15 forberedelser før bilferien

IMG_6773En av mine favorittferietyper er bilferier. Selv om det tar noe lenger tid enn å fly, får man oppleve og se langt mer langs veien. Dessuten har man mye større frihet enn hva man har dersom man reiser med båt, tog eller buss. Å kjøre bil er likevel forbundet med stor risiko. Det er faktisk det transportmiddelet med høyest ulykkesfrekvens, og man er derfor nødt til å ta sine forhåndsregler når man skal ut å kjøre.

1. Dersom du vet hvor du skal, planlegg ruten. Ta med deg GPS eller kart (eller helst begge), og undersøk hvilke veier som er best å ta for å komme seg til målet. Hvor lang tid skal du kjøre per dag, har du spesielle steder du ønsker å overnatte, osv. På denne måten får du mest mulig ut av tidsrammen for bilferien. Men det er jo ganske gøy å være spontan innimellom også!

2. Før du legger ut på en lengre bilreise er det bra å sjekke om alt fungerer som det skal med bilen. Få den inn på service, sjekk oljen, filteret, lufttrykket i dekkene og så videre. Det kan også være lurt å ha spesielle reservedeler til bilen tilgjengelig i tilfelle du plutselig får behov for dem på en landevei midt i ingenmannsland. Du kan for eksempel sjekke utvalget hos www.Topbildeler.co.no

3. Forsikringer. Pass på at både du, resten av familien og selve bilen er forsikret godt før avreise.

4. Dropp mobilen mens du kjører. Visste du at SMS-tasting er like farlig som promille?

5. Dersom du må bråstoppe, kan løse gjenstander i bilen bli et dødsvåpen. Pakk forsvarlig, og sikre løse gjenstander mens du kjører.

IMG_94646. Hvis man skal kjøre langt kan det være en idé å ha et eller annet tidsfordriv tilgjengelig i bilen. Kanskje kan man bytte på å kjøre, og kanskje kan man velge en litt mer scenic route (selv om det tar litt lenger tid) så har man hele tiden noe å se på. Musikk er gøy å ha, lydbøker også, og så kan man for eksempel spille forskjellige billeker, fortelle historier, vitser og lignende.

7. Lag en roadtrip playlist, så vet du at du alltid har noe bra musikk å høre på i tilfelle radioen plutselig bare spiller gamle dansebandlåter (hvis du ikke liker denslags selvfølgelig). Jeg liker å høre på klassiske rockesanger som bare oooser av roadtrips, for eksempel slik som denne.

8. Husk å ta pauser underveis. Å kjøre lenge kan bli ganske monotont, og for enkelte skal det ikke så mye til før man sover av heller. Stopp litt nå og da, strekk på kroppen, ta en kaffe, spis lunsj eller ta en liten sightseeingrunde.

9. Husk at bilen skal inneholde varseltrekant og refleks. Man vet aldri når ulykken er ute og man plutselig får behov for det.

10. Pass på at du holder fartsgrensen, og også avstanden til bilen foran. Du husker vel 1001, 1002, 1003 regelen?

IMG_826411. Ikke la verdisaker ligge igjen åpenlyst i bilen når du er inne på butikker, når du er ute å utforsker byen og så videre.

12. Dersom du har barn i bilen, husk å ta hensyn! Stopp oftere, og finn på mye gøy langs veien. Det samme gjelder dersom du reiser med hunden. Det er jo ganske kjipt å ligge flere timer i strekk i et varmt bur.

13. Det er lurt å ha litt mynter i lokal valuta i bilen for når man skal passere bomstasjoner og lignende.

14. Bruk for all del bilbelte!

15. Du skal tross alt på ferie, nyt det! God tur, og husk å kjør forsiktig.

Inneholder en sponset link
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

11 Comments
 1. Bra tips! Ett annat tips: Prova husbil 🙂 Eller: Prova att bo på campingar med tält eller stuga! Det är ett relativt billigt sätt att resa runt då man samtidigt får se väldigt mycket!

  1. Enig! Jeg har jo nærmest vokst opp på campingferie (i campingvogn vel og merke), og nå mens jeg har kjørt rundt i Norge har jeg både teltet i villmarken og bodd på campinghytter langs veien. Helt utmerket!

 2. I barndommen dro vi hver sommer på bilferie nedover i Europa i 3-4 uker! Selv om det begynner å bli en del år siden husker jeg det som fantastiske ferier og har store planer å gjøre det selv om noen år! Gøy å kunne besøke mange land og steder på en og samme tur! 🙂

  1. Det høres helt flott ut! Vi brukte også å kjøre på bilferie ned igjennom Skandinavia og Europa i sommerferien, og jeg har kjempefine minner fra det. Som du sier er det jo genialt å besøke flere steder på samme ferie. Faren min elsker å kjøre bil, så det har kanskje smittet litt 😉

 3. Jeg liker også bilferier! Man får sett så utrolig mye som man ikke kunne fått sett gjennom flyvinduet. Er for tiden på biltur gjennom Namibia og Sør-Afrika 🙂

 4. En dag SKAL jeg dra på bilferie! Helst nordover, se på fjordene og fjellene. Jeg ser for meg en enorm frihetsfølelse, bare ta bilen og kjøre! Deilig!

  1. Håper du får gjennomført det! 😀 Som du ser er det en helt utrolig fin måte å kjenne på friheten, og liksom ikke være låst til ett sted og ett hotell. Du får komme deg nordover så fort du kan, det er jo ganske flott her oppe ;D

  1. Takk for det! Det skal selvsagt gå fint 😉 Må bare komme meg hjem fra reisen først, her er det too much too do og too little time :p Blir spennende å se den nye siden. God helg til deg og!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.