13 ting å se og gjøre i Kyiv

IMG_5029

Fra vi landet i Kyiv til stormende jubel fra medpassasjerene, etter en stor fotoseanse da vi fløy over byen, skjønte jeg at de lokale var glade i byen sin. Jeg oppdaget selv at jeg fort falt for den Ukrainske hovedstaten.

I likhet med Moskva, virker Kyiv som en av de mest undervurderte storbyene i Europa, og mottar få turister i forhold til hovedstatene i vest. Dessuten sliter Ukraina økonomisk for tiden, og det gjør landet svært billig å reise rundt i. Kanskje du derfor skal vurdere Kyiv som destinasjon for neste weekendreisemål? I så fall kommer det noen tips nedenfor på hva man kan se og gjøre i byen.

1. Utforsk de mørke korridorene i Grotteklosteret med et stearinlys i hånden

Den fremste turistattraksjonen i Kyiv må nok være Pechersk Lavra, eller Grotteklosteret. Det ble grunnlagt allerede på 1000-tallet, og står nå på UNESCOs verdensarvliste. Komplekset består av befestningsmurer med kirkebygninger og katedraler på to forskjellige nivåer, og det kan ta en stund å skulle utforske alt. Ordet pecherska betyr grotte, og det er kanskje grottene som er det kuleste med hele stedet. Disse består av trange mørklagte korridorer som strekker seg i et stort nettverk hvor det også finnes grottekapeller og bosteder. I disse korridorene ligger det mumifiserte avdøde munker gravlagt i glasskister, og man kan kjøpe et stearinlys og vandre ned i mørket for å utforske disse (dessverre ikke lov med bilder..). Det høres ganske spennende (og litt creepy) ut, ikke sant?

Ukraina 20166

2. Vandre opp eller ned langs Andrew’s Descent

Andrew’s Descent er en svingete bakkevei som knytter sammen den øvre delen av byen, med nabolaget Podil som ligger nede ved elven, og kalles «Kyivs Montmartre». På toppen ligger den vakre St. Andrew’s-kirken, som var under restaurering da jeg var der slik at det hverken var lov å besøke innsiden av kirken eller området utenfor som skal by på en flott utsikt. Langs veien nedover finner man mange restauranter, og på dagtid flerfoldige små boder som selger suvenirer og andre turistting. Man kan også ta en avstikker opp til parken Zamkova Gora med sin fine utsikt, eller fortsette nedover til Podil.

IMG_4976

3. Utforsk det hippe nabolaget Podil

Podil er et historisk nabolag som ligger nede langs elven Dnepr. Dette er faktisk et av de eldste nabolagene i Kyiv. De siste årene har det sett en slags «gjenopplivning» og regnes nå som et av de hippeste strøkene i byen, med masse barer, kafeer og restauranter. Her finnes det også flotte kirker og kloster, og vakker monumental arkitektur. Etter å ha tilbrakt kvelden i nabolaget kan man ta fjellheisen opp til sentrum igjen (den øvre stasjonen er bak St. Michaels kirke).

Ukraina 20163

4. Ta metroen og se de flotte stasjonene

Metroen i Kyiv har tre linjer og nesten 50 stasjoner. Nærmest halvparten ligger svært dypt under jorden, og det kan ta en evighet å ta de ekstremt lange (og skummelt fortgående!) rulletrappene opp og ned til togene. Mange av stasjonene, som f.eks. Zoloti Vorona, er dessuten svært vakre, og ser nesten ut som noe som tilhører et museum.  Man må kjøpe en token for å bruke metroen, og den koster et par UAH uansett lengden på reisen.

IMG_5122

5. Utforsk Maidan Square

Maidan Nezalezhnosti (frihetsplassen) er hovedtorget i Kyiv, og regnes nærmest som midtpunktet i byen. Mange husker sikkert de voldsomme demonstrasjonene som startet her i slutten av 2013 og fortsatte inn i 2014, og ble kjent som Euromaidan. Nå til dags er plassen «tilbake til normalen», og er fortsatt et samlingssted for både lokale og turister. Man finner mange minnesmerker til de som mistet livet i Euromaidan, men også andre større demonstrasjoner gjennom årene. Det ligger også et kjøpesenter rett under Maidan Square. Her finner man det meste av klær og tilbehør. Det finnes også to relativt store matbutikker i hver ende av kjøpesenteret, og mange kafeer. En fin plass å tilbringe tid en dag det regner.

Ukraina 20165

6. Besøk St. Sophia-katedralen

St. Sophia-katedralen står på UNESCOs verdensarvliste, og selv om den er flott fra utsiden, er det på innsiden magien befinner seg. Bygningen ble påbegynt i 1037 av prinsen Jaroslav den Vise, men stod ikke ferdig for rundt 200 år senere. Utvendig har katedralen forandret seg veldig siden den gang, men innsiden er fortsatt full av de mest utrolige fresker. Katedralen skulle opprinnelig rives under Sovjet, men store protester gjorde at bygningen heller ble omgjort til museum. Inngang til alt (inkl. klokketårnet og museet) koster 120 UAH for voksne og 60 UAH for studenter (henholdsvis 40 0g 20 NOK). Det er dessverre ulovlig å ta bilder innvendig.

IMG_5138-001

7. Diskuter den kontroversielle Golden Gate

The Golden Gate består av de restaurerte restene av hovedporten inn til befestede Kyiv på 1000-tallet. Den er altså fra ca. samme tid som St. Sophia-katedralen. Den ble restaurert under Sovjettiden, og enkelte er svært skeptiske til resultatet. Man mener de som restaurerte porten ikke hadde nok informasjon om hvordan den faktisk opprinnelig så ut. Spektakulær er den i det minste, selv om den kanskje ikke er helt historisk korrekt.

IMG_5129

8. Utforsk mosaikkfigurene i parken

I en liten bortgjemt park i nærheten av historiemuseet og Andrew’s Descent, ligger denne spesielle og morsomme lille mosaikkparken. I tillegg til de morsomme figurene finner man både fontener, benker og lekestativ for barna. Det stod også en liten matbod i nærheten som solgte snacks og drikke.

Ukraina 2016

9. Måp over St. Michaels katedral

Denne kirkebygningen er noe av det vakreste man kan se i Kyiv, og kanskje hele Ukraina. Det vakre blåfargede komplekset ble opprinnelig bygget på 1700-tallet (selv om det stod et kloster her allerede i middelalderen), men tragisk nok ble det revet ned av den sovjetiske administrasjonen på 1930-tallet. Heldigvis ble bygningene rekonstruert og reist på nytt på slutten av 90-tallet. I motsetning til St. Sophia, er dette klosteret fortsatt i bruk (derfor gratis inngang), så vis respekt og dekk håret (om du er kvinne) når du besøker kirkerommet.

IMG_4908-001

10. Dra på opera eller ballettforestilling på Operahuset

Man kan ikke dra fra Kyiv uten å ha opplevd en opera eller en ballettforestilling i det vakre operahuset. Selv om det kanskje ikke er din cup of tea i det daglige, er det uansett fascinerende å se hvordan det hele foregår. Jeg trodde ikke jeg hadde tid til en forestilling, men rakk det heldigvis i siste liten etter en dagsutflukt, og ankom operahuset i jeans og med stor sekk på ryggen i motsetning til de lokale som kom i mye mer formelle antrekk. Jeg fikk se ballettforestillingen Giselle, som fikk utallige «bravo!» og stående applaus da den var ferdig. Jeg satt i midten på øverste balkong og betalte vanvittige 60 UAH (20 nok!) for billetten. Til tross for det vakre og staselige interiøret, ble jeg derimot litt paff da jeg skulle på do i pausen og så at det bare var squat-do der inne (hull i gulvet liksom)!

IMG_5477

11. Overnatt på Ukraine Hotel 

Dette 4-stjerners hotellet ligger virkelig midt i smørøyet i Kyiv. Hotellet er et ikon i byen, og fra rommet mitt i 12 etasje hadde jeg utsikt ut over hele Maidan Square, og til både St. Sophia og St. Michaelskatedralene. Jeg betalte rundt 200 kroner natten, og da var frokost inkludert. Absolutt et sentralt og grei bosted, og dessuten får man et lite innblikk i den gamle sovjet-stilen som preget byen (og landet) i mange tiår.

Ukraina 20161

12. Dra på utflukt til Tsjernobyl (eget innlegg finner du her)

I år er det 30 år siden reaktor 4 i atomkraftverket i Tsjernobyl eksploderte og dekte store deler av Nord-Europa med radioaktive skyer. Området ligger bare to timer nord for Kyiv i bil, og det er fullt mulig å dra på dagstur til sonen rundt kraftverket som fortsatt er ubeboelig. Det er trygt (man måles for radioaktivitet før man drar derfra, og underveis) og svært spennende. Jeg reiste med SoloEast Travel, som er det eldste selskapet og blant annet har vært verdtskap for Top Gear når de besøkte området. Prisen var litt stiv med sine 130 dollar, men da var alt (inkl mat) inkludert.

Ukraina 20162

13. Dra til togstasjonen i Kyiv og bestill en billett videre

Dont get me wrong, det skal ikke være noe hastverk med å komme seg vekk fra Kyiv. Men etter man har utforsket byen og lært den å kjenne, burde man også ta turen til flere steder i dette spennende landet. For det første er togstasjonen et utrolig nydelig skue og verdt en titt (og stor, noe kaotisk og vanskelig å finne fram i), men billettene videre er svært billige, og toget er en trygg og flott måte å reise rundt på.

God tur til Kyiv !

Har du vært i Kyiv selv, eller kunne du tenke deg å dra dit?

IMG_5237
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

18 Comments
 1. Ej, hvor fik jeg lyst til at besøge Kiev! (at jeg pt sidder og læser til eksamen gør heller ikke rejselysten mindre 😉 ) Det ser da smukt ud og jeg kunne virkelig godt tænke mig at besøge Tjernobyl. Jeg skrev en opgave om ulykken da jeg gik i folkeskole og kunne godt tænke mig at se det med egne øjne en dag. Jeg vil glæde mig til at læse indlægget når du får det skrevet 🙂

  1. Hehe, kjenner igjen det med å lese andres reisehistorier når jeg holder på med eksamen og lignende! :p Skikkelig frustrerende og reiselysten blir større enn aldri før!

   Tsjernobyl var et skikkelig fascinerende sted! Holder faktisk på med innlegget nå, så det kommer nok om ikke så lenge. 🙂

  1. Så gøy! Håper du kommer deg dit! Nå er virkelig den rette tiden å reise til Ukraina. Vanvittig billig, og enda mindre turister enn det tidligere har vært.

   Haha… Hviterussland ble en gigantisk blemme for min del :p Gjorde feilen med å satse på å få visum ved innreise på flyplassen i Minsk (som man i teorien skal få dersom man ikke har en hviterussisk ambassade i landet sitt), men endte opp med å få beskjed fra myndighetene om at dersom jeg satte meg på flyet dit ville jeg bli deportert og få innreiseforbud i 5 år (!!). Så jeg endte opp i Østerrike i stedet… Herregud, det er en lang historie, så hvis du har lyst til å lese mer står det litt mer i en megalang kommentar i innlegget om Werfen nedenfor her ;p

   1. Auda! Det var utrolig kjedelig! Du får bestille visum på forhånd neste gang da, for å være på sikre siden, hehe. Hvordan gikk det med Moldova? Og hvilke andre steder var du i Ukraina? Jeg planlegger ca to uker der i sommer.

    1. Ikke sant! Utrolig kjipt… Mistet selvfølgelig mye penger også, siden hotellet allerede var booket og klart. 🙁 Jeg skal definitivt bestille visum på forhånd neste gang, selv om det koster en del mer.

     Både Ukraina og Moldova var fine overraskelser da! Svært få andre turister og folk som snakket/forstod engelsk, så det var til tider en utfordring å gjøre seg forstått, men det dukket som alltid, også der, opp hjelpsomme sjeler slik at ting ordet seg 🙂 Jeg dro blant annet til Transnistria på dagstur fra Chisinau/Moldova, og det ble derimot en liten utfordring når jeg skulle hjem…

     Jeg besøkte Kiev, Lviv, Bukovel, Chernivtsi og Kamyanets-Podilsky i Ukraina. Likte meg godt alle stedene 😀

 2. Vet inte om min kommentar kom fram? Provar en gång till utan bloggadressen…

  Åh vad kul att du varit i och skriver om Kiev! Igenkänning att se bilderna! Vi har varit där TVÅ gånger faktiskt, och tyckte mycket om Kiev! Vi gillade också shoppingen – så mycket roliga butiker under jord. Och så gillade vi restaurangerna. En hel del speciella och annorlunda restauranger, men ändå gillar jag bäst deras snabbmatsrestaurang Puzata Hata. Kan längta efter den ibland 🙂

  1. Så kult, Helena! Dersom dere har vært der to ganger er det jo et godt tegn på at dere likte byen 😀 Hehe, Puzata Hata fikk jeg dessverre ikke med meg – men jeg er i enig i at det var mange spesielle restauranter der! Skulle gjerne hatt mer tid i Kiev, og der ikke bort fra at jeg reiser tilbake dit engang. 🙂

 3. Ser fint ut! Vi vurderer å dra til Kiev i august. Hvor mange dager var du der, og hvor mange dager anbefaler du? Besøkte du noen andre destinasjoner i nærheten av Kiev? Vil gjerne oppleve litt mer av Ukraina, men vi har ikke så mange dager tilgjengelig, så tenker evt. dagsturer eller andre korte turer. Ang. Hotel Ukraine, var du fornøyd med hotellet? Ser det har fått litt varierende reviews på nettet. Bestilte du hotellet direkte fra nettsiden til hotellet, eller via en annen side? 🙂

  1. Så gøy! Jeg hadde tre dager i byen, men brukte den ene til en dagstur til Tsjernobyl (anbefales!). Jeg tok det ganske rolig de to dagene jeg hadde til rådighet i selve byen, men kunne godt ha hatt én dag ekstra (den ene halve dagen forsvant i et forferdelig regnvær). Jeg tok ingen andre dagsturer fra Kiev, men hadde på forhånd undersøkt å dra til et utendørsmuseum med mange fine, gamle tradisjonelle trehus fra rundt i landet. Det fikk jeg dessverre ikke tid til da (husker ikke navnet, men det ligger på tripadvisor). Ellers dro jeg videre med nattoget til Lviv, men det blir kanskje litt langt for en dagstur? Flott by da!

   Hotel Ukraine bestilte jeg fra booking.com. Syntes det var ganske bra, faktisk. Trege heiser og frokosten var kanskje ikke den helt store, men perfekt plassering i byen og rommet mitt var fint, oppusset og hadde en fantastisk utsikt. Til den prisen nølte jeg ikke med å bestille :p

   Bare gi beskjed dersom du har flere spørsmål!

   1. Høres bra ut! 😀 Vi har bestilt nå. Har fire (nesten) hele dager, så da blir det nok tid til å utforske byen + har veldig lyst til å sjekke ut Tsjernobyl. Gleder meg! Tror vi kommer til å gå for Hotel Ukraine også, ser mange klager på frokosten, og om den er så dårlig kan vi jo bare spise på restaurant (hotellets pris er halvparten av alternativet, så kommer ganske langt med en tusenlapp ekstra til å spise frokost, hehe). Kommer nok med flere spørsmål etterhvert, gleder meg til å lese om Tsjernobyl 😀

    1. Så bra! Fire dager høres perfekt ut 🙂 Frokosten var ikke top notch, men den var ganske variert og mettende, så greit å ha de pengene spart. Ikke det at Kiev er dyrt uansett, for det er byen langt fra nå, men likevel. Innlegg om Tsjernobyl kommer til uken. 😉

 4. Hej Renate,
  Vi har længe haft lyst til at besøge Kiev, da vi endelig fik os taget sammen kom alle urolighederne så det blev sat lidt på stand by. Når jeg nu læser dit flotte indlæg kommer lysten bestemt til at besøge byen igen. Tak for lækre billeder og god inspiration 🙂
  /Annette

  1. Heisann! Kjenner meg igjen i det, tenkte også å reise dit tidligere, men det ble satt på vent når urolighetene slo ut. Jeg anbefaler virkelig å ta turen nå, spesielt siden prisene er så fryktelig lave i disse tider. 😉 Tusen takk selv for at dere leser!

  1. Det var byen så absolutt! Rart at ikke flere drar på storbyferie dit, i grunn. Tsjerobyl-innlegget er endelig ute nå! 😉 Fascinerende sted!

 5. Jeg har akkurat bestilt Kiev i to hele og to halve dager over nyttår, med to venninner. Håper selvsagt at det ikke blir for kaldt for å være mye utendørs… Skal også bo på Hotell Ukraina; boket før vi leste dit innlegg. Men etter tips fra FreedomTravel.

  Gleder meg til guld-kirkene, elsker bygninger som dette.

  1. Herlig! Jeg likte meg veldig godt i Kiev, det er en flott by. Håper dere er like heldige med utsikten fra rommene på Hotel Ukraina som jeg var, den var helt strålende! Bare ha med godt med klær, så går det nok bra 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.