Spontantur til Tunisia

IMG_2389Ja hva skal jeg si.. plutselig befinner jeg meg i Afrika! Nærmere bestemt Tunisia. Det var på ingen måte planlagt. Jeg bestilte billetten (restplass inkludert hotell og transfer) klokken 01 på natta, og neste morgen kl. 12 gikk flyet… Har aldri noensinne vært så spontan før. Må si det er litt gøy, haha! Men til 1,500 inkludert alt var det ikke så mye å tenke på.

Det var ufattelig rart å reise charter… folk er jo helt crazy! Springer rundt på flyet når setebelteskiltet er slått på, hyler og roper mens de sjenker seg, bytter seter på flyet annethvert minutt og klager noe ufattelig mye. Blir litt svett i hjernen av slik.

Byen jeg bor i heter Sousse, og er den tredje største i landet. Da vi kjørte innover hit fra flyplassen (bare 30 min unna!) så ble jeg ikke akkurat sjarmert i senk. Bygningene er halvferdige og og ikke lenger hvite som de engang var, gatene er fulle av søppel og det er generelt veldig skittent overalt. Ganske likt mange steder i Egypt, Marokko og Jordan egentlig. Hotellet er slitt, men heldigvis rent – og ligger ca. 500 meter fra stranda. Jeg fikk til og med egen balkong!

IMG_2249Jeg tok en runde rundt i nabolaget da jeg kom i går, og det hjalp egentlig ikke så veldig mye på førsteinntrykket. Det finnes ikke så mange spisesteder her i området, skitten flyter og stranden var full av lokale gutter som nærmest heiv seg over meg. «Hvorfor reiser du alene?», «Har du kjæreste?», «Hvor er vennene dine?», «Jeg kan være vennen din!», «Kan jeg få et kyss?» og ikke minst «Vil du være med ut å feste i kveld?». Jeg bare «La Shukran*, HADE!»

*Nei takk.

IMG_2221 IMG_2224 IMG_2229 IMG_2237 IMG_2281MEN idag da tok jeg turen inn til gammelbyen – Medinaen – og da ble jeg plutselig sjarmert gitt. Der så det akkurat ut slik jeg trodde. Trange smug, fargerike flotte dører, hvitmalte vegger innimellom pastellfargede, palmetrær og moskeer om hverandre. Der likte jeg meg.

IMG_2369 IMG_2359 IMG_2402 IMG_2315 IMG_2351 Tunisia 20144 IMG_2568 IMG_2356 IMG_2415 Tunisia 20145Spesielt dørene er så utrolig flotte.

Tunisia 20141Men selv der blir man maset på som fy. «Hei! HEI! DU! Kom hit! Har du lyst å se i butikken min? HEI! VENT DA! Jeg har så mye fint!» Kom igjen da!!»

La shukran.

IMG_2296 Tunisia 20143 IMG_2302 IMG_2310 IMG_2322Jeg ble likevel dratt inn i et par butikker, servert myntete, vist tepper og smykker – og ja, jeg endte faktisk opp med å kjøpe noe også. Noe fullstendig ubrukelig. De begynte på 450 dinarer, altså nærmere 2000 norske kroner. Jeg forklarte min situasjon = jeg er student, har ikke penger, trenger ikke dette, osv osv. Til slutt endte «pruterunden» på 60 dinarer og selgeren hvisket stresset til meg mens den andre selgeren var gått for å ta imot noen tyske turister. Til slutt sa jeg bare ja, og han sprang og hentet en pose mens jeg gav han pengene. Så var jeg plutselig et lite teppe og en flaske arganolje rikere.. 200 kroner er jo ikke så veldig mye, men jeg kunne jo brukt de på noe jeg faktisk trenger! Haha.. Jadda, nå skal jeg bare fortsette på «La shukran» mantraet mitt.

IMG_2521 IMG_2535 IMG_2523 IMG_2546 IMG_2547 IMG_2551 IMG_2563 Jeg digget ribaten! Den gamle festningen med sitt minaret(tårn) var nærmest folketom, og hadde utsikt ut over hele byen (og litt velkommen vind i varmen).

IMG_2414 IMG_2424 IMG_2419 Tunisia 2014 IMG_2463 IMG_2433 IMG_2427 Tunisia 20142Før jeg dro inn til byen var jeg også en tur på stranden. Den så mye flottere ut i dag enn i går kveld! Sanden er så finkornet at det føles som å trø i potetmel. Jeg fikk ikke ligge alene der heller så lenge, men skremte bort en ungfyr (de er egentlig alle ganske unge..) da jeg sa jeg var 28 år. Han bare «HEHEHHEH» og ønsket meg en god dag videre.

IMG_2260 IMG_2263 IMG_2269Vært hos frisøren har jeg også. Hun gikk helt crazy med saksa, men etter å ha studert det ser det egentlig akkurat likens ut som før jeg dro dit. De slitte tuppene er heldigvis borte da, og til 150 kroner var det jo litt billigere enn i Oslo.

Produktiv dag gitt, nå må jeg straks hoppe i seng. I morgen skal jeg på en todagers tur ned til Sahara (!), og avspark er klokken 7 allerede.

Hvis noen har Tunisia-tips til meg, må dere ikke nøle med å komme med dem!
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

8 Comments
  1. Morsomt å lese om din spontantur! Håper du får det kjekt i morgen da 🙂 Sahara er jo fantastisk! Har vært i Tunis, men det er så lenge siden at jeg ikke tror mine reisetips hjelper så mye desverre… Kos deg videre, gleder meg til å lese mer 🙂

  2. Gamlebyen ser jo kjempefin ut! Utrolig greit å betale 1500kr for hotell og fly.. Det er jo mye billigere enn hva fly alene egentlig koster! Skulle ønske det fantes restplasser til Tunisia og mer spennende steder fra Trondheim også, slik at jeg kunne vært spontan… Restplass til Mallorca er liksom ikke helt det store, haha…

    1. Ikke sant! Jeg brukte ofte sjekke restplasser (spesielt på høsten) for å se om det er noe billig – i fjor kom jeg meg jo fra Bodø til Antalya for 998,- kroner, også dro jeg inn til Kappadokia en uke i stedet for å ligge på stranden. Nå kostet også flybilletten hit 998,- fra Oslo, men da jeg tilfeldigvis sjekket hotellet også (noe som bruker å være dobbelt så dyrt dersom man reiser alene), kostet det jo bare 500,-! Helt sykt, så da måtte jeg nesten bare trykke på bestill 😉 Får håpe utvalget fra Trondheim blir bedre det også!

  3. Ha ha, elsker hvordan du beskriver charter reiser for det er jo akkurat sånn det er. Har sett dette fenomenet når jeg jobbet på flyplassen i 10 år så jeg kan faktisk bekrefte det. Har jo også vært på noen charter turer (for mange år siden). Vi som jobber i fly bransjen sier vel at det er et eget folkeslag uten at vi mener noe stygt da. Må også si at det er litt sånn du forteller her jeg har forestilt meg Tunisia, ikke alle steder eller mennesker for den saks skyld som er like sjarmerende heller. Det har man jo flere steder i verden. Men for 1500 kr så er det jo ikke noe å tenke på 🙂

    1. Hehe, det kan jeg gjerne tenke meg 😉 Ikke for å si noe negativt om enkeltpersoner (eller «gruppen» generelt), men det er jo litt synd at noen bare lever i sin egen boble og har null respekt for de rundt seg når de reiser. Får håpe de lærer de og, haha. Du har rett i det du sier, det er jo ikke alle stedene (eller folkene) man kan falle for. Men etter denne (raske) rundturen i landet har jeg sett noe heeeelt annet enn jeg så i Sousse – Tunisia har slående vakre steder også! More to come angående det 😀

  4. Haha, du får ikke meg opp i et charterfly igjen. Det må isåfall være om jeg plutselig skulle være like spontan som deg, og det har jeg jo vært før:) Har nettopp meldt meg på et løp i Polen til våren nå, skammelig å ikke ha vært der før når jeg tilogmed har en venninne i Oslo som kommer fra Poznan, byen jeg skal til. Enda noen nye land på deg og snart?

    1. Haha, jeg fikk i alle fall skrekken (igjen) av de flyturene. Herremin for et kaos! Jasså, jeg så for meg at du hadde besøk Polen allerede! Flyforbindelsene dit er jo kjempebra, og landet har mye flott å by på – så tror du blir å trives 🙂 Albania og Makedonia står for tur nå i oktober, og der har jeg ikke vært før – så gleder meg til å oppleve mere nytt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.