meg helt enormt ? Aldri vært i nord før faktisk, så starter her. Takk for flotte bilder, de gjør at jeg gleder meg ennå mere ??? Har du noen andre fine steder i nord du vil anbefale å legge sommerferien?

  1. Så hyggelig å høre, Anita. Tusen takk! 😀 Har du ikke vært i Nord-Norge før, har du mye å glede deg til. 😉 Landsdelen er bare helt utrolig flott. Får bare håpe reiserestriksjonene forsvinner før sommeren… Hvis du har tenkt deg til Lofoten, er det fint å kombinere turen med Vesterålen og Andøya. Ellers er Salten-området flott, og Helgeland er en stor favoritt. Skal du enda lenger nord har Finnmark og Senja dessuten svært mye å tilby. Dersom du ser i Norges-arkivet her på bloggen, vil du finne mange gode tips. 🙂 Lykke til med planleggingen!

  1. Tusen takk for det, Hedda. 😀 Lofoten er et helt makalaust sted! Utrolig vakkert på alle måter. Håper virkelig du får muligheten til å se øyriket snart selv. 🙂

 7. Hei! Hvordan kontaktet du båten som gikk fra Reine til Vinstad? Finner ingen plass på nett hvor jeg kan se reisetider o.l.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.