Få råd til drømmereisen

I samarbeid med Sambla

Vi har vel alle en reise vi alltid har drømt om, et sted vi bare vet vi besøke en gang i livet. Selve drømmereisen. Kanskje ønsker man å dra på safari i Afrika, surfe i Mellom-Amerika, sole seg på Maldivene eller dra på øyhopping i Stillehavet. Felles for alle disse, og drømmereiser generelt, er at de koster en del penger.

Dessverre er det ikke alle av oss som er så heldige at vi vinner drømmereisen i en konkurranse eller stikker av med pengesummer på Lotto, så da er vi nødt til å ta sparingen i egne hender. Det hele handler da om prioriteringer, og hvordan man forvalter pengene man tjener. Der andre samler på dyre eiendeler, samler jeg på reiser og opplevelser. Derfor går mesteparten av pengene mine (etter regningene er betalt) til reisekontoen, hvor de venter på å bli brukt på spennende turer og eventyr. Den beste måten å få til drømmereisen er rett og slett god planlegging, fornuftige prioriteringer og hardt arbeid.

Se også:

Ingenting kommer gratis, men dersom man står på og arbeider hardt, får man til det meste. Husk ordene til Walt Disney; Kan du drømme det, kan du gjøre det.

Hvor går drømmereisen?

Først og fremst må man avklare med seg selv hvor drømmereisen skal gå. Er det bare ett spesielt sted, eller flere steder man ønsker å besøke på samme tur? Skal man reise lenge eller bare en uke eller to? Er drømmedestinasjonen på andre siden av verden, eller innenfor Europas grenser? Uansett hva man bestemmer seg for, er man nødt til å ha en relativt klar idé om hvor drømmereisen går, før man kan begynne å spare til den. En backpackingreise til Sørøst-Asia trenger ikke koste mer enn en shoppingtur til Paris eller London, men som oftest blir reisen dyrere desto lenger bort man reiser. Forsøk å gjør reisen billigere ved å enten reise i lavsesongen eller utenom skoleferiene, og meld deg på nyhetsbrevene til ulike flyselskap og hotellbookingstjenester for å sørge for at du får tilbudene rett i e-postkassa. Det er billigere å planlegge og booke reisen selv, enn å la et reiseselskap gjøre det for deg. Dessuten er planleggingen av reisen svært god motivasjon for å spare!

En drømmereise kan være så mangt

Sett opp et budsjett

Steg nummer to er å sette opp et budsjett for å beregne kostnadene for en slik reise, og finne ut hvor mye man må spare for å nå målet sitt. Søk litt rundt på fly og hoteller til drømmedestinasjonen, søk på prisnivå og lignende. Prøv å sitt igjen med et grovt overslag for hvor mye turen blir å koste, og la den summen bli ditt mål. Det kan dessuten være greit å spare litt ekstra, siden reiser ofte har en tendens til å bli dyrere enn planlagt. Det vil også være kjipt å måtte gå glipp av diverse opplevelser når man befinner seg på reisemålet fordi man ikke sparte opp nok penger i utgangspunktet.

Lag en egen sparekonto

Det tredje steget er å lage en egen sparekonto for nettopp dette formålet. Gi den navnet «drømmereisen», og sett av månedlige avtrekk fra lønningskontoen som går direkte på denne. Det kan være litt kjipt å se at penger forsvinner fra lønningskontoen, men bli ikke fristet til å bruke pengene på reisekontoen før du faktisk skal bestille drømmereisen. Er drømmen om reisen stor nok, burde det ikke være noe problem. Husk dessuten sitatet «Travel is the only thing you buy that makes you richer». Det er så sant! Å reise og oppleve er på mange måter en investering i deg selv og livet.

Legg om prioriteringene

For å få drømmereise-sparekontoen til å vokse raskere, er man også nødt til å forandre på sine hverdagslige prioriteringer og kutte daglige utgifter. Også her kan det være greit å sette opp et budsjett for hverdagsutgiftene, dersom du ikke allerede gjør det. Her får «drømmereisen» sitt eget punkt, og for at den posten skal vokse, er de andre nødt til å minke. For å klare dette er det mye forskjellig man kan gjøre. For eksempel:

Spis mindre ute, slutt å snuse/røyke, lag din egen kaffe om morgenen, ta med matpakke, gå i stedet for å ta bussen/bilen, stell i stand filmkvelder hjemme i stedet for å dra på kino ofte, undersøk om du kan skaffe et billigere telefon/tv/internettabonnement, finn et billigere treningsstudio eller tren hjemme/ute, handle billigprodukter eller mer på salg, og slutt å handle ting på impuls. Flere tips finner du her.

Ekstra tiltak

Dersom man ønsker at kontoen skal vokse enda raskere, må man vurdere om man skal sette inn noen ekstra tiltak. For eksempel skaffe seg en ekstrajobb, og sette alt man tjener på denne rett inn på sparekontoen til drømmereisen. Er man flink til strikking, annet håndarbeid eller lignende, kan man vurdere å selge slik for å tjene noe ekstra. Selg unna klær, møbler og andre duppeditter du ikke egentlig har behov for. Lei ut et rom i huset/leiligheten, enten heller året eller mens du er bortreist. Det finnes mange muligheter, man må bare være kreativ.

Å skulle låne penger for å dra på drømmereisen sin, må være absolutt siste utvei. Men trenger man tips eller råd for hvordan man går fram for å strukturere sin privatøkonomi, kan man få hjelp hos Sambla, som driver med økonomisk rådgiving.

Lag en plan, og start sparingen nå. Desto raskere du starter, desto raskere når du målet, og drømmereisen blir en realitet.

Hvor går din drømmereise, og hva er dine tips når det gjelder å spare til den?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

4 Comments
  1. Flotte tips, og mye av det samme som jeg prøver å leve etter selv 🙂

    Mitt beste tips er å opprette en egen sparekonto til en bestemt reise. Helst i en annen bank enn den man bruker til vanlig, og med så høy rente som mulig selvfølgelig. Ikke at man får særlig høy rente noe sted for tiden, men… Det kan være en stor fordel at man slipper å se reisekontoen hver gang man logger inn i nettbanken for å betale regninger fra forbrukskontoen. Da er det så mye lettere å glemme at man har de pengene, og man blir ikke fristet til å bruke dem på noe annet enn reisen som man sparer til.

    Det er også lurt å overføre litt til sparekontoen med en gang man får lønn eller andre penger inn på kontoen. Da er det som om man aldri har hatt de pengene, og man merker ikke at man sparer. Det trenger ikke være mye hver gang. En tusenlapp her og en tusenlapp der blir mye penger til slutt, og så kan man i tillegg overføre litt mer hvis man får penger til bursdag eller jul, feriepenger osv.

    1. Lurt tips å ha sparekontoen til reisene i en annen bank enn den man bruker til vanlig. Desto vanskeligere det er å komme til pengene, desto lettere er det å faktisk bruke dem til det som var meningen. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.