Biltur langs sørkysten av Island

IMG_2967Rundt hele Island går Riksvei 1 – Ringveien. Har man et par uker til rådighet kan man kjøre hele og likevel ha tid til å utforske livet og landskapet langs veien. Siden jeg og kjæresten min bare hadde noen dager på øya, bestemte vi oss for å fokusere mesteparten av tiden vår på sørkysten. Det angrer jeg ikke på. Her fikk vi utforske svarte strender, isbreer, svære juv, flate lavalandskap så langt øyet kunne se, ridetur på islandshester, camping blant varme kilder, fossefall, laguner med isfjell og områder spekket i islandske sagn og eventyr.

IMG_3673 Island 20141 IMG_3299 Island 20142 IMG_3167Seljalandfoss var for oss første stopp. Denne vakre fossen med sitt 60 meter høye fall kan man faktisk se fra alle sider, til og med bakfra! Det går en liten sti rundt hele, og selv om man blir ganske våt av vannspruten, er det ikke akkurat hver dag man befinner seg på baksiden av en foss. Vi fortsatte også på en liten sti som gikk forbi fossen, og klatret så opp til toppen av fjellet som fossen renner fra. Utsikten strakte seg langt i det flate landskapet foran oss.

IMG_3044 IMG_3018 IMG_3040Vik er en liten by med sine 300 innbyggere, men er likevel en av de mest kjente langs Islands sørkyst. Grunnen må nok være den utrolige naturen som finnes rundt. Vik ligger rett ved Atlanterhavet, med den storte stranden foran og den dominerende isbreen Mýrdalsjökull på fjellet bak. Havet kan være heftig her ute, og bølgene er ikke noe å spøke med. Ute i vannet står noen basaltsøyler som kalles Reynisdrangar. Legenden forteller om to troll som prøvde dra et stort skip inn til land, men når solen stod opp ble de alle omgjort til stein. Der står de støtt den dag i dag.

IMG_3518 IMG_3466 IMG_3513IMG_3544På høyresiden av Vik står fjellet Reynisfjall, som huser store mengder lundefugl, og på andre siden befinner Reynisfjara seg, som virkelig er noe for seg selv. Sanden er kullsvart, og basaltformasjonene i fjellet er veldig spesielle. Dessuten befinner halvøya Dyrhólaey seg på andre siden av stranden.

IMG_3552 IMG_3556 IMG_3569 IMG_3585 IMG_3608Vest for Kirkjubæjarklaustur (prøv å si det navnet fort tre ganger etter hverandre!) kjører man også over en av verdens største lavasletter. Mye er dekt av mose, men det ser ganske spektakulært ut uansett. Det virker nesten som en evighet å kjøre forbi dette utenomjordiske landskapet. All denne lavaen kom fra et 8 måneder langt utbrudd i 1783, som drepte 25 % av innbyggerne og 70 % av hestene. Det sies at det dårlige været som dette utbruddet skapte utløste den franske revolusjon, fikk Mississippi-elven til å fryse i New Orleans, og skapte is også i Mexico-gulfen. Hvis det er sant var det ingen tvil om at dette utbruddet var heftige greier.

Det sies forresten at dvergene bor i det kule landskapet i Dverghamrar, med spesielle basaltsøyler av lavasom stikker ut av bergene i landskapet.

IMG_3349 IMG_3327 IMG_3339Fjadrargljufur var også en fantastisk overraskelse, og for å komme hit tok vi av like etter Kirkjubæjarklaustur. Dette er en 2 km lang canyon, med høyder opp til 100 meter. Selv om den er veldig lett tilgjengelig, tror jeg ikke den er så veldig godt kjent enda. Jeg kan vel telle på en hånd hvor mange mennesker vi så der mens vi var å gikk langs canyonen. Her har man i alle fall muligheten til å teste ut hvor intens høydeskrekk man har.

IMG_3361 IMG_3377 IMG_3399 IMG_3421 IMG_3412 IMG_3426Mellom de nevnte stedene kjører man på rake strekninger over flate jorder dekket av lava. Bakken er ofte svart, og mot innlandet strekker høye bergtopper seg. Ned disse renner mange av de kjente fossene – og utallige andre like flotte, dog uten turistene. Dette vannet kommer fra isbreene som dekker fjelltoppene, hvor mange er vulkaner med kjente og litt truende navn som Katla og Hekla. Vi tuslet også litt rundt i ytterkantene av en av de mange, mange brearmene til Vatnajökull.

IMG_3180 IMG_3203 IMG_3192 IMG_3205Sauer og hester finner man både i lavlandet og opp igjennom fjellsidene. Enkelte fargerike små gårder dukker også opp, hvor rødt og hvitt er fargene som dominerer.

IMG_3641 IMG_2934 IMG_3055 IMG_3115 IMG_3657Jokulsarlon var siste stopp for vi snudde og kjørte vestover igjen. Vi hadde sett bilder av denne spektakulære lagunen med isbreen bak og utallige små og store isfjell flytende rundt i vannet, og visste at hit måtte vi i allefall komme oss. Ingenting kan derimot forberede deg på det magiske synet av svart sand i kontrast mot de hvite og blå isbergene som flyter i lagunen. Enkelte sjøfugler flyter forbi, og det var fullstendig stille og rolig da vi var der. Tåken hang også lavt, så vi fikk igrunn ikke sett så mye av selve isbreen, men flott var det uansett. Dette stedet er faktisk også blitt brukt i hele fire Hollywood-produksjoner. Tomb Rider, A View to Kill, Die Another Day og Batman Begins.

IMG_3240 IMG_3224 IMG_3233 IMG_3251 IMG_3273Med tanke på hvor vakker sørkysten var, kan jeg bare tenke meg hvor mye flott som venter på nordkysten og resten av øya. Iceland, I’ll be back!

www.nordicvisitor.com
www.nordicvisitor.com

Har du vært på Island selv? Hvilke områder av øya likte du best?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

24 Comments
 1. Åh, jeg skal LETT til Island snart altså!!! Utrolig vakker natur! Veldig flotte bilder, Renate! Utrolig spesielt med en så svart strand.. Det er lov å sette opp telt hvor som helst der eller?

  1. Hvis man liker annerledes natur og fotografering er Island et sted man kommer til å elske! Jeg tror med andre ord Island er rette reisemålet for din del 😉 Antar at man kan sette opp telt de fleste steder så lenge man ikke ødelegger natur eller kommer for nære beskyttede steder. Det finnes også en del offisielle campingsteder (blant annet ved Skogafoss) hvor man kan sette opp teltet. Oppe i dalene slik vi teltet tror jeg det er null problem 🙂

 2. Tydelig at du er glad i natur, Renate. Kanskje du kan skrive litt om turutstyr som er godt å ha med seg når man reiser. Sko for fjellklatring og gåturer for eksempel, og vind/regnklær. Hva som er gode klær å kjøpe som man kan bruke hjemme i Norge og når man reiser uten at det trenger å koste en formue. Pengene går som regel til reisen i sin helhet, hehe 😉

  1. Hehe, jeg ELSKER naturen 😀 Turklær kan være ganske dyre ja, og jeg har sett man får lignende typer klær som her hjemme for bare en brøkdel av prisen i utlandet (f.eks. i Cusco i Peru. Regner med mange kjøper klær/sko/utstyr der før turen til Machu Picchu). Takk for tips til innlegg, det var jo en god idé!

 3. Åhh, jeg har så meget brug for flere penge i mit liv! Island ser bare så fantastisk ud. Elsker landskabet, specielt deres klippe/sten formationer! Wauuuw. Måske man bare skulle droppe det der 9-5 job og blive fuldtids rejseblogger i stedet, hehehehe :’D

 4. når var du på island? hvilken tid på året?
  har litt fri i november og vurderer å dra, men vaf ikke sikker på om det mulig er kommer snø og kulde da og ikke får sett mye

  1. Hei! Jeg besøkte Island i begynnelsen av mai 🙂 Aner ikke hvordan det er der på høsten, men ser for meg at det kanskje er litt samme som her i Nord-Norge. November kan være en ganske kjip måned, og store deler av døgnet er mørkt. Jeg hadde nok heller valgt å reise på sommerhalvåret (eventuelt vår, tidlig høst), hvis jeg var deg, men for alt man vet kan man jo være kjempeheldig med været selv i november 🙂

  1. Hei! På selve sørkysten brukte vi bare to dager. Det er vel i grunn minimum man burde bruke, selv om vi rakk innom ganske mye 🙂 Planlegger du bilferie på Island?

 5. Ja! Skal vi er en gjeng på 5 stykk som skal på bilferie dit, med 9 dager. Tenker det er lurt å planlegge hva man ønsker å gjøre og få med seg 🙂

  1. Så spennende! Og det har du helt rett i 🙂 9 dager er en bra mengde! Tror dere kunne kommet dere rundt hele ringveien med såpass mange dager. Håper dere får en god tur! 😀

 6. Hei! Hvor overnattet dere på turen? Skal til island 8 dager i sommer og prøver å planlegge ruten ?

  1. Heisann! Vi overnattet i alt fra leilighet i Reykjavik til telt blandt de varme kildene i Reykjadalur. På selve sørkysten overnattet vi dessuten på Hotel Lambafell i Eyvindarholar. 🙂 Vi hadde dessuten bare fem dager, så tror dere vil rekke en god der mer enn hva vi gjorde!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.