Roadtrip i Slovenia

IMG_5535

Å forlate vakre Bohinj var en trist affære, spesielt da jeg våknet og så at innsjøen og fjelltoppene var skilt av et magisk tåkelag, og vannet var stille som et speil. Jeg visste i grunn ikke hvor vakker naturen skulle vise seg å være denne dagen heller. En biltur som skulle ta bare 2 timer endte opp med å ta hele dagen…

Den lille hvite bilen jeg hadde lånt for et par dager tok meg fra Bohinj og forbi Bled. Deretter fulgte jeg motorveien mot Østerrike, og da jeg nærmet meg grensen gikk plutselig farten fra 120 km/t til 0 km/t. Bare en kilometer før avkjøringen min mot Kranjska Gora kom jeg altså til en kø mot tunnellen til Østerrike, hvor trafikken stod bom stille. Og der stod jeg i hele 30 minutter før jeg endelig nådde avkjøringen min. Kjipern!

Heldigvis ble naturen bare mer og mer imponerende for hver kilometer jeg kjørte.

IMG_5463

IMG_5443 Slovenia 2014 vs 2 IMG_5468

IMG_5472-001

IMG_5487

For å komme meg over til Trenta Valley og deretter Soca Valley hvor jeg skulle overnatte, måtte jeg over det høyeste fjellpasset i Slovenia – Vršič. 50 hårnålssvinger (24 på den ene siden og 26 på den andre) gjør dette til Slovenias svar på Trollstigen, og utsikten er så nydelig at det er imponerende dersom man kommer seg opp og over uten å kjøre utenfor veien.. Store deler av veien er laget av brostein (spesielt svingene), og ble bygget av rundt 10,000 russiske krigsfanger under første verdenskrig. På grunn av dette gav man veien opp til toppen navnet Ruska Cesta (den russiske vei) i 2006, for å ære russernes innsats.

IMG_5494

IMG_5496

IMG_5507

IMG_5508

På vei opp (fra østsiden) passerer man også et lite russisk ortodoks kapell, også bygget av krigsfangene for å hedre sine falne under konstruksjonen av veien.

IMG_5520

IMG_5522

IMG_5526

Jeg traff også på en del kyr, både i og utenfor veibanen, med de spisse, dramatiske og grå fjelltoppene ruvende over. Det var ganske lite trafikk på veien, til tross for at det var en søndag, og det var kanskje bare greit. Veien var ikke akkurat så bred. Den er bare åpen 7 måneder i året også. På vinteren stenges den på grunn av vanskelige kjøreforhold når kulden og snøen kommer.

IMG_5539

IMG_5548

IMG_5561

IMG_5555-001

IMG_5621

For å få enda bedre utsikt, parkerte jeg bilen på toppen av passet (1611 m), og gikk til toppen av fjellet som gir fjellovergangen sitt navn (1783 m). Det tok ikke lange stunden å gå opp dit. På veien gikk jeg både på den gamle grusveien, inne i en skog, opp en fjellskråning og passerte to fjellhytter. Ingen av dem var åpne, men jeg hadde lest at de bruker ha servering på sommeren. Jeg skulle gjerne hatt tid til å vandre lenger inn i fjellet, men det var det dessverre ikke tid til – jeg hadde jo brukt halve dagen på å komme meg opp til fjellpasset. Det var rett og slett alt for mye vakkert å se langs veien, noe som resulterte i uendelig mange fotostopp. Utsikten fra toppen mot de Julianske alpene rundt var nærmest ubeskrivelig.

IMG_5566

IMG_5567

IMG_5573

IMG_5579

IMG_5597

IMG_5613

IMG_5615-001

Derfra kunne jeg også se et ansikt i fjellveggen. I følge legendene tilhører det Ajdovska deklica, en nymfe. Det sies at nymfene i dette området gav folket deres spådom rett etter de var født. Ajdovska deklica hadde forutsett at barnet til en jeger kom til å drepe Goldenhorn (et legendarisk hjortedyr i de slovenske fjellene). Dette likte ikke de andre nymfene, og de straffet Ajdovska med å omgjøre henne til stein. Fremdeles ser hun ut over landskapet fra fjellet.

IMG_5607

Veien ned i Trenta valley var like dramatisk som veien opp, og nesten 1,000 m i høydeforskjell. Der nede passerte jeg mange små gammeldagse gårder med de spisse fjelltoppene lurende over. Etter hvert dukket Soča-elven opp, som med sin fantastiske farge tvinger en til å gjøre et stopp. Fargen skifter fra smaragdgrønn til lys turkis alt ettersom hvor man ser den, og vannet er krystallklart. Hadde ikke vannet vært iskaldt, skulle jeg badet i det til evig tid.

IMG_5634

IMG_5644-001

IMG_5627

IMG_5648

Plutselig dukket avkjøringen til Pristava Lepena opp, gården jeg skulle bo på denne natten. Siden jeg hadde brukt hele dagen på veien hit hadde solen allerede forsvunnet bak de høye fjellene, og kvelden var på anmarsj. Etter å ha kjørt opp verdens smaleste vei var jeg der, og til tross for det svinnende dagslyset viste det seg å være et utrolig koselig sted. Her står ikke noe hotell, men mange små trehytter med forskjellige typer rom i. Jeg fikk et koselig loftsrom med egen sofasittegruppe og peis!

IMG_5663 Slovenia 2014 vs 21 IMG_5747

Gården ligger i skyggen av de mektige julianske alpene, og på andre siden befinner Bohinj seg. I luftlinje kan det ikke være lange strekken, men det tok altså mange, mange timer å kjøre rundt. I hagen befinner geitene seg, og på jordet går de hvite, flotte lippizanerhestene. Planen var at jeg skulle på ridetur, men det var vått i fjellet og på ridestiene, så det var visstnok ikke spesielt trygt akkurat denne dagen, så det var veldig synd.

IMG_5741

IMG_5728

IMG_5688 IMG_5684

IMG_5664

IMG_5671

IMG_5681

Etter at kveldsmørket hadde senket seg gikk jeg til restauranthuset for å spise middag. Det var bare jeg og tre andre par der, så det var lett å se at sesongen er på hell. Det er en fast meny hver kveld, og jeg fikk servert fire retter. Tror det må være standarden i Slovenia? Godt var det i alle fall. Hjemmelaget paté, pasta, lammekjøtt og kake, med et par glass vin til.

IMG_5711

IMG_5717

Så var det bare å finne tilbake til hytta mi før det ble altfor sent, og ladde opp for bilturen i morgen.

Reisen til Slovenia er gjort i samarbeid med STB (den slovenske turistkontoret). Jeg har fortalt hvor jeg ønsker å dra, og de har hjulpet meg å sette det hele sammen. De sponser en del overnattinger, måltider og transport – men de har ingen føringer på hva jeg skal skrive om. Alle ord, tanker og meninger som jeg publiserer i bloggen er helt og holdent mine egne. #slovenia #ifeelslovenia
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

14 Comments
  1. Så flott! Får litt sånn Østerrike/ Tyroler følelse av stedet. Likte den Russiske kapellet også, de har det med å plassere de på rare steder og ikke minst så skiller de seg ut i utseende på en eller annen måte 🙂

    1. Ja, me too. Veldig alpe-aktig! Og fjellene er vel en del av alpene, de mest østlige av dem 🙂 Det russiske kapellet var utrolig flott!

  2. Fantastiskt vackra bilder! Vi har åkt igenom Slovenien en gång, men inte sett så mycket. Får se vart vi hamnar på vår långa Europa tour – om 21 dagar är det dags!!!

    1. Tusen takk 😀 Ja, dere får satse på å dra tilbake dit. Det er utrolig mye flott å se! Wow, ikke lenge igjen til avspark da nei 😀

    1. Heldigvis er det jo ikke så langt fra Norge, og dersom man tar et lavprisflyselskap et enten Italia eller Kroatia er det ikke så dyrt å komme seg dit heller 😉

  3. Slovenia ser bare helt fantastisk ut, der vil jeg absolutt reise en gang, og gå masse turer :). fantastiske bilder du tar og nok en gang, skriver utrolig bra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.