Lille store Bratislava

IMG_9749I begynnelsen var jeg ikke helt sikker på hva jeg syntes om Bratislava. Slovakias hovedstat er full av grafitti (langt over gjennomsnittet) og nedslitte bygninger. Grafittien kan ikke engang kalles gatekunst siden den for det aller meste består av slørvete navnetagging, og mange av bygningene ser ut som de har forfalt siden kommunisttiden – og det har de sikkert også. Dessuten tråles gammelbyens gater av grupper med turister fra alle verdens hjørner som følger etter lederen med en paraply i været.

IMG_9731 IMG_9857Likevel finnes det en slags sjarm i alt det gråe. Hjertet av gammelbyen er fargerik og levende. Her står prydbygninger på rekke og rad og gatene er alltid fulle av liv og røre.

Bratislava kaller seg selv «den lille store byen», og byen føles heller ikke ut som en stor hovedstat. Tempoet i byen er behagelig, og stresset man vanligvis kan ta og føle på i storbyer eksisterer ikke her. Dessuten er alt innenfor gangbar avstand, og det er ved å bruke beina at man blir kjent med stedet. Spesielt i kjernen av gammelbyen hvor gatene stort sett er bilfrie. Sliter man derimot beina ut, har man god hjelp i trikkene som tar deg på kryss og tvers av byen for et par kroner.

IMG_9751 IMG_9687 IMG_9742 IMG_9675IMG_9855 SlovakaBratislava ligger bare en time unna Wien, og rett på grensen av både Ungarn og Østerrike. De fleste som reiser i dette området drar direkte fra Budapest til Wien (eller vice versa) uten å stoppe innom i Slovakias hovedstat. Selv synes jeg byen fortjener et par dagers stopp, selv om det eventuelt bare er for å roe ned pulsen mellom de andre to storbyene. Byen har en lang og spennende historie, som gjenspeiles i flere av bygningene som fortsatt står i og rundt gammelbyen i dag – f.eks. Bratislava Slott.

IMG_9763 IMG_9780 IMG_9792IMG_9767 IMG_9696 IMG_9785 IMG_9766 IMG_9841Det er en av de byene som ikke har så mange «must sees» men hvor man heller kan bruke tiden på å vandre rundt, kose seg på kaféer, utforske spennende kirkebygg, titte innom butikker med diverse unike varer og suge til seg atmosfæren. Egentlig det å rett og slett bare tusle rundt og nyte livet!

IMG_9702 IMG_9692 IMG_9748

IMG_9729 IMG_9664 IMG_9897 IMG_9901Neste gang jeg besøker Slovakia skal jeg ut på landsbygda, har hørt rykter om et fortryllende landskap og mange flotte slott som pryder landets interiør.

PS. Byen har faktisk sin egen UFO!

PPS. Byen har også det som kanskje kan regnes som verdens søteste kirke. Den får sitt eget innlegg!

PPPS. Nasjonalretten Bryndzové Halusky, som består av potetdumplings (smaker som gnocchi) med ostesaus og bacon strødd over er VELDIG god. I grunn var all maten vi spiste der meget god.

Har du vært i Bratislava/Slovakia? Hvordan likte du deg der?

IMG_9890
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.