Guide til Amalfikysten

Sør for Napoli og på sørsiden av Sorrentohalvøya ligger Amalfikysten. Kyststrekningen regnes som en av verdens vakreste, med sin stupbratte karakter hvor fargerike og billedskjønne byer som blant annet Positano og Amalfi klamrer seg til klippene over det turkise Tyrrenhavet.

Jeg fikk umiddelbart inntrykket av at Amalfikysten var som en større utgave av Cinque Terre, de fem vakre små fiskerlandsbyene langs den bratte kyststrekken lenger nordvest i Italia, som jeg besøkte i 2014. Likheten er bratte berg og raviner, pastellfargede hus med grønne vinduslemmer som nærmest står oppå hverandre og vandrestier gjennom fjell, skoger og fruktlunder som knytter dem sammen. I begge tilfellene er det også båter som forbinder landsbyene, og plasseringen ved kysten gir muligheten til å smake dagsfersk fisk og andre kulinariske herligheter fra havet.

Men Amalfikysten er absolutt større, og rommer mye mer. Atmosfæren er både avslappet og sofistikert. Man kan tusle gjennom gamle, smale bygater, besøke monumentale katedraler og utforske imponerende historiske villaer og hagene deres. Bønder dyrker fortsatt jorden på terrasser oppover fjellene og naturen er bare helt enestående. Her finnes alt fra dramatiske kystklipper og krystallklart hav til vakre strender, dype skoger og spennende kalksteinsgrotter- og raviner. I 1997 havnet faktisk Amalfikysten på UNESCOs verdensarvliste på grunn av sin «store fysiske skjønnhet og naturlige mangfold». Det sier litt. Her burde man absolutt tilbringe noen dager mellom oliven- og sitronlundene og bare nyte la dolce vita.

Hvordan komme seg hit?

Nærmeste større flyplass til Amalfikysten er Napoli Capodichino (NAP). Dersom du har råd går det direkte flybusser til Sorrento og Salerno herfra. Derfra kan du ta buss eller båt videre til de andre byene langs Amalfikysten. Direkte små shuttlebusser/biler går også direkte til landsbyene på Amalfikysten.

Litt mer budsjettvennlig er det å ta Alibus-bussen fra flyplassen i Napoli til sentraltogstasjonen. Her kan du hoppe på Circumvesuviana-toget fra Napoli Garibali (som ligger vegg i vegg med hovedtogstasjonen Napoli Centrale) til Sorrento, innerst i Napolibukten. Togturen tar i overkant av én time. Derfra går det buss og båt til de andre byene på Amalfikysten.

Du kan også ta høyhastighetstog fra Napoli Centrale til Salerno på ca. 1 time. Herfra går det SITA-buss rett utenfra togstasjonen til Amalfikysten. Fra havna går det også båt til stedene langs kyststrekningen.

På sommerhalvåret går det dessuten båt fra havna i Napoli direkte til Sorrento.

Hvilket alternativ du velger avgjøres av hvor på kysten du velger å bo og når på årstiden du reiser. Mer informasjon om hvordan du kommer deg rundt på Amalfikysten får du nedenfor.

Ting å gjøre på Amalfikysten?

Det finnes en rekke ting å ta seg til når man besøker Amalfikysten. Alt fra å slappe av på de mange strendene og klippene i solskinnet, til å drikke limoncello, prosecco eller spritz, eller kanskje spise en sitrongelato på en av de mange kystnære kafeene, eller nyte deilig kortreist sjømat. I tillegg til sol og bading burde man også komme seg ut på havet for å kjenne sjøbrisen i håret, utforske grotter, sjøklipper og isolerte strender, og se kysten fra et litt annet perspektiv. Har du tid ligger øya Capri bare en kort båttur unna.

Er du glad i vandring og aktivitet byr den kuperte naturen på en lang rekke fjellturer og vandringer. Blant annet den relativt enkle Sentiero dei Limoni, eller sitronstien, mellom Minori og Maiori. Den mest kjente og populære, og kanskje aller mest spektakulære, er derimot Sentiero degli Dei, eller gudestien, fra Bomerano i fjellene mot Positano.

Dessuten burde du selvfølgelig sette av god tid til å utforske og bli bedre kjent med de mange spennende, vakre og historiske tettstedene Amalfikysten er full av.

Hvilke steder burde man besøke?

Kysten har en rekke små og større tettsteder, totalt rundt 13 stykk, på den 50 km lange kyststrekken fra Salerno til Sorrento. Blant annet Vietri-sur-Mare, Cetara, Praiano, Scala, Positano, Amalfi, Atrani, Ravello, Minori og Maioiri. De seks sistnevnte kan du lese litt mer om nedenfor, de vil også få sine egne blogginnlegg etter hvert.

Desto flere steder du ønsker å besøke, desto lenger tid trenger du selvfølgelig. Jeg hadde selv fire dager på Amalfikysten, og fikk da besøkt stedene nedenfor. Jeg kjente derimot at jeg godt kunne vært der en hel uke (eller kanskje enda lengre dersom lommeboka hadde tillatt det).

Selv besøkte jeg Amalfikysten i oktober, som var en veldig fin tid med greit vær og mindre besøkende. Våren er også en fin periode å reise hit på. Midt på sommeren er det både varmt og hektisk (og ikke minst dyrt) på Amalfikysten.

Positano

Positano kalles gjerne Amalfikystens dronning, og regnes av mange som det aller vakreste stedet langs kysten. Her velter pastellfargede hus nedover fjellsidene som en fargerik arkitektonisk foss. Lengst nede ligger byens katedral Santa Maria Assunta med sin vakre mosaikk-kuppel synlig fra alle retninger. Positano har dessuten en stor bystrand, Spiaggia Grande, og enda en vakker strand som kalles Fornillo bare fem-ti minutters gange lenger vest. Positano er forståelig nok Amalfikystens mest populære sted, og gatene er derfor sjelden tomme. Her gjelder det å ankomme utenfor de mest populære månedene og tidspunktene dersom du ønsker å kjenne ordentlig på stedets sjarm. Her finnes en rekke butikker som selger lokal håndverk og minst like mange spennende kafeer og restauranter. Prisene er gjerne høyere enn andre steder langs kysten, men velger du de rette stedene er matopplevelsen likevel verdt det.

Amalfi

Bare et par minutters kjøring, eller ti minutters vandring unna Atrani ligger Amalfi. Stedet som har gitt hele kyststrekningen sitt navn. Byen var hovedstad i Hertugdømmet Amalfi for omtrent tusen år siden, som var et økonomisk senter og en av de største handelsnasjonene i Middelhavet på den tiden. Amalfi fikk en renessanse på 1920-tallet og framover som feriested for rike og adelige briter. I dag er byen populær for turister fra hele verden, som ofte samles på den store kirketrappen til katedralen Duomo di Amalfi. Byen ligger klemt innover en ravine, og er fin å utforskes til fots. Etterpå kan man sette seg ned på en av byens mange kafeer og ta en slurk limoncello, spise en cornetto, gelato eller en granita limoni. Amalfi er dessuten et trafikknutepunkt på Amalfikysten, og har også en liten strand for badenymfene.

Atrani

Kommer du fra øst når du Atrani like før du ankommer Amalfi by. Atrani ligger klemt mellom to klipper, og skjæres i to av hovedveien på viadukten som går rett gjennom øvre del av tettstedet. Dette er et svært tiltrekkende sted med sine lysmalte, gamle murhus og labyrintiske små smug. Nede ved havet ligger dessuten en bred sandstrand som fylles opp av solsenger, parasoller og solhungrige turister om sommeren.

Ravello

Oppe i åsene over Minori og Atrani ligger Ravello. Hele 365 meter oppe faktisk, og dermed er Ravello det eneste stedet på listen som ikke ligger nede ved havet og er mulig å nå med båt. Etter å tatt bussen eller trappene opp er mesteparten av den gamle bykjernen behagelig bilfri. Her ligger flere gamle villaer med svært imponerende hager, hvor enkelte faktisk er mulig å besøke. Både Villa Rufolo og Villa Cimbrone fortjener et besøk, spør du meg. Villa Cimbrone er opprinnelig fra 1000-tallet, men ble i stor grad restaurert på 1900-tallet. I dag fungerer villaen som hotell for de med ekstra romslige lommebøker. Resten av oss kommer hovedsakelig på besøk for å utforske det fantastiske hageanlegget. Første stopp burde absolutt være Terrazza dell’Infinito, eller evighetsterrassen. Herfra ser du rett ned i havet og bortover langs hele den vakre kystlinjen. Hageanlegget til Villa Rufolo er nesten like imponerende, og fortjener også absolutt et besøk.

Minori

Minori ligger øst for både Positano, Amalfi, Atrani og Ravello. Det var her jeg valgte å bosette meg i perioden jeg besøkte Amalfikysten. Hovedsakelig fordi prisene var lavere, men også fordi Minori er langt mindre hektisk enn mange av de mer populære stedene langs kysten. Da jeg besøkte byen var det flest italienere å se, og det gir stedet en helt annen atmosfære enn de populære turistmålene. Minori er mulig å nå med både buss og båt, og også her strekker husene seg både oppover og innover landet. Byen er utrolig sjarmerende og er et fint startpunkt for flere vandreturer. Blant annet opp til Ravello, innover fjellene og via sitronstien over til Maiori. Er du glad i god mat og søtsaker finner du dessuten konditoriet Sal de Riso i byen som er et populært valfartsmål for italienere, og det skjønner jeg veldig godt. Mmm.

Maiori

Like øst for Minori ligger Maiori, omringet av fjell og sitronlunder. Her ligger den største og lengste stranden på hele Amalfikysten. Omtrent 1000 meter med bolteplass gjør at byen er et populært overnattingssted og dagsturmål i de varmeste sommermånedene. Selve byen er nok en av de mindre sjarmerende langs kysten, i stor grad fordi den gamle arkitekturen ble vasket vekk i den store flommen i 1954. I motsetning til de andre stedene langs kysten finnes det rikelig med spisesteder langs den lange strandpromenaden, og ikke minst et gammelt normannisk tårn nede ved havet som er omgjort til et luksuriøst spisested.

Hvor skal man overnatte?

Amalfi og Positano er de mest kjente stedene på Amalfikysten og begge tilbyr en lang rekke overnattingssteder. Alt fra luksushoteller for flere tusen kroner natten til budsjettovernatting på AirBnB. På grunn av byenes popularitet er dette også de dyreste stedene å overnatte. Fordelen er at begge er knutepunkter for all offentlig transport, noe som gjør det enklere å komme seg rundt.

Rimeligere overnatting finnes i blant annet Sorrento, Salerno, Cetara, Maoiri og Minori. Selv valgte jeg å overnatte i sistnevnte i et koselig gjestehus øverst i bebyggelsen over havna på trivelige Filù Rooms.

Hvordan kommer man seg rundt?

Når man skal utforske et område er det ofte praktisk å leie bil. Dette er ikke tilfellet på Amalfikysten. Alle som har besøkt kyststrekningen vet at veiene er smale, svært svingete og kraftig trafikkerte. I tillegg er det vanskelig å finne parkering, og parkeringen som finnes er ofte dyr. Jeg vil derfor anbefale å reise rundt med offentlig transport, eller heller leie et mindre transportmiddel som f.eks. en scooter.

SITA-busser går ofte mellom de mange tettstedene langs kysten, og er en rimelig og praktisk måte å komme seg rundt på. Dessverre er de også ofte ganske fulle, da de naturlig nok brukes av både lokalbefolkningen og turister.

En annen mulighet er de små hurtigbåtene som også går blant de mange tettstedene på Amalfikysten. Selv om disse er en del dyrere enn bussen, tar de gjerne kortere tid og er langt mer komfortable.

Har du besøkt Amalfikysten selv, eller er det et område du kunne tenke deg å utforske?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

6 Comments
  1. Amalfikysten har jeg besøkt flere ganger, Første gangen i 1982, da 2 beødre i Napoli, importører av tørrfisk kjørte meg ned til Positano og fikk meg sjekket inn på et hotell der nede ved strandkanten. Jeg tror det var en Lørdag, Etter insjekk gikk heg meg en tur på dtranden der, i Ibsebs utviskede fortspor i sanden, Fint vær, og kun små krusninger i havet, Det var en herlig Løtdags ettermiddag, Jeg ruslet langs stranden, til den borteste ende, hvor det var en strandbar, og gikk inn der og fikk meg en drink. Pratet engelsk med bartenderen, og så meg rundt i lokalet, og der satt det bare en enslig kvinne, en god del eldre enn meg, Jeg var ca 25 år da, og damen kunne vel være rundt 40. Hun bad meg sette meg ned ved bordet, for hun hadde vel overhørt at jeg sa til bartenderen at jeg var Norsk, Norwegese Stoccafisso Exporter, Det viste seg at hun var Dansk, Så hadde vi en hyggelig samtale der om Ibsens liv og levnad, og flere av hans verk, blandt annet «Et dukkehjem» som han skrev den gangen han bodde i Positano, Flere glass god Italiensk Rødvin fulgte med etterhvert, Så begybte det å skymmes, ja dette var i Fevruar /mars, og vi gikk tilbake over stranden, i retning hotellet mitt og der skiltes våre veier, thi det hun bodde på et annet hotell.

    1. Kan tenke meg at du er godt kjent i dette området, ja. 🙂 Hyggelig at du deler opplevelsene og minnene dine fra Amalfikysten!

  2. Hei!
    Amalfikysten ser heilt fantastisk ut!
    Ville høyre om du har nokre tips til ein barnevennleg tur til dette området. Me blir tre voksne og to barn som skal på tur i mai. Tenker i så fall og ta direktefly til Napoli, men eg er usikker på transport derifrå og vidare til kysten. Det bør ikkje vere for lang og kronglete reiseveg frå Napoli, og helst til ein stad med muleghet for bad- og strandliv.
    Har du nokre gode tips? 🙂

    1. Hei Elin! Så hyggelig at dere har tenkt dere til vakre Amalfikysten! Fra Napoli går det båt på sommerhalvåret direkte til Positano og/eller Amalfi, derfra er det kort vei videre med annen båt eller buss. Det er også mulig å ta toget direkte til Sorrento eller Salerno, og buss/båt videre derfra. Angående bosted er det mange fine steder å velge mellom. Den største stranden ligger i Maiori. Der er det også litt rimeligere å bo enn mer populære steder som Positano/Amalfi. Likevel er disse stedene relativt kort unna med buss/båt. 😊

  3. Hei og takk for en fin beskrivelse og mange gode tips til Amalfi. Vi har snakket om det lenge og har nå startet planleggingen av en tur til høsten. Så da er spørsmålet, er første uka i oktober for seint på høsten. Tenker å fly til Roma for å avslutte noen dager der. Vi tenker oss kanskje 6 netter Amalfi og 4 netter i Roma. +/- ??. Konkrete tips til transport, bosted og ting å oppleve for 2 i starten av de 60.

    1. Hei Ole! Beklager sent svar, bloggen har dessverre vært nedprioritert de siste månedene. Så spennende tur dere skal legge ut på i høst! Høres veldig fint ut med seks netter på Amalfi og fire netter i Roma. Når det gjelder sistnevnte er det dessverre mange år siden jeg var der sist, slike at tipsene mine når det gjelder bosteder, transport osv nok er utdaterte. Men det finnes rikelig med informasjon på nett, og jeg bruker alltid booking.com når jeg bestiller overnatting. Da sørger jeg for at stedet jeg velger ligger i et trygt og bra område, og at det finnes rikelig med gode tilbakemeldinger fra andre reisende. Angående Amalfi har jeg samlet det aller meste jeg har av tips i dette innlegget samt andre innlegg om Amalfi. 🙂 Ønsker dere en riktig god reise når den tid kommer!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.