Fjell og strender på Andøya

Andøya ligger lengst nord i Nordland og er den tiende største øya i Norge. Øya tilhører Vesterålen, og byr på rikelig med kontraster. Her finnes både dramatiske, spisse fjell og landstrakte, flate myrområder. Her lever hvaler på havets dyp og romraketter sendes til himmels. Her ligger også Norges lengste hvite sandstrand og en av de få landsbyer i Norge. Øya er med annet ord et svært spennende sted å utforske.

Nasjonal turistveg Andøya

Ankommer du Andøya med bil, kommer du enten i land på Andenes med bilferga fra Gryllefjord på Senja, eller over broen fra fastlandet ved Risøyhamn. Uansett hvilken vei du ankommer, har du to veivalg når du skal utforske Andøya. Enten å følge Fv82 langs innsiden av Andøya, altså østsiden. Eller å følge Fv974 langs yttersida i vest mot storhavet. Sistnevnte regnes som Nasjonal turistveg Andøya.

Fra Bjørnskinn til Andenes er turistveien omtrent 58 kilometer lang, og lar deg først krysse øya fra øst til vest, og deretter følge de smale veiene langs yttersida. Her får du et godt innblikk i øyas kontrastfylte topografi, fra sitt nesten endeløse flate myrlandskap i midten av øya, til de taggete tindene som preger landskapet i nord. Mellom fjell og hav ligger bebyggelsen, små bygder med navn som Nøss og Nordmela – og ikke minst stedene som beskrives i avsnittene under.

Helt nord, rett før du ankommer Andenes, passerer du dessuten Norges eneste operative romsenter Andøya Space. Her har det blitt skutt opp raketter siden 1962, og dette, og hele verdensrommet, kan du lære mer om i besøkssenteret Spaceship Aurora.

Siden veien er flat, er den like fin å sykle som å kjøre med bil. Da får du også rikelig med tid til å nyte synet av de mektige omgivelsene underveis.

Bukkekjerka

Et av stoppene langs turistvegen er Bukkekjerka, som er en gammel samisk offerplass. Stedet har fått sitt navn etter de samiske ordene for steinkløft. Det er mulig å gå opp på steinformasjonen Bukkekjerka, hvor det er plassert en benk du kan sitte og ta inn det spennende landskapet fra. Sau tusler rundt og ovenfor deg kan du være heldig å se ørn.

I 2018 åpnet dessuten et nytt arkitekttegnet toalett på dette stedet. Fra store vinduer kan du se ut på det vakre landskapet fra innsiden, selv om ingen kan se inn til deg. På utsiden er vinduene som store speil som reflekterer den flotte naturen rundt.

Bleik og Bleikstranda

De fleste som ankommer Andøya, har Bleik som mål. Bygda huser rundt 450 innbyggere, og omtales som en av få landsbyer i Norge. En landsby beskrives som et sted hvor bebyggelsen ligger tett sammen i en klynge, mens åkrene og beitemark ligger utenfor, delt opp i større og mindre teiger. Denne klyngebebyggelsen har Bleik gjennom tiden bevart.

Det gamle fiskeværet er et idyllisk sted hvor det er fint å vandre rundt blant de velstelte husene, se på fuglelivet nede i havna og ikke minst ta et måltid inne på lokalbutikken. Fra Bleik arrangeres det også «puffin-safari» hvor du får dra ut med båt for å se lundefuglene og de andre fuglene som hekker på Bleiksøya.

Fikk du med deg TV2 Sumo-serien «Alex og Aune» som tok for seg oppholdet til Alex Rosén og Aune Sand på Bleik under sommeren 2020? De to karene ble stormforelsket i det lille samfunnet og satte sitt preg på det på flere måter. Blant annet skapte de en kunstinstallasjon de kalte «De ville bak fjellet» som i dag er å se ned på havna i Bleik.

Den aller største stjernen i bygda er uansett er den enorme sandstranden som har gitt stedet sitt navn. Bleikr er et gammelnorsk ord som betyr «lys», et passende navn til stedet som har Norges lengste hvite sandstrand. Den 2,5 kilometer lange stranden er i dag flere steder brutt opp av menneskeskapte moloer, men likevel så stor og langstrakt – og ikke minst vakker, at den garantert vil imponere.

Måtinden

På en fjellrik øy som Andøya finnes det selvfølgelig rikelig med muligheter for toppturer. Den mest populære og av de mest spektakulære toppene er Måtinden. Fjellet ligger mellom Stave i sør og Bleik i nord, og omringes av noen av øyas vakreste strender. Toppen er heller ikke mer enn 408 meter høy, og dermed et oppnåelig mål for de aller fleste.

Det finnes flere steder å starte vandringen opp til toppen av Måtinden, blant annet fra Stave i sør og Bleik i nord, hvor du får utsikt ut over havet og strendene underveis. Det korteste alternativet er å starte på bilveien mellom de to bygdene, fra Baugtua i Melladalen. Her står det et skilt med rutebeskrivelse og du vil garantert se flere biler som står parkert her. Fra parkeringen er distansen til Måtinden 3,8 km (én vei) og det bratteste partiet er i begynnelsen. Selv brukte jeg 1,5 time opp til toppen i et ganske rolig tempo.

Utsikten fra toppen er helt magisk. Her ser du blant annet bortover mot fjellene ved Bleik, ned til stranden Høyvika og videre sørover på Andøya, bortover til fuglefjellet Bleiksøya og ikke minst ut over det store havet. Men vær obs, fra toppen går det 400 meter rett ned i fjærsteinene under. Vær derfor forsiktig dersom du ferdes på kanten.

Andenes

Lengst nord på Andøya ligger øyas største by og kommunesenter. Her på Andenes bor litt over halvparten av øyas 5000 innbyggere. Andenes var det største fiskeværet i Nordland på 1500-tallet, og er fortsatt et av de største og viktigste fiskeværene i fylket. Hit kom mennesker fra så langt sør som Skottland, Tyskland og Nederland for å kjøpe tørrfisk og fiske selv. Årsaken til de gunstige fiskeforholdene på Andenes er at eggakanten ligger så nært land, bare noen kilometer utenfor kysten. Dette er altså stedet i Norge man kommer tettest på storhavets dybde, og området er av de mest fiskerike i hele Europa.

Det at Andenes ligger så nært eggakanten gjør også byen til en ypperlig destinasjon for hvalsafari. I motsetning til de fleste andre steder trenger man ikke ferdes så fryktelig langt ut på storhavet for å finne dybdene hvor de riktig store hvalene holder til. Flere selskaper tilbyr muligheten for hvalsafari på Andenes, og det er mulig å se hval hele året.

Helt nordvest, ved veis ende på Andenes, ligger det høyreiste fyrtårnet. Det 40 meter høye rødmalte tårnet har vært et landemerke siden det ble reist i 1859. Du kan se utsikten ut over området enten ved å ta turen opp i tårnet eller ved å vandre ut på steinmoloen. Ved et bolighus like ved fyrtårnet ligger ryggvirvelen og hodeskallen til en hval. Artig å se hvor stor disse skapningene faktisk her. Tror hodeskallen var større enn bilen min.

Tretoppstur

Har du tid til flere fjellturer enn Måtinden finnes det rikelig med muligheter for det. Lengst nord på øya, rett sør for Andenes, ligger blant annet Andhauet. Toppen er bare 288 meter høy, og du kommer deg opp på 30-45 minutter. Fra toppen ser du hele Andenes og nordover mot Senja. Du ser også rett ned på romstasjonen Aurora Space og strendene som omringer den. Ikke minst er utsikten flott sørover mot det grønnkledde fjellet Røyken.

Har du tid, anbefaler jeg virkelig å fortsette videre opp mot Røyken. Fjellet er 468 meter høyt, og jeg brukte 45 minutter fra Andhauet og opp til toppen av Røyken. Fra toppen får du en panoramautsikt mot Bleik og Bleikstranda og videre sørover. I nord ser du tilbake ned mot Andhauet og videre mot Andenes og tindene på Senja. Rett ut ligger storhavet og taggete fjelltopper og bak deg ligger myrene og fjellene i Vesterålen og sør-Troms.

Fra Røyken ser du også ned mot fjellet Ramnan på 376 høydemeter. Det som skiller fjellet ut fra resten av fjellene rundt er både det at toppen er ganske flat, men også det at den domineres av et stort nordlysobservatorium som er tilknyttet Andøya Space. I den spesielle naturen ser installasjonen nesten ut som en romstasjon på Mars. Det tar omtrent 30 minutter å gå dit fra toppen av Røyken. Like før toppen av Ramnan ligger dessuten en rød bygning, som er en åpen turisthytte som kan benyttes av alle for en rast dersom været ikke helt spiller på lag. Jeg brukte 40 minutter derfra ned til parkeringsplassen igjen.

Alle toppene kan besøkes samlet eller hver for seg. Totalt bruker man gjerne 2,5-4 timer på rundturen avhengig av tempo og antall stopp underveis. Fra parkeringen til Ramnan går det grusvei og til de andre to toppene går det sti. For å komme deg til utgangspunktet for turene må du kjøre sør for Andenes langs Fv82. Omtrent en kilometer etter du har passert krysset mot Bleik, går det en grusvei inn til høyre. Her ligger det en parkeringsplass med skilt og informasjonstavle om turene.

Praktisk info om Andøya

Du kommer deg til Andøya med bil over brua ved Risøyhamn og fra Sortland er kjøretiden til brua omtrent 45 minutter. Mellom Sortland og Andenes tar det halvannen time. Du kommer deg også til øya med ferge fra Gryllefjord på Senja. Overfarten tar omtrent én time og førti minutter. Andenes har også egen flyplass med daglige avganger til/fra Tromsø og Bodø.

Jeg hadde tenkt å telte i det fri, men på grunn av det forferdelige regnværet valgte jeg å ta inn på en liten hytte på Midnattssol camping på Bleik. Campingen har en flott plassering mellom bygda og stranda. Tidligere har jeg også overnattet på Stave camping hvor vi kunne nyte synet mot havet, niser og midnattssola fra hyttebalkongen.

Restauranter, kafeer, matbutikker, bensinstasjoner og annet finnes både i Risøyhamn og på Andenes.

Har du vært på Andøya selv, eller er det et sted du kunne tenke deg å besøke?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

2 Comments
  1. Vi var på Bleik og Andøya for første gang i fjor. Desverre ville «gemalen » videre til Tromsø, så rakk bare en dag. Utrolig vakkert og mye å oppleve ! hit vil jeg tilbake!

    1. Så synd det bare ble én dag, men det er jo absolutt bedre enn ingenting. 🙂 Skjønner hva du mener, vil tilbake allerede jeg også, haha! Håper bare på bedre vær neste gang, da blir det helt perfekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.