7 fine strender i Lofoten

De fleste forbinder Lofoten med fjell og små fiskelandsbyer. Men, området består ikke bare av fjell, man finner også mange vakre strender i Lofoten. De er hvite, de er lange, og ofte nærmest folketomme.

Kanskje ikke så rart? Hvem setter seg i grunn på flyet nordover for å dra på strandferie?Men jakter du på det ultimate, dog ofte litt kjølige, ferieparadiset, er det kanskje nettopp det du bør gjøre. Her kan man vandre langs kritthvite strender og bade i arktiske hav, og kose seg ute i sola til langt på natt. Besøker man Lofoten mellom slutten av mai og midten av juli, kan man i teorien sole seg døgnet rundt i midtnattsola. Nesten, hvertfall.

Nedenfor kommer en liste på syv fine strender i Lofoten, som jeg synes er en fryd å besøke.

1. Hauklandstranda

Denne stranden er kanskje en av de mest kjente, fotograferte og populære i Lofoten. Dette er på mange måter Lofotens svar på Karibien, og stranden er bare eksepsjonelt vakker.  Akkurat denne stranda finner du neppe folketom, spesielt ikke om du drar innom på en vakker sommerdag. Finner du derimot veien til stranda utenom sesongen, kan du likevel være heldig. Hauklandstranda er dessuten ekstra fin sett fra oven, og gjerne fra fjelltoppen Mannen som ligger rett ovenfor strandparadiset.

2. Flakstadpollen

Ved østsiden av Flakstadpollen finner man en skikkelig nydelig strand, men størrelsen er svært beskjeden ved høyvann. Derfor bør man planlegge besøket litt, så man ikke finner hele stranden under vann. Til tross for denne begrensede besøksmuligheten er dette området vakkert som få, og fortjener en plass på denne listen. E10 går rundt hele pollen, og det finnes flere små parkeringsplasser man kan stanse på for å ta området i nærmere åsyn.

3. Rambergstranda

Den kanskje aller lettest tilgjengelige når det gjelder strender i Lofoten er nok Rambergstranda. Den ligger langs E10 i nettopp Ramberg, og har en tilrettelagt parkering like ved. Denne fylles derimot fort opp på sommeren av solhungrige turister. Stranden er lang, sanden er nærmest kritthvit og havet utenfor en skjønn nyanse av turkis. Når været er bra er det nesten vanskelig skjønne at man ikke befinner seg i sydligere strøk.

4. Bunesstranda

For å komme til Bunesstranda må man først komme seg til Vindstad med båt. Deretter venter en par kilometer lang gåtur forbi de koselige husene, og over en liten bakketopp. Deretter kommer den flotte stranda til syne mellom majestetiske fjell. Bunesstranda er stor, mye større enn man kanskje forventer. Den er nesten gigantisk, og det føles ut som du må kave deg gjennom halve Sahara før du kommer fram til havet. Det tar faktisk rundt ti minutter å gå fra der stranden starter til man kan stikke tærne i det iskalde vannet. Husk derfor å beregne god tid for å komme deg tilbake til båten før avgang.

5. Yttersand

Ved veis ende på Fredvang, ligger stranden Yttersand. Her blåser det ofte, men bølgene er små og området ved stranden er derfor et yndet mål for kitesurfere. Stranden er lang og smal ved høyvann, men svært langgrunn. Stranden er nok best sett fra oven, og det tar ikke lange tiden å finne veien opp fra parkeringen ved veis ende og til topps på Ytresandheia. Turen tar i underkant av en time, og fra toppen er utsikten helt fantastisk.

6. Kvalvika

For å komme seg til Kvalvika må man ta beina fatt. Hit går det ingen bilvei. Man starter ved Fredvang, og turen tar gjerne litt over én time. Kvalvika fikk jeg dessverre bare se ovenfra selv. på vei opp og ned fra fjellet Ryten. Mest fordi været ikke var noe spesielt hyggelig, og det regnet i bøtter og spann. Hadde det ikke regnet både katter og hunder og det som verre var, hadde jeg nok tatt turen ned til selve stranden også. Satser på at at jeg heller får muligheten ved en senere anledning. Her er det mange som velger å pakke med seg telt og sovepose, og tilbringe sommerkvelden ute i midnattsolen til lang på natt.

7. Uttakleiv

Den siste på listen over strender i Lofoten er Uttakleiv. Uttakleiv ligger i nærheten av Hauklandstranda. Du må bare gjennom tunnelen først. Her er man ved veis ende, og omringet av flotte fjell. Ved stranden finner man også store og små steiner, formet av hav og vær. Går man på leting finner man kanskje «øyet» i en av steinene. Strandområdet er flott, og nærmest skapt for camping. Her kan man gjerne sette opp teltet sitt, dersom man betaler en liten avgift først. Toalett og søppelstasjoner finner man her også. Uttakleiv er dessuten en av de fineste strendene i Lofoten å se midnattsolen fra.

Her er et kart over disse syv fine strendene i Lofoten, og deres beliggenhet:

Har du kanskje en favorittstrand? Hvor i verden ligger den?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

9 Comments
    1. Hehe, ja jeg vil tro det er litt overraskende for mange. 😀 Også rundt hjembyen min her nord er strendene like fine, og turistene som kommer hit blir nok litt sjokkerte over å finne typiske «paradisstrender» så langt nord. 😉

    1. Hehe, kjenner til det der. Det er så mange steder jeg hele tiden sier jeg skal besøke, men som jeg enda ikke har kommet meg til… Tåkeheimenhytta over Svartisen for eksempel. Har vel sagt i fem-seks år at «i år blir året!», men så har det enda ikke blitt. Men, kanskje i år faktisk blir året? 😉 Håper du får tatt turen opp til Lofoten snart!

    1. Tusen takk for det! Ja, strendene og området generelt er temmelig flott. 🙂 Anbefales å ta en Nord-Norge reise dersom du ikke har vært her oppe før. På mange måter er regionen like eksotisk som stedene man besøker i utlandet. 😀

  1. Utrolig fine bilder! Synes alltid det er artig å se bilder som kunne vært fra Karibien, men med folk med boblejakker og votter fremfor badetøy. Må innrømme å ha sett utrolig lite av Norge, spesielt i nord, så en eller annen gang må jeg ta turen hit 🙂

    1. Tusen takk! Haha, ja synes fortsatt jeg hører hylene fra turistene som forsøkte å vasse ut i det iskalde vannet (og mine egne…). Håper du får muligheten til å utforske Nord-Norge snart, det er en svært spennende og vakker region. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.