11 ting å se og gjøre i Stockholm

IMG_5857

Nå som det er satt inn et nytt hurtigtog på strekningen mellom Oslo og Stockholm er reisetiden bare litt over 4 timer mellom de to byene. Det gir en gylden mulighet til å ta en langhelg i hovedstaten hos Söta Bror. Stockholm er i mine øyne en av de vakreste storbyene i Europa, og vel verdt et besøk. Jeg har bodd ett år i Stockholm, og har ellers besøkt byen mange ganger, og her er noen av mine favoritting å se og gjøre i byen.

1. Ta turen rundt Hagaparken

En av favorittplassene mine i Stockholm er den flotte, og store Hagaparken. Her kan man sole seg på sommeren, og stå på skøyter på vinteren. Parken ble bygget for Gustav III på slutten av 1700-tallet, og inneholder både et slott (hvor Kronprinsesse Victoria med familie bor idag), samt en kongelig paviljong, kafeer, et sommerfuglhus osv. Dessuten er det store grøntarealer hvor man kan gå, sykle, jogge og komme seg ut av byens mas og jag. Man kan også gå rundt hele innsjøen Brunnsviken på en fin runde som er på ca. 1 mil.

toc

2. Tusle rundt i Gamla Stan

Man kommer ikke utenom et besøk i Gamla Stan når man besøker Stockholm. Kanskje den vakreste bydelen av dem alle med sine fargerike hus, brosteinsbelagte gater og trange smug, og definitivt den med mest historie. Dette middelaldersentrumet er et av Europas største og best bevarte, og husene som fortsatt står er fra 1600 og 1700-tallet. I Gamla Stan finner man også Det Kungliga Slottet og Storkyrkan hvor alle de kongelige bryllupene blir holdt.

Sverige og Danmark 20152

3. Ta en fika på Chokladkoppen

Mens man er i Gamla Stan, må man stikke innom Stortorget og kafeene Chokladkoppen/Kaffekoppen. De ligger vegg i vegg og har samme meny, er den ene full kan man bare gå til den andre. De befinner seg i førsteetasjen i noen av de mest fotograferte bygningene i Gamla Stan, og i bittesmå lokaler som nærmest vibrerer av historie. Her får man nærmest gudommelig god kakao, og den typiske kladdkaken som Sverige er så glad i. Prøv den og du vil ikke angre! Kanskje ikke noe for de på slankekur, men det må jo være lov å kose seg i blant?

Sverige og Danmark 20153

4. Fart og spenning på Gröna Lund

Ønsker man litt mer fart og spenning enn hva man finner i de trange smugene i Gamla Stan, er ikke fornøyelsesparken Gröna Lund langt unna. Parken ligger på Djurgården, og kan man også ta båten hit. Her har de masse forskjellige rides for både store og små, og inngangen koster 110 SEK. Man må betale for de ulike attraksjonene når man kommer inn, men for 320 SEK har man fri tilgang til alle attraksjonene hele dagen.

P1350459

5. Se byen fra havsiden i en kajakk

Stockholm er bygget opp av 14 øyer knyttet sammen av 50 broer over sjøen Mälaren, som igjen er knyttet sammen med havet. I en by hvor vannet dominerer såpass mye er jo en av de beste måtene å se den på fra vannsiden. Få ting kan sammenlignes med å gli gjennom vannet i en kajak mens man ser opp på de flotte broene og bygningene byen består av.

P1450515

6. Se solnedgangen fra Skinnarviksberget

Skinnarviksberget er den høyeste naturlige høyden i Stockholm og et yndet sted å komme med en flaske vin eller noen bokser øl for å se på solnedgangen. Utsikten herfra ut over byens tak og kupler er noe man aldri blir lei. Du finner stedet på Södermalm nært t-banestoppet Zinkensdamm.

P1350709

7. Besøk Skansen friluftsmuseum

Skansen regnes som kanskje verdens aller første friluftsmuseum og ble åpnet i 1891. Her kan man se flere eksempler på tradisjonell svensk arkitektur, og ikke minst kan man dra innom den trivelige dyreparken. Her er den svenske faunaen representert, men også en del utenlandske. Koselig å kunne oppholde seg inne sammen med de nysgjerrige lemurene.

toc1

8. Utforsk Vasamuseet

Det staselige regaleskipet Vasa, sank til alles forskrekkelse på bunnen av Mälaren med en gang det ble sjøsatt i 1628. 333 år senere ble det reist fra havets bunn og står nå på Vasamuseet. Det er utrolig fascinerende å se hvor godt bevart skipet er, og studere de detaljerte, vakre detaljene i trevirket.

P1350911-001

9. Se dinosaurene på Historiska Museet

En regnværsdag er ingenting mer spennende enn å utforske historien på Historiska, som ligger i Östermalm. Ekstra spennende er dinosauravdelingen!

P1440004

10. Ta båten ut i skärgården

Stockholms skjærgård består av rundt 24,000 øyer og skjær, så det sier seg selv at det er nok å utforske. Spesielt i sommerhalvåret går det massevis av båter ut til de forskjellige øyene, og man kan også ta en rundtreise mellom flere av dem. En av øyene jeg besøkte er vakre, lille, bilfrie Sandhamn. Her kommer man virkelig tett på den svenske skärgårdsidyllen.

toc2

11. Overnatte på en båt

Dersom man ikke har fått nok av båter kan man faktisk også overnatte på en. Ånedin Hostel holder til på en båten MS Birger Jarl som ligger til kai ved Gamla Stan. Plasseringen er med andre ord ypperlig (obs: ser nå at båten nå ligger til ved Slussen på Södermalm, men fortsatt ikke langt unna Gamla Stan)! Båten var tidligere en av Stockholms mest populære passasjersfartøy, men ble i 2013 forandret til hotell. Dobbeltrom og to-mannsrom får man fra 500-600 SEK per natt per rom.

Sverige og Danmark 20151

Har du vært i Stockholm selv? Hva er dine Stockholm-tips?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

4 Comments
  1. Fin artikel, Renate. Jeg troede at jeg havde set Stockholm, som er en meget smukt by men jeg kan da i dit gode indlæg med masser af smukke billeder, se at der er meget jeg endnu ikke har set. Måske har du inspireret mig til en rejse til Stokholm;-)
    /Annette

    1. Takk for det! Stockholm er en spennende by med ganske mye å by på, så jeg skjønner godt om dere kanskje ønsker å besøke byen enda en gang 😀

    1. Jasså, da har du noe fint å se fram mot dersom du engang tenker å dra dit! Stockholm er jo nesten som Nordens Venezia, så kajakk er absolutt en super måte å oppleve byen på 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.