Bilferie i Montenegro

P1210815

Jeg har tidligere nevnt at Montenegro er ett av favorittlandene mine. Det bittelille landet, faktisk et av de minste i Europa, har liksom alt. Fjell og fjorder, elvedaler, små fiskelandsbyer, borger på fjelltopper, frodige skoger, innsjøer, våtmarksområder, verdens nest lengste elvekløft (canyon), kirker inne i fjellet, nydelig mat og trivelige mennesker.

Montenegro betyr «svart fjell» og landet er noe mindre enn Telemark i størrelse. Landets historie er fargerik og turbulent. Montenegro har vært en del av kongeriket Serbia, egen fyrstestat, en del av staten Venezia, i kamp mot de osmanske, erklært kongerike, tatt under Serbia igjen og ble så en del av Jugoslavia. Det var ikke før i 2006 at Montenegro igjen kunne kalle seg en egen stat.

P1220045

Vi ankom landet ganske sent på kvelden etter å ha forlatt Bosnia. Natten ble tilbrakt på Hotel Galia like utenfor Kotor, et lite pensjonat drevet av familien Cetkovic. Sjeldent man treffer på så gjestfrie mennesker. Selv om vi kom fram sent på kvelden og mannen i familien allerede hadde stengt kjøkkenet og kommet seg i pysjamasen – stelte han i stand varme smørbrød til oss så vi skulle slippe å dra inn til Kotor (hvor alt sikkert var stengt uansett).

P1210824

P1210434

P1220167

Neste morgen stod vi tidlig opp og kom oss i bilen. Vi kjørte sørover langs kysten, og kjørte rett forbi den populære turistbyen Budva – store turistfolkemengder ville vi ikke oppi i dag. Første stopp ble derfor Sveti Stefan. Denne idylliske lille øyen som er bundet fast til fastlandet med en lang strand og en oppmurt gangvei, var tidligere en liten fiskelandsby. Nå er den privateid og i husene hvor de gamle fiskerne engang bodde er det nå hotellrom. Man får ikke engang komme inn på øya dersom man ikke er hotellgjest. Men det er jo greit, det er jo bedre å ha utsikt til noe så pent i stedet for utsikt fra det.

P1210441

P1210460

P1210486

P1210482

P1210469

P1210490

Fra Stefan kjørte vi opp en laaang svingete fjellvei i 20 km/h på grunn av en meget treg lastebil som var umulig å komme seg forbi. Fabelaktig utsikt over Montenegrokysten da! Omsider kom vi oss opp og så helt ned til hovedstaten Podgorica og innsjøen Skadar. Vi stoppet på en liten søt restaurant i fjellene som bare hadde meny på montenegrinsk, og jeg fikk en hel fersk elvefisk bare til meg selv! De to eldre mennene ved nabobordet fikk seg derimot en god latter da jeg prøvde å renske den for bein..

P1210510

Veien tok oss så nedover helt til den lille byen Virpazar, som ligger ved Skadarinnsjøen som Montenegro og Albania deler mellom seg. Nydelig område! Stille og rolig var det der, og man hadde muligheten til å dra på båttur på innsjøen. Men det hadde vi dessverre ikke tid til.

P1210518 Kroatia, Bosnia og Montenegro3 P1210525

P1210542

P1210537

P1210546

I stedet tok vi av og begynte å kjøre opp verdens smaleste fjellvei langs grønne frodige fjell, for å komme oss til den avsideliggende byen Rijeka Crnojevica med sin fine lille bro.

P1210554

Denne historiske lille byen med bare 300 innbyggere lå engang midt i den gamle handelsruten gjennom Montenegro. Her føltes det ut som at vi var utenomjordiske når vi gikk rundt. Alle stirret, gutter stoppet i bilene sine flere ganger og tilbydde oss skyss (where to?), kyrne gikk løse i gatene, byens gamle damer satt på broen og pratet og en gjeter slapp sauene sine ut i gata for å gjete de hjem for kvelden. Vi gikk rundt på de ujevne brosteinene og tenkte at dette stedet føltes virkelig ut som det «ekte» Montenegro.

P1210557

P1210565

P1210578

P1210584

P1210593

P1210595

P1210590

P1210598

P1210607

P1210602 Kroatia, Bosnia og Montenegro4 P1210625

P1210633

Deretter kjørte vi litt videre på miniveiene langs denne vakre elven, hvor vi stoppet og hørte på tusen frosker som kvekket i kor. Utsikten ut over de grønne fjellene var virkelig spektakulær. P1210635

P1210643

P1210650

P1210651

Så gikk veien fra den gamle hovedstaten og fjellbyen Cetinje ned mot Kotor, på en vei som på alle måter kan måle seg med Trollstigen, og om ikke enda værre! Utsikten fra toppen var flott som dere kan se under, hvor man ser ut over hele Kotorfjorden og kanskje helt til Kroatia om det hadde vært lyst og klart. 25 hårnålssvinger telte vi fra toppen og ned. Greit å kjøre ned der på kvelden uten så mye møtende trafikk.

P1210652

P1210656

P1210664

P1210668

Dagen avsluttet vi på balkongen med et glass vin.

Neste dag dro vi innom flotte Kotor som jeg har skrevet om tidligere, og Perast som også ligger langs Kotorbukten, og fortjener et eget innlegg.

P1210860

Perast

P1210704

Vi forlot landet ved å kjøre til Dubrovnik i Kroatia, bare et par timer unna. Man har valget mellom å kjøre langs hele fjorden på vei nordover, eller å ta fergen over det lille stredet ved fjordens inngang.

P1220170

Å kjøre i Montenegro er temmelig enkelt. Veiene er ofte smale, men de er heller ikke fulle av andre biler – i alle fall ikke på våren (som da vi var der i juni). Bil-leie og bensin er også billig, og grenseovergangene mellom landene (i alle fall Bosnia, Kroatia og Montenegro) er enkle og raske. Det var nesten så vidt de så på passene våre før de sendte oss videre med et stort smil. Selv om landet er lite er det mye å se, og avstandene som kanskje ser store ut på kartet – er ikke så store likevel.

Montenegro-coastal-Map
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

29 Comments
  1. Ja, det samme tenker jeg. Og det er jo de mindre besøkte stedene som er mest spennende å besøke! Senere i måneden drar jeg til Slovenia, og i oktober går turen til Albania og Macedonia. Alle tre er land jeg enda ikke har vært i, så jeg gleder meg kjempemye til å se hva man kan ta seg til og oppleve der 🙂

  1. Takk! Ja, det hadde vært noe 😀 Tror alle landene på Balkan hadde vært fine å oppleve i egen bobil! Bare man holder seg unna de smaleste og verste veiene 😉

 1. Spennende land. Flotte bilder…Fikk lyst å dra dit. Hvordan er prisnivået på mat, drikke hotell..?

  1. Tusen takk! Prisnivået er lavt i forhold til store deler av resten av Europa, og som alle steder er det dyrere i «turistbyene» (som Budva og Kotor) enn i resten av landet. Men for å gi noen eksempel så betalte jeg 6 euro for en god middag på torget i Kotor, vin og øl er kjempebillig (man får en flaske vin til 1 euro..), og for et hotellrom i et gjestehus utenfor Kotor med frokost inkludert i 3 netter betalte vi bare 55 euro. På landsbygda kostet maten nesten ingenting!

 2. Wow this looks great. Certainly an under rated place from what you’ve shown. Some lovely photos. My girlfriend and I are planning a massive European road trip and these are the type of countries I’m not sure about but probably will end up being the most rewarding

  1. Oh for sure, all of the countries of old Jugoslavia are amazing. Also a lot cheaper to travel in than most western European countries. I’m in Albania right now and it’s such a fascinating country!

 3. Kjempe fin reiseblogg du har 🙂
  Vi skal reise til Kroatia og Montenegro i slutten av august. Mener å ha lest et sted at det lønner seg å leie bil i Kroatia , da det er lite utleie steder i Montenegro og at prisene er skyhøye.. For oss hadde det passet best å leid bil i montenegro, men blir litt usikker. Hvor leide dere bil? :):)

  1. Heisann! Spennende at dere skal på bilferie til disse flotte landene! Vi kom også til konklusjonen at det var dyrere og vanskeligere å leie bil (og fly direkte) til Montenegro, så vi leide bil på flyplassen i Split, Kroatia, og leverte den på flyplassen i Dubrovnik eller rundtturen vår på Balkan. 🙂

   Flyr dere direkte til Montenegro siden dere føler det ville vært lettest å bestille leiebilen der? Avstandene er heldigvis ganske korte der nede 😉

  1. Hei Cecilie! Beklager sent svar, det er litt hektisk når man er på reisefot. 🙂 Vi brukte vel 3-4 dager på kjøringen i Montenegro, og bodde på et koselig pensjonat like utenfor byen Kotor. Turen var i kombinasjon med Kroatia og Bosnia også, så vi bodde der før og etterpå. Tenker du deg på bilferie til Montenegro? 🙂

   1. Det skjønner jeg godt!
    Det var den oprinnelige planen, men nå ser det ut for at det kun blir Kroatsia 🙂 Turen starter i Split og vil ende enten i Pula eller Dubrovnik, kommer an på tre-tomersalget til Norwegian i morgen 😛 Men begge turene vil inneholde en tur til najonalparkene Piltvice og Krka. Også tenker vi å ta litt øyhopping. Har du noen anbefalinger? 🙂

    1. Høres ut som en super plan! ? Av de øyene jeg selv har besøkt anbefaler jeg lille Kolocep, dersom dere ønsker fred og ro. Ligger like utenfor Dubrovnik. Ellers ligger det mange trivelige øyer i det området. Håper dere får en fantastisk tur ?

 4. Hei!
  Vi planlegger en 2-3 ukers ferie med utgangspunkt i Split i juli. Vi tenker vi er i Split 3-4 dager før vi enten tar buss ned til Dubrovnik og leier bil der, eller leier bil fra Split. Deretter ønsker vi å kjøre innom bl.a. Bosnia og Montenegro før vi returnerer til et av de nevnte stedene i Kroatia, leverer bilen og flyr hjem. Vi lurer litt på dette angående å leie bil, og håper du kan være behjelpelig med å svare oss på noen spørsmål angående det.
  Bør bil bestilles på forhånd og i god tid via internet?
  Pleier det være greit å leie bil i en by og levere den i en annen?
  Må en gjøre noe ekstra/fylle ut ekstra skjemaer/betale ekstra/ekstra forsikringer når man ønsker å kjøre i andre land enn der vi har leid bilen?

  Har hentet mange gode tips ut fra bloggen din her, og kommer nok til å ha god nytte av dem på turen.
  Bør hoteller/overnattingssteder bookes på forhånd eller går det fint med «drop in» der det faller oss inn når vi ankommer et sted der vi ønsker å bo. Ser det begynner å bli ganske fullbooket på hoteller i Split i den perioden vi kommer til å være der (fra 9. juli).

  1. Hei Lise! Spennende reiserute dere har valgt dere. Den ligner godt på den jeg selv kjørte for noen år siden. 🙂 Ja, jeg ville bestilt bilen på forhånd på internett, det er så og si alltid billigere. Vi leide bilen i Split og leverte den i Dubrovnik, og det gikk helt fint. Det kan hende vi betalte et lite en-veisgebyr, men det husker jeg ikke helt (så det kan i så fall ikke vært noe særlig dyrt). Jeg kan ikke huske at vi måte betale noe ekstra eller fylle ut noen skjema for å kjøre mellom Kroatia/Bosnia/Montenegro. Grensepasseringene gikk også veldig raskt og enkelt unna. Så lenge dere ikke skal kjøre innom Albania med samme bil, så skal det ikke være noe problem.

   Det kan være en fordel å bestille overnattingene de første netterne i alle fall på forhånd. Jeg bruker som oftest bestille alt på forhånd dersom jeg vet hvor jeg skal være da og da, men andre foretrekker å heller ta det på sparket. Det vil nok sikkert være ledige pensjonater og lignende langs veien, dersom dere vil ha større frihet når dere kjører.

   Så bra at du har fått noen tips fra bloggen! Håper dere får en strålende reise på Balkan, og dersom du lurer på noe mer er det bare å spørre. 🙂

 5. Hei og takk for en fin blogg! Du tar veldig flotte bilder. Er kjempeimponert ? Nå har det seg sånn at kjæresten min og jeg skal syv dager til Montenegro om en uke. Vi skal bo i Budva og det er vel sikkert ok nok, men duverden for et flott land dette er. Vi planlegger derfor å leie en bil. Har sjekket, det kan man fra Budva via Avis. Så da blir det vel en tur til Kotor, Perast (har vært der før, men kun guidet tur),Tara Canyon og kanskje Podgorica. Har du noen tips her? Og når det gjelder kjøringen. Er veiene ok? Kjæresten er veldig nervøs for dette ? På forhånd takk.

  Kim

  1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, Kim! Beklager at du ikke har fått svar før nå. Montenegro er et kjempespennende land som absolutt burde utforskes med bil. Tara Canyon og Podgorica dro vi ikke innom, så der har jeg dessverre ingen tips, annet enn at jeg har hørt at førstnevnte er et flott skue! Veiene er gode å kjøre på, spesielt hovedveien langs kysten. Opp i fjellene blir veiene ofte ganske smale, og ikke minst svingete. Det var derimot lite trafikk da vi besøkte, så det gikk helt fint. Du får betrygge kjæresten din med at det nok blir å gå helt fint. 🙂 Håper dere får en fantastisk reise! God tur!

  1. Tusen takk, Gry! Så hyggelig. 🙂 Herlig at du skal til Montenegro i påsken! Hvor i landet går turen? Jeg drar tilbake dit selv i mai, storgleder meg. 😀

 6. Spesialiserte turoperatører i verden har rangert Montenegro blant de 40 beste reisemålene i Europa for aktive ferier og som en av de mest attraktive turistmålene på Balkan, som tilbyr fjell- og kystturisme i tilbudet.

  Skile og svømme på samme dag i flere dusin kilometer!

 7. Hei🤗 jeg var i kontakt med deg i 2019 da jeg planla rundreise Kroatia-Montenegro-Bosnia.
  Prøver nå på nytt…..

  Husker du tipset om en liten sjamerende by i Bosnia. Men jeg husker ikke navnet. Vet du kanskje hvilken du anbefalte?

  1. Heisann Marit! Hmm, ja, hvor kunne det være? Mostar vet du vel helt sikkert om. Kunne det kanskje være Počitelj? Kjempesøt liten landsby vi var innom på vei til Mostar. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.