Ikke råd til å reise?

IMG_9473Tidligere denne uken skrev NRK at færre har råd til å reise på ferie i disse økonomisk usikre tidene. I følge en undersøkelse utført for DNB svarte femten prosent at de ikke har god nok økonomi til å reise på ferie i år. I fjor svarte bare ni prosent det samme. Mens enkelte reiser jorden rundt eller tar seg noen uker i Syden, er andre nødt til å holde seg hjemme om sommeren. Hva skal man gjøre om man ikke har råd til å reise til Syden som «alle andre»?

I samme artikkel nevner generalsekretær i Norges Røde Kors, Åsne Havnelid, at å ikke ha råd til å reise på ferie er et tabubelagt tema. Dette synes jeg er fryktelig synd. Man må jo ikke reise til Syden eller Langtvekkistan for at det skal være ferie. Norge er et spennende land å tilbringe sommerferien sin. En lav kronekurs gjør også at det stort sett lønner seg å feriere hjemme i Norge framfor i utlandet nå. Selv om man ikke har lyst eller råd til å dra til «Syden» eller andre steder langt avgårde finnes det likevel mange andre steder man kan dra og ting man kan gjøre på hjemmebane.

Det kan kanskje virke litt dobbeltmoralsk at jeg sitter her og skriver at man ikke trenger å reise langt for å ha en fin ferie, når jeg selv reiser så mye som jeg gjør. Jeg er på ingen måter rik selv, men prioriteringene mine gjør at jeg har den muligheten til å kunne reise som jeg har. Jeg har tidligere skrevet innlegg om hvordan jeg får råd til å reise så mye som jeg gjør, og i dette innlegget håper jeg å komme med flere tips. Selv synes jeg sommeren er finest hjemme i Norge uansett, og velger heller å reise til utlandet i andre deler av året (da er det også ofte billigere). Nedenfor kommer noen tips til hvordan man kan gjøre sommerferien mer økonomisk. Selv om lommeboken for tiden er fattig, kan man likevel bli rik på opplevelser.

Ferie i nærmiljøet:

Dersom du ikke har råd til å reise noe sted, og dessuten må jobbe store deler av sommeren for å få ting til å gå rundt, begrenser selvfølgelig feriemulighetene seg en del. Det finnes likevel råd. Dersom du er glad i naturen og naturopplevelser har du et klart forsprang. Dersom du eier sykkel og/eller telt har du kommet enda lengre. Har du et par dager fri kan du pakke teltet i sekken og dra til fjells for å komme i kontakt med naturen. Det er ingen steder jeg slapper mer av enn på fjellet. Fra sykkelsetet ser man også plutselig omgivelsene på en annen måte enn fra buss/bil-vinduet.

Kanskje kan du dessuten fokusere på ting du ikke har gjort tidligere. Ta med deg soveposen opp i marka en kveld det er blå himmel og stjerneklart, og sov under åpen himmel. Lån eller kjøp deg en fiskestang og dra til nærmeste kyst og prøv å fang dagens middag selv. Kanskje kjenner du noen som eier en kano eller en kajakk? Spør om du får låne farkosten, eller om du får være med eieren på padletur. Ta med brus- eller vinflaska og noen venner ut til nærmeste utsiktspunkt og ha en vennekveld i vakre omgivelser. Har du aldri sett midnattsolen? Dersom du har tid og råd så sleng deg på neste tog til Bodø og sitt våken i tilnærmet dagslys hele natten!

Sommerferien er jo en gylden mulighet til å se mer av nærområdet enn hva man vanligvis tar seg tid til. Ta en piknik i parken, besøk et museum (helst et du ikke har vært på tidligere), ta bussen/toget/båten til nabobyen for litt omveksling, dra til nærmeste strand eller utebasseng, spill minigolf, dra på fjelltur eller båttur, dra på konsert og unn deg en utepils eller et glass vin på en uteservering om kvelden (en sjelden gang må det være lov). Poenget er i alle fall; lek turist i egen by!

Bodø og omegn 20153

Ferie i Norge:

Trist å skulle tilbringe ferien i Norge, sier du? Jeg synes ikke det er trist i det hele tatt. Vi er velsignet med å bo i et av verdens aller vakreste land. Mange bruker sin ledige tid på å reise til utlandet. Kanskje en helg i London, en uke på en strand i Tyrka eller et par uker på veien i USA. Men hvor mange av dere har kjørt Atlanterhavsveien, tatt båten langs Geirangerfjorden, stått på Preikestolen eller ytterst på Nordkappplatået, besøkt arktiske Vardø, Runde fyr eller øyriket Træna, sett lundefugler og spekkhogger i det fri, plukket epler i Hardanger, opplevd  villreinen på Finnmarksvidda, hørt akustikken i Nidarosdomen eller klatret opp på en fjelltopp i Lofoten? Ofte møter man nordmenn som er langt mer kjente i utlandet enn hva de er i hjemlandet, og det vil jeg heller kalle trist. Norge er i mine øyne det absolutt beste, og vakreste, stedet å tilbringe sommeren.

Det er likevel ingen hemmelighet at det er dyrt å reise rundt i Norge. Bompenger, fergepenger og bensinpenger kan virkelig bli en utfordring på en Norgesferie. Spesielt om man i tillegg ønsker å overnatte på hotell. Bytter man derimot bilen ut med toget, bussen, båten eller sykkelen blir saken en noe annen. NSB legger ofte ut billigbilletter hvor man får lange togstrekninger for bare 199-399 kroner. Man kan også finne billige billetter med busselskapet Lavprisekspressen. Reiser man uten bil blir båt/fergebilletten plutselig billig, og det eneste sykkelen koster deg er større lårmuskler og bedre kondis. Er man tidlig ute med planleggingen kan man også få flybilletter rundt i landet på salg til en relativt billig penge. Er man under 26 år reiser man dessuten billigere med flyselskapenes ungdomsbilletter. Meld deg på flyselskapenes nyhetsbrev!

For å gjøre ferien billigere er man også nødt til å bytte ut de dyre hotellovernattingene med et rimeligere alternativ. Tar man med seg teltet blir overnattingen plutselig gratis i villmarken, og fortsatt ganske billig dersom man holder seg til campingplassene (der er fordelen tilgang til strøm, toalett og dusj). Ute i naturen finnes det også Statsskog-eide hytter rundt i landet, som er enkle i standard, men gratis å overnatte i. Turistforeningens hytter er også et godt alternativ, men disse koster litt (er du medlem får du rabatt). Andre billige måter å overnatte på er campinghytter, vandrehjem, gjestehus og å besøke slektninger/venner i områdene man ønsker å reise til.

En annen måte å tilbringe ferien på i Norge som er rimelig, er å dra på langvandringer i naturen. Mulighetene for dette er nærmest uendelige i Norge. Populære steder å dra på vandring er blant annet på Hardangervidda, i Rondane, Saltfjellet, Norge på tvers, eller kanskje en av pilegrimsledene slik jeg selv gjorde sommeren 2015. Husk derimot å ikke dra ut på langvandring uten uten trening/planlegging og nødvendig utstyr.

Norgesferien 201528

Hvis du absolutt vil reise lenger:

Dersom du absolutt vil til utlandet i sommer, men har et begrenset budsjett, finnes det også noen muligheter her. Spesielt om man planlegger i god tid. Hvis du bor på Østlandet kan du f.eks. undersøke om du kan få en rimelig billett på danskebåten, enten med et par dagers stopp i København eller Hirtshals, eller bare fram og tilbake over et par dager.

Det er ikke veldig lange veien med tog til Göteborg eller Stockholm heller, spesielt ikke nå hvor det bare tar i overkant av fire timer til sistnevnte. På www.sj.se sine sider legger de ofte ut billigbilletter, og jeg har selv opplevd å reise mellom Oslo og Stockholm for under hundrelappen én vei. Swebuss og Bus4You er også rimelige alternativer dersom du ønsker å reise med buss.

Har du først kommet deg til Stockholm, finnes det muligheter for å dra på minicruise til både Helsinki, Tallinn og Riga med Tallink Silja Line. Jeg har selv reist til både Riga og Tallinn på denne måten, og dersom man bestiller når de har salg, får man en slik reise for under 500 kroner (da må man reise sammen med en annen).

Nabolandene våre er dessverre blitt ganske mye dyrere å feriere i de siste par årene på grunn av den lave norske kronekursen. Skal man reise billig er det viktig å gjøre sin research og undersøke hvilke land som faktisk er billigst å reise til. I Europa er for eksempel Makedonia, Albania, Bulgaria, Ukraina og Moldova av de aller billigste landene. I Asia kommer man generelt langt for pengene, men land som Nepal, Laos, Vietnam og Kambodsja er av de billigste. Ellers regnes India, Guatemala, Bolivia, Uruguay og Tyrkia som billige land på verdensbasis. Selv om land regnes som svært billige, må man likevel huske å ta hensyn til hvor mye det vil koste å komme seg dit. Det hjelper ikke at Bolivia er kjempebillig å leve i, når det koster flere tusen i flyreiser for å komme seg dit. Å reise billig er tidkrevende, men har man dårlig råd, er tiden brukt til planlegging absolutt verdt det.

Sverige og Danmark 20154

Andre tips:

Lag et strengt budsjett. Reisene blir som oftest dyrere enn hva man først tror.

Benytt deg av salg både på flyreiser og overnatting, og sett sammen reisen selv. Det er generelt billigere å reise østover (spesielt i Europa). Dersom du er under 26 år er interrailbillettene ganske økonomiske for å kunne utforske Europa. Bytt ut hotell med hosteller, eller prøv couchsurfing (som er gratis). Andre muligheter er å teste ut AirBnB eller å bytte hus med noen fra utlandet i ferien (eller leie ut huset eller hytta når dere selv er bortreist). Dersom du reiser til et sted hvor det er dyrt å spise ute i lengden, så overnatt et sted hvor du har mulighet til å lage maten din selv, slik at du slipper restaurantutgiften.

Venter man til slutten av sommeren kommer mange av de typiske «sydendestinasjonene» på restplass-salg hos charterselskapene. Da kan du få en uke i Hellas til en brøkdel av den vanlige prisen for en slik pakketur. Selv har jeg reist til Tunisia for 1500,- inkludert hotell i én uke, og til Tyrkia (fra Bodø) for tusenlappen (bare fly).

Bare fordi du er på ferie betyr det ikke at du er nødt til å shoppe masse (unødvendige) varer. På andre siden kan det av og til lønne seg økonomisk å gjøre handelen i utlandet. I så fall er det lurt å sette opp en plan over hva man faktisk trenger, og holde seg til listen.

Norge er vakrest om sommeren, men dersom du likevel vil reise utenlands er det lurere økonomisk å vente med å reise til slutten av august/begynnelsen av september, dersom man har mulighet. Da er reisene mye billigere og turistmengdene sterkt redusert. Høysesongprisene er en saga blott, og man vil få mye mer ut av reisen.

Ta for all del ikke opp lån for å reise. Dette er sure penger å skulle betale tilbake i etterkant. Dersom du ikke har råd til å reise nå, så gjør deg en tjeneste og tjen opp pengene først, slik at du ikke blir sittende med gjeld fordi du ville på ferietur.

Har du noen tips å dele om hvordan man kan gjøre ferien billigst mulig?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

8 Comments
 1. Super godt indlæg Renate 🙂 Enig, ferie behøver ikke altid at være langt væk men de gode oplevelser er ofte meget tættere på end du gik og troede. Man bliver rigtig inspireret af at læse om alle din gode ideer. Godt arbejde 🙂

  1. Tusen takk for det! 😀 Helt enig med dere. Noen av de mest spennende og uventede opplevelsene har jeg faktisk hatt på turer i nærmiljøet/i Norge. Det er en slik herlig følelse å bli skikkelig overrasket over hvor vakkert landet vårt faktisk er, og hvor mye man kan gjøre uten å måtte dra til andre siden av jorden. Tusen takk for fin kommentar!

 2. Visst får man frågor ibland om hur man har råd att resa så mycket! Jag funderar också på att sätta ihop ett inlägg om det. Det handlar ju om allt möjligt: prioriteringar i livet, hur man bokar resorna, vilket standard man vill ha när man reser osv. Det är aldrig gratis att resa, men det måste inte vara jättedyrt heller. På Ungern-resan träffade jag ett ungt par som ägnat sig åt couch-surfing i en månad i Dubai. De bodde en månad gratis i superlyxlägenheter i Dubai….!!!

  1. Det hadde vært et interessant innlegg å lese! Enig i tipsene du foreslår. Man kan få store variasjoner i reisens pris alt etter hvor/hvordan man booker den og prioriteringene man gjør underveis. Fantastisk å høre om de som couchsurfet i Dubai! Smart påfunn! 😀

 3. Her var det mange gode tips, Renate! Og jeg er veldig enig med deg! Norge er et utrolig vakkert ferieland. Det er bare været som noen ganger kan gjøre ferien litt sur. Men med telt, grill og piknikpledd kommer man veldig langt, også uten mye penger! =)

  For utenlandsreiser vil jeg sterkt anbefale Tyrkia i år. Ja, det er uroligheter i landet, men det er stort sett i de store byene lengre nord. Som turist oppholder man jo seg ikke i storbyene. Norwegian har billige flybilletter rett til Antalya, og derfra er det bare å leie bil/ta buss til en av de koselige småstedene langs kysten. På grunn av nedgangen i turister kan man helt klart få rekordlave priser på ferie i Tyrkia i år!

  1. Tusen takk, Ingeborg! Norgesferie er gull, men som du sier så er store deler av inntrykket styrt av været. Å ligge et par uker i telt mens regnet høljer ned utenfor og tåken henger lavt, er kanskje ikke av det morsomste. :p Hvis været derimot holder seg ganske bra, så er det ingenting bedre enn å tilbringe ferien utendørs i Norge!

   Takk for tips angående Tyrkia! Urolighetene skjer vel først og fremst i Istanbul og Ankara, så holder man seg til mindre steder langs kysten burde det jo gå helt fint, ja. Så vil man reise (svært) billig til utlandet i sommer, er vel Tyrkia en veldig god kandidat. 🙂

 4. Veldig viktig innlegg!!! Norge er jo noe av det vakrest som er, så hvorfor ikke ta gleden av det!! Etter mye reise i utlandet, så har jeg virkelig forstått enda mer hvor eksotisk og flott Norge er. Og det er nå jeg virkelig ser verdiene av alle de flotte sommerferiene jeg har hatt rundt i Norge på familie ferie! Møtte nettopp en Amerikanske familie som var super gira for å ha 10 dager i Norge på ferie i hytte!! Så det varmet Norges Hjertet!

  Jeg syns det er viktig å få frem at ferie må ikke være syden!! Digget når jeg var 10 år kunne kom tilbake fra skolen og den norske geografi kunnskapen var på topp, helt gratis etter Norges ferie 🙂 Jeg kan slå opp telt og ja jeg kan dusje på under 5 minutter, takket mye godt camping liv. Som stor familie hadde vi ikke den største luksusen på ferien, men opplevelsen var det aldri mangel på!

  Jeg har veldig lyst å få gjort via ferrata i Loen sommer 🙂 Det tror jeg kan bli vell så spennende opplevelse i Norge 🙂 Om det var noen som vil ha et spenstig – luftig Norges tips 🙂

  Oii.. som jeg bablet…. :9

  1. Tusen takk for en lang og fin kommentar! Ikke vær redd for å bable 😉 Jeg er helt enig med deg, Norge er definitivt noe av det vakreste som er. Når vi er velsignet med et så vakkert land, så må vi nesten også gjøre det en tjeneste ved å utforske det. Man lærer absolutt mye fra campinglivet!

   Via ferrata i Loen høres utrolig spennende ut! Håper du får muligheten til å teste den ut! 😀 Tøft! Jeg funderer litt på å teste via ferrataen ved Trollstigen (Himmelstigen) ut, selv. Vi får se hva tiden viser xD

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.