Forsvargsborgen Rasnov

IMG_8275Ca. midt mellom Bran og Brasov befinner Rasnov seg – langt oppe på en høyde. Det gamle citadellet troner over de nyere delene av byen, og har en fantastisk utsikt ut over dalen som skiller Transylvania fra Valakia. Bortenfor kan man smite de spisse Karpatene, og i mellom ligger en tykk, grønn granskog.

Det sies at borgen ble bygget mellom 1211 og 1225 av tyske riddere, men det finnes ingen klare bevis på dette. Borgen ble først dokumentert i 1335. Den ble bygget som en del av et forsvarssystem for de Transylvanske landsbyene i nærheten for å unnslippe invasjoner fra grupper utenfra. Plasseringen var perfekt da den både var høyt nok oppe til å være vanskelig å innta, samt at den hadde utsikt ut over hele dalen. Rundt ligger det høye fjell, som de invaderende armeene måtte passere her dersom de skulle lenger nord i landet. På grunn av urolighetene her i middelalderen, ble det til at innbyggerne bare følte seg trygge innenfor festningsmurene – og omgjorde til slutt forsvarsborgen til sitt hjemsted.

IMG_8213 IMG_8223 IMG_8225 IMG_8236Det eneste problemet med å bruke borgen som bosted var at det ikke var tilgang på ferskvann der oppe. På 1600-tallet fant man derfor ut at dette måtte gjøres noe med. To tyrkiske soldatfanger ble derfor satt på jobben med å grave en brønn. Som motivasjon fikk de beskjed om at dersom de klarte å fullføre jobben og finne ferskvann, skulle de bli satt fri. Etter 17 år var jobben endelig gjort og Rasnov fikk tilgang til ferskvann fra den nesten 150 meter dype brønnen. De tyrkiske soldatene fikk likevel aldri sin frihet… De ble drept. Hvor de ble av, vet man ikke – men det sies at det ble gjemt en skatt nede i bunnen av brønnen.

IMG_8243 IMG_8246 IMG_8248 IMG_8253 IMG_8257Nå til dags bor det bare 16,000 mennesker i Rasnov, og sikkert dobbelt så mange sauer og esler. Citadellet har blitt en turistattraksjon, og for å komme seg opp på den høye klippen borgen sitter på – kan man først kjøre halve veien selv, og deretter parkere og enten gå, eller sitte på en traktor helt opp.

IMG_8277 IMG_8273 IMG_8271 IMG_8266 IMG_8262Å utforske Rasnov er nesten litt som å utforske et eventyr – det er så utrolig nydelig der oppe, og det føles som man er med i en Disneyfilm eller inne i et Brødrene Grim-eventyr. I de dype skogene nedenfor bor det visstnok noen av Europas største bjørnestammer.

IMG_8288 IMG_8280 IMG_8296 IMG_8283Jeg kom forbi en liten butikk hvor en ung dame solgte tepper, og fikk litt bakoversveis da jeg hørte at et 80×250 gulvteppe bare kostet i underkant av 200 norske kroner, og måtte selvsagt kjøpe et. Nå angrer jeg på at jeg ikke kjøpte 50 tepper til…

Fun (merkelig) fact: Rasnov ble også brukt til flere scener i filmen Cold Mountain med blant annet Nichole Kidman i 2002.

IMG_8304Som jeg ønsker at jeg hadde bedre tid i Transylvania… Området har så utrolig mye å by på, både når det gjelder spennende gamle landsbyer og slott, borger og befestede kirker, og ikke minst vakker, dramatisk natur. Jeg tror nesten dette må være et av de vakreste områdene i hele Europa. Jeg bare MÅ tilbake en dag.
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

4 Comments
  1. Hei! Nå nærmer turen min seg med stormskritt! Er det mulig å bo i Rasnov, eller anbefaler du å bo i Brasov isteden? Og er det noe annet interessant å se i området der (bortsett fra Bran). Har leid bil, så det gjør jo det jo enkelt å stikke innom flere steder 🙂 Gleder meg!!!

    1. Så spennende! 😀 Tror kanskje ikke man kunne bo oppe i citadellet i Rasnov, men kanskje nede i byen? Brasov var uansett meget flott, og et fint knutepunkt i regionen, så ville kanskje sjekket ut der først og fremst 🙂 Goood tur 😀

      1. Haha, nei, vi merket det! Jeg så liksom for meg at det skulle være litt tilsvarende byen på toppen i Berat. Men dengang ei 😉 Ble to netter i Brasov isteden… Romania er uansett fantastisk!!! I Sighisoara nå, drar nordover i morgen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.