Gatelangs i Havanna

IMG_0333

Havanna er en stor by, men sentrum er lett tilgjengelig til fots. De tre bydelene som turister ofte møter er gammelbyen Habana Vieja, den nyere bydelen Vedado hvor de mest moderne husene, bedriftene og de rikeste menneskene bor, og til slutt Habana Centro, det som kanskje føles som den mest «ekte» bydelen av de tre, hvor hvermansen lever, bor og handler. Dessuten ligger kystveien El Malecón langs havet like ved, hvor alle trekker på enden av dagen når solen begynner å gå ned.

De fleste turistene holder seg nok i Habana Vieja, området øst for Capitolio-bygningen og Parque Central. Her kan man følge hovedgågaten Calle Obispo forbi stamkafeen til Hemingway, La Floridita, og innover langs de stadig mer og mer restaurerte bygningene fra kolonitiden, før man til slutt ender opp på det eldste torget i byen – Plaza de Armas.

IMG_0599 Cuba 201610 IMG_0884

Her blir jeg møtt av et loppemarked hvor utallige bøker med Che Guevara på forsiden lyser mot meg. Det ligger haugevis med gamle Time Magasines på flere av bordene, og gamle mynter og sedler med… you guessed it, ansiktet til Che på. Her har man muligheten til å kjøpe med seg både det ene og det andre fra en svunnen tid, og selv kjøper jeg meg en av Hemingways klassikere som han skrev her på øya – The Old Man and the Sea. Av og til er jeg en skikkelig klisjé.

Cuba 20169 IMG_0965 Cuba 201613

Havanna virker for meg som en blanding mellom nytt og gammelt, mojitos og cuba libre, sigar- og tobakksrøyk, livemusikk og folk som danser i ville og sensuelle rytmer på gaten, sterke farger som rødt, gult, blått og grønt i en herlig blanding, falleferdige hus, små fiskebåter og store borgruiner, unge lokale jenter i korte shorts og med flørtende blikk som prøver seg på eldre mannlige turister, takterasser, billig pizza og churros, nyrestaurerte og falleferdige Chevy’s fra 50-tallet, gatekunst, lokale stående på balkongene og sittende i trappeoppgangene sine, iskrem og TuKola, provisoriske kjøpesentre nærmest uten varer med rulletrapper som har vært i ustand i flere tiår, art deco-arkitektur og loppemarkeder, Che Guevaras ansikt på alt og allting, og generelt store, store kontraster.

… Og at jeg for min del klarte å opparbeide meg noen skikkelig vannblemmer på hælene allerede første dagen. Hva jeg gjorde i nye småsko lurer jeg fortsatt på, i Havanna bruker jo alle damene sandaler eller høye hæler. Hvordan de klarer å balansere på ujevne fortau og all brosteinen er en annen sak.

Cuba 201616 IMG_0315 IMG_0439 Cuba 201615

For å gjøre saken verre for beina bestemte jeg for å klatre opp i både den vakre bykatedralen og San Francisco-kirkens tårn. Men den slående utsikten fra begge var nok til distrahere meg fra smerten på hælene. Her i høyden er det også lett å se at de restaurerte fasadene er i mindretall. Store deler av Havanna holder fortsatt på å falle sammen.

IMG_0360 Cuba 201611 IMG_0421

Enda mer distrahert ble jeg da jeg vandret nedover Mercaderes og oppdaget sjokolademuseet. Hvorfor det kaltes et museum aner jeg ikke, men relativt god sjokolade hadde de (og i sigarform til og med). Et glass med kald kakao smakte i alle fall overraskende forfriskende i varmen.

IMG_0311 Cuba 201612 IMG_0954

Jeg gjør sport i å bruke lang tid på hver plaza, for å slippe til noen pauser her og der for beinas skyld. Rundt meg bugner det av fargerike antikke bygninger med balkonger, buede portaler og blyglassmosaikker ovenfor der igjen. Noen barn spiller fotball i skoleuniformene sine, og enkelte turister tar seg en pust i bakken på de mange utendørskafeene.

Her i gammelbyen er ikke biler lov, men alt er lett tilgjenglig til fots – til tross for vannblemmer. Med kameraet i hånden kan man i det minste stoppe opp 299 ganger i løpet av 100 meter for å enten ta et bilde eller late som man skal. Fine motiver dukker uansett alltid opp her i byen.

IMG_0555 Cuba 201614 IMG_0990

Jeg vandrer videre langs gaten Brasil, med Capitolio ruvende i det fjerne. Rytmene fra et liveband inviterer meg inn på den ikoniske fortauskafeen til Hotel Inglaterra (samt ryktene om en god mojito). Sammen med bandet ser jeg en eldre mann som står og svinger seg. Jeg slår meg ned ved et av de få ledige bordene nærmest livebandet.

– Det er hans første gang på Cuba på 57 år, sier en yngre, blond kvinne ved nabobordet mitt på amerikansk. Det viser seg at hun og foreldrene bor i Miami, men faren ble født her på øya.

– Vi bor med andre ord ikke så langt unna! Hvis ting fortsetter å endre seg, så kan vi kanskje til og med kan ta fergen hit til neste år? Hun smiler, og ser bort på faren sin som fortsatt vrikker på hoftene foran livebandet med øynene igjen og et smil rundt munnen.

Cuba 20166 IMG_0870 IMG_0343IMG_0448

Å forflytte seg til Vedado føles litt mer som å komme til nåtiden, eller kanskje 80-90-tallet engang. Plutselig dukker det opp en minibank, og mer moderne bilder dominerer i antall. Gatene er bredere enn ellers og moderne hotellkompleks strekker seg til vers.

Med et par bedre sko på beina vandrer jeg hele veien fra Centro Habana hvor jeg bor, og til Plaza de la Revolución. Her på revolusjonsplassen lyser de gigantiske ansiktene til Fidel Castro og Che Guevara fra noen bygninger mot meg, der jeg står midt på det som ligner en gigantisk tom parkeringsplass. På andre siden av plazaen står det 109 meter høye minnesmerket til nasjonalhelten José Martí. Han kalles for landsfaderen og spilte en viktig inspiratorisk rolle i uavhengigshetskrigen fra Spania. Han fungerte også som president i hele 14 dager før han ble drept i kamp bare 40 år gammel. Du finner avbildninger av ansiktet hans nesten like mange steder rundt på Cuba som ansiktet til Che.

IMG_0735 Cuba 20167

Det er også i Vedado, helt nede ved Malecon, at noe av det mest fancy man finner i Havanna ligger – Hotel Nacional de Cuba. Her kan man sitte ved bord under palmene med fantastisk utsikt ut over stredet mot Florida i det fjerne, mens man drikker litt dyrere drinker enn ellers, kjenner havbrisen i håret og ser på de vakre påfuglene som tusler rundt på hotellområdet. Hotellet er bygget på et gammelt forsvarsbatteri som stammer tilbake til 1700-tallet. Her på stedet har pirater gått i land, og mafiabosser senere spilt kasino. Selve hotellet ble bygget på 30-tallet, og har huset kjendiser som blant annet Marlon Brando, Ava Gardner, John Wayne og Frank Sinatra. Stedet oser med andre ord av eleganse og fordums prakt.

IMG_0800 Cuba 20168

Tilbake i Centro går jeg forbi slitte hus med klær til tørk langs veggene, brødselgere, isboder og eldre kvinner poserende bak gitteret i vindusåpningene sine, til parken på hjørnet mellom San Rafael og Calle Galiano. I Havanna går man ikke i parken for å sole seg, slappe av eller lufte hunden. I Havanna går man i parken for å koble til wifi. Her møtes man, drar fram telefonen, og er usosiale sammen.

IMG_0889 IMG_0903

Plutselig kommer en eldre mann og setter en liten gutt i en trillevogn rett foran meg og det unge, tyske paret jeg sitter ved siden av, og går å setter seg på en benk lengre bort. Vi ser forfjamset på hverandre. Den lille gutten ser forsiktig bort på oss før han snur seg forlegent bort.

– Lærer dem barna å sjekke fra (ekstra) tidlig alder her? Foreslår jeg. Vi ler.

– Det hadde ikke forbauset meg, sier jenta, mens hun ler og nikker bort mot en guttegjeng i tenårene som sitter og stirrer bedårende mot oss.

Til tross for at jeg har skaffet meg et telefonkort, vil ikke telefonen min ta inn wifi. Jeg bruker heller tiden på å snakke med tyskerne. Dele erfaringer fra dagene vi har tilbrakt her. Mens klokken tikker kjenner jeg etterhvert at magen begynner å rumle, jeg er sulten. Men før jeg går og finner meg et sted å spise må jeg nesten bare få med meg solnedgangen fra Malecón i dag også. Vannblemmene er borte, og i morgen drar jeg jo tross alt videre.

IMG_0625 IMG_0661

Havanna er i grunn ikke en by man reiser til for å stresse fra sted til sted for å krysse av sights på en liste. Her burde man ta seg god tid til å kunne gå rundt og bli kjent med de ulike nabolagene og se hvordan menneskene bor og har det. Man burde ha tid til å kunne sette seg ned med et glass mojito eller limonade, studere livet og bare la seg forføre av musikken. Det synes i alle fall jeg. 😉

Hvordan inntrykk har du?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

10 Comments
 1. Hei, Renate

  For en fin dag! (Tross vonde vannblemmer – vi vet alle hvor ille det er…) Fantastiske bilder. Cuba har stått på lista lenge også her. Vi får se når sjansen byr seg. Fikk ikke mindre lyst å dra nå, nei 😉

  / Mette

  1. Huff, ja de vannblemmene kunne jeg ha spart meg for 😛 Takk! Jeg er i alle fall veldig glad for at jeg fikk oppfylt drømmen om å oppleve øya 😀 Anbefales!

 2. Havanna virker som en utrolig spennende og eksotisk by! Vanligvis er det ikke store byer som lokker meg mest, men den byen der… Jeg MÅ dit – helst i morgen, haha! Men det må nok vente, jeg har jo andre planer først 🙂

  Litt klisjé må det være lov å være – særlig når det betyr at man får med seg en Hemingway-klassiker hjem fra Cuba 😀 Husker for øvrig at jeg ble overrasket over hvor kort og liten den boka faktisk er da jeg leste den.

  1. Jeg er heller ikke spesielt fan av storbyer, og trekker alltid til «gammelbyen» eller lignende når jeg besøker slike steder da jeg ofte føler meg mer komfortabel der (unntaket er Tokyo, den byen var bare awesome!). Heldigvis har jo Havanna akkurat en slik! Dessuten føles i grunn ikke byen så utrolig svær når man bare holder seg i Centro/Vieja-området. Heldigvis 🙂 Hehe, ja, jeg ble også litt overrasket da jeg kjøpte boka. Og så var jo alt skrevet som ett eneste langt kapittel!

 3. Jeg elsker Havana og Cuba! Besøgte det tilbage i 2011 og vil så gerne tilbage! Havana er sådan en hyggelig by. Den er så fin med de gamle bygninger og stemningen er afslappet og dejlig. Rigtig fine billeder! 🙂 Jeg er dog ret sikker på at det ikke var et loppemarked, som du var forbi, men at rent faktisk er byens boghandel 🙂 sådan forstod jeg det i hvert fald da jeg var i Havana, men jeg kan jo også tage fejl 😉

  1. Herlig! Ja, jeg likte atmosfæren i Havanna 🙂 Tusen takk!

   Åh jasså! Jeg bare antok at det var et loppemarked siden jeg bare så det på en av de fire dagene jeg var i byen, men når du sier det så husker jeg i grunn at det for det meste var bøker som ble solgt der på plassen. :p

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.