21 fjellturer rundt Bodø

Området rundt Bodø kryr av vakre fjellformasjoner og høye topper, så du trenger med andre ord ikke hoppe på ferga til Lofoten med en gang du ankommer byen (selv om det er temmelig vakkert der og).

Jeg har satt opp en liste med tyve fjelltopper i (og for det meste rundt) byen som jeg har vært på selv, både av de høye og de noe lavere. Fjelltopper som passer alle, med andre ord.

Selv om jeg elsker å vandre i fjellet, har jeg fortsatt mange fjelltopper til gode. Heldigvis blir listen over dem kortere for hvert år. Denne oversikten ble først publisert i 2016 med 15 fjelltopper, men er nå i 2019 oppdatert med 6 topper til. Et oversiktskart finner du nederst i innlegget.

Har du tips om flere spennende fjelltopper man burde få med seg i Bodøområdet, så del gjerne i kommentarfeltet.

Jeg fyrer løs:

1. Keiservarden (366 moh)

Byens turfjell nr. 1. Her har alle Bodøværinger vært, og mange opptil flere hundre ganger i året. Jepp, du hørte rett. Folk fra Bodø er ganske ivrige turgåere. Fjellet ligger bare et steinkast fra sentrum, og du har to ruter opp. Enten kan du følge den lange grusveien til toppen fra parkeringsplassen ved Maskinisten, eller parkere ved turisthytta og gå stien derfra (med flott utsikt). Turen tar ca. 30-45 minutter én vei. Nylig var en sherpasti ferdig som du kan følge opp fra turisthytta.

2. Heggmotinden (798 moh)

Denne toppen er ganske lett tilgjengelig til tross for en del høydemeter. Utgangspunktet for turen er i nærheten av Vatnvatnet og derfra går stien jevnt og trutt bratt oppover til toppen. Utsikten fra Heggmotinden er fabelaktig og strekker seg både sørover, og ikke minst til Sjunkhatten nasjonalpark, fjellene på Kjerringøy og ut i vestfjorden. Herfra ser man mange av de andre fjelltoppene som jeg beskriver på denne listen.

3. Junkerfjellet (283 moh)

Et av de laveste fjellene på listen, og enda nærmere byen enn Keiservarden. Her kan man sitte og følge med på flyene som letter og lander på flyplassen. Det går mange ruter opp, både fra Soløyvannet, Bestemorenga, Vågøyvannet og en ganske bratt sti fra den nedre delen av Maskinisten. Det tar ca. 20-30 minutter opp, alt ettersom. Flott utsikt mot byen, og en grei tur å ta dersom man har begrenset med tid.

P1040123

4. Steigtind (793 moh)

Steigtind er nok den mest karakteristiske fjellformasjonen i Bodø. Fjellet, som ikke må forveksles med navnet på Norges nasjonalfjell lenger nord, befinner seg i Sjunkhatten nasjonalpark. Man kan gå både fra Vatnvannet og fra Skaug, jeg har gjort begge og foretrekker sistnevnte. Det, til tross for den ekstremt bratte stigningen i begynnelsen på nesten 400 meter. Nå man kommer opp på skaret er man derimot over tregrensen og kan begynne å nyte den fantastiske utsikten mot Landegode og Lofotveggen. Så er stigningen ganske svak noen kilometer, før man nærmer seg toppen og nok et bratt, og særdeles luftig parti før man står på toppen.

1269294_10153226494305595_223740434_o

5. Skautuva (626 moh)

For et flott fjell! De fleste fjellene i området er grå og spisse, men Skautuva er det stikk motsatte. De første 400 høydemetrene er de samme som man går for å komme opp på Steigtind, men oppe på skaret tar man heller mot høyre. Derfra er stigningen ganske svak, og landskapet er grønt og frodig, men uten store busker og trær. Det minte meg på en måte om Island. Jeg kunne ligget i de grønne bakkene i flere timer og bare slappet av og stirret på midnattssola. Passer fint for en lengre kveldstur!

6. Hunstadtoppen (218 moh)

Hunstadtoppen er det laveste «fjellet» på listen, og et svært populært turmål, spesielt for de som bor på Hunstad og Mørkvedsiden av byen. Jeg som kommer fra andre siden hadde faktisk ikke vært der før et par år siden, og totalt bare besøkt toppen én gang… Selv om toppen er ganske lav, har man flott utsikt derfra mot Saltenfjorden og Børvasstindene. Det finnes også en populær gapahauk på toppen.

20140729_162744

7. Per Kalsatind (1036 moh)

Dette er et av de mest kjente og besøkte i Bodø-området. Fjellet er en del av Falkflågtindene som utgjør fjellmassivet man kaller Børvasstindene. Utgangspunktet for turen er parkeringsplassen på Fjell, som ligger sør for Saltstrømmen på riksvei 17. Herfra er turen opp relativt bratt, og man bruker rundt 3-4 timer opp avhengig av form (enkelte bruker langt mindre). Det siste partiet er ganske luftig og man klatrer på store steiner, noe som kan virke ubehagelig for enkelte. Utsikten var knallbra på vei opp, men de siste hundre høydemeterne forsvant sikten totalt i tåka… Jeg må tilbake!

8. Litltind (717 moh)

Utsikten herfra altså! Vanvittig flott! Til tross for navnet er ikke Litltind spesielt liten med sine 700 meter, men det tar likevel ikke spesielt lange tiden å gå opp. Stien er med andre ord ganske bratt, og man følger fjellryggen hele veien opp. Litltind er den minste av Mjelletindene nord for Bodø, og derfra har den fått navnet sitt. Du kan starte turen flere steder, men selv anbefaler jeg å parkere i nærheten av Skarvatnet, og starte vandringen derfra.

9. Finnkonnakken (518 moh)

Hit kan man gjerne legge ettermiddagsturen, og det å nyte midnattsolen herfra kan også anbefales. Fjellet er ikke spesielt høyt, men har likevel en fantastisk utsikt både mot Steigtind, Mjelletindene og fjellene på Kjerringøy. Utgangspunktet for turen opp til Finnkonnakken er veien mot Festvåg, og derfra finnes det to ulike ruter opp. Uansett hvilken du velger, kan du belage deg på noen timer omringet av flott norsk natur.

10. Seta (670 moh)

Seta ligger på Kjerringøy. Turen opp er bratt, og noe ekkel når terrenget er veldig vått. Det tar derimot ikke lange tiden å komme seg opp, og i utgangspunktet har man fantastisk utsikt mot både fastlandet og Lofotveggen – og ikke minst de steilbratte tindene rundt (inkl. Strandåtinden). Til tross for fint vær den dagen jeg gikk opp, var det likevel tåkeskyer som hang over tindene her på Kjerringøy, så utsikten ble dessverre noe begrenset.

11. Svensdalsfjellet (607 moh)

Nabofjellet til Skautuva, men noen meter lavere. Her kan man enten stoppe innom på en tur mellom Skautuva og Løpsfjellet, eller ta turen opp fra Soløyvannet (f.eks. fra parkeringsplassen på Heia). Det var litt vanskelig å finne ut hva som var toppen da det ikke var så mange stier der oppe, men til slutt kom steinvarden til syne. Siden det er så åpent er også sjansen stor for kraftig vind (slik jeg også hadde da jeg var der).

12. Blombakkfjellet (552 moh)

Dette fjellet ligger inn mot Sjunkhatten nasjonalpark, og man starter ved Heggmoen. Turen er litt bratt i begynnelsen og deretter går man jevnt og trutt oppover for det meste på barfjell. Enkelte steder er det litt vanskelig å følge stien, men så lenge man holder seg på midten av ryggen man går oppover så går det greit. Her får man flott utsikt inn mot Mjønestindan, og mange andre av fjellene på denne listen. Turen tar rundt 3 timer fram og tilbake.

13. Vågnakken (262 moh)

På Naurstadhøgda, like etter Tverlandet, kan man parkere og starte på den flotte turen opp til Vågnakken. Det tar ikke lange tiden turen opp de ca. 2 kilometerne til toppen, men utsikten er overraskende flott i alle retninger. Dessuten går man forbi en koselig gapahauk ca. halvveis opp på Sjurnakken hvis man ønsker en litt lengre rast i bakken.

IMG_8526

14. Eidetinden (1020 moh)

Eidetind er det høyeste fjellet på Kjerringøy, nord for Bodø – og for et fjell! Eidetind har samme utgangspunkt som fjellet Seta ved parkeringsplassen på Låter. Der du ved Låtervatnan tar til høyre for å bestige Seta, går du derimot til venstre for å komme deg til topps på Eidetind. Veien opp er bratt og høydemeterne går fort. Stien er ikke alltid synlig, men det er bare å sikte seg opp mot toppen. Vel oppe er utsikten en av de beste i hele Bodøområdet. For et panorama!

15. Bestefarvarden (137 moh)

Bestefarvarden befinner seg på Brattenfjellet, ovenfor Kvalvika i Bodø. Du kan parkere og starte vandringen like utenfor tunnelen i Kvalvika. Derfra går du opp en flott ny trapp, og videre jevnt og trutt oppover til varden. Underveis er det flott utsikt bakover ned mot stranda i Kvalvika, samt bort til sentrum på Bodøhalvøya. På toppen strekker utsikten seg utover mot Landegode og vestfjorden bakenfor. Et glimrende sted å gå en sommerkveld for å nyte midnattsolen.

16. Nattmålstuva (174 moh)

Nok et «fjell» som er langt fra høyt. Nattmålstuva finner du på Evjen ved Saltstraumen, ca. 30 minutter kjøring sør for Bodø. Det er mulig å starte både på Evjen og på Laukeng. Sistnevnte gir en lengre tur, på totalt 4,7 km én vei. Parker ved trafostasjonen på Laukeng, og følg godt merket sti. Herfra går man i et naturskjønt og historisk område. Her er det nemlig funnet spor av menneskelig bosetning fra hele 11,000 år tilbake! Nattmålstuva er ikke høye fjellet akkurat, men utsikten mot blant annet Børrvasstindene er utrolig flott.

17. Mjelletind (720 moh)

Mjelletind troner ovenfor den populære stranda Mjelle, nord for Bodø. Utgangspunktet er parkeringen på Futskaret på vei mot Mjelle. Herfra vandrer man bratt oppover. Enkelte steder svært bratt. Det siste partiet er opp et skar med masse løsstein, så her gjelder det å være forsiktig. Når man først er kommet på toppen er derimot alt slitet vel verdt det. Det blir plutselig veldig lett å skjønne hvorfor toppen på svært kort tid har blitt så populær som den har blitt! Her ser du ned på Mjellestranda, bort på Kjerringøy, Landegode, Nordsia mot sentrum av Bodø og Lofotveggen.

18. Børtind (1046 moh)

En av de mest spektakulære toppene i Bodø-området er Børtind. Fra byen ser dette fjellet, som er en del av Børvasstindene, ut som en sylskarp spiss. Heldigvis er toppen mer tilgjenglig enn den ser ut til. Veien opp starter ved parkeringen ved Børvatnet. Her følger du stien over brua, og videre opp på barfjellet. Når du når omtrent 500 høydemeter må du litt nedover igjen mot Tindvatnet, før det bærer noe brattere oppover igjen mot skaret mellom Ryptind og Børtind, og så opp på selve toppen. De siste høydemetrene kan være en utfordring for de med høydeskrekk, so be warned.

19. Skånlandsfjellet (573 moh)

På kommunegrensen mellom Bodø og Gildeskål finner du Skånlandsfjellet. Parkeringen og starten på vandringen finner du noen hundre meter etter kommunegrensen, på høyresiden av veien i retning Gildeskål. Man går først i skog, og deretter over skoggrensen. Her oppe er utsikten mot Valnesvatnet og Falkflågdalen med tindene over helt nydelig. Spesielt på høsten da jeg gikk turen, og lyng og planter hadde kledd seg i varme, flotte høstfarger. Fra toppen er det dessuten flott utsikt mot Bodøhalvøya og fjellene i nord, som ikke ligger lange veien unna i luftlinje.

20. Sandhornet (993 moh)

Dette fjellet ligger egentlig i Gildeskål kommune, men er veldig godt synlig fra Bodø der det troner ute i havgapet nå man ser sørover. Dette er nok favorittfjellet mitt, kanskje fordi hytta til besteforeldrene mine ligger like ved – og jeg har alltid sett opp på toppen med fascinasjon i øynene. Jeg har vært der oppe to ganger, og utsikten fra toppen er helt vanvittig. Man bruker rundt 5-6 timer opp og ned dersom man tar seg relativt god tid, og man starter turen fra Horsdal (det er også mulig å gå fra den andre siden, men det har jeg ikke forsøkt selv). Forbered deg på mange høydemeter på en relativt kort distanse!

IMG_1081

21. Lurfjelltind (1284 moh)

Lurfjelltind er det høyeste fjellet i Bodø kommune og et av de mest krevende å komme seg til. Man har mange startmuligheter (vi startet fra Svartvassætra i Misvær). Mange velger å gå til Lurfjellhytta, ta en overnatting der og deretter komme seg til toppen. Jeg og reisefølget ønsket derimot bare en dagstur, og tok derfor en «snarvei» opp for å kutte ned på kilometerne. Det gikk greit oppover, og med masse pauser brukte vi rundt 3-4 timer. Nedover derimot fant vi ikke helt samme vei tilbake, så turen tok langt, langt lengre enn planlagt. Det lureste er derfor å enten ha med seg kart og kompass eller en GPS (eller følge stien hele veien). Utsikten fra toppen var likevel helt fantastisk, og siden jeg hadde hørt rykter om at det stod en stein-Buddha der oppe, tok jeg med meg noen bønneflagg fra Nepal for å pynte litt ekstra.

Les også: Dersom du ønsker flere ting å gjøre i Bodø og områdene rundt kan du sjekke ut innlegget 200 ting å gjøre i Bodø og omegn.

Oversiktskart over de ulike fjelltoppene (enkelte av dem er bare omtrentlige):

Liker du å gå i fjellet? Har du besøkt noen av disse toppene selv?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

16 Comments
  1. Bodø vekker mange barndomsminner. Jeg var der hver sommer som liten jente. Jeg har faktisk en del nordlandsblod i årene da min bestemor var derfra, nærmere bestemt Kjærringøy. Tror ikke jeg har vært der etter jeg ble tenåring faktisk, men nå fikk jeg utrolig lyst til å besøke dette området igjen. Tror jeg skal vurdere det denne sommeren jeg!

    1. Jasså, så gøy! Kjerringøy er jo bare rett borti svingen herfra 🙂 Et skikkelig vakkert sted! Håper du får muligheten til å dra innom om ikke så lenge, det er jo så flott her oppe på sommeren (når været er bra) 😀

  2. Nå fikk jeg lyst til å dra på fjelltur! Så mange vakre utsikter og flotte bilder! Synd vi ikke har sånne fjell rundt Oslo, haha! Heldigvis er det mye annet som er fint her, da, men ja, jeg skulle gjerne fått noen flere fjellopplevelser 🙂

    1. Det skulle vært flere fjell rundt Oslo, ja! Du får ta turen opp til Nord-Norge i løpet av sommeren. Her står fjellopplevelsene i kø 😀

  3. Takk for en fin liste Renate, vi skal nok prøve ett par av de toppene der i juni. Vi skal i alle fall være i Bodø den 20. juni, da kommer min datter opp for å bli med oss noen dager i bobilen. Hun skal på Stetind, vi tar en litt enklere tur tror jeg 🙂
    Ellers vil jeg til Mjelde og til Kjerringøy.

    1. Det høres ut som en fin tur 🙂 Stetind er nok en ganske heftig tur, men fjellet med nesten samme navn, Steigtind i Bodø, er nesten like imponerende både i utseende og utsikt 😀 (man går opp til fjellet fra Skaug, som er på vei fra Bodø mot både Mjelle og Kjerringøy).

      1. Katrin, min datter er sprek hun 🙂
        Hun har vært på både Kilimajaro, sammen med oss i 2012, på Elbrus i Russland og på Aconcagua i Argentina.
        Da tar vi Steigtind først, så finner kona og jeg på noe mindre heftig mens Katrin bryner seg på Stetind 🙂
        Takk for tipset !

        1. Tøff jente! Hun har i grunn fått gjennomført noen av mine egne drømmer :p På bucket listen min har jeg som mål å bestige i alle fall tre av «the seven summits», slik hun har gjort 😉 Håper dere får en strålende reise!

  4. Åå ja, alle sammen takk! Enig at Sandhornet frister mest! FOR et vakkert bilde! Min nye reelle plan etter universitet (okey fortsatt ett år igjen da.. Men har lov å drømme meg litt bort) er å komme meg i form og være UTE for en gangs skyld og ikke inne med bøker og pensum. Har alltid drømt om eventyrer i Nord Norge! Kanskje dette får være en av dem!

    1. Jeg skulle ha tatt med flere bilder fra Sandhornet, utsikten er fantastisk i alle retninger! 😀 Håper du får muligheten til å gjennomføre drømmen din, og det er jo alltid bra med mål og motivasjon til etter studietiden 😉 Du får gi beskjed når du kommer nordover, så får jeg vise deg litt av det flotte nærområdet her 🙂

  5. RENATE!! This looks incredible. I hope that everyone who lives in your area really appreciates the nature surrounding them. Its like stepping in to heaven itself. If I was an emoji then my eyes would be shooting out hearts right now <3

    REPLY: It might be a bit colder, but if your are lucky then it might be more comfortable than going to the south 😛 I would love to see more of North Norway. Really hope for you that you can find time to camp around the islands up there. I think there are a lot of us, who envies you for living with much more easy accessibility to Loften <3

    1. Thank you! This area is truly amazing 😀 I have many plans for exploring, hiking and camping in the surrounding areas of Bodø this summer (including Lofoten), so I’m very excited!

      (Haha, the thing is, in my adult years I’ve only visited Lofoten ONCE! It’s crazy! Especially since it’s so near to where I’ve lived half my adult life too. But I guess it’s easy to forget the places nearest to you, so this summer I am trying to change that!)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.