Fristaden Christiania i København

IMG_6292

I 1971 var det en gjeng mennesker som rev ned gjerdet inn til et tidligere militært område for å skape en lekeplass til barna sine. I årene som fulgte ble de tomme bygningene innenfor gjerdene fyllt opp av kunstnere, hippier og andre free spirit people som ønsket et fristed og muligheten til å kunne lage sine egne regler. Stedet tok navnet Christiania, og er i dag kjent for sin hippiekultur – og ikke minst for sitt liberale syn på hasj.

Christiania regner seg som en fristat, og har sine egne regler uavhengig av den danske stat. Nabolaget befinner seg langs festningsvollene i Christianshavn i København, og er et ganske naturskjønt område. Dessuten er det fult av spesielle og kreative «hjemmelagde» hus, spennende veggmalerier og kunstverk, spisesteder som serverer organisk mat, musikkscener, kunstgallerier og dessuten er området helt bilfritt.

IMG_6305

IMG_6328

IMG_6308

De forskjellige bygningene er i grunn ganske fascinerende – de kommer i alle slags former og farger. Alt fra gamle militærbrakker til hus laget fullstendig av gamle glassvinduer. Det går forresten heller ikke an å kjøpe et hus i Christiania, man er i stedet nødt om å søke om huset man ønsker – og er det tilgjengelig så får man det rett og slett!

IMG_6316

IMG_6327

IMG_6324

Nå til dags bor det rundt 1,000 mennesker der, alt fra single hippies til barnefamilier. Området har forresten sitt eget flagg også! Tre gule sirkler på en rød bakgrunn som symboliserer dottene på de tre i’ene i Christiania.

IMG_6323

Til tross for at politiet lenge har forsøkt å stoppe salget av cannabis her i området, pågår det fortsatt for fullt. Langs Pusher Street står håpefulle folk i kø i lange rekker langs små boder dekket av grønt kamuflasjenetting. Ingen får se hvem som selger, alt som stikker ut er en hånd som holder det du ønsker å kjøpe. De som allerede har kjøpt sitter på benker og bord, og nede langs stranden og røyker – og lukten av hasj henger tung i luften.

Sverige og Danmark 2015

OBS! På grunn av hasjsalget i Christiania, er det mange steder hvor det er satt opp skilt om fotoforbud, og det er viktig at man respekterer dette. Det gjelder for det meste i området «Green Light District» og Pusher Street. Ellers er det jo greit at man ikke tar bilder av folk.

IMG_6302

IMG_6297

IMG_6310

Christianias lov består av 9 punkter:

– No weapons

– No hard drugs

– No violence

– No private cars

– No biker’s colors

– No bulletproof clothing

– No sale of fireworks

– No use of thundersticks

– No stolen goods

Dersom man vil bli bedre kjent med området og dets historie og kultur, kan man også være med på guidede turer rundt Christiania, drevet av områdets innbyggere selv.

IMG_6322

IMG_6321

IMG_6320

IMG_6304

Ønsker man et lite avbrekk fra det «vanlige» livet i København, kan man altså ta den korte turen over til Christiania og følelsen av å forflytte seg hundrevis av mil inn i en hverdag med en fullstendig annerledes mentalitet. Alt som selges er laget på stedet, innbyggerne ønsker at stedet skal være bærekraftig og selvforsynende. Christiania har en helt annen atmosfære enn det meste man er vant til, og det er gøy å ha sett hvordan innbyggerne har det der. Enkelte turister vil kalle stedet skittent, nedslitt og fullt av rus, andre ser derimot et avslappet sted med frihet, fred og en generell toleranse med nesten null tabuer. Hvordan ville du reagert?

IMG_6326

Du kommer deg hit fra metrostoppet Christianshavn, og bussene 9A, 2A, 40, 350S.

For et par år siden besøkte jeg forresten et ganske lignende sted i Vilnius, hovedstaten i Litauen, som heter Uzupis. Les mer om det her.
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

25 Comments
 1. Interessant innlegg 🙂 Jeg har aldri vært verken der eller i Danmark, men om jeg skulle være i området skal jeg definitivt innom en tur. Spesielt for å se på rare hus ^^ Det er også alltid fascinerende med folk som vil være selvforsynt.

  1. Det var fryktelig mange kule bygninger og hus der. Skulle gjerne tatt bilder av fler, men visste ikke hvor utbredt det «no photos»-forbudet var. Du får ta turen innom å se 😉 Området er svært stort, og mye større enn hva jeg fikk se på et par timer der. Skulle hatt sykkel, da kunne man syklet rundt der en hel dag tror jeg!

 2. Ej hvor sjovt, at du har været dér. Jeg har aldrig selv besøgt Christania, ja, mine dage i København er få. Men det kan da være, at det er et besøg værd til sommer 🙂 Næste gang at du svinger forbi Danmark, så må du endelig sige til Renate – så mødes vi gerne og leger turist. KH

  1. Bor dere langt unna København? 🙂 Ja, det var bare et kortbesøk, og ganske spontant. Jeg hadde i grunn bare litt over en halv dag i København denne gangen (bodde egentlig i Malmø to netter med kjæresten min som var med i en konkurranse der). Jeg skal absolutt si ifra neste gang, hadde vært gøy å møtes 😀

   1. Desværre ja. Vi bor i Århus, godt 3.5 time med tog fra København. Men under alle omstændigheder så sig endelig til, når du svinger forbi igen – også selvom det er i København. Vi er der ikke så ofte, men hvis der er en god undskyldning for at tage derover, så gør vi det med glæde. Og vi synes nu nok lige, at DU er en god undskyldning 😀

 3. Denne delen av København har jeg ikke vært i, men det er jo alltid gøy å se steder som er litt utenom det normale. Da jeg leste lovpunktene du hadde skrevet ned, så tenkte jeg at dette minnet litt om innlegget du skrev fra Vilnius tidligere 🙂
  (Har forresten omsider fått meg blogg jeg også)

  1. Åh, ja jeg digger i alle fall slike steder litt utenfor normen 🙂 Se der ja! Den ser jo superbra ut! Skal ta meg en skikkelig leserunde der nå ;D

 4. har ikke vært i københavn siden jeg var bitteliten og har veldig lyst på en lagnhelg i danmarks hovedstad, og da kunen jeg veldig gjerne tenkt meg å utforske fristaden 🙂

  1. Husker at jeg og familien også besøkte Danmark kjempemye under oppveksten, men kan aldri huske at vi tok turen innom Christiania – så når jeg nå hadde en dag i København visste jeg at jeg måtte innom der en tur 😀

  1. Høres ut som det begynner å bli tid for et nytt besøk ja 😉 Christiania er absolutt en spesiell del av København som man burde ta turen innom når man først er der, føler jeg. Spesielt nå som sommeren nærmer seg, vil tro det bare blir mer og mer liv der utover sesongen!

  1. Absolutt annerledes :p Anbefaler å dra innom en tur ja, slike steder er verdt å få med seg :p I alle fall for en liten time eller to 😉 Ikke at jeg har så fryktelig mange tips å komme med, men skal publisere et innlegg om free things to do i København i løpet av den neste uka! 🙂

 5. Jeg har vært innom flere ganger, og elsker atmosfæren. Synes det er så rolig og godt der, og er fan av mangfoldet i mennesker, matopplevelser og konsertopplevelser som er mulig å få med seg.
  ps. takk for superfin blogg!

  1. Helt enig meg deg! Stedet hadde en helt spesiell, avslappet og inkluderende atmosfære 🙂 Skulle gjerne fått med meg mer av matopplevelsene og kanskje en konsert eller to. Det får bli en annen gang 😉 Tusen takk! 😀

 6. En helt utrolig bydel. Skulle gjerne overnattet der. En plass hvor alt føles riktig. En plass hvor en kan være seg selv få ned skuldrene., kjenne på det å være seg selv og fri. Helt utrolig.

 7. Jeg var i Christiania i 2oo4. ?
  Hadde en koselig kveld der og savner enormt dette stedet…. Følte meg så velkommen der. ?
  Jeg skal en tur innom der til sommeren, å jeg gleder meg.
  Men Christina blir jo aldri slik det var, desverre…

  1. Hei Lajla! Det høres ut som du hadde en fin tur til Christiania. 🙂 Jeg vil tro det er svært annerledes der nå sammenlignet med når du var der i 2004, ja, dessverre. Heldigvis har man minnene, og håpet om at ting endrer seg til det bedre. Håper du får en fin tur dit til sommeren!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.