Ni fine strender i og rundt Bodø

Visste du at Norge har verdens nest lengste kystlinje? Med så mye land som treffer hav, er det kanskje ikke så rart at det innimellom dukker opp noen vakre strender. Fordelen med strendene nord i Norge er at de ofte er omringet av steile fjell, omfavnes av gylden midnattssol på sommeren, og selv på de vakreste sommerdagene er nærmest folketomme.

For å ligge nord for polarsirkelen, har Bodø og omegn (i likhet med Lofoten) et overraskende antall flotte nordnorske strender. Dersom man glemmer den kjølige vanntemperaturen, er det lett å drømme seg bort til sydligere strøk. I denne artikkelen nevner jeg ni av dem (pluss noen til). Kart over dem alle finner du nederst i innlegget.

1. Mjelle

Vi kan vel starte med den mest åpenbare. «Alle» vet om Mjelle, stranden som Terje Nilsen sang så vakkert og lengselsfullt om.

Vess aille hadde funnet sæ et Mjelle,
Ei stille strand som fylte dæm med fred
Der de kun sætt sæ ned i ly av fjellet
Og tenk i gjennom tingan en gang te

Stranden befinner seg omtrent en halvtimes kjøring nord for Bodø langs Fv834 mot Festvåg, og ligger deretter én kilometers vandring lenger ut fra parkeringsplassen. En fin tur mellom fjæresteinene, forbi gressende sau og over gresskledd mark. Først når du den flotte stranden i Mjeldevika. Selveste Mjellestranden ligger litt lenger ut, ved foten av den 720 meter høye Mjelletinden, og farges ofte rød av granatmineraler fra en gammel berggrunn. Dessuten er dette et fint sted å se midnattssolen. Å valfarte hit nettopp for dette vakre synet, er en årlig tradisjon for mange bodøværinger.

2. Auvika

Selv om mange elsker Mjelle, synes jeg nesten stranden i Auvika er enda flottere. Hvitere sand enn dette må man lete lenge etter. Det tar mellom rundt 15-20 minutter å gå hit fra parkeringen oppe på Futskaret, på vei mot Mjelle. Sandstranden er stor og har en gresslette bak seg hvor det er mulig å sette opp telt, spille fotball eller andre plasskrevende aktiviteter. Det er kanskje ikke det varmeste stedet å bade, men de vakre omgivelsene veier opp for det. Det eneste minuset er nok, at i motsetning til på Mjelle, er det dessverre ikke mulig å se midnattssolen herfra.

3. Hovdsundet

Bodøs svar på selveste Karibien, må nok være dobbelstranda i Hovdsundet. Det er såvidt man tror synet foran seg er på ekte når man kommer over bakkekammen og den hvite dobbelstranden med turkis vann på hver side kommer til syne. Synet av stranden er flott ovenfra, men enda bedre fra vannkanten. Stykket ned fra berget og til stranden er noe bratt, men sikret med tau man kan holde i.

Turen har samme utgangspunkt som Auvika, så begge strendene kan fint kombineres i samme tur. Fra Auvika til Hovdsundet tar det i overkant av én time å gå. Turen til Hovdsundet er gjerne noe bratt og utfordrende for små barn, så ta hensyn til det. Kanskje er det da bedre å ankomme i båt?

4. Ausvika

Ausvika, må ikke forvirres med Auvika lenger nord. Ausvika ligger beskyttet i en bukt omtrent 15 minutters kjøring nordover langs Fv834 fra Bodø sentrum, med en flat gresslette bak, og er derfor et populært utfluktsmål for familier med små barn. Stranden er langgrunn og vannet er ofte varmere enn andre omkringliggende strender. På bergene like ved er det fint å fiske, og det er tilrettelagt med benker og bålplasser på området.

Ausvika ligger like sør for Geitvågen, som også er et yndet badested, spesielt for småbarnsfamilier. Dersom du ønsker å kombinere strandlivet med en liten topptur, er det mulig å ta en avstikker opp på Geitnakken (80 moh) eller Gjura (160 moh), begge med flott utsikt ut over havet, stranden og området rundt.

5. Bremnessanden

Også langs Fv834 nord for Bodø, rett forbi Løpsmark, ligger det en vakker perle av en strand. Her ligger Bremnessanden, rett sør for Bremnesodden. Det er ikke store stranden, men likevel romslig da den sjelden er full. Sanden er finkornet, og tang en sjeldenhet. Det er derfor fint å bade her.

På Bremnesodden ligger dessuten Bremnes fort. Dette var en av de rundt 300 fortene tyskerne bygde langs Norskekysten under andre verdenskrig. I dag er kanonene borte, men de mange kanonstillingene står fortsatt. Det er også mulig å se bunkere, kanonstillinger og brakkeruiner. Inne i selve fjellet på halvøya lå det tidligere et stort ammunisjonslager, som i dag er omgjort til selskapslokale.

6. Løpsstranda

På Løp, rett nord for Bremnessanden, ligger det nok en stor sandstrand. På sommeren står det bobiler og campingvogner på rekke og rad ovenfor, men på vinteren ligger Løpsstranda øde og brukes mest av turgåere som lufter hunden. Sanden er myk og deilig, og ved lavvann kan man gå tørrskodd ut til odden utenfor stranda. Ovenfor stranda ligger Keiservarden, og hanggliderklubben har sin base her. Bli derfor ikke altfor overrasket om det plutselig kommer flere mennesker flyvende forbi deg, før de lander på den store gressletten bak campingen.

Har du lyst å gå på strandvandring, kan du gjerne starte her, og fortsette videre nordover mot Ausvika og Geitvågen.

7. Strandåsjyen

På Kjerringøy, fire mil nord for Bodø, ligger det vakre sandstrender på rad og rekke. En av  disse er Strandåsjyen, i Strandåvika, like under fjellet Strandåtind. Stranden ligger stor og flott bak en rekke med gamle naust. Like bortenfor ligger dessuten en annen strand, litt mer anonym. Litt lenger nord ligger dessuten området Låter, med både sand- og rullesteinsstrender, selv om det gjerne kan være en del tang her. Her er det tilrettelagt med benker og toalett, og det er mulig å slå opp teltet på gresslettene.

8. Fjære

Området Fjære på Kjerringøy har også en rekke nydelige strender som ligger som perler på en snor utover mot storhavet. Lysvika er den første stranden du kommer til, og dessuten den største. Her inne er nok vannet også varmest. Litt lenger ut ligger Mesanden, som består av én større og én mindre strand. Utrolig idyllisk! Strendene og fjellet Fjærekjerringa ses best fra Sørbørshaugen, og utsikten herfra tror jeg må være en av de beste i hele Bodø kommune. Noen blir kanskje fristet til å sette opp telt her, men det er forbudt da området ligger under Fjære naturreservat.

I tillegg ligger det enda flere strender lenger sørover på halvøya, langs veien mot fergekaia på Misten. Skal du stoppe og se på de alle, kan det ta deg dagesvis.

9. Åselidalen

Vi har mange flotte strender langs kysten her i nord, det er det ikke tvil om. Men visste du at det finnes minst like flotte strender i innlandet og oppe i fjellet? Følger du den vakre Åselidalen sør for Bodø, oppover og innover, kommer du for eksempel til mange perler. Den første flotte stranden møter du innerst ved Øvre Åselivatn, men strendene blir finere desto lenger opp du kommer. Øverst i dalen ligger Skardvatnet, som i fint sommervær føles som Playa del Åseli. Det krever litt mer å komme hit enn til de andre strendene (og vannet er definitivt kaldere), men det er verdt det. Skal du lenger inn i fjellet, anbefales det dessuten en visitt til Store Sandvatnet. Her får du strandidyll som det holder – gjerne helt for deg selv!

Andre strandtips i Bodø og omegn

  • Ønsker du en skikkelig bynær strand kan du sjekke ut Breivika i Vestbyen av Bodø. Kvalvika er en annen flott bynær strand, bare et par kilometer ut av sentrum i retning nordover.
  • Geitvågen, nord for sentrum, er et svært barnevennlig badested med stor parkering, temperert vann i saltvannsdemningen og store gressletter til aktiviteter. Stedet skal dessuten rustes opp framover, og tilrettelegges for enda flere aktiviteter og gøy.
  • Landegode, den mektige øya (og kjente silhuetten) du ser nord for Bodø, har også en rekke strender å by på. Spesielt flotte er strendene i Sandvika og på Korten. Hit kommer du deg med hurtigbåt eller privat båt.
  • Det varmeste badevannet finner du vanligvis i Nordvika langs Rv80 mot Fauske. Nordvika ligger like før du kommer til Valnesfjord og har rikelig med parkering. Det er ikke mye sandstrand å skryte av her, men man bader fint fra svabergene.
  • Det finnes også flere fine strender tilknyttet ulike ferskvann, som blant annet Soløyvatnet. Det ligger for eksempel en fin strand på Heia ved det gamle hestesenteret som er et populært utfluktsmål.
  • Har du tilgang til båt, skal Paradisbukta på Store Hjertøy like utenfor moloen i Bodø være nettopp det navnet tilsier – et paradis. Selv har jeg ikke kommet meg ut dit enda. Kanskje drømmen blir oppfylt i år?
  • Dersom du har tilgang til bil er det også mulig å kjøre i omtrent halvannen time for å nå de fantastiske strendene i Gildeskål, som Langssanden på Sandhornøy og stranda i Storvika.
Storvikstranden i Gildeskål

Dessuten finnes det en del «hemmelige» strender i og rundt Bodø, som jeg helst ikke vil nevne med navn eller plassering her, men som lett kan oppdages dersom man er på leting i området. I tillegg til strender på de mange øyene og skjærene langs kysten, som bare kan nås med privat båt, eller til dels hurtigbåt.

Kart over strendene nevnt i innlegget finner du her.

Hvilke av disse strendene frister mest? Dersom du har besøkt dem, har du en favoritt?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.