Tips til bilkjøring i Italia

Reklame

Italia var mitt første favorittland, og siden den gang har jeg reist dit flere ganger og dessuten bodd der og studert. Det var likevel ikke før denne gang at jeg har testet ut å leie bil og prøve meg på bilkjøring i Italia. Rett og slett fordi den offentlige transporten er veldig bra i landet. Denne gang var det derimot annerledes. Jeg skulle ikke til noe storby eller langs kysten, men opp i fjellene nord i landet. I Dolomittene er det ofte langt mellom bussene, slik at å ha egen transport både er praktisk og gir stor frihet.

Italia har et gigantisk veinett, med over 6,400 km motorvei, og 288,000 km med sekundærveier, så man slipper ikke opp for kjøreruter med det første. Med egen bil kan man kjøre hvor man vil, når man vil, nærmest uten begrensninger. Spesielt når man skal på vandreturer kan det være greit, da man kan bruke akkurat så lang tid man ønsker på turene, og starte når man ønsker, uten å måtte være avhengig av en buss (hvis man er så heldig at bussen faktisk går til det området i det hele tatt). Likevel er det en del momenter med bilkjøring i Italia som er annerledes fra hjemme, og som kan være greit å forberede seg på.

Man kjører i vakre omgivelser i Dolomittene

Bilkjøring i Italia

Veiene i Italia består for alt fra slyngete småveier langs kysten eller oppe i fjellene, til gigantiske motorveier med flerfoldige kjørefelt. Sistnevnte kalles autostradaer, og gjør at man hurtig kommer seg frem mellom de større italienske byene. Farten har derimot sin pris, og alle disse veiene er tollbelagte. Man trykker for å få en billett når man kjører inn på autostradaen, og denne må man ta vare på til man skal kjøre ut av veien. Da betaler man enten i automater eller til betjening. Mister man billetten, må man betale helt fra starten av veien (og det kan bli dyrt!). Et priseksempel er at jeg betalte 16 euro fra Belluno via Venezia til Verona (en strektning på et par timer og rundt 225 km).

Dersom man ikke er vant til kjøring på store motorveier, kan dette i blant føles både stressende og uoversiktlig, spesielt der det er mange kjørefelt, og man leter etter skilt videre. Svært mange kjører langt fortere enn fartsgrensene viser. Hold deg til høyre til du blir komfortabel med kjøringen.

Italienere virket generelt glade i å tute, ligge svært nært bilene foran, kjøre forbi på merkelige og lite oversiktlige steder og kjøre fort – svært fort. Bilkjøring i Italia kan altså være utfordrende, men samtidig veldig givende.

En fordel med å kjøre bil er at man slipper situasjoner som dette…

Fartsgrenser

Selv om man holder fartsgrensen, vil man oppleve at italienerne ikke bryr seg med å holde en trygg avstand til bilene foran seg – da er det viktig å ikke bli stresset av dette, stopp heller og slipp forbi dersom det ikke er muligheter for forbikjøring (kjør defensivt).

  • Fartsgrensen på autostradaen er 130 km/t
  • Fartsgrensen på åpne veier er 110 km/t
  • Fartsgrensen i tettbebygde strøk er 50 km/t
  • Fartsgrensen gjennom små bykjerner er ofte 30 km/t

Det skal derimot sies at midlertidige fartskilt, som f.eks. i forbindelse med veiarbeid, var det ingen av bilene rundt meg som brydde seg om, ei heller 30-sonen inne i byene.

Kjører man for fort kan man gå glipp av flotte utsiktspunkt

Drivstoff og bensinstasjoner

Bensinstasjonene langs autostradaene er ofte åpne 24 timer i døgnet, mens på landeveiene er åpningstidene langt kortere på dagtid (ofte stengt til lunsj, på natten, samt på søndager). Både ved autostradaene og langs landeveien kan du oppleve at betjeningen på bensinstasjonen fyller på bilen for deg

Drivstoffprisene er ofte dyrere på bensinstasjonene langs motorveiene, men på den andre siden bruker man også ofte mindre bensin når man kjører på disse veiene da de er mer direkte enn landeveiene. Mange steder står det skilt med dagens priser hos de ulike besinstasjonene langs motorveien, slik at man kan velge å stoppe hvor prisene er best. De laveste prisene så jeg alltid hos selskapet Eni.

En bil krysser Passo Gardena. Husk å hold øyene på veien når du kjører. På bilkjøring i Italia kan det være vanskelig…

Tips når man skal leie bil i Italia

  • Når man skal leie bil kan det være en fordel med automatgir, spesielt dersom man skal opp i fjellene og kjøre.
  • Er man under 25 år og skal leie bil må man betale et ekstra gebyr.
  • Når man leier bil i Italia, så er det ofte veldig høy egenandel på forsikringen (her snakker vi flere tusen euro), og man kan betale en daglig sum for å redusere eller fjerne egenandelen helt. Dette er ikke veldig billig, men selvsagt billigere enn hva man må betale dersom det skjer noe. Der jeg leide kostet det 15 euro dagen å fjerne egenandelen.
  • Prøv alltid å få en avtale hvor man leverer bilen med full tank, så slipper man å betale dyre gebyrer for drivstoffet hos utleiefirmaet.
  • Hvis du vil spare penger, så prøv å unngå å hente ut bilen ett sted og levere bilen et annet sted. Enveisavgiftene kan være ganske dyre.
  • Er du alene i bilen kan det være en stor fordel med GPS (kanskje ellers også), men jeg klarte meg med bare kart, veiskilt, og google maps når jeg stoppet og var usikker på veien videre.
Min sorte lille bille… ikke noe fartsmonster akkurat

Hva burde man gjøre ved biljøring i Italia?

  • Det viktigste er kanskje det å beregne god tid; i fjellene må man svært ofte over fjellpass, med svingete smale veibaner, og på motorveiene kan man misse en utkjørsel og måtte kjøre omvei for å komme dit man skal.
  • Ta med deg tålmodigheten. Ikke la deg stresse av egoistiske italienske sjåfører som ikke kjenner til 1003-regelen, og som gjerne legger seg tett inntil for å kjøre forbi rett foran en sving, selv om det ligger tyve biler foran deg som kjører sakte pga alle svingene. Pust ut, og kjør forsiktig.
  • Til tross for punktene ovenfor; velg landeveiene. Det er begrenset hva man ser fra motorveiene, og Italia er et fantastisk nydelig land som virkelig burde sees.
  • Husk dessuten å parkere på anviste steder. Parkering koster penger i Italia (ofte temmelig mye), så bo gjerne utenfor bykjernene dersom du har bil, på hoteller som har gratis parkering inkludert.

Hva burde man ikke gjøre?

  • Bilkjøring i Italia med promille i blodet er strengt forbudt, og promillegrensen er på 0,5, så vent med vindrikkingen til du kommer fram for kvelden.
  • Det er også strengt forbudt å bruke mobiltelefon når man kjører, uten handsfree, så legg telefonen i lomma og stopp dersom du er nødt til å bruke den.
  • Husk også alltid å ha på setebeltene, dette er påbudt for alle i bilen.
  • I mange byer er det ulovlig å kjøre inn i bykjernen uten spesiell tillatelse, så undersøk dette før du drar, og slipp de store bøtene.
  • Barn under 12 år har ikke lov til å sitte i forsetet
Tenk å sitte på en buss og ikke kunne stoppe når man ser syn som dette?

Å leie bil versus å eie egen bil

Lurer du på om det er best å kjøre til Italia med egen bil, eller å leie bil når du kommer dit? Auto Europe har i 2017 gjort en undersøkelse hvor de har spurt 4,000 bileiere om deres holdning til bilbruk og kostnadene relatert til å eie bil, og mange av konklusjonene er ganske overraskende. Gjennom et liv betaler man som bileier i gjennomsnitt over 100,000 kroner i både EU-kontroller, parkeringsavgifter og skatter og avgifter. I service og forsikringsavgifter betaler man rundt 300-400,000 kroner, og i drivstoff over 800,000 kroner! Det blir jo en del, i tillegg til å faktisk betale for å kjøpe selve bilen. Å bruke over 2 millioner på bilbruk gjennom et liv (kostnadene for selve bilen(e) kommer utenom), er altså ikke uvanlig. Tenk hvor mange feriereiser det kunne blitt!

Det viser seg hvertfall at det er langt billigere å leie bil, enn det koster å eie bil. Så dersom du ikke er fullstendig avhengig av bil i hverdagen, kan det være en idé å vente med biljøringen til du skal på ferie, og heller leie bil dit du drar. Les og se mer fra Auto Europes undersøkelse i denne morsomme plansjen, kanskje finner du enda flere overraskende resultater?

Hva er dine tanker om bilferie og bilkjøring? Kunne du tenke deg å teste ut bilkjøring i Italia på en bilferie i landet?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

5 Comments
  1. Italia er som skapt for bilferie. Men det er som du sier – vær tålmodig! Det var i Italia for 2 år siden jeg fikk min aller, aller første fartsbot! Og det var i en 30-sone på bygda! 30 km/t i sakte på veier uten biler altså 😉

  2. Jeg ser absolutt fordelen av å ha bil hvis man skal litt rundt i landet. Tror jeg ville styrt unna de store byene i såfall. Bil i Roma f.eks., hadde nok gjort meg stresset 🙂

    1. Huff, ja, tror ikke jeg ville vært særlig høy i hatten bak rattet i f.eks. Roma! Skal man bare til de store byene, holder den offentlige transporten i massevis. Heldigvis. 😀

  3. vi var i rovinj for 1 år siden, og leide bil og kjørte til Venezia. kjempefin tur. men idag fikk vi fartsbot fra Venezia! tips om hva man gjør? over 1 år siden. boten er ikke så høy, så bare å betale sikkert?

    1. Hei Lasse! Beklager sent svar… Har dessverre ikke noe erfaring med det, men regner med at det beste er å bare betale. Så slipper dere eventuelle purringer og ekstra gebyr.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.