Kjerringøy – en ferieperle utenfor Bodø

«Å gå i land på Kjerringøy, den første junidagen, mens sommer’n ennå nøle og står nervøs og var» synger Halvdan Sivertsen så fint. Selv rakk jeg ikke innom før den tredje, men fikk attpåtil sommerværet med meg.

Halvøya Kjerringøy ligger bare 40 km, eller rundt 30 minutters kjøring, unna Bodø. Til tross for at Kjerringøy henger fast i Bodøhalvøya, må man ta ferge for å komme seg dit med bil. Overfarten tar bare ti minutt, og etterpå kan man trø i land på et nydelig stykke Norge.

Det er bare rundt 350 mennesker som er fastboende på halvøya, men antallet mangedobles på sommeren. Dette er stedet man drar til for en dag eller to, plutselig bestemmer seg for å bli hele sommeren, før man attpåtil kjøper seg feriehus der for å kunne beholde en del av stedet for alltid. Bare spør artisten Halvdan Sivertsen.

Kjerringøy er så henrivende, at stedet ble kåret til ett av 25 «hemmelige» steder verdt å besøke i 2014 av Lonely Planet. Så, hva venter du på?

Handelsstedet på Kjerringøy

De fleste forbinder kanskje Kjerringøy med handelsstedet som ligger der, like ved Kjerringøysundet. Handelsanlegget stammer fra 1800-tallet, og gir et unikt bilde inn i kulturmiljøet fiskeriet brakte med seg på denne tiden i Nord-Norge. Etter at byene sørpå på denne tiden mistet handelsmonopolet sitt mot handelssteder som dette langs kysten i nord, ble plutselig overskuddet fra fisket igjen nordpå, og førte til en stor rikdom og utvikling.

Totalt på området til Kjerringøy Handelssted står det 15 bygninger, som alle er fredet, og gir et bilde av stedet akkkurat slik det stod i sin rikeste periode. Man kan ta turen inn i brygga, naustet, bakeriet og smia, og selvfølgelig også på guidet tur inn til selve hovedhuset.

Handelsstedet på Kjerringøy var et velstående sted, noe man både ser på de hvitmalte store trebygningene, og det overdådige interiøret innendørs. Her finner man både himmelsenger og fransk tapet, og historiens sus sitter igjen i veggene. Like ved hovedhuset ligger også kramboden, hvor mange av vareutvalget som ble solgt på 1800-tallet, og begynnelsen av 1900-tallet, fortsatt står på hyllene. Nå til dags selges det også mye annet spennende der, og man burde absolutt ta turen innom.

Kjerringøy Handelssted er også en liten bit Knut Hamsun. Mange av forfatterens karakterer har vandret rundt i disse omgivelsene, til tross for at han bare besøkte halvøya noen få dager selv. Stedet satte derfor tydelige spor hos Hamsun, siden han la flere av sine nordlandsromaner til nettopp dette stedet. Flere av filmatiseringene av hans bøker er filmet her, og du kjenner kanskje også igjen handelsstedet fra filmen «Jeg er Dina» basert på Herbjørg Wassmos roman?

I sommerhalvåret har stedet åpent hver dag mellom 11.00 og 17.00. Inngang koster 100,- for voksne, og 50,- ekstra dersom man ønsker omvisning i hovedhuset.

Markens Grøde

Man kan ikke forlate Kjerringøy uten å prøve Salten-spesialiteten møsbrømlefse. Denne får man kjøpt på kafeen Markens Grøde, sentralt på Kjerringøy, som fokuserer på økologiske og lokale råvarer og matretter. Har kan man sitte enten ute eller inne, og smake på deres ulike spesialiteter. Alt fra elgkarbonader til nydelige kanelsnurrer, og selvfølgelig møsbrømlefsa. De serverer også lunsjbuffet, og hjemmelagde kaker. Et fint stopp på vei fra Handelsstedet og videre utforsking av halvøya. Bare pass deg for måsen dersom du sitter ute. Den kan være litt vel innpåsliten.

Strand-safari på Kjerringøy

Med en gang man kjører av ferga, oppdager man de mange nydelige sandstrendene som ligger som perler på en snor langs fylkesvei 834 nordover. Turkist hav skyller opp på kritthvite strender, og det ser flere steder ut som man har tatt turen til sydligere breddegrader. Det er ikke før man stikker beina i vannet at den illusjonen går tapt. Likevel er det mange som trekker til strendene for soling og bading på sommeren. I tillegg til strendene nærmest fergekaia på Misten, ligger det også strender i fleng både på Fjære og ved Tårnvik (som ligger ved veis ende på Kjerringøy). Den aller flotteste stranden synes jeg likevel er Strandåsjyen, som ligger under den mektige Strandåtind.

«Æ går langs kvite strender nu og trur på morradagen
På havørna og himmel’n som blir her når æ drar»

Fjellturer på Kjerringøy

Kjerringøy er på ingen måter en flat halvøy. I dens kjerne og ytterkanter strekker spisse fjell seg høyt til vers, og skaper enkelte steder nesten en trolsk stemning.

Middagshaugen

Dette er en av de mindre fjellturene på øya. Turen opp til toppen på 284 m, tar bare 30 minutter. Man kan starte turen enten ved kirka i nærheten av Handelsstedet, eller i Fjære (eventuelt gå opp én vei og ned den andre). Utsikten er likevel flott i alle retninger, og man kan også se ned på Handelsstedet fra oven.

Kvarven

Kvarven er en lettgått topp med sine 609 høydemeter. Likevel byr den på en fantastisk utsikt ut over halvøya, Lofotveggen og fjellene rundt. Den siden av fjellet man går opp er slak og frodig, mens den andre siden av fjellet nærmest stuper rett ned i avgrunnen. Vær derfor forsiktig oppe på toppen. Dette er en av de mest populære fjellturene på Kjerringøy.

Seta

Dette er en av de mindre toppene i Strandåfjellene. Toppen er 670 meter høy, og veien opp er bratt, så fjellet tar ikke allverdens med tid å bestige. Likevel skal utsikten være helt utrolig, spesielt til fjelltoppene rundt. Akkurat dette fikk jeg dessverre ikke se selv, da tåken bestemte seg for å dandere toppene den fine sommerdagen jeg besøkte Seta. Turen tok omtrent 3-4 timer opp og ned.

I tillegg til disse finnes det også langt større og mer utfordrende topper på halvøya. Hva med Eidetind på 1020 meter, dramatiske Trolltind på 924 meter, eller selve juvelen på Kjerringøy – Strandåtind? Sistnevnte trenger du tau for å bestige, og det sies å være en særdeles luftig opplevelse.

Kort praktisk informasjon om Kjerringøy

Man kommer seg til halvøya enten med privat båt, eller ved å kjøre Riksvei 834 til Festvåg, 29 km nord for Bodø. Ferga over til Misten, går rundt hver halvtime/time hele dagen, og fergetabellen finner du her. Det virker som man nå betaler tur/retur når man kjører på ferga (det finnes ingen annen vei ut av halvøya på bilvei, så kjører man først over, må man nesten tilbake også). Prisen per person er for tiden 33,-, og 79,- for bil (under 6m) én vei. Man kan også ta rutebuss 400 fra Bodø til Kjerringøy.

Man kommer seg godt rundt veinettet på øya med sykkel, som man kan leie på øya eller i Bodø. Veiene er stort sett flate, og lite trafikkerte. Man kan også leie robåt eller kajakk på halvøya, dersom man ønsker å utforske stedet og skjærgården fra vannet.

Overnatting finner man blant annet på Kjerringøy Bryggehotell ved havna, Kjerringøy Camping, eller Kjerringøy Rorbusenter i Tårnvik, ved veis ende nordover. Det finnes også mange flotte steder å sette opp teltet.

Halvdan Sivertsen – Kjerringøy

Å gå i land på Kjerringøy den første junidagen
Mens sommer’n enda nøle og står nervøs og var
Mens vår’n har pynta podiet og står med sug i magen
Og sjøfuglan og sola si at lyd og lys e klar

Det skjer førr åpen scene her når mai ska bli tell juni
Når vår og sommer møtes i heftig kjærlighet
Æ går omkring i underet, finn fuglereir med dun i
Så møte æ en maler, en som bor her, en som vet

Her ser æ hus full av levd liv og lengsel
En drøm om ei mjukere ti’
Som æ går og leve i

Æ går langs kvite strender nu og trur på morradagen
På havørna og himmel’n som blir her når æ drar
Å gå i land på Kjerringøy og stå med sug i magen
Mens sjøfuglan og sola si at lyd og lys e klar

Har du vært på Kjerringøy, eller kunne du tenke deg å besøke halvøya?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

5 Comments
  1. Åhhh, vakre Kjerringøy! Jeg har så mange gode minner herfra. Jeg tilbragte somre etter somre her i barndommen. Min bestemor var herfra. Jeg tror ikke hennes barndomshjem lenger står, men jeg husker fortsatt hvor det var selv om det sikkert er nærmere 30 år siden jeg var her! Jeg bare måååå komme meg ut til Kjerringøy veldig, veldig snart!

    1. Det kan jeg godt tenke meg! Kjerringøy må være et fantastisk sted å tilbringe sommermånedene som barn. 🙂 Håper du får ta turen nordover igjen snart, så du får et lite gjensyn med halvøya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.