De ville, vakre Færøyene

Halvannen time vest for Bergen ligger et øyrike som huser 50,000 innbyggere. Midt ute i havgapet har de levd og utviklet egne og unike tradisjoner i hundrevis av år. Opprinnelig stammer de hovedsakelig fra Norge, men nå tilhører de 18 værbitte øyene Danmark – selv om de på alle måter virker som sin egen nasjon.

Det som først og fremst trekker turister til Færøyene er det uvanlige og dramatiske landskapet. Grønne, treløse fjell og åser som strekker seg mellom himmel og hav. Steile klipper og de utroligste steinformasjoner langs kysten har blitt formet av det pågående havet i millioner av år. Sildrende elver og voldsomme fossefall som bryter opp mellom alt det grønne, og bidrar til øyrikets frodige preg. Det bor flere sauer enn mennesker på øyene, og de finner man overalt. Ull er tross alt færøyenes gull. Fugler finner man også i ekstreme overtall, alt fra gjessene som brukes som husdyr, til lomvi og skarv i fuglefjellene langs kysten og ikke minst den sjarmerende lundefuglen.

IMG_0211

IMG_9977-001

Øyriket er ikke spesielt stort, men det er likevel overraskende lett tilgjengelig. Veiene er gode, selv om de blir ganske smale på vei til de fjerneste stedene. Broer og undervannstunneler knytter øyene sammen, og hvor de ikke finnes bruker man heller ferge og helikopter. Sistnevnte er subsidiert av staten, slik at helikopterprisene er blant de billigste i verden. Bil er uansett et must når man besøker Færøyene, da står man helt fritt til å dra hvor man vil, når man vil. Så lenge man passer seg for sauene i veibanen såklart.

Tórshavn er den største byen, og regnes dessuten som øyrikets hovedstad. I sentrum bor det 12,000 mennesker, men regner man med resten av kommunen stiger antallet til rundt 20,000. Tórshavn har, i likheten med resten av Færøyene, en veldig lun og trivelig atmosfære over seg. Hvor ellers finner man et stort antall gamle trehus med vindussprosser og torvtak midt i en hovedstad? Byen er på ingen måter stor, men man finner det man trenger. Overalt ser man lokale sprade rundt i ullplagg med flotte farger og mønster, uansett om de skal på kafé, på båttur eller hjem i fjøsen.

IMG_9697 Færøyene 20161

Færøyene sies å ha blitt oppdaget av irske munker på 600-tallet, men nye arkeologiske funn viser at øyene har vært bosatt  lenge før den tid. Av hvem eller når det skjedde er fortsatt et mysterium. Deretter ankom lyshårede, høyreiste nordmenn med raske båter og en nysgjerrighet som til stadighet drev de lenger vestover.

Mange av de færøyske er fortsatt lysluggede. Språket de snakker skal dessuten være svært likt det forfedrene deres snakket. Færøysk er en undergren og variasjon av norrønt, på samme måte som islandsk, men en god del mer forståelig for moderne norske ører. Det overrasket meg stort hvor lett vi kommuniserte på norsk eller «skandinavisk» med hverandre. Færøyene var, i likhet med blant annet Island, Shetlandsøyene, og deler av Grønland en del av Norgesveldet fram til Norge havnet under Danmark. Båndene til Norge har likevel på mange måter vært sterke siden da.

IMG_9761

IMG_9422

Selv om Færøyene offisielt er en del av Danmark nå til dags, har øyriket i dag en stor grad av selvstyre. Innbyggerne regner seg selv på ingen måter som danske – de er færøyske. Rett og slett. Den færøyske stoltheten er stor.

Arbeidsledigheten på øyene er svært liten, og kriminaliteten er nærmest fullstendig fraværende. Så det virker som innbyggerne trives og har det godt. Skulle de derimot fristes til å begå lovbrudd, har Færøyene et fengsel oppi en fjellside som ligner mer på et luksushotell enn et hjem for forbrytere. På den andre siden er det kanskje den ultimate straffen å ha utsikt til noe av verdens flotteste natur, men selv være innelås fra å nyte den.

Maten de spiser på Færøyene avspeiler øyrikets historie og er svært tradisjonsrik. Middagskosten består hovedsakelig fortsatt av sjømat, fuglekjøtt og lam. Til manges store forskrekkelse er også hval noe man finner på menyene på Færøyene. I motsetning til islendingene og nordmenn, drar derimot ikke de færøyske ut på havet på jakt etter hval. En sjelden gang trekker derimot stammer av grindehval inn i færøyske bukter, og avhengig om de lokale har lyst på hvalkjøtt eller ikke, blir hvalene omringet, fanget og slaktet. Tradisjonen med grindadráp finner man tilbake til 1500-tallet på Færøyene. Fangsten er ikke-kommersiell og drives i dag under svært kontrollerte forhold.

IMG_9388

IMG_9983

Færøyene er ganske sparsomt befolket. Med bare rundt 50,000 innbyggere totalt har de mye jord å spre seg ut på. Likevel bor rundt 40 % av befolkningen rundt Torshavn på øya Streymoy. I enkelte landsbyer bor det alt fra fem til femti innbyggere. 17 av de 18 øyene er bebodde, men i varierend grad. På øya Koltur, nord for Hestur, bor det for eksempel bare et ektepar. Snakk om å ha stor boltreplass! Dessuten tilhører flere større og mindre holmer og skjær Færøyene, som ikke regnes med i det totale øy-antallet. Øyriket har over 100 mil med kystlinje, og ingen steder ligger lenger enn 5 km unna havet.

IMG_9585Færøyene 2016

Elsker man vill, vakker og nærmest urørt natur burde derfor Færøyene være et nærmest selvklart valg. Her er mulighetene for fjellturer og vandringer nesten uendelige. Øyrikets høyeste topp, Slættaratindur, er bare 880 meter høy og selv om veien opp er bratt, skal oppstigningen være ganske enkel. Det forekommer derimot ofte skydannelser og ikke minst tåke, langs toppene på øyene. Man må derfor alltid være godt forberedt på allslags vær og føre når man skal på topptur på disse værharde øyene. Det er ikke sjeldent turgåere har blitt værfaste både på øyturer og ikke minst fjelltopper.

IMG_0119

IMG_0399

Personlig ble jeg enda mer betatt av øyriket enn hva jeg trodde jeg kom til å bli – og forventningene mine var temmelig høye. Det er noe med det å stå på en forblåst havklippe og kjenne havets voldsomme krefter rundt seg. Å gå gjennom små fargerike trehusbebyggelser og enda eldre steinhus mens man tenker på deres lange historie. Å kjenne på den ekstreme stillheten og roen, bare avbrutt av naturlige lyder som fugleskrik, sildrende vann og sauebreking. Å se det endeløse, nærmest umulig grønne landskapet strekke seg utover mens forbipasserende skyer skaper mørke mønster i alt det grønne. Å stå i solskinn det ene øyeblikket, og hamres av regnet eller blindes av tåken det neste.

Øyriket er spennende, unikt, voldsomt, interessant, provoserende, vilt og vakkert.

… og så ufattelig koselig.

For meg ble Færøyene full klaff.

IMG_9821

Praktisk informasjon

Turistsesongen på Færøyene er ganske kort, og består hovedsakelig av sommermånedene. På grunn av øyrikets plassering i Golfstrømmen er derimot vinteren ganske mild, med en gjennomsnittstemperatur på rundt 3 plussgrader, og det er fullt mulig å besøke Færøyene i alle sesongene. Dagslyset er derimot noe begrenset om vinteren. Været er uberegnelig hele året, men det er tross alt litt av sjarmen.

Man kommer seg enkelt til Færøyene fra Norge med direktefly mellom Bergen og øyriket med det færøyske flyselskapet Atlantic Airways. I sommerhalvåret kan man fly fire dager i uken direkte fra Bergen, men noe sjeldnere resten av året. Reisen tar rundt 1 time og 20 min. Direktefly mellom Færøyene og København finner man opp til flere ganger om dagen hele året gjennom.

Dersom man ønsker en (mye) lenger reise, kan man ta ferga til selskapet Smyril Lines fra Hirtshals i Danmark og ankomme sjøveien.

Det kommer flere innlegg om dette spennende øyriket etter hvert! Har du vært på Færøyene selv, eller kunne du tenke deg å dra?

Reisen til Færøyene var i samarbeid med Nordic Nomads og Visit Faroe Islands.




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

23 Comments
    1. Det håper jeg du får muligheten til, Færøyene tror jeg du ville likt deg godt på! Som en slags sær blanding mellom Island og Georgia 🙂

  1. Vad roligt att se dina fina bilder! Jag blir lite nostalgisk 😉 Jag minns inte om jag berättat det, men jag bodde där 2 månader och gjorde praktik under min första utbildning (bodde i de enda höghusen i Torshavn och gjorde praktik på sjukhuset). När det gäller maten så åt vi väldigt ofta pannbiff med kokt potatis och rödkål, typ jämt haha. Och rabarber 🙂

    1. Så gøy! Det tror jeg ikke har jeg hørt tidligere. For et fantastisk sted å ha praksis på da! Hehehe, ja rabarbara fantes til alle desserter hele tiden. 😀

  2. Wow, Færøyene så helt fantastisk ut!
    Etter å ha vært på Falklandsøyene og Syd-Georgia har jeg fått en elsk for vill og nesten urørt natur. Island står høyest på reiseønskelisten min, men tror jammen Færøyene må få en høy plassering også.
    Du er virkelig heldig som får mulighet til å oppleve så mange spennende steder i verden! 🙂

    1. Færøyene har akkurat det samme ville og vakre preget som Island har, selv om de dessuten har sitt helt unike preg i tillegg. De er også mye mindre enn Island, så man får opplevd mye mer på kort tid. Dessuten kan man jo kombinere begge disse øyrikene dersom man tar fergen fra Danmark, som stopper på Færøyene på vei til Island. 😉

    1. Hehe, ikke sant. Dere dansker har jo en ekstra grunn til å besøke disse øyene 😉 Dessuten er det jo enkelt med mange direktefly mellom København og flyplassen på Færøyene. 🙂 Takk!

  3. Jeg har vært i alle land i europa men ikke færøyene, det er vel ikke et land? Hvis Færøyene hadde vært et land så måtte jeg ta en tur men vil helst slippe da jeg liker varme klima best, liker generelt ikke klima i nord europa og ser på området britiske øyer, færøyene og Island som grått, trist og regnfult.

    1. Heisann! Nei, Færøyene er ikke et land, men et territorium som tilhører Danmark. 🙂 Det er derimot lite av øyene som minner om Danmark! Det stemmer at det ofte regner i disse landene, men det er jo en helt spesiell stemning det også. Jeg har reist en del rundt på de britiske øyer (og en gang på Island), og har bare hatt regn 1-2 dager. Både da jeg besøkte Irland og Skottland skinte solen hver eneste dag i en uke, så man kan være heldig med været der også. 😉

  4. Har booket Färöyene i julegave til moren min! Er så eksaltert! Maxime og sösteren min er også med, og vi drar i april. SAS hadde billige billetter bare tom april, så det får duge. Moren min har pratet om Färöyene tidigere, så håper hun blir glad.

    1. Åh, så herlig det høres ut! For en snill datter moren din har! 😀 Færøyene er værharde uansett på året, så det har sikkert ikke så mye å si når man drar. Det er jo litt av sjarmen. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.