9 vakre bilturer i Europa

Det finnes svært mange vakre og spennende bilturer man kan ta rundt i verden, alt fra Route 66 og Pacific Coast Highway i USA, til Great Ocean Road i Australia, som jeg har skrevet om tidligere. Denne gang fokuserer jeg derimot på Europa, og noen av de flotteste bilturene jeg har vært på i denne delen av verden.

Inneholder reklamelink

Færøyene – fra landsby til landsby

Å kjøre bil på Færøyene er den ultimate måten å komme seg rundt i øyriket. Til tross for at Færøyene består av 18 øyer, er de største av dem knyttet sammen med broer og tunneller, slik at man enkelt kommer seg rundt på fire hjul. Her lar man seg fort fascinere av det treløse, grønne landskapet, den avslappede atmosfæren og de nærmest bilfrie veiene. Det bor bare 50,000 mennesker på Færøyene, så veiene er langt fra overtrafikkerte. Glem ikke å kjøre innom landsbyene Gásadalur, Saksun og Gjogv, som bare er noen av de mange vakre stedene øyriket har å by på. Husk også å smake på de lokale spesialitetene – enten fermentert mat (!) eller den kanskje ferskeste sushien du noengang har smakt.

Les mer om Færøyene her og her.

Slovenia – fjellpass og vingårder

Slovenia er et land som nærmest er som skapt for bilturer. Landet er lite og kompakt, og med bil kommer man seg effektivt rundt i det varierte landskapet. Man burde absolutt følge veien opp til fjellene, og ikke minst kjøre over fjellpasset Vršič – som er det høyeste i Slovenia med sine 1611 m. Her kjører man via 50 hårnålssvinger for å komme seg over og ned igjen. Start gjerne i Bohinj, og overnatt i Trenta Valley, på vei mot Soca Valley – og end opp i vinregionen Goriska Brda. Man kan kjøre hele strekken på 1-2 dager, men sett gjerne av en liten uke for å virkelig oppleve disse flotte områdene.

Les mer om mine bilturer i Slovenia her og her.

Utsikten på vei over fjellpasset Vršič er virkelig spektakulær

Skottland – Isle of Skye

Øya Isle of Skye henger fast i Skottland med en bro, og er landets nest største øy. Her kan man besøke sjarmerende fiskelandsbyer, grønnkledde fjell og dramatiske sjøklipper. Her finner man også høylandsfe, fyrtårn, fossefall og fossilerte dinosaurfotspor. Kanskje får du til og med et glimt av områdets mytiske alver? Glem ikke å stoppe innom den karakteristiske fjellformasjonen «The Old Man of Storr», hvor man kan klatre opp og se en fantastisk utsikt spre seg utover landskapet. Glem heller ikke å legg turen innom slottet Eilean Donan på vei til eller fra Isle of Skye (det ligger på fastlandet ikke så langt unna Skye-broen). Med bil kan man kjøre rundt øya på en halv dag, men sett gjerne av et par dager for å virkelig oppleve stedet.

Les mer om bilturen på Isle of Skye her.

Øya Isle of Skye er grønn, landlig og har flott utsikt over til fastlandet

Skottland – Gjennom høylandet

Når det gjelder bilturer i Skottland, kan man heller ikke unngå å ta turen gjennom det skotske høylandet. Høylandet er Skottland slik du sikkert ser for deg landet; frodige fjell og daler hvor dimensjonene blir store, og med små og store lochs innimellom. I hjertet av høylandet ligger Loch Ness, innsjøen hvor sjømonsteret Nessie bor, og hvor slottet Urquhart troner over. På vei gjennom høylandet kjører man også gjennom den ikoniske dalen Glen Coe, som skjuler en mørk historie. En biltur gjennom høylandet er en reise gjennom naturen man ser rundt seg, men også gjennom landets dramatiske historie. Glem ikke å smake på haggis! Men det kan kanskje være en fordel å vente til etterpå med å undersøke hva retten egentlig består av, hehe.

Les mer om bilturen gjennom det skotske høylandet her.

Sommeren er flott og frodig i det skotske høylandet

Island – Ringvegen

Skal du kjøre hele ringveien, trenger du rundt en uke på den 1332 km lange distansen. Men det er også fult mulig å bare kjøre deler av den, og likevel få en fantastisk opplevelse. Selv kjørte jeg Island nesten på tvers langs sørkysten. Her kan man utforske svarte strender, isbreer, svære juv, flate lavalandskap så langt øyet kunne se, dra på ridetur på islandshester, campe blant varme kilder, se spektakulære fossefall, laguner med isfjell og områder spekket i islandske sagn og eventyr.

Les mer om bilturen langs sørkysten her.

Landskapet man møter langs sørkysten av Island byr på store dimensjoner

Irland – Ring of Kerry

På vestsiden av Irland, ligger halvøya Iveragh. Ta utgangspunkt i byen Killarney, og kjør den 179 km lange ruten enten på dagstur, eller med en overnatting underveis. Denne rundturen er kjent som et av de fremste målene for de som legger bilferien sin til Irland. Det er kanskje ikke så rart. Her finner man rullende åser, og det grønneste landskapene landet har å by på. Man kommer også tett på den værharde og dramatiske kystlinjen, og sjarmerende landsbyer. På vei til eller fra Killarney kjører man også innom nasjonalparken sør for byen, og et røft fjellandskap hvor utsikten over Molls Gap er verdt å stoppe for.

Sauer, rullende åser og regn er noe man ofte ser på bilturer i Irland

Frankrike – Luberon-området

Luberon-området sør i Frankrike, er på mange måter kremen av Provence. Det er et svært vakkert område, med gamle middelalderlandsbyer beliggende på nærmest enhver bakketopp, hvor endeløse enger omringer dem, fulle av vinranker, lavendel og sypresser. Her kan man besøke litt større byer som Avignon og Arles, og mindre steder som Gordes og Oppede-le-Vieux. Legger man turen til Luberon i sluten av juni, vil man dessuten komme tidsnok til å se enger fulle av nydelig lavendel blomstre, samt kunne plukke søte moreller rett fra trærne. Luberon er som en drøm for sansene, og området er kompakt, slik at man lett kan utforske det med bil.

Les litt mer om området her (flere innlegg kommer).

Utsikt mot Gordes, ofte regnes som en av de mest sjarmerende landsbyene i Frankrike

Montenegro – fra kyst til fjell

Montenegro er et lite land, hvor navnet betyr «svart fjell». Montenegro er faktisk et av de minste landene i Europa, men likevel er landet overraskende variert og spennende å utforske. Her finner man fjell og fjorder, elvedaler, små fiskelandsbyer, borger på fjelltopper, frodige skoger, innsjøer, våtmarksområder, verdens nest lengste canyon, kirker inne i fjellet, nydelig mat og trivelige mennesker. Veiene er ofte svært smale, men også relativt lite trafikkerte. Få gjerne med deg byene Kotor, Perast, utsikten ut over Sveti Stefan, innsjøen Skadar og fjellområdene over Cetinje.

Les mer om bilturen min i Montenegro her.

Den lille byen Perast ved Kotorbukten

Norge – kjør mot nord

Ønsker du å reise rundt litt nærmere hjemme, så er det jo greit å vite at Norge også er som skapt for vakre bilturer. Vi har hele 18 offisielle turstveier her i landet, hvor veistrekningene er spektakulære og dessuten ekstra tilrettelagt for opplevelsesbaserte bilferier. Sørvest i Norge syntes jeg turen gjennom Hardanger, Hardangervidda og Sognefjellet var nydelig – og ikke minst å kjøre Trollstigen videre til Geiranger. Atlanterhavsveien er også noe for seg selv, selv om den var kortere enn hva jeg trodde på forhånd.

Lenger nord i landet ligger også de vakre veistrekkene som perler på en snor. På vei nordover burde man kjøre Helgelandskysten via Kystriksveien, gjennom fjorder, fjell og forbi isbreer og en fantastisk skjærgård. Deretter kan man ta ferga over til Lofoten, opp gjennom Vesterålen og Andøya, hoppe på nok en ferge over til Senja, kjøre via Tromsø og ende opp i Lyngen. Man må ikke glemme Finnmark heller, hvor store fjell byttes ut med vidde, åpne landskap og klipper mot havet, spesielt på Varangerhalvøya og Norkynn.

Blogginnlegg om Norge og bilferier her til lands finner du flere av her.

Veien gjennom Lyngen byr på mange flotte fjellformasjoner

Innlegget er skrevet i samarbeid med Auto Europe, hvor du enkelt og billig finner leiebil i over 180 land. Her finner du også destinasjonsguider til stedene du ønsker å legge bilferien, samt kjøreguider som inneholder all den infoen du trenger til bilturen, fra veibeskrivelser, sightseeing og til og med parkeringsinfo.

Ønsker du flere tips om forberedelser før bilturen, finner du det i dette innlegget.

Er du en fan av bilturer selv? Kanskje du har flere tips på steder å utforske med bil, eller har du allerede kjørt noen av strekningene nevnt over?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

5 Comments
  1. Sikke mange dejlige road trip, du her giver inspiration til 🙂 Uhhh hvad skal man vælge? Ofte glemmer vi, at der er så mange ting, vi endnu ikke har set i Europa så tak fordi du mindede os om det 😉 Et road trip på Færøerne, Skotland og Irland kunne bestemt være noget vi gerne ville prøve.

    /Annette

    1. Tusen takk for det, Annette! Dere som liker road trips, ville nok likt alle disse turene, vil jeg tro. Dere som bor i Danmark, bor jo også tett på kontinentet. Håper dere får muligheten til å oppdage Færøyene, Irland og/eller Skottland med bil snart. 😀

    1. Det høres veldig bra ut! Skal kjøre der i høst! 😀 Gi gjerne tips til flere steder som burde besøkes på roadtrip i Romania!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.