Hvordan har jeg tid og råd til å reise så mye?

Dette er et spørsmål jeg blir spurt ganske ofte, både fra familie, venner, nye bekjente, kollegaer og også her på bloggen. Jeg reiser jo en del, bare i 2014 var jeg på 9-10 utenlandsreiser i mange forskjellige land, og når jeg har besøkt Australia i neste måned har jeg satt mine bein i nesten 70 land, og mange av de har jeg vært i flere ganger. Reisetrangen kommer neppe gi seg med det første, så jeg ser fram til mange nye eventyr i tiden som kommer…

… Men det er jo slik at reising koster en del, og man trenger også ledig tid for å ha muligheten til å komme seg bort. Mange er i 100 % jobb, og har bare 4-5 uker i året de kan reise bort på. De tjener ofte godt med penger, men har kanskje boliglån, billån eller barn som mange av pengene går til. Andre er studenter eller jobber deltid, og har mye tid til rådighet, men lite penger å kunne avsette til reising.

IMG_2918

For å kunne reise rundt til stadighet må man altså være i en situasjon hvor man både har tid og penger til rådighet. I en slik situasjon har jeg vært store deler av mitt voksne liv. Hvor andre har gått ut i fast jobb, startet familie og kjøpt seg bolig, har jeg studert, handlet klær på salg og reist rundt i verden. For det handler jo selvsagt om prioriteringer.

Jeg er langt fra rik, og jeg finansierer selvfølgelig reisene mine selv. Jeg har alltid vært flink til spare, helt siden jeg startet å jobbe som 15-åring og tjente egne penger. Siden da har jeg alltid jobbet, enten fulltid, deltid eller i ferier for å få jobben til å passe inn med studiene. Alt til overs har jeg satt inn på sparekonto, og i de senere årene har den blitt mer og mer omtalt som «reisekontoen». Jeg har også alltid vært veldig økonomisk bevisst. Har aldri hatt noe behov for å bruke flere titalls tusen på merkeklær, og synes man kan finne mye fint på salg. Er glad i bøker, men kjøper veldig sjeldent bøker her hjemme. Bestiller jeg de på internett fra utlandet får jeg de for bare en brøkdel av den norske prisen. Pensumbøker prøver jeg alltid å kjøpe brukt. Mange av møblene mine kommer også fra bruktmarkeder. Har blant annet en bokhylle til 50,-, en lenestol til 150,-, komfyr til 200,-, vitrineskap til 400,- og en sofa og kjøpeskapet som jeg fikk gratis! Jeg prøver å ikke handle mer enn jeg trenger, og har aldri følt at jeg manglet noe vesentlig.

IMG_8584

Det at reising koster mye penger, er derimot bare halvveis sant. Jo, selvfølgelig koster det en del – men det kan koste langt mindre enn hva de fleste ser for seg. Man trenger ikke bo på luksusresorter, og flybillettene kan man få mye billigere dersom man søker grundig nok. F.eks. fikk jeg flybillettene fra Oslo-Cusco og hjem fra Rio-Oslo for 5,000kr totalt. Det er billig! Melder man seg på mailinglisten til de store flyselskapene får man tidlig varsel om aktuelle tilbud, og kan dermed være veldig heldige med flyprisene! Det hjelper også om man kan være fleksible når det gjelder reisedatoene. Er man bundet til å reise i skoleferiene blir det dessverre ofte mye dyrere enn det må.

Overnatting finner man i de fleste prisklasser, og til og med gratis dersom man ønsker å prøve seg på coachsurfing. Dessuten kan man velge å reise til steder som er billigere enn de fleste – f.eks. Øst-Europa som jeg har skrevet mye om i det siste. Både flyreisene, overnatting, mat osv er billig. I stedet for å reise på en shoppingtur til Paris kan man nok komme seg på tre forskjellige turer til f.eks. Albania, Bulgaria, Makedonia eller Romania. Dessuten får man muligheten til å besøke steder som ikke er fullstendig overkjørt av turister enda.

Jeg har jobbet mange forskjellige steder, både som vasker, på bakeri, i barnehage, som museumsvert og på sykehjem. Året etter videregående jobbet jeg fulltid i barnehage samtidig som jeg jobbet 3-4 dager i uken på bakeriet. Jeg kom ofte hjem sent, og det var ufattelig tungt å kombinere jobbene – men det gikk bra, og det at det bare var for en periode gjorde at jeg holdt ut. I ettertid har pengene jeg tjente der tatt meg rundt hele verden.

På sykehjemmet har jeg bare hatt en 20 % helgestilling, men har jobbet ca. 80-100 % i perioder likevel på grunn av ekstravakter. Det at jeg jobber ekstra gjør at jeg har mulighet til å takke nei til vakter dersom jeg har tenkt meg bort i den perioden. På den måten styrer jeg arbeidstiden min mye selv. Turnusjobbing i helger og på kvelder legger også igjen noen ekstra slanter på kontoen. Det er selvsagt ikke alle som kan ha det slik, spesielt på grunn av usikkerheten det kan gi – som «hvordan skal jeg jobbe i neste uke?», «Har jeg i det hele tatt jobb i neste uke?» og lignende. Dersom man har en vanlig 8-16-jobb, kan man forsøke å legge ferieukene sine til våren/høsten/vinteren istedet for til sommeren/påsken/skoleferiene for å slippe unna de dyreste billettene. Selv om man må på jobb, er det jo fint å kunne tilbringe sommeren i det flotte landet vårt.

Tunisia 20148

Selv om reising ikke trenger å være så dyrt som mange forestiller seg, er det heller ikke noe man får servert på et sølvfat (det finnes selvsagt unntak..), og man trenger både å jobbe hardt, være flink til å prioritere og spare for å kunne ha muligheten til å reise på lange og korte turer mange ganger i løpet av året. Mange unge idag tar seg et friår etter videregående hvor de jobber hardt i et halvt år, og deretter reiser jorden rundt halvåret etterpå. Selv foretrekker jeg å ha muligheten til å reise på flere mindre reiser enn en veldig lang en. På den måten har jeg alltid noe å se fram til, og muligheten til å tjene opp penger i mellom reisene.

Tips til å reise så billig som mulig/ha muligheten til å reise mer:

– Planlegg i god tid i forveien. På den måten kan man sikre seg de billigste flybillettene.

– Vurder å reise i lavsesongen og utenom skoleferien her hjemme.

– Fleksibilitet er viktig! Se om du kan reise ut på en mandag istedet for en torsdag eller fredag.

– Lavprisflyselskapene kan man spare mange kroner med å bruke! F.eks. RyanAir, AirAsia, EasyJet, Norwegian osv. Ved å bruke slike har jeg spart MANGE kroner. Vær derimot obs på eventuelle tilleggsgebyr for bagasje og så videre.

– Lag budsjett før reisen og finn ut om det er overkommelig! Er det ikke det så VENT og spar mer. Utrolig kjipt å skulle reise et sted, men ikke ha råd til å kunne oppleve stedet.

– Handle på salg, og bare handle det du faktisk trenger. Det er billigere å shoppe på reise, og da får man som oftest også klær ingen andre hjemme har. Lag budsjetter og bruk det du har, både når det gjelder mat og klær.

– Meld deg på fly- og hotellsidenes mailingsliste, og få tilbudene rett i e-posten din. På den måten sikrer du deg de billigste mulige billettene og overnattingene når du reiser.

– Lag en egen sparekonto og sett inn et fast beløp på den hver måned.

– Selg ting du ikke trenger – alt fra klær, møbler, elektronikk osv. Jeg vet fra egen erfaring at jeg har laaangt mer enn hva jeg trenger.

– Bruk mindre penger på alkohol/snus/røyk/godter og lignende. Man trenger selvfølgelig ikke sitte hjemme hver helg, men det kan være lurt å være obs på hvor ofte du trekker kortet. En kveld på byen i Norge gjør ofte at pengene fort får bein å gå på.

– Vent med frisørbesøket og tannlegebesøket til du kommer til utlandet. Litt avhengig av hvor du reiser er det like bra og minst tusen ganger billigere.

– Pass på at du ikke betaler unødvendig mye for et abonnement du bruker, om det så gjelder mobiltelefonen, strømleverandøren eller treningssenteret. Ofte kan det være mange penger å spare her.

– Reiser du en del med SAS og Star Alliance, kan det være en fordel å melde seg inn i Eurobonus. Det er gratis og man opptjener poeng som man senere kan bruke på flyreiser. Flere flyselskap har en slik ordning, så undersøk litt rundt.

– Har du et yrke som kan utføres internasjonalt, f.eks. lærer, sykepleier og lignende, så vurder å søk jobb utenlands for noen måneder eller år. En fantastisk måte å komme seg ut i verden på, samtidig som man gjør noe nyttig og tjener til livets opphold. Studerer du så sjekk mulighetene for å ta et semester eller to i utlandet.

– Motivasjon er jo kjempeviktig, så bynn å planlegg drømmereisen din – slik at du har noe konkret å se fram imot.

– JOBB og SPAR!

Med andre ord er det ikke noe hokus pokus! Prioriteringer er nøkkelordet! Hvor andre prioriterer å spise ute ofte, feste hver helg, kjøpe dyre jakker, ny sofa eller hus – bruker jeg pengene mine på reiser! Simple as that. Håper dere som lurte fikk litt oppklaring i sakene, hehe. At reising er det jeg bruker mest penger på bryr meg ikke. Opplevelsene jeg har fått underveis er verdt mer enn all verdens penger stående i banken.

Hva bruker du tiden/pengene dine på?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

29 Comments
 1. Man prioriterar ju hela tiden i livet! Vi valde att flytta till en mindre och billigare boende, medan de flesta i vår bekantskapskrets gjorde tvärtom: flyttade till större. Sedan har vi jobbat hårt och sparar. Nu reser vi i ett helt år! Men vi äter nästan aldrig på restaurang och vi shoppar i stort sett ingenting…

  1. Ja, dere er jo et godt eksempel på noen som gjør noe litt annerledes for å kunne reise mer. Jeg liker det! Det må jo være en fantastisk frihet å kunne bo og leve slik dere gjør, slik som nå når dere er et helt år på reise 😀 Håper dere har det bra på tur!

 2. Jeg vil bruke pengene på å reise, men ender istedenfor å bruke de på billån, studielån, huslån og mat. Sparer en del i måneden i tillegg da, så har en plan om at når det er en del der, så skal det bli masse reising 🙂

  1. Banklån er nå på sitt laveste, ingen hast med å nedbetale, bruk heller pengene på å reise! Jeg sørger for å arve og kjøpe billig klær og sko som motefashionista Lillesøster er lei av. Jeg kan derfor kle meg rimelig bra gratis eller billig.

   1. Mange gode innspill der 😉 Jeg er også en firm believer på at man kan finne like bra/fine klær til bare en brøkdel av prisen man ser for seg. Salg kan jo være en gullgruve 🙂

  2. Ja, det er vel dessverre slik de fleste har der. Forpliktelser som lån og bolig må jo nesten komme i første rekke dersom man har slik. Supert at du likevel får spart opp en del i måneden da, slik blir det jo absolutt reiser av! ;D

 3. Du har jo næsten taget ordene ud af min mund! Rigtig godt indlæg om prioritering af tid og penge, når det gælder om at rejse 🙂 Et andet godt tip er også at besøge lande/byer, hvor man har venner, som man kan overnatte hos – enten under hele turen eller dele af turen. Det er hvertfald én af grundene til, at vi også har haft råd til at rejse så meget, da vi har kunne spare masser af penge på hotelovernatning! 🙂

  1. Det var et godt tips! Dersom man har venner eller familie boende i utlandet er det jo kjempegøy om man kan besøke dem 😀 Dessuten får man jo da en helt annen introduksjon til landet/byen enn hvis man skulle bo på hotell uten å kjenne lokalkjente 🙂

 4. Kjempebra innlegg! «If there is a will, there is a way» er et passende ordtak her føler jeg! Studier er faktisk en flott måte å reise på! Jeg skal til f. eks til Afrika i påsken, og siden det er en del av det ene faget jeg har valgt så dekker universitetet en stor del av beløpet for oss! Vi drar faktisk ned til til kun 13 000 kr, inklusiv flybillett, boplass, mat og opplæring av eksperter i deres felt! I tillegg finnes det også rike privat personer eller organisasjoner som man kan søke til om penger (er bare å søke rundt på nett), som har diverse fonds som de har opprettet for å dele ut penger til folk som skal reise og trenger penger for «educational purposes». Som oftest følger det med litt oppfølging, de vil gjerne se en raport for hva man gjorde der og hva man studerte osv!

  1. Takk for flere tips! 😀 Å kunne reise med studiene er jo perfekt, spesielt når man i tillegg får det for en såpass bra pris. Man får jo på den måten et helt unikt innblikk i kulturen 🙂

 5. Hei Renate! Kunne ikke vært mer enig i tipsene dine. Og det å skaffe seg familie er ikke nødvendigvis noen hindring. Har vært reisegal siden 2004, og vært på mange turer (ikke så mange som deg, hehe) før, i og etter studietiden, og nå har jeg fått en datter. Vi skal på 6 ukers roadtrip i USA snart – gleder oss enormt! Det man vil – det får man virkelig til. God tur til Australia!

  1. Takk for tilbakemelding! Høres supert ut at du ikke synes at det er noen hindring å reise med familie. Det burde jo ikke være det, men tror mange likevel mener de ikke kan reise langt og lenge når de har barn. Jeg synes jo bare det er topp at barna får vokse opp med slike opplevelser 🙂 Dere for ha en suuuper tur til USA! 😀

  1. Hehe, takk for det 😉 Det er jo ingen hemmelighet at det går mye penger til reising, men for min del er det så absolutt verdt det. 🙂

 6. Faldt over dette indlæg lidt tilfældigt og du har så ret. Mine venner spørger altid hvordan jeg kan have råd til at rejse samtidig med at de lige køber en ny computer eller lignende (selvom deres gamle virkede fint). Jeg ejer ikke mange nye eller dyre ting, jeg køber i stedet nye flybilletter 😉

  1. Helt enig med deg! Fint å høre at andre opplever det på samme måte 😉 Noen bruker penger på materielle ting, andre (som meg og deg) bruker penger på opplevelser og minner 🙂

 7. Man får alltid til hva man prioriterer, så dette er jeg helt enig i. Veldig gode tips, Renate 🙂 Selv på min siste reise brukte jeg faktisk like mye i utgifter (inkludert flyreisene) som jeg også ville ha gjort her hjemme i Norge (bo, mat og transport er jo ti ganger dyrere her i landet).

  1. Takk for det! 🙂 Ikke sant! Ja, Norge er ikke spesielt billig akkurat. Reiser man til f.eks. Øst-Europa, Sør-Amerika, Sentral-Afrika eller flere steder i Asia kan man jo nesten leve i flere måneder for det samme beløpet som man bruker på et par uker her i landet.

 8. Mange gode tips i dette gode indlæg, Renate og du har ret der handler om prioriteringer alt sammen. Vi har valgt at bo til leje, ikke at have nogle lån og sparre alle de penge vi tjener på at rejse. Rejser ude i verden giver os så MEGET mere end ting som vi er ligeglade med.

  1. Tusen takk! Det høres ut som dere lever på ganske lik måte som det jeg gjør 🙂 Materielle ting kan være praktiske i blant, men for min del (og i likhet med dere) gir reisene mine meg så utrolig mye mer enn hva ting gjør. Så selv om det går mye penger til reisingen, føler jeg at det likevel er en god investering 🙂

 9. Var akkurat dette jeg trengte å lese for å finne ut om jeg skal reise med veninna mi i flere måneder til neste år, eller ta å dele det opp så man har flere turer å se fram i mot til! Takk for tipset 🙂

  1. Supert! Blir det flere mindre reiser da? 😉 Selv synes jeg det er en flott måte å gjøre det på. Alltid noe å glede seg til. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.