10 opplevelser på eventyrøya Senja

Senja ligger i Troms og Finnmark fylke, og er Norges nest største øy. Senja blir ofte kalt eventyrøya og «et Norge i miniatyr» på grunn av sitt dramatiske og varierte landskap. Blant spisse fjelltopper og dype fjorder, grønnkledde åser, furuskoger, vakre strender, smale veier og spennende øyvær bor det i underkant av 8000 mennesker.

Jeg har vært på Senja flere ganger før, dette er faktisk min mormors barndomsøy. Det begynte derimot ble en stund siden sist, og i fjor sommer kom jeg fram til at det endelig var på tide å returnere.

Nasjonal turistveg Senja

Å kjøre rundt på Senja er som en opplevelse i seg selv, enten det er med bil eller sykkel. Langs yttersida av øya, fra Gryllefjord til Botnhamn, går nasjonal turistveg Senja gjennom noe av den mest dramatiske naturen øya har å by på. Her kjører man fra vik til vik, forbi det ene lille fiskeværet etter det andre, nærmest ned i fjæra og langs noen spenstige, stupbratte fjell. Veiene er svimlende smale og tunnelene likeså. Rikelig med avstikkere finnes det underveis.

Et av de mange spennende stedene å stoppe på ruten er utsiktspunktet Magasuget i Bergsbotn over Bergsfjorden. Fra platformen får du en fantastisk utsikt ut over fjord og fjell, og på et sted med slik vekslende vær som her, kan akkurat hva du ser endre seg fra dag til dag, og time til time.

Enda flere stoppesteder langs Nasjonal turistveg Senja kommer under (kart finner du lenger ned i innlegget).

Topptur til Hesten

Det er nesten umulig å besøke Senja uten å utforske de mange fjellene. Spisse Segla er kanskje det mest kjente fjellet på øya og mange velger å ta turen opp for å se den fantastiske utsikten derfra. Ønsker man derimot utsikt mot Segla, hvor den spisse profilen kommer best til sin rett, må man ta turen opp på nabofjellet Hesten.

FV275 ut til bygda Fjordgård som er utgangspunktet for fjellturen er svært smal og tar deg gjennom like smale og mørke tunneler. Det er samme parkeringsplass for både Hesten og Segla. Man er nødt til å betale for parkeringen og det gjøres med appen Easypark.

Jeg brukte omtrent 60 minutter opp på en god sti opp til kanten nedfor toppen for å se Segla på sitt aller bratteste. Fra kanten går det 400 meter rett ned i fjorden. Segla stikker herfra opp som et sylskarpt sverd rett opp av havet. Fra kanten kan man i teorien fortsette rett opp på Hesten, men jeg syntes selv det så for bratt ut. Derfor gikk jeg heller tilbake til hovedstien, og brukte omtrent 30 minutter fra kanten og helt opp på toppen på 556 moh. Herfra er utsikten i alle retninger rett og slett spektakulær.

Solnedgang ved Tungeneset

Å se midnattssola eller solnedgangen fra Senja er stort sett alltid et eventyrlig skue. Ekstra vakkert er det kanskje ved Tungeneset, hvor Nasjonal turistveg har laget en flott rasteplass. For min egen del var det den flotteste solnedgangen jeg hadde sett på lenge. Himmelen bak fjellene Okshornan stod fullstendig i brann og bak meg hang en stor regnbue. Det var litt yr i luften, men synet var umulig å løsrive seg fra. Til slutt måtte jeg (dessverre) det, da sola forsvant og himmelen med ett ble mørk.

Camping ved Ersfjordstranda

Innerst i fjorden fra Tungeneset ligger Ersfjordstranda. Ved denne lange, vakre halvmåneformede stranda, omringet av steile fjell, er det tilrettelagt med stor parkering, bord og stoler. Her står også «Gulldassen». Det store gullfargede toalettbygningen er tegnet av Tupelo Arkitektur, og var i perioden den ble bygd Norges dyreste WC.

Med både toalett, grillplasser, parkering og god plass er Ersfjordstranda et ypperlig sted å telte når man besøker Senja. Selv endte jeg opp med å campe her to netter på rad, selv om jeg første natten var nødt til å ta ned teltet og legge meg i bilen fordi vinden var så vanvittig sterk. Den neste natten var mer behagelig, og kvelden bød dessuten på en helt vanvittig vakker solnedgang. Husk bare å sette opp teltet på de markerte tilrettelagte områdene. Morgenbadet tar man selvfølgelig i havet, dersom man takler den arktiske badetemperaturen (det gjorde ikke jeg, haha).

Utflukt til Husøy

Senja har flere fiskevær, og Husøy i Øyfjorden er det travleste av de alle. Som navnet tilsier er Husøy en øy, som tidligere bare var mulig å nå med båt. Nå er den derimot knyttet sammen med fastlandet med en molo.

Fra Nasjonal turistveg tar man av langs FV277 gjennom smale tunneler og enda smalere og svingete veier. Den siste strekningen ned til Husøy svinger seg nærmest som Trollstigen. Jeg parkerte på fastlandet og gikk over demningen til øya. Husøy slo meg øyeblikkelig som et rolig og koselig sted. Fine blomster og fargerike trehus. En livlig Jokerbutikk. Fiskebåter på rad og rekke og metervis med garnbokser. Alle de skrikende måkene er et godt tegn på at fiskerinæringen lever i beste velgående.

Skal man handle på Jokerbutikken gjelder det derimot å planlegge. Mellom klokken 12 og 13 er den stengt, og hele øya går i hvilemodus. Langt her oppe i det arktiske nord praktiseres faktisk den spanske skikken med «siesta». Grunnen til dette skal være at det for flere hundre år siden forliste et spansk skip utenfor Gryllefjord. Spanjolene brakte med seg skikken med å hvile midt på dagen. Med tiden har skikken forsvunnet fra de andre stedene på Senja, men på Husøy lever den fortsatt i beste velgående.

Handelsstedet Hamn

Omringet av fjell og øyene i Bergsfjorden ligger det gamle fiskeværet og handelsstedet Hamn. I 1994 fikk Hamn nytt liv som lodge og overnattingssted. Her kan man leie både rom og leiligheter, og de fleste har utsikt ut mot havet og den vakre Bergsfjorden med alle sine øyer og skjær.

På kaia i Hamn ligger en god restaurant som tilbyr retter av lokale råvarer til alle som ønsker en smak av det beste Senja har å by på. Stedet arrangerer dessuten fisketurer, kajakkturer, vandreturer og fjordsafari.

Topptur til Husfjellet

Husfjellet ligger på yttersida av Senja, og nås fra tettstedet Skaland. Fjellet er et populært turmål på grunn av dets plassering mellom de vakre fjordene og vidstrakte utsikt. For min del var været langt fra optimalt den dagen jeg satte ut på fjellturen. Solen skinte delvis nede ved havet, men selve Husfjellet på 635 moh var omhyllet av tåke. Jeg hadde likevel et håp om at tåken etterhvert skulle forsvinne.

Jeg brukte 45 minutter opp til Sommardalshaugen på 327 moh, nedenfor Husfjellet, som hadde en fantastisk utsikt til Bergsøyene og mot Hamn. En fin liten tur dersom man ikke ønsker å bestige å fortsette opp til Husfjellet. Men det ønsket absolutt jeg. Etter de våte myrene møtte jeg dessverre tåken som fulgte meg hele veien til topps. Fra Sommardalen brukte jeg en time opp, og satte meg så ned for å spise lunsj og vente. Håpet var der, men oddsen virket liten. Etter halvannen time begynte jeg bli kald, men da hørte jeg plutselig noen rope «se der borte!» og jaggu dukket ikke noen fjelltopper på andre siden av fjorden opp gjennom tåka. Deretter gikk det slag i slag og stadig mer av tåken forsvant. Utsikten som åpenbarte seg var rett og slett magisk.

En avstikker til Bøvær

En av de vakreste strendene på hele Senja finner man i Bøvær. Veien ut hit er en svært smal affære, og parkeringsmulighetene når man først kommer fram er få. Likevel møter man et fantastisk skue når man vel kommer fram. Den 750 meter lange hvite stranden er kanskje den flotteste på hele øya.

Ytterst mot havet ligger Kråkeslottet. Et gammelt fiskebruk som nå har blitt et kultursenter. Her arrangeres det både kunstutstillinger, konserter og festivaler på sommerhalvåret. Huset leies også ut til overnatting.

Gammelbutikken i Skrolsvik

En fin omvei fra turistvegen kan gjøres til Skrolsvik. Bygda ligger nesten så langt sørvest du kommer på øya, og har i dag rundt hundre innbyggere. Dette var en gang et svært aktivt fiskevær med butikk og fiskemottak. Fiskemottaket er nå omgjort til kveitemuseum, og gammelbutikken fra 1870 er fortsatt åpen om sommeren. Her kan du få kjøpt kaffe, is og bakevarer i tillegg til andre kuriositeter på kaia før ferden går videre.

Fortet på Senjehesten

Like ved Skrolsvik ligger Senjehesten, som i dag stort sett bare er en liten fraflyttet prikk på kartet. Men stedet har en lang historie og er blant annet kjent som Skrolsvik fort. Det militære fortet ble anlagt her i 1941 av tyskerne under andre verdenskrig. Etter krigen overtok Kystforsvaret fortet, og i dag er fortsatt mange av bunkerne, kanonstillingene og bygningene intakte. Stedet bærer i dag dessverre stort preg av forfall, men mye er åpent og mulig å utforske på egenhånd (og eget ansvar selvfølgelig).

Ekstra spesielt er kanskje stedet for meg fordi i det gamle, hvite huset på stedet bodde nemlig oldefaren min som var handelsmann, kona og barna deres. Mormoren min vokste opp her, og opplevde å måtte dele hus med tyske soldater og senere bli tvunget ut av eget hus. Rart å tenke på.

Hvordan komme seg til Senja?

Senja ligger omtrent tre times kjøring fra både Tromsø og litt mindre fra Narvik. Øya er tilknyttet fastlandet over Gisundet med bro ved Finnsnes, omtrent 45 km fra E6 ved Bardufoss.

Om sommeren går det dessuten ferge mellom Andenes og Gryllefjord og mellom Brensholmen sør for Tromsø og Botnhamn nord på Senja.

Har du vært på Senja selv? Hvilke steder og opplevelser kan du anbefale? Eller er det et sted du kunne tenke deg å dra?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.