Rundtur i Rago nasjonalpark

Nord-Norge beskrives oftest som en vakker region full av spisse fjell, trange fjorder og idylliske fiskevær. Innlandet er derimot heller ikke så verst. Tidligere i uka tok jeg og kjæresten turen til Sørfold, og et av de flotteste og mest varierte landskapene jeg tror jeg har vært i, nemlig Rago nasjonalpark.

I Rago kan man ta med seg teltet og virkelig stikke inn i villmarka og utfolde seg i urørt natur. Nasjonalparken ligger ca. 30 minutters kjøring fra den lille byen Fauske og E6 utenfor Bodø, og byr på naturopplevelser man bare kan drømme om. Mil på mil med lokkende villmark, snaue fjell, gamle furuskoger, imponerende fossefall, store vann fulle av fisk, og hyppige utsiktspunkter som gjør det vanskelige terrenget å gå i fullstendig verdt det, gang på gang.

IMG_8331

IMG_8341

Vi parkerer bilen i Lakshola, pakker siste rest i sekkene og slenger de på ryggen. Turen starter med en bratt stigning på en traktorvei, før den skyter innover i terrenget. Vi kommer fort til den vakre, klare elven Laksåga, og over en hengebro. Deretter blir stien noe kronglete og vi går over og imellom svære kampsteiner. Til slutt når vi Nordskaret som tar oss opp langs en foss, og en utsikt som Lars Monsen i «Villmarksboka» beskriver slik:

«Bare synet av denne elva gjør at man får lyst til å slå leir og bli der en uke«. Jeg er enig.

IMG_8155

IMG_8158

IMG_8167

IMG_8173

IMG_8172

Men å bli værende der i en uke hadde vi dessverre ingen mulighet til. En plankebelagt sti innover myrene i Nordskaret tar oss innover i nasjonalparken og et terrengt som blir stadig lettere å gå i. Vi kommer høyere og får utsikt sørover mot fjellene vi skal vandre langs i morgen. Dessuten dukker den høye Ragotoppen opp, med sine 1312 høydemeter. Her går grensen til Sverige. Nasjonalparken Rago er på 171 km2, men henger sammen med tre andre nasjonalparker på svensk side, og arealet utgjør tilsammen hele 5700 km2 – det største vernede arealet i Europa.

IMG_8186

IMG_8197

IMG_8201

IMG_8206

Etter rundt 8 kilometer og 2 timer og 45 minutt når vi Storskogvatnet og Storskogvasshytta. Hytta eies av Statskog, og er gratis og åpen for alle. Selv om vi hadde med oss telt tok vi oss en titt inni. De fire sengeplassene stod alle tomme, og en hyttebok kunne fortelle at sistemann som overnattet her forlot stedet dagen før. Hytta har også eget naust med båt man kan låne, og gratis ved.

Bodø og omegn 2015

Vi tok derimot turen over hengebroen like ved og fant oss en teltplass ved vannet like før sola forsvant bak fjellene. Haakon tok seg et dypp i det iskalde vannet, mens andre (les: meg) var litt for pinglete.

IMG_8216

IMG_8243

På menyen for kvelden stod grillspyd med grønnsaker og svinefilet surret inn i bacon, og mange, mange maiskolber. God mat smaker definitivt best utendørs. Deretter koste vi oss i varmen rundt bålet før lyden fra den nærliggende fossen dysset oss i søvn.

IMG_8251

IMG_8267

IMG_8257

Neste morgen våkner vi av at solen varmet opp teltet. Nok en vakker dag værmessig! Det ligger en fullstendig ro over vannet og området rundt oss.

IMG_8269

IMG_8270

IMG_8286

Etter frokost begynner marsjen videre. Vi forflytter oss sakte men sikkert lenger og lenger opp i terrenget, gjennom variert skoglandskap og mye ur. Enkelte steder må man klatre opp på alle fire. Vel oppe på toppen møtte det oss nok en flott utsikt ut over terrenget vi beveget oss gjennom i går.

IMG_8298

IMG_8299

IMG_8303

IMG_8314

IMG_8323

Mange små og store elver (og fosser!) måtte krysses både i går og idag, men i dag kom vi også til den største sålangt. Foss-elva var så stor og stri at vi måtte bare av med fjellstøvlene og vade over. Jammen var det kaldt, og ikke minst glatt!

IMG_8327

IMG_8330

IMG_8339

Etter et par timer kommer vi til slutt fram til det store Litlverivatnet, med en nesten uvirkelig flott blåfarge. Her skulle vi ha hatt fiskestangen med… På andre siden av fjellryggen vi går langs ser vi ned på den grønne elva i Storskogdalen. Den ligner nesten på noe fra Amazonas der den slynger seg bortover den frodige dalbunnen.

IMG_8355

IMG_8362

IMG_8370

IMG_8380

Vi krysser hengebroen som går over Litlverivassfossen, og setter oss på andre siden for å fortære litt havregrynsgrøt til lunsj. Lydnivået av den imponerende fossen er høyt, og det er kanskje ikke så rart der vannmassene stuper ned nesten 250 meter. Det sies at denne fossen er en av Nord-Europas høyeste.

Etter mat jobber vi oss nok en gang oppover, og denne gang til kanskje den vakreste utsikten i hele nasjonalparken. Synet av Litlverivassfossen som stuper ned i dalen fra Litlverivannet, og den smaragdgrønne Storskogelven nede i dalen som slynger seg framover foran store, majestetiske fjell er bare helt utrolig. Nesten verdt turen alene! Bare synd at solen forsvant fra dalen like før vi nådde toppen. Typisk, ikke sant?

IMG_8396

Deretter fortsetter turen over grisryggen med litt luftige partier og en fortsatt flott utsikt, før vi kommer inn over de våte myrene. Til slutt nådde vi en traktorvei som føltes ut som den aldri sluttet. Den ekstremt lange nedoverbakken etter å ha trødd nesten 2 mil denne dagen tok knekken på tærne mine, og en snill kjæreste tok fatt på de siste to kilometerne langs veien for å hente bilen som stod parkert i Lakshola.

IMG_8407

IMG_8415

En flott tur i et fantastisk landskap var over for denne gang, og gav definitivt mersmak for å oppleve enda fler av nasjonalparkene her nord. Ingenting er som å kjenne på skogens ro og føle seg i ett med villmarken.
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

33 Comments
  1. Det var det! Gøy når man blir like bergtatt av noe 1,5 time unna der man bor som av noe man må reise rundt hele jorden for å se 😀

  1. My thoughts exactly 😉 Det er det som er på planen for i år. Jeg reiser ikke utenlands før i slutten av august, så har god tid på å bli bedre kjent med Norge. Håper bare været spiller mer på lag framover enn hva det har gjort til nå :p

 1. FOR et fantastisk landskap! Har så lyst å bli skikkelig turgåer og gjøre en slik tur der man overnatter halveis gjennom! Ser så koselig ut!

  1. Koselig er det virkelig! Skal egentlig ikke så mye til å dra på en slik tur heller, spesielt enkelt blir det dersom man bruker muligheten til å bo i DNTs eller Statskog sine hytter 🙂

  1. Fullstendig enig! Og når man har så mye fint så nært rundt der man bor, kan man jo bare spekulere i hva som gjemmer seg ellers rundt om i landet 😉

 2. Letar inspiration om Norge och kom på att jag skulle kolla här. Och visst hade jag rätt, massor av Norge-inspiration! Så härliga bilder!

  1. Takk for det! 😉 Det kommer masse masse Norge-inspirasjon i løpet av sommeren. Jeg har skal på Norge rundt-reise med flyselskapet Widerøe et par uker, og deretter reise rundt på Vestlandet. 🙂 Gleder meg!

   Tenker du å dra på Norge-ferie selv siden du er på søken etter inspirasjon? 🙂 Du må bare spørre om det er noe!

  1. Tusen takk for det! 🙂 Vi hadde bare én overnatting. Ønsker man lengre tid i Rago, er området så stort at man kan sikkert vandre rundt der i en uke eller mer (spesielt om man krysser grensen til nasjonalparkene i Sverige også).

   1. Takk for svar? vi har 3 netter der. går nok noe av den samme ruta som dere. Husker du sånn ca hvor mange km den ruta dere gikk var på?

    1. Det høres herlig ut! Ruta vi gikk var nesten 25 km, med størsteparten av gåingen på dag to (så den kan sikkert deles i to dersom man ønsker lengre tid ute i den fine naturen). God tur! 😀

  1. Om jeg husker rett var dette en gang i juli 🙂 Det går sikkert fint an å vente til september også for å gå denne turen.

 3. Wow, du har overbevist oss. Vi tar turen fra Alta for å gå i dette fantastiske terrenget❤️ Vi gleder oss! Starter om 14 dager??

 4. Vi gikk turen i 2018, en fantastisk tur. Nydelig vær og masse flotte fiskevann. Litt mye folk for en Finnmarking som er vant til å vandre i ukesvis uten å se en sjel ? Tror vi talte 10 telt ved Storskogvatnet. Vi fikk badet i Litlverivatnet, flott tempratur på det krystallklare vannet! Fikk flere fisker, mye smått men berget en middag med en flott ørret i Storskogvatnet.

  Rundturen er utrolig flott og anbefales virkelig. Jeg slet litt med knærne på nedstigningen, den var ganske lang…

  1. Tror Rago har blitt et ganske populært turmål de siste årene, og det er jo ikke så rart med tanke på hvor flott området er. 10 telt ved Storskogvatnet er helt villt! Tror vi bare passerte to mennesker på hele turen den gang vi gikk. Klarte å knekke fiskestangen underveis da, så det ble ingen ørret på oss. 😉 Hørtes godt ut! Enig med deg at nedoverturen var tøff for beina. For min del gikk det verst ut over tærne, huff…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.