Lion Encounter i Livingstone

P1080292I Livingstone i Zambia finnes senteret Lion Encounter, som prøver å gjøre alt de kan for å bevare den afrikanske løven i faunaen til det lokale området, og Afrika generelt. De siste 30 årene har hele 80-90 % av arten sett en nedgang, og det ble klart at noe måtte gjøres – og det fort. De har et program hvor de avler opp løver i fangenskap, for å deretter slippe de ut i det fri når de blir gamle nok.

Hva man kan gjøre for å hjelpe til? Betale for å være med de yngre løvene på tur!

Vi var en gruppe på 9 stykk som gikk sammen med løvepasserne, og de tre små løvene var 7-8 måneder gamle. En gutt og to jenter. De var alle tre på steg 1 av totalt 4 steg som utgjør rehabiliteringsplanen til senteret. Når dyrene når steg 4, er de altså gamle nok, og ville nok, til å bli løslatte, og dermed kunne klare seg i det fri. Løvene vi hadde kontakt med, var fortsatt for avhengige av mennesker til å kunne klare seg alene i villmarken. I stedet for å skaffe seg mat selv, ville de nok heller bare oppsøkt mennesker for å finne mat – noe som ville bli tatt dårlig imot av lokalsamfunnene.

P1080169 P1080176 P1080266 P1080331Det er ikke bare for vår del at vi tok turen ut i villmarken sammen med dyrepasserne og løvene. Det er også for at dyrene skal bli kjente med omgivelsene som snart skal utgjøre deres hjem. De får også muligheten til å leke fritt og jakte på mindre dyr dersom de føler for det. Grunnen til at dyrene slipper å gå i bånd eller lenker, er at de ser på dyrepasserne som elder medlemmer i gjengen deres, og derfor både stoler på dem, og føler at det tryggeste er å følge dem rundt. Derfor løper de heller ikke unna og forsvinner for oss. På andre siden prøver organisasjonen å ikke gi dyrene mer menneskelig kontakt enn hva som er nødvendig. De skal tross alt «avvennes» mennesker jo eldre de blir, og slippe å føle på avhengigheten når de blir voksne. Det er derfor ikke slik at man kan kose med løvene på gåturen, men siden løvene er ganske late dyr (lolol), legger de seg ofte ned slik at man kan komme litt nærmere enn ellers.

P1080193 P1080259 P1080223 P1080273 P1080285 P1080202 P1080377I tillegg til å forhåpentligvis øke bestanden av løver i det fri, ønsker Lion Encounter å øke bevisstheten hos de lokale, samt å finne måter å bedre beskytte leveområdene til løvene. De kan ikke redde løvene alene, så de trenger hjelp fra lokalsamfunnene rundt i landet, og i landene rundt.

P1080280 P1080333Dersom du ønsker mer informasjon om Lion Encounter kan du ta en titt på siden deres her. Det var i alle fall en helt utrolig opplevelse å være såpass nær disse majestetiske dyrene som vi var, og gå tur med dem mens de tuslet på siden av oss.

Kunne du tenkt deg å gå tur med løver?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.