11 grunner for å reise til Kypros

Nordmenn, og folk flest, forbinder Kypros med strand og sydenferie, men øya er mye mer enn bare Ayia Napa, fyll og fest.

En myte kaller denne øya i Middelhavet fødestedet til den greske kjærlighetsgudinnen Afrodite. Hit reiser det rundt to millioner turister årlig, hvor de fleste har Ayia Napa og de østlige delene av øya som hovedmål. Selv hadde jeg hørt rykter om en vekslende, storslagen natur, vennlige mennesker, en sterk kultur og spennende mat utenfor de store turisttråkkene. For å bli bedre kjent med Kypros, som lenge har vært mange nordmenns charterfavoritt, leide jeg derfor bil og fikk utforske øya på fire hjul.

1. Klimaet

Med et gjennomsnitt på godt over 300 soldager i året, er klimaet på Kypros på mange måter nesten god nok grunn i seg selv til å besøke øya. Dens plassering i den sørøstlige delen av Middelhavet, gjør at øya geografisk ligger i Midtøsten/Asia, og dette gjør sitt for klimaet. Sommermånedene er svært varme og tørre, og egner seg egentlig best til å bare ligge på stranda. Ønsker man en mer aktiv tilværelse, kan det være en fordel å reise til Kypros om våren eller høsten. Da er temperaturene lavere, og antall turister likeså. Mange velger også å bytte bort en kald, mørk vinter hjemme i Norge med en mye mildere og mer stabil vinter på øya. Selv på vinteren blir temperaturen ofte over 20 grader på dagtid, og sola? Den skinner jo nesten hver eneste dag, den.

2. Nicosia

Hovedstaden på Kypros heter Nicosia, og her snakker vi om en spennende by, selv om den ikke er spesielt stor. Den er likevel den største byen på øya med rundt 200,000 innbyggere på sørsiden når man regner med nabolagene rundt. Grunnen til at jeg sier sørsiden er fordi byen er delt i to. Siden 1974 har Tyrkia oppkupert rundt 2/5 av de nordlige delene av Kypros, og grensen går rett gjennom Nicosia. I mange år var «grensen» fullstendig stengt, men siden 2003 har flere krysningspunkter åpnet – blant annet grensepasseringen i Ledra Street, hovedhandlegaten i Nicosia. Nå kan man som turist valse fra den ene siden av byen, til den andre, med passet i hånden og oppleve to forskjellige kulturer og bydeler på én og samme dag. Hjertet av gamlebyen, og den kanskje aller fineste delen av byen generelt, ligger i nord rundt den gamle St. Sophia-katedralen som er omgjort til en gigantisk moské.

3. Strendene

Man kan ikke unngå å nevne strendene når man først lister opp grunner for å reise til Kypros – mange av de er noen av de flotteste i hele Europa. De aller fineste strendene med den hviteste sanden finner man øst på øya, hvor de mest populære turistresortene ligger. I høysesongen er strendene så fulle at man nesten ikke ser dem uansett. Det kan derfor være lurt å trekke vestover, hvor vannet er like klart, men hvor fargen på sanden er noen nyanser mørkere. Ønsker man å bade fra klipper eller rullesteinsstrender, finner man muligheter for dette ved blant annet Cape Greco i øst og Aphrodite’s Rock i vest.

4. Troodosfjellene

Men Kypros er ikke bare hav og strender, innlandet er dekket av store, skogkledde fjell hvor snøen legger seg på vinteren. Den høyeste toppen er rundt 2,000 meter høy og heter Olympus. Troodosfjellene dekker mesteparten av vestlige Kypros, og er som en grønn oase for både turister og lokale i sommermånedene hvor heten er som verst i lavlandet. Her kan man vandre gjennom pinjeskoger, oppsøke fossefall og gamle ruiner, dra på vingårder, piknik og utforske gamle klosterbygninger. I de kaldeste månedene er det vintersport som gjelder, så man kan faktisk reise til Kypros for å gå på ski! I disse fjellene kommer man seg lettest rundt med bil, men vær obs på svært smale og svingete veier.

5. Historien

Med plasseringen øya har i Middelhavet, i nærheten av både Hellas, Tyrkia, Egypt, Israel og resten av Midtøsten, kommer det kanskje ikke som noe sjokk at den har en svært lang og interessant historie. Her har det bodd mennesker siden steinalderen, som levde side ved side med pygmeflodhester og dvergelefanter. Etter dette har blant annet fønikere, assyrere og persere okkupert Kypros – og øya har vært under både romersk, bysantinsk, ottomansk og britisk styre. Det sies at man ikke kan snu en stein på øya uten å komme i kontakt med etterlatninger fra fortiden. Ønsker man et bedre innblikk i øyas fortid, kan man besøke steder som f.eks. Kourion, antikke Pafos og Tomb of the Kings like ved.

6. Kirkene

En konsekvens av den lange historien, er alle kirkene man finner på øya. Det sies at apostelen Paulus konverterte Kypros til kristendommen. Det største, rikeste og eldste klosterkomplekset på øya er Kykkos, som er imponerende nok, men oversvømmes fullstendig av turister (spesielt russiske). Da er det mer givende å stoppe ved tilfeldige små kirker langs veien, eller ta turen innom f.eks. supersjarmerende Erkeengelen Michaels kirke i Pedoulas. Fra utsiden ser dette ut som en gammel steinlåve, men på innsiden er den lille kirken fra 1400-tallet dekket av vakre, fargerike fresker. Dette er en av ti kirker i Troodosfjellene som ligger på UNESCOs verdensarvliste. Agios Nikolaos ved havet i Protaras er kanskje likevel kirken med den aller flotteste plasseringen. Greek feels!

7. Maten

Maten på øya er på mange måter det beste av to verdener. Du får i stor grad deilig gresk mat, blandet med retter og smaker fra Tyrkia og Midtøsten. En av øyas beste og mest berømte matvarer er osten halloumi, som er like god kald som stekt. Måltidene består ofte av meze, som er en rekke småretter som speiler øyas historie og kultur. Alt fra hummus og pitabrød, til fisk og skalldyr. Moussaka er også en slager, og det sies at retten stammer fra øya. Ellers finner kjøttelskere mye god souvla eller souvlaki, og frisk, deilig lokal frukt er alltid tilgjengelig. Druene og fersken jeg spiste der, er noe av det beste jeg har smakt. Og så må vi ikke glemme all den gode vinen heller!

8. Landsbyene

Kypros har mange koselige landsbyer, spesielt oppe i fjellene. Noen av de flotteste jeg besøkte var Lefkara, Tochni og Kakopetria. Førstnevnte er nok den mest besøkte av de tre, og ligger rundt en halvtimes kjøring fra Limassol og Larnaca. Landsbyen har spesialisert seg på sølv og blonder, og det er vanskelig å dra derfra uten at noe slik havner i bagasjen. Kakopetria ligger langt oppe i fjellene mot Nicosia og Nord-Kypros, mens Tochni ligger bare noen minutter fra kysten i sør. Til felles for de alle tre at de oser gammel sjarm, med små smug, brostein, fargerike fasader og frodige buskas av bougainvillea og andre blomster hengende ut over gatene.

9. Spennende naturopplevelser og dyreliv

Visste du at man både finner flamingoer i en stor saltsjø på Kypros, og at man kan se babyskilpadder bli født og finne veien til havet for første gang der? Man kan også være heldig nok til å se øyas innfødte villsaurase, mouflon, når man ferdes i fjellene. Disse sies å være en av stamfedrene til de «moderne» hvite sauene vi kjenner best til i dag. Fugleelskere flokker også til øya, som er et stoppested for de migrerende fuglene på vei nord eller sørover mellom sommer- og vintersesongene. Det skal også være svært spennnende å utforske livet under havflaten hvor man blant annet kan være heldig å se både skilpadder, delfiner og seler.

Mouflon er svært sky, og dessverre vanskelig å få øye på.

10. Små avstander

Når man skal reise rundt og bli kjent med et nytt sted, kan det være en fordel at avstandene ikke er så altfor store. På Kypros kommer man seg fra den ene siden av øya til den andre på tre timer med bil, og det er kort vel mellom hav og fjell. Selv om man kjører på venstresiden av veien på Kypros, er det lett å komme inn i kjøremønsteret og forflytte seg rundt på øya. Det anbefales virkelig å ha egen bil tilgjengelig. Selv om man kommer seg enkelt mellom de store byene med buss, er bil billigere i lengden, tar kortere tid og gir langt større frihet til å se Kypros utenfor allfarvei.

Kort mellom fjell og hav på Kypros

11. Trygt, og vennlige lokale

Kypros regnes som et trygt sted å reise, selv om enkelte kanskje er engstelige på grunn av den tyrkiske okkupasjonen. Det trenger du ikke være, da forholdene er veldig rolige. Det finnes til og med barer PÅ buffersonen/grensen i Nicosia (!). Jeg opplevde de lokale som svært vennlige og hyggelige, spesielt utenfor turisttråkkene. Jeg bodde på gjestehus hjemme hos lokale, og fikk høre mye om både livene deres, kulturen og landets historie. Mange er dessuten svært gavmilde, så ikke vær redd for å gå tørst eller sulten når du er på øya… Du trenger heller ikke uroe deg for vanskeligheter med å kommunisere, siden de aller fleste lokale snakker godt engelsk siden øya er et populært turistmål og i mange år var styrt av England.

Litt praktisk informasjon om Kypros

Øya er den tredje største i Middelhavet, har rundt 1 million innbyggere, og mottar årlig rundt 2 millioner turister. I tillegg til at det er enkelt å komme seg rundt på øya, er det også enkelt å komme seg dit. Selv bestilte jeg en restplassbillett (bare fly) med Ving, og betalte snaut 800 kroner tur retur direkte fra Oslo. Norwegian flyr også til øya i sommersesongen. Flytiden er ca. 4-5 timer fra Norge til Kypros.

Overnatting finner man mye av på hele øya. Selv ønsket jeg å bo vekke fra turisttråkkene, og overnattet derfor i Nicosia, Droushia og Tochni. De to sistnevnte er små landsbyer, som satser på agroturisme hvor man overnatter på gamle gårder omgjort til pensjonater, med fokus på bærekraftighet og bevaring av det tradisjonelle. Eget innlegg om Tochni kommer.

Prismessig var det noe dyrere enn hva jeg hadde forventet på Kypros, selv om prisnivået selvfølgelig er langt under det norske. Avhengig av hvor jeg spise betalte jeg mellom 4 til 20 euro for en middag med drikke. For overnatting betalte jeg rundt 30-40 euro per natt for eget rom med bad. Jeg betalte 1,000 kroner for å leie bil i fire dager inkl. forsikring, og måtte bare fylle tanken én gang til tross for at jeg kjørte over hele øya pga de korte avstandene.

Har du besøkt Kypros selv, eller er det et sted du kunne tenke deg å dra? Hva er dine inntrykk av øya?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

10 Comments
  1. Ahh, jeg hadde sett for meg Island eller Færøyene som neste reisemål, men etter å ha lest dette fikk jeg lyst til å dra til Kyrpos. Du gjør det ikke lett å bestemme seg for neste reise! Nicosia International Airport har vært på ønskelisten min over «rare ting som må sees en gang» en stund, så det hadde jo vært på sin plass å ta turen hit snart.

    1. Ikke verst! Hehe, nei, det kan være vanskelig å bestemme seg for turen skal gå neste gang. Har litt av det samme problemet akkurat nå selv… Nå gjorde du meg dessuten nysgjerrig på flyplassen i Nicosia! Hva er det som gjør den så «rar», haha? 😀

      1. Flyplassen ble stengt i 1974. Det skal visstnok fortsatt stå fly på rullebanen og inne på flyplassen ser ting litt ut som husene i Chernobyl (minus radioaktivitet!). Flyplassen ligger i FNs buffersone, men det skal gå an å søke om å dra hit. Man må bare prøve å finne på en god grunn 🙂

    1. Så hyggelig å høre, Laila! Kypros har overraskende mye spennende å by på, og selv synes jeg bare jeg fikk utforsket en brøkdel av øya 🙂

  2. Hei Renate.
    Jeg fant innlegget ditt nå, ett år etter at du skrev det, min kone og meg bestemte oss i 2007 for å kjøpe en plass vest for Paphos, vi blir mer og mer glad i plassen, i temperatur, reiseavstand osv men ikke minst menneskene. Kypriotene selv gjør øya til en god plass for oss nordmenn, ærlig og gjestfrie over alt. Maten! Mmmm Vinen! Mmmmye bedre enn vi trodde. Takk for kjempeflott stykke???

    1. Hei Eivind, og tusen takk for fine ord! Det høres ut som dere har det strålende på Kypros. Det er absolutt en flott øy, som jeg gjerne kunne tenke meg å utforske enda bedre. Flere innlegg derfra er på vei. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.