The Liebster Award – Svar på reisespørsmål

liebster award

«The Liebster Award» er en pris som handler om å skape oppmerksomhet rundt reisebloggene, knytte de sammen og promotere både mer og mindre kjente blogger. De offisielle reglene kan du lese mer om her.

Jeg har blitt nominert til The Liebster Award av både Renate med bloggen Red is an Attitude, Anette med bloggen Inkapigen og Merete med bloggen Bobleliv. Tusen takk for nominasjonen dere! Disse tre flotte reisebloggerne har alle svart på egne spørsmål, og har sendt nye spørsmål videre til blant annet meg. Da enkelte av spørsmålene var litt like, har jeg valgt å samle dem alle sammen i dette innlegget.

1. Når begynte du å reise, og hvor gikk den første reisen?

Jeg var vel bare noen måneder første gangen foreldrene mine pakket meg i baksetet og dro på bilferie i rundt i Norge. Deretter har det blitt mange ferier på fire hjul rundt i Norden og Europa. Første gang jeg reiste ut av Europa var jeg 9 år, og da gikk turen til sørkysten av Tyrkia. Første gangen jeg reiste langt avgårde var ikke før jeg var 17 år, og da dro jeg til USA (en svært etterlengtet reise!). Siden har det bare ballet på seg.

2. Hvor kommer din trang til å reise fra?

Etter jeg tok en DNA-test i vår som viste meg at jeg hadde røtter både fra samer, vikinger, jøder og nomader fra Sentral Asia, fant jeg ut at det nesten måtte være medfødt, hehe. 😉 Jeg har alltid vært fascinert av kart, og svært nysgjerrig på verden rundt meg. Jeg elsker å fordype meg i andre kulturer både i tid og rom, og har så lenge jeg kunne huske hatt en lengsel i meg til å dra ut i den store verden.

IMG_9508

3. Hva er det skumleste du har opplevd på reise?

Jeg er heldig, og har *bankibordet* ikke opplevd så fryktelig mye skummelt på reise. Da jeg var på Gili Meno i Indonesia i fjor høst, ble jeg derimot nesten kjørt over av en båt mens jeg var på snorkletur, fikk panikk og trodde jeg skulle drukne… Heldigvis gikk det greit, men kjenner jeg er litt nervøs for å prøve meg på dypt vann igjen.

Det har også vært flere ganger i trafikken hvor jeg har følt meg svært usikker, for man vet jo hvor fort det kan gå galt. Dessuten har jeg reist med et par flyselskap som er svartelistet av EU, og da har jeg ikke følt meg spesielt høy i hatten.

4. Hvilken landsby som du har besøkt føler du er den mest sjarmerende?

Det er så vanskelig å velge! Jeg har besøkt så mange søte og sjarmerende landsbyer! For eksempel Hallstatt og Werfen i Østerrike. Lacock og Castle Combe i England. Biertan i Romania. Alle de fem landsbyene som utgjør Cinque Terre. Reine i Lofoten. Bled i Slovenia. Og maaange, maaaange fler.

IMG_4664

5. Hvilket sted i verden synes du føles som mest autentisk og minst påvirket av turisme?

Jeg trodde det ville være Myanmar/Burma, helt til jeg kom til en lokal familie jeg skulle bo hos i fjellene i en fjern del av Shan-riket, og fant en plakat av Justin Bieber på veggen… De aller fleste steder er vel mer eller mindre påvirket av turismen og den vestlige kulturen i en eller annen grad. Likevel var det flere steder i India og Kina hvor de lokale stoppet opp og måpte når de så oss, ville ta bilde og behandlet oss som filmstjerner. Det er vel et tegn på at i alle fall vestlig turisme er sjeldent hvor de kommer fra.

6. Hva er det rareste du har opplevd på reise?

Det har blitt en del merkelige og rare opplevelser på reisene mine. Alt fra jordskjelvet jeg opplevde i Athen, til fyren som blottet seg for meg på landsbygda i Bagan, Myanmar, til naturen i Kappadokia, de sære tingene jeg har spist og overnattet i og ikke minst – steder som er rare i seg selv. Slik som for eksempel utbryterrepublikken Transnistria mellom Moldova og Ukraina… Flere rare, morsomme og merkelige reiseopplevelser finner du forresten i innlegget her.

7. Er det noe spesielt du går etter når du planlegger dine reiser?

Jeg søker jo etter det autentiske, og det som er annerledes fra det man vanligvis kjenner til og omringer seg med. Når jeg reiser vil jeg oppleve ting som skiller seg ut fra hverdagen min. Nye opplevelser og erfaringer synes jeg er gull verdt.

IMG_5852-001

8. Hvilket sted i verden har du følt deg lengst vekk fra din komfortsone, og hvorfor?

I India kanskje? Landet er voldsomt, skittent, fargerikt, og skikkelig «up in your face». Lokale stod rett opp og ned og stirret meg i senk uten hemninger, andre stod med mobiltelefonen og tok bilder av meg som en eller annen paparazzi. Trafikken var et galskap uten like, og toalettforholdene ganske ikke-eksisterende for det meste. India var som et sirkus, og jeg opplevde landet som ekstremt fascinerende.

9. Nevn en naturopplevelse som du mener også andre burde få med seg/hvilket sted har den vakreste naturen?

Fjellene i Georgia tok virkelig pusten fra meg. En fjelltur (spesielt på hesteryggen) er noe jeg unner alle naturinteresserte! Island, Peru og Bolivia hadde også helt fantastisk og dramatisk natur. Steinformasjonene i Kappadokia virker nesten helt utenomjordiske. USA er også et ekstremt variert og vakkert land. Når det gjelder majestetiske fosser var Iguazu falls og Victoriafallene helt utrolige å oppleve. Alpene fantastiske å oppleve, men i det lille landet Slovenia finner man en slik variasjon av naturområder at det nærmest er som et Europa i miniatyr. Paragliding i Slovenias vakre natur er også en naturopplevelse jeg mener andre burde få med seg!

IMG_2802

10. Hvis du kunne gjenoppleve ett reiseminne, hva ville det vært?

Ekstremt vanskelig å skulle velge bare ett reiseminne! Jeg skulle derimot gjerne gjenopplevd Route 66! For en utrolig gøyal og variert opplevelse. Et gjensyn med Australia skulle jeg også hatt. Hele Peru og Bolivia-reisen skulle jeg også gjerne hatt et gjensyn med, selv om jeg ikke vet om jeg ville taklet å klatre opp på Huyana Potosi igjen. Hehe. Det er i grunn veldig få av reiseopplevelsene mine jeg ikke ønsker et gjensyn med.

11. Hva er det mest spesielle du har spist på reise?

Marsvin i Peru, kenguru i Australia, kyllingføtter i Kina, haggis (innvoller kokt inni magesekken til en sau) i Skottland, alligator i USA og egenfisket piraja i Brasil.

IMG_1493

12. Hva er din mest minneverdige kollektivtransportopplevelse?

Det må nok være da jeg tilbrakte seks døgn i strekk på den transmongolske jernbanen fra Moskva til Beijing. Man skulle tro det var en svært langdryg tur, men jeg synes dagene fløy avsted. Tror ingen kollektivtransportopplevelser vil kunne overgå en slik reise.

Vel, det var jo også litt pinlig når jeg ble skjelt ut av konduktøren på japansk foran hele togvognen på vei til Nagano i supertoget Shinkansen…

13. Hva er ditt favorittsted i ditt eget land?

Norge har utrolig mange vakre steder, og jeg liker meg veldig godt i hjemlandet mitt. Stedene som står meg nærmest er likevel dem rundt der jeg har vokst opp. Bodø-området er fantastisk sted hvor hav og fjell møtes, og hvor det er kort vei over til Lofoten og nedover langs Helgelandskysten. Mitt aller fremste favorittsted er derimot familiens landsted i Gildeskål, hvor jeg har tilbrakt store deler av somrene mine siden jeg ble født. Ingen andre steder finner jeg roen slik som her.

IMG_8672

14. Har måten du reiser på endret seg gjennom årene?

Absolutt. Den kanskje viktigste endringen er jo at jeg nå reiser mye mer alene enn hva jeg gjorde tidligere. I takt meg at jeg begynte å reise mer, fant jeg fort ut at jeg måtte akseptere å reise alene. Selv om jeg foretrekker å reise sammen med godt selskap, er det likevel slik at jeg stortrives på reisefot alene. Jeg får jo en fullstendig frihet til å velge når jeg skal reise og hvor jeg skal dra, hva jeg skal gjøre og hvor lang tid jeg vil tilbringe på hvert sted. Dessuten møter jeg alltid fler mennesker, både lokale og andre reisende, når jeg er på reisefot alene.

15. Hva nyter du mest når du reiser?

Deilig lokal mat, vakre soloppganger og solnedganger, møtene med nye mennesker, uventede men fine opplevelser, følelsen av frihet og å leve i nuet.

IMG_2441

16. Det finnes ofte to svært forskjellige typer reisende, hvilken av de følgende synes du passer deg best? Hotell/hostell? Ryggsekk/koffert? Kort luksusferie/langt budsjettferieopphold? Risikoaversjon/risikotaker? Oppleve ett sted over lenger tid/oppleve flere steder med kort tid på hvert sted?

En fin blanding mellom hotell og hostell, og aller helst koselige gjestehus. Skal jeg forflytte meg mye på reisen velger jeg helst ryggsekk, koffert synes jeg er forbeholdt storbyferier og reiser hvor man leier bil og slipper drasse så mye rundt på bagasjen. Jeg reiser nærmest aldri på noe luksusferie, og vil heller prioritere å bruke pengene på å reise langt og lenge. Jeg er vel egentlig ganske pinglete, og søker ikke de store risikosportene akkurat nårjeg reiser, men jeg har likevel fått meg til å sykle Death Road i Bolivia og paraglide i Slovenia. Synes det blir kjedelig å ikke skulle ta noen sjanser i det hele tatt. Man må jo av og til pushe seg ut av komfortsonen. Det er mange steder jeg gjerne skulle tilbrakt lenger tid i, men det har blitt til at jeg ofte drar flere steder på en og samme reise. Jeg liker at det skjer noe, spesielt når jeg reiser alene – og da er det greit å forflytte seg til nye steder etter noen dager. Dessuten er det jo så mange steder jeg vil se!

17. Hvordan vil du helst reise i fremtiden, og hvor?

Jeg vil gjerne fortsette på å fokusere på å reise til steder som er litt utenfor allfarvei. I september drar jeg for eksempel til Sentral Asia, hvor jeg skal reise rundt i Usbekistan, Kirgisistan, Kasakhstan og Tadsjikistan. Neste vår satser jeg på å besøke Aserbajdsjan og Iran, blant annet. Jeg drømmer også om fjellområdene nord i Pakistan, Kurdistan og Afghanistan… Vi får se hva det blir til. Jeg vil dessuten prioritere naturopplevelsene mer og mer, og drømmer fortsatt veldig om å bestige Kilimanjaro og vandre til Everest Base Camp.

18. Hva er etter din mening det vakreste stedet i verden?

Dette må være det vanskeligste spørsmålet noensinne. Det finnes jo nesten uendelig med vakre steder på jorden. Massevis av steder som er vakre på hver sin måte, og det gjør det så utrolig vanskelig å velge. Jeg kan jo derimot trekke inn Norge som en verdig konkurrent.

IMG_9166

19. Hvilket kamera og hvordan objektiver bruker du for å fange øyeblikkene på reisefot?

Jeg har et Canon 750D, og har følgende objektiv; kit-objektivet til kameraet, et Canon EF 50 1.8 mm, et Canon EF 50-250 mm IS II og et Canon EF-S 10-18 mm. Jeg bruker i grunn de to sistnevnte objektivene mest når jeg reiser.

20. Hvilke land vil du anbefale andre å reise til, og hvorfor?

Land som er misforståtte, og som folk generelt antar er «skumle» etter hva de har hørt i media. Det virker som folk flest reiser dit folk flest reiser. Slike steder oppleves nok som trygge og forutsigbare. Det kommer selvfølgelig litt an på hvilken type opplevelse man ønsker når man reiser, men for min egen del er det lite spenning og lærdom i å dra til steder som føles akkurat som hjemme. Å dra til for eksempel Spania for å spise norsk mat og prate svorsk med selgere, hotellarbeidere og kelnere er ikke helt min greie i alle fall.

Når det gjelder spesifikke land er Slovenia, Romania, Albania, Kosovo, Makedonia, Armenia og Georgia alle mindre besøkte land jeg absolutt anbefaler andre å reise til. De er virkelig undervurderte.

IMG_3093

21. Hvilken type person ville vært din verste reisepartner?

Noen som vil gå ut og drikke seg sanseløst full hver kveld på en eller annen sydendestinasjon, og sove/ligge på stranden hele dagen. Det er ikke helt min stil. Å reise med noen som ikke er interessert i kultur, historie og natur ville nok heller ikke gått så bra.

22. Hvor er det merkeligste stedet du har sovet på reisefot?

Vel, da jeg gikk Romboleden fra svenskegrensen til Nidaros, var det en natt jeg ble nødt til å overnatte på et utedo (!). Så det er kanskje det aller merkeligste. Ellers har jeg overnattet i alt fra hotell laget fullstendig av salt, i et gammelt fengsel, i en stråhytte på en øy laget av strå (!), i en seng full av maur, i en grotte, oppå en aktiv vulkan, blant ville dyr på savannen i Afrika, på en husbåt, i et telt i ørkenen, til et par slott.

IMG_9515

23. Når er en reise spesielt vellykket for deg?

Når jeg ender opp med å få enda mer ut av reisen enn hva jeg forventet. Før man drar et sted har man ofte tanker rundt hva man ønsker å se og gjøre i byen/stedet/landet. Ofte lever stedene opp til forventningene, men andre ganger ikke. Noen ganger derimot overgår stedet, eller opplevelsene man får der, alle forventninger! Uventede, fine møter med lokale er som oftest det som gjør reisen spesielt vellykket for min del. Gjennom dem får man en helt spesiell innsikt til stedet man besøker.

24. Hvilket sted i Norden ville du helst besøkt?

Jeg drømmer veldig om Svalbard for tiden, dessuten hadde en tur til Grønland vært skikkelig kult. Ellers drømmer jeg veldig om Færøyene, og dit reiser jeg allerede i morgen!

25. Hva er ditt mest romantiske øyeblikk utenlands?

Hehe, jeg har hatt noen fine romantiske øyeblikk på reisefot, både med og uten en parter ved min side. Førstnevnte ønsker jeg i grunn å holde for meg selv, haha. Øyeblikk kan være romantiske selv om man reiser alene også. Vakre solnedganger på en romantisk strand eller et noe øde sted er en gjenganger.

IMG_7721

26. Hvilket sted er det siste du ville bosette deg i, og hvorfor?

Land med dårlige styresett og nedverdigende kvinnesyn.

…. og steder hvor det er iiiiiiiiiiiiiiskaldt og vinteren er lang. Bodø er nok langt nord for å si det slik.

27. Hvilke tre destinasjoner står øverst på reiseønskelisten din?

Påskeøya, New Zealand og Antarktis. På grunn av hvor dyrt/vanskelig det er å komme seg dit, blir de nok også dessverre stående der en god stund til.

IMG_0183

The Liebster Award handler om å sende nominasjonen og fokuset videre til andre reiseblogger. Prisen har derimot sirkulert en stund, og jeg har fått inntrykket av at de aller fleste bloggene jeg leser og følger allerede er nominerte. Jeg håper derimot det er flere av dere der ute som ønsker å delta, derfor så velger jeg å la nominasjonen være åpen slik at dere som ønsker nominasjonen får den. Velg 11 av spørsmålene over, og send meg veldig gjerne en link til innlegget deres når dere har publisert, så skal jeg linke til dem her i innlegget. Det hadde vært veldig gøy å finne fram til flere spennende reiseblogger!

Happy travels!

Edit: Fantastiske Soletraveller tok utfordringen! Sjekk ut svarene deres (og flere spennende innlegg og historier fra hele verden) her.
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

11 Comments
  1. Fin lesning og herlige svar. Jeg ble visst nominert jeg også, men jeg er dessverre verdens tregeste person så jeg har fremdeles tilgode å trykke «publiser» på det innlegget, haha 🙂 Håper du nyter Færøyene – bildene ser fantastiske ut!

    1. Tusen takk for det! Hehe, jeg er temmelig treg jeg også… det gikk nok sikkert 3-4 måneder fra den første nominasjonen til jeg klarte å publisere innlegget. Men bedre sent enn aldri, I guess! 🙂 Åh, ja! Færøyene er heeeelt utrolig flotte! Magisk!

    1. Hehe, jo, den landsbyen er superskjønn! Skulle gjerne dratt tilbake til England nå i høst, og spesielt til the Cotswolds. Savner afternoon tea med skikkelige scones og clotted cream!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.