Wroclaw – den vakreste byen i Polen?

Polen er et populært reisemål for nordmenn som skal på storbyferie. Wroclaw er en av de største og eldste byene i landet, og jeg tar også sjansen på å omtale den som en av de aller vakreste. 

Jeg visste omtrent ingenting om Wroclaw da jeg bestemte meg for å gjøre byen til et halvveisstopp mellom Poznan og Krakow. Jeg hadde sett et par bilder av markedstorget i gamlebyen, som så fint ut, og tenkte at det sikkert ville være et bra sted å tilbringe en dag.

Jeg visste ikke engang hvordan navnet på byen egentlig uttales, og skjønte ingenting da jeg spurte folk etter perrongen for toget til Wroclaw, og folk så på meg som et spørsmålstegn og spurte «er det toget til Krakow, du leter etter?». Jeg måtte til slutt vise fram billetten med destinasjonsnavnet på.

– Den byen du skal til miss, uttales Vrotswaf.

Aha.

Wroclaw ligger vest i Polen, nært grensen til Tyskland. Byen var lenge en del av Preussen, og Wroclaw heter fortsatt Breslau på tysk. Området byen ligger på har vært bosatt og kjent siden romertiden, og byens plassering i Europa har naturligvis gjort at den har blitt overtatt fra et rike til et annet gjennom hele historien. Wroclaw har i dag litt over 600,000 innbyggere, og en stor andel av disse er studenter. Byens innbyggertall gjør den dessuten til den fjerde største i landet.

Jeg har bare besøkt fire byer i Polen og det er derfor en litt drøy påstand av meg å kalle Wroclaw den vakreste byen i landet, når jeg har sett så få av de andre. Likevel prøver jeg meg, og i dette innlegget får du grunnene mine til hvorfor jeg mener akkurat det. Hva er det som gjør Wroclaw så vakker?

Den gamle markedsplassen 

Byene i Polen er kjent for sine vakre gamle torg, men det i Wroclaw er noe av de vakreste jeg har sett i en by sånn noensinne. Torget kalles Rynek på polsk, og er et fargerikt skue uansett hvilken retning man ser. Dette er både det sosiale og kulturelle hjertet av byen. Når noe skjer i Wroclaw, er det gjerne her det skjer. Her kan man se konserter, forestillinger, spise god mat, drikke til langt på natt og kose seg i sosialt samvær – alt i slående vakre omgivelser. Torget fikk sin nåværende form på 1200-tallet, og er fortsatt et av de største torgene i Europa i dag.

I midten står det vanvittig flotte rådhuset (ratusz), som ligner mer på et eventyrslott ut av de bavariske skoger enn noe annet. Bygningen tok visstnok over 200 år å ferdigstille, og stod ferdig som den er i 1502. Ta deg tid til å gå rundt rådhuset, for det ser fullstendig forskjellig ut fra alle retninger.

Gå heller ikke glipp av «Hans og Grete»-husene, foran St. Elisabethkatedralen i det ene hjørnet av Rynek. De er knyttet sammen av en buegang fra 1700-tallet, som engang var inngangen til en kirkegård. Det står fortsatt «døden er inngangen til livet» på denne.

Rynek er et populært samlingspunkt i Wroclaw

Den fargerike arkitekturen

Det er ikke bare på markedsplassen man finner fine farger og vakker arkitektur i Wroclaw, hele gamlebyen er full av det. Her kan man gå seg vill i brosteinsbelagte gater blant kirkespir, broer og kanaler. Et område ikke langt unna markedsplassen er det gamle kjøtthandlerdistriktet. Tar man turen langs den gamle gaten Stare Jakti, er det som å vandre tilbake til middelalderen. På den tiden var det kjøtt og slakt man kom hit for, men i dag er det for å beundre de fargerike fasadene, mange galleriene og kunstbutikkene.

Det er forresten rart å tenke på at mye av det man går rundt og ser i Wroclaw i dag, var nærmest fullstendig destruert for 70 år siden. Byen ble dessverre voldsomt skadet under andre verdenskrig, men for det utrente øye ser man ingen tegn på det i dag. Det ble gjort stor innsats for å gjenoppbygge alt slik det var, til punkt og prikke. Det er likevel litt ironisk at det som ble bygget og inspirert av tyskere, også ble ødelagt av dem.

Det gamle universitetet

Wroclaw har i dag over 100,000 studenter, og rundt halvparten av disse går på det gamle universitetet i byen. Det regnes som et av de 50 beste i verden og har gjennom historien produsert hele ni nobelprisvinnere. Det finnes mange vakre universitetsbygninger der ute, men det gamle universitetet i Wroclaw tar kaka.

Universitetsbygningen slik den står nå, ble fullført på første halvdel av 1700-tallet. Den ligger langs elven i den nordre delen av gamlebyen, og er et imponerende skue. Enorme, gamle gulldekorerte blå dører tar deg inn i den vakre barokkbygningen og det virker mer som du entrer ett palass enn en skolebygning. Man betaler en inngangspris på 13 zl og har så tilgang til tre av de vakre rommene, utstillinger som viser universitetets historie og forskningseksemplarer, samt muligheten til å gå opp i tårnet som har utsikt ut over byen. De to vakreste rommene er Aula Leopoldina (som dessverre var under restaurering da jeg besøkte, så jeg fikk bare sett det «ovenfra»), samt Oratorium Marianum (avbildet under).

Katedraløya 

Wroclaw ligger ved Odra-elven, og består av 12 øyer og har 130 broer som binder de alle sammen. Den eldste delen av byen består av Katedraløya, eller Ostrow Tumski på polsk. Det var rett og slett her Wroclaw ble født. Bebyggelsen er fargerik og sjarmerende, og i midten står den mektige St. Johannes-katedralen fra 1200-tallet. Polen er et katolsk land, og det er svært tydelig her på (den tidligere) øya med sine mange religiøse bygninger. Etter at man har besøkt katedralen og studert den detaljerte frontportalen, kan man også ta turen til den botaniske hagen bak katedralen, som er et vakkert skue og en grønn fredelig oase i byen.

Sørg for at du går over kjærlighetsbroen på vei til Katedraløya eller tilbake. Broen er malt i en vakker grønn farge, og bokstavelig talt dekket av hengelåser, enkelte steder nesten en halvmeter i bredden! Besøker du området på kvelden, skal det også være mulig å treffe på lystenneren i hatt og frakk, siden mange av de gamle oljelyktene i gatene her fortsatt må tennes for hånd hver kveld når mørket senker seg.

Wroclaws mest romantiske sted?

Byens små innbyggere

Wroclaw ser på mange måter ut som et fargerikt eventyr, og noe som bidrar til den eventyrlige atmosfæren er alle byens små innbyggere. Små dverger, eller gnomer, finner du overalt i byen, men de kan fort forbigås dersom du ikke vet om dem. Gnomer, eller krasnale som de heter på lokalspråket, har alltid hatt en plass i polsk folketro, og disse morsomme små metallfigurene startet opprinnelig som en politisk protest mot kommuniststyret, av en gruppe som het Orange Alternative og brukte latterliggjøring som våpen. I dag finnes det visstnok hele 400 av dem rundt i byen, og de har alle sine egne oppgaver de utfører. Utenfor universitetet står det for eksempel en professorgnom, i vinduet på det gamle fengselet sitter en fengselsgnom bak lås og slå, og på torget finner du en festglad gnom med både glass og flaske i hånden.

Det finnes egne kart å kjøpe hos turistforeningen som viser vei til mange av gnomene i byen, men det morsomste er vel å gå på leting etter dem uten kart eller veiledere. En ting er hvertfall sikkert, disse små figurene gir byen en unik og gøyal karakter.

Den gode maten

Jeg vet ikke helt om dette punktet hører til under hvor vakker Wroclaw er, men skal man utforske steder som dette trenger man av og til litt påfyll. Noe av det mest polske man kan bestille når det gjelder mat, er pierogi. Nesten alle spisestedene i Wroclaw har disse på menyen, enten de er kokte eller bakte. Sistnevnte er favoritten min, og jeg fant noen utrolig gode varianter på Pierogarnia Stary Mlyn rett på det gamle torget. For 25 zl, eller rundt 50 kroner, kunne jeg velge tre stykker med den typen fyll jeg selv ønsket, så det ble forskjellige typer ost, spinat, kylling og andre herligheter. Tre stykker høres kanskje lite ut, men disse pirogene er store og kraftige! Etter tre stykker og et glass mintlemonade hadde jeg derfor fylt på lagrene til å vandre rundt i de vakre gatene i et par timer til.

Pierogi er vel noe av det mest polske man kan spise?

Det er godt om plassen 

Steder kan være så vakre de bare vil, men dersom gatene er fullstappede av turister i den grad at man nesten ikke ser omgivelsene sine, mister stedet mye av sjarmen. Det mener hvertfall jeg. Det var derfor en fryd å vandre gjennom gatene i Wroclaw uten trengsel, og kunne suge til seg alle inntrykkene uten å bli tråkket på tærne eller være redd for å havne foran andres kamera når de tar selfies. Wroclaw ser langt færre turister enn andre polske byer som f.eks. Gdansk, Warzawa og Krakow, selv om byen er minst like vakker og interessant. Denne byen var absolutt verdt omveien.

Praktisk informasjon om Wroclaw

På én dag fikk jeg bare utforsket en brøkdel av byen, og det er derfor mye, mye mer man kan se og gjøre dersom man legger et par dager hit. For eksempel kan man besøke operaen, panorama Raclawice, den japanske hagen, den store torghallen, multimediafontenen og utallige butikker og museer. Nattelivet skal også være bra, og dessuten holder byen hvert år et julemarked.

Ønsker man å dra på båttur på elven Oder, finnes det mange muligheter for dette. Det er bare å oppsøke elvebredden i nærheten av katedraløya, og det står båtene på rad og rekke og venter på deg.

Man kommer seg enkelt rundt i byen til fots, men trikken er også svært grei å bruke dersom man ønsker det. En billett koster 2,80 zloty og man kjøper den på automat på trikkestoppet (med kort eller kontant), og stempler den når man går på trikken. På enkelte trikker finnes det også automat inne på selve trikkene, men disse må man ha mynter for å betjene. Byen har også en rekke bysykler man kan leie for å komme seg rundt.

Wroclaw er godt knyttet sammen med resten av landet med tog. Selv ankom jeg byen fra Poznan, og dro videre til Krakow. Byene ligger såpass nært at dagsturer er i teorien mulig.

Til og med togstasjonen i Wroclaw er et vakkert skue

Har du besøkt Wroclaw eller andre polske byer? Hvilken synes kanskje du er mest vakker og spennende?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

17 Comments
    1. Ja, dere har jo sett mye av Polen, så jeg trodde kanskje dere hadde vært i Wroclaw også! Men har dere ikke det så burde dere gjerne ta turen dit også. Dere vil jo ha et godt utgangspunkt til å avgjøre hvilken av de polske byene som er vakrest. 😉

  1. Hehe. Ikke alltid lett å vite hvordan man utaler ord og navn på Polsk 🙂
    Det var en utrolig vakker by og jeg forstår påstanden din. . Herlig arkitektur og flotte farger på bygningene. Selv har jeg bare vært i Warsawa, når det kommer til Polen. Hit måtte det vært fint å legge en julemarkedstur. Takk for tips 🙂

    1. Haha, ikke sant! Følte meg en smule dum når jeg stod der og prøvde meg på uttalen. 😉 Ja, byen var utrolig fargerik og flott! Jeg har ikke vært i Warzawa, men kunne tenke meg en tur dit også. Dessuten synes jeg også det frister å kombinere Polen med julemarked. 😀

    1. Ikke sant! Jeg syntes det hørtes så utrolig sjarmerende og romantisk ut med den lystenneren. Gnomene var gøyale! Går man på leting etter dem, oppdager man dessuten nye gater og områder man kanskje ellers ikke hadde beveget seg inn i, og det gjør dem jo ekstra spennende. 🙂

  2. Fy søren, så utrolig vakkert! Wow! Jeg har bare vært i Krakow på Hvite Busser-tur da jeg gikk i tiendeklasse, så det begynner å bli endel (litt for mange) år siden. Må definitivt putte Wroclaw, og flere andre polske byer på «må reise dit snart»-lista. 🙂

    1. Haha, ja jeg fikk litt hakeslepp selv da jeg kom dit. Stod bare på torget og snurret rundt og rundt for å suge til meg det vakre synet og alle inntrykkene. Håper du får sjansen til å reise tilbake!

    1. Wroclaw var lik Poznan på flere måter, ikke minst selve torget. Jeg likte Poznan veldig godt også, men der visste jeg også litt mer hva jeg gikk til – derfor ble overraskelsen større i Wroclaw. Innlegg om hvordan jeg opplevde Poznan kommer etterhvert også. 🙂

  3. Ser ut som en utrolig nydelig by, og en by litt utenom det vanlige 🙂 Selv har jeg bare vært i Krakow, men skal jeg til Polen en gang vil Wroclaw absolutt være et alternativ 🙂

    1. Krakow og Wroclaw er ganske ulike, så det var veldig interessant å oppleve begge byene på samme reise (selv om jeg hadde besøkt Krakow før). Anbefales. 🙂

  4. Wrocław er utrolig pen byen, men personlig jeg synes at Warszawa er mer interessant. Kanskje det finnes ikke så mye gammal historisk arkitektur men denne byen er moderne og har livlig energi som er unik. Nattlivet i Warszawa er spennende. Det finnes masse spennende sted for å sjekke ut, min yndlings heter New Orleans, de hadde den beste restaurant og pole dansere.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.