Göreme – hjertet av Kappadokia

IMG_2197

Göreme er en landsby i regionen Kappadokia i Tyrkia, med et innbyggertall på 2,000. Dersom man kommer til regionen for å se på det spesielle og unike landskapet bestående av kjegleformede steinformasjoner som kalles fairy chimney’s, er dette the place to be. Göremedalen huser de mest spesielle og tallrike formasjonene.

IMG_2305 IMG_2288Tyrkia5 IMG_1420

Landsbyen er veldig liten og man kommer seg raskt til sentrum uansett hvor man bor. Mye av landsbyen består av hulehoteller og vanlige steinhoteller som byr på overnatting i alle prisklasser. Jeg bodde på Sarihan Cave Hotel, som ligger ca. halvveis mellom «sentrum» og panoramapunktet. Det er et familiedrevent hotell med både vanlige rom og hulerom, og en formidabel utsikt. Jeg bestilte et double deluxe cave room, som var svært og hadde et moderne bad med både dusj og jacuzzi – alt til 300kr natten inkludert frokost.

Fatih og Bayram fra hotellet
Fatih og Bayram fra hotellet
Hulerommet mitt!
Hulerommet mitt!
Denne utsikten våknet jeg til rett utenfor rommet mitt. Wow!
Denne utsikten våknet jeg til rett utenfor rommet mitt. Wow!

Göreme er som sagt en liten by, og den har en spesiell backpackerfølelse over seg. Landsbyen har mange restauranter og andre spisesteder, men få/ingen barer, diskotek, nattklubber og lignende. Det er en veldig laidback atmosfære over stedet, både fra de lokale og turistenes side. Det virker nesten som ordet stress ikke har nådd denne delen av verden. I motsetning til ved kysten, tar restaurant/butikkarbeiderne livet helt med ro, og er så langt fra innpåslitne som man kan være.

IMG_2291 IMG_2263 IMG_2296 IMG_2858 IMG_2244

Mange av de lokale bor fortsatt i huler fjellsiden og i steinformasjonene som pryder landsbyen. Ikke sjeldent ser man eldre ektepar kjøre gjennom landsbyen i hest og fargerike kjerrer. Alle kvinnene går med hijab eller tradisjonelt skaut. Høner og haner tasser rundt i gatene, i likhet med mange katter og enkelte hunder.

5 ganger i døgnet stopper tiden litt opp – idet bønneropene fra moskéene ruver gjennom byen. Så annerledes og eksotisk. Det mest magiske av dem i det solen har gått ned på kvelden. Det mest irriterende av dem kl 4 på morgenen før solen står opp..

IMG_1510 IMG_2262 IMG_2273Tyrkia3 IMG_1673 Tyrkia6 IMG_1654

I byen kan man få servert tradisjonelle retter som gözmele og testi kebab. Førstnevnte er en slags tyrkisk pannekake som serveres med forskjellige typer fyll, f.eks. ost eller kjøttdeig. En veldig god lunsj! Testi kebab er en rett av kjøtt (best med lam) og grønnsaker som fylles i et leirkar og dekkes med deig på toppen, deretter kokes dette i en steinovn i timesvis før det er klart til å serveres. Utrolig godt og smakfult. Te, eller chai som de kaller det, må man bare forberede seg på å like, det serveres overalt. Takk alltid ja dersom de lokale ber deg på te, du får alltid hyggelige samtaler og nye venner med «på kjøpet».

IMG_2518 IMG_2760 IMG_2860

Den siste retten på bildet over fikk jeg av Hassan, kioskmannen jeg og de tyske jentene traff dagen tidligere. Jeg dro tilbake dagen etter for å lese i skyggen, og han pekte på klokken og sa jeg MÅTTE være der til halv ett. Da klokken var der kom han med et brett med testi til meg, som han hadde tatt fra sin egen lunsj og sa det var en gave. Alle jeg traff var utrolig gavmilde!

IMG_2672 IMG_2862 IMG_1512 IMG_2655 IMG_2648Hos Erol fikk jeg være med i hagen og spise fersk frukt og slappe av med en kopp eplete etterpå i skyggen.

Hos Erol fikk jeg være med i hagen og spise fersk frukt og slappe av med en kopp eplete etterpå i skyggen.

Det spennende landskapet i området oppdager man best til fots, og det er mange daler man kan vandre igjennom, blant annet Red Valley, Rose Valley, Pigeon Valley, Love Valley osv. Her kommer man up close med noen av de mest spesielle formasjonene i verden. Det er f.eks. en veldig kul følelse å dra på oppdagelsesferd etter tusenårige uthulte kirkerom i disse dalene!

IMG_2618 IMG_2500 IMG_1705 IMG_2227

Jeg og Juan Carlos fra Peru brukte en dag på å bare vandre rundt i det eksotiske fjellandskapet og utforske kirkerom etter kirkerom..
Jeg og Juan Carlos fra Peru brukte en dag på å bare vandre rundt i det eksotiske fjellandskapet og utforske kirkerom etter kirkerom..

IMG_1796 IMG_2541 IMG_1717 IMG_2220 IMG_2332 IMG_2205

Befinner man seg i Göreme ved soloppgang/solnedgang (helst begge) MÅ man opp på panoramapunktet for å overvære begivenheten. Det er noe helt spesielt å sitte der oppe og feire dagen som ligger foran seg, samt dagen som har gått.

IMG_2735 IMG_2790

Man kommer seg til Göreme med buss fra blant annet Istanbul (12 timer) og Antalya/Alanya (9 timer) eller med fly til Kayseri.
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

11 Comments
  1. Kappadocia er min drømme destination no. 1 !!! Vil gerne dertil og flyve i luftballon over det flotte landskab – tror det vil være den vildeste oplevelse 🙂 Er glad for at læse, at «stress & jag» endnu ikke har nået denne del af verden. Må være fantastisk at leve et sted, hvor livet ikke nødvendigvis skal leves med 120km/t.

    1. Det er muligens en annerledes atmosfære på sommeren, men jeg reiste i september og alt var så utrolig avslappet og behagelig. Været perfekt også! Sikkert superhot der i sommermånedene. Jeg hadde også lyst å fly i luftballong, men det var fullbooket :/ Tror man må bestille god tid i forveien.

    1. Tusen takk for det, Tom! 😀 Jeg har nesten vært på reise konstant i høst, og bloggen har fått lide.. men det blir i allefall mye spennende stoff utover høsten 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.