Bilferie i USA og på Island

IMG_6935

Å reise rundt med bil er nok kanskje min favorittreisemåte. Man blir veldig fleksibel, og friheten er jo enorm. Jeg har kjørt mye rundt i verden, og uansett hvor man drar er det i grunn en fordel å reise rundt på fire hjul. Man kan starte kjøringen når man vil, dra hvor man vil, gjøre stopp hvor man vil og slipper å være avhengig av å rekke en buss eller et tog. To av landene jeg synes passer seg spesielt bra for bilferie, er USA og Island. Gode veier, dårlig offentlig transport og fryktelig mange spennende ting å se langs veien gjør bilen til det fremste framkomstmiddelet.

Bilferie i USA

USA er et stort land hvor det finnes nærmest uendelige muligheter for å dra på bilferie. Man kan holde seg til én eller to stater, og utforske dem nøye. For eksempel velger mange å dra til California, som har mer enn nok ruter, destinasjoner og veier til å holde hvem som helst opptatt i en måned eller to (eller mer selvsagt). Man kan også kjøre landet fra nord til sør, på tvers, på kryss eller sikksakk. Kanskje har du tid til å kjøre innom hver eneste av de 49 fastlandsstatene? Som sagt, utendelige muligheter! Det blir likevel ofte slik at de fleste kjører de samme rutene, hvor den mest kjente ruten utvilsomt er Route 66. Nedenfor kommer tips til ruter jeg selv har kjørt.

Fotobokmampap142

New York til Key West

Etter noen dager i fantastiske New York, kan man plukke opp leiebilen og kjøre sørover. Det finnes veldig mange steder man kan stoppe langs på ruten ned til Florida, men selv valgte vi ut landets hovedstat Washington DC, et besøk hos de amiske i Pennsylvania, et stopp på morsomme South of the Border, vakre Savannah og Miami før vi ankom Key West. Totalt brukte vi opp mot to uker på ruten, men man kan også bruke både mer og mindre avhengig av hvilke steder man vil besøke og hvor mye tid man vil ha på hvert sted. Tiden vi brukte i New York og ellers i Florida kommer utenom. Ruten er totalt omtrent 2,400 km, og tar deg gjennom hele 10 stater.

Man kan også velge å bare kjøre rundt i Florida, som har mye å by på for seg selv. Veistrekken ut over havet til Key West er i såfall et must. Her er også nasjonalparken Everglades verdt et besøk, og ikke minst Disney World, Universal Studios eller en av de andre mange fornøyelsesparkene i Orlando.

Les mer om kjøreturen og mine opplevelser i dette innlegget.

FOTOBOKMAMMAPAPPA2013_mcf-Dateien10

Pacific Coast Highway 

Pacific Coast Highway, eller Highway 1 som veien også blir kalt, strekker seg mellom Los Angeles og San Francisco. Begge disse spennende byene fortjener minst noen dager hver, før eller etter reisen avhengig av hvor du starter og ender opp. Veien er bare rundt 60 mil lang, og kan i teorien kjøres på 1-2 (lange) dager. For å virkelig oppleve stedene man kjører gjennom er det derimot en fordel å bruke minst et par dager mer på ruten.

Steder man kan stoppe innom inkluderer palmerike Santa Barbara, den lille «danske» byen Solvang, spektakulære Hearst Castle, sjarmerende Carmel og Morro Bay, fornøyelsesparken på boardwalken i Santa Cruz, de gigantiske redwoodtrærne i Big Basin Redwoods State Park, og ikke minst utallige små, pastellfargede tettsteder langs kilometerlange hvite sandstrender. Ellers kan du prøve ut surfing, sandboarding, gå på fjellturer, komme tett innpå gigantiske elefantseler, utallige måker og pelikaner, og du kan være så heldig å få se hvaler rett utenfor kysten.

Les mer om kjøreturen og mine opplevelser i dette innlegget.

USA 2014 del 38

Route 66

Denne legendariske veiruten kjørte jeg og familien langs i 2014. Ruten starter i storbyen Chicago og strekker seg gjennom to tredjedeler av USA vestover til Santa Monica i Los Angeles. Ruten, som både kalles «The Mother Road» og «The Main Street of America» er hele 4,000 km lang, strekker seg gjennom 8 amerikanske stater og 3 tidssoner. Gjennom storbyer, småbyer, steder som såvidt vises på kartet, åser, fjell, ørken, langs elver, over broer, togskinner, åkrer, enger, den endeløse prærien, rancher, gamle nabolag, på mursteinsveier, gjennom skoger og åpne vidder. Man får se hvordan landskapet forandrer seg fra det flate og frodige landskapet i øst, til det tørre og fjellrike i vest. Mye av ferden langs Route 66 er på en måte vært som en reise tilbake i tid, til Amerika slik hun engang var. Mens man kjører er det nesten som man kan ta og føle på forventningene til de som engang reiste denne veien, mot vesten, på jakt etter en ny tilværelse, ett nytt og bedre liv – den amerikanske drømmen.

Det finnes dessuten mange avstikkere man kan gjøre fra selve ruten. Selv dro vi innom både Las Vegas, Grand Canyon og Monument Valley hvor vi blant annet dro på ridetur. Anbefales så til de grader.

Les mer om den lange kjøreturen og mine opplevelser i disse ni innleggene om Route 66.

Fotobokmampap141

Bilferie på Island

Island er på ingen måter like stor som USA, men denne sagaøya har likevel veldig mange spennende destinasjoner å by på. Det offentlige transportnettet er ikke noe å skryte av, og mange steder er så øde at man rett og slett må ha seg bil for å kunne nå dem. Det er generelt lite trafikk og enkelt å kjøre i landet. Naturen er dessuten så spesiell og fascinerende at man noen ganger lurer på om man fortsatt befinner seg på jorden, og da er det greit å kunne følge reiseruten sin i sitt eget tempo for å virkelig se og oppleve. Det er en øy av kontraster, fra ørkenplatåer til grønne daler, isbreer til varme kilder, ubebodd villmark til pulserende Reykjavik, frodige sletter til merkelige månelandskap. Nedenfor kommer noen tips til ruter man kan følge dersom man velger seg en bilferie på Island.

Island 20146

Den gyldne sirkel

En av de mest populære utfluktene på Island er den såkalte Gyldne Sirkel, en loop på ca. 30 mil dersom man har Reykjavik som utgangspunkt. Her får man besøke noen av de mest spektakulære sightsene på Island. De tre hovedstoppene som utgjør ruten er nasjonalparken Thingvellir, Gullfoss og Geysir. Dessuten finner man vulkankrateret Kerið ikke langt unna, og jeg anbefaler et stopp der også dersom man har tid.

Ruten kan gjøres på dagstur fra Reykjavik. Dersom man vil bruke mer tid på hver sted, eller kanskje inkludere et par andre kan man sette av to-tre dager til turen. Mange velger også å inkludere Den Blå Lagune også, som ligger i nærheten av flyplassen og Reykjavik.

Les mer om da jeg kjørte den gyldne sirkel i dette innlegget.

Island 20144

Sørkysten

Dersom man ikke har tid til å kjøre rundt hele øya, kan man velge seg ut å kjøre enten langs nordsiden av øya eller langs sørkysten, slik jeg gjorde. Man kan bruke alt fra et par dager til en uke på turen. Her fikk jeg utforsket svarte strender, isbreer, svære juv, flate lavalandskap så langt øyet kunne se, dratt på ridetur på islandshester, campet blant varme kilder, fossefall, laguner med isfjell og områder spekket i islandske sagn og eventyr. Her burde man sette av tid til å besøke fossene Seljalandsfoss, Selfoss og Skogfoss, den lille byen Vik med sin svarte sandstrand og spennende natur, Reynisfjall med sine store forekomster av lundefugl og merkelige steinformasjoner, lete etter dverger og de underjordiske i Dverghamrar, vandre langs den flotte canyonen Fjadrargljufur, og ikke minst se på isbreen og de flytende isfjellene i Jokulsarlon – som også var hvor veien for min del sluttet, og vi begynte på tilbaketuren mot Reykjavik.

Les mer om kjøreturen min i dette innlegget.

Island 20145

Ringveien

Ringveien, Riksvei 1, er hovedveien på Island, og den strekker seg faktisk rundt hele øya. Ruten er totalt rundt 1,400 km. Kan greit gjøres på én uke, men dersom man vil slippe å stresse burde man sette av litt lenger tid. Skal du kjøre denne ruten burde du også passe på at du kjører en firhjulstrekker.

Her får man muligheten til å se og oppleve det samme som man gjør på ruten langs Sørkysten (beskrevet over), men i tillegg kan man stoppe innom tettstedet Borgarnes, Europas største varme kilder i Deildartunguhver, vakre og spesielle Mývatn, Höfn, utallige fjorder, vulkaner, isbreer og merkelige månelandskap, og ikke minst Dettifoss – den mektigste fossen i Europa. Og selvfølgelig mange, mange flere steder.

Island 20147

Generelle tips til bilferien

Island er en øy, og USA ligger temmelig langt bort, så det er kanskje ikke dit man tar meg sin egen bil akkurat når man skal reise. Man kan forsåvidt ta bilen sin med på fergen til Island, men det tar både lenger tid og koster en del penger. Det er med andre ord leiebil man må satse på når man skal til USA og Island. Det finnes mange steder man kan søke etter og bestille leiebil, men jeg synes EasyTerra alltid funker bra. Denne siden sammenlikner prisene til kjente bilutleiefirmaer, og viser et godt utvalgt av biler og selskaper. Her finner du den utvalgte siden for å søke leiebiler i USA, og her finner du siden til Island. Det er en fordel at bilen er bestilt før man reiser hjemmefra, da det ofte er dyrere å bestille når man kommer fram. Utvalget kan også være langt dårligere da. Husk dessuten at i USA må man ha fylt 21 år for å kunne leie bil, og man må betale ekstra dersom man er under 25. Husk å inkludere forsikring!

Dra ikke på bilferie i USA eller Island uten GPS. Det er alltid en stor fordel å vite nøyaktig hvor man er og hvor man skal når man kjører i et nytt land, spesielt om man har begrenset med tid. Bilen burde også ha aircondition. Annet utstyr som kan være nyttig å ha med seg er for eksempel en kjølebag, mobillader man setter i sigarettenneren, og kanskje teltutstyr dersom man skal til Island. Å telte oppe i fjellene blant de varme kildene er noe jeg aldri kommer til å glemme. I USA er moteller veldig praktiske og rimelige overnattingsalternativer, med tanke på at de ligger langs veien man reiser og har gratis parkering.

Husk at en god bilferie trenger musikk!

Til slutt er det bare å ønske en god tur, og kjør for all del forsiktig!

Har du vært på bilferie i USA eller på Island selv, eller er det noe du kunne tenke deg?

Inneholder reklamelinker
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

10 Comments
 1. Høres ut som du hadde en digg tur til Island! Jeg skal dit i september og har leid bil jeg også. Har allerede planlagt å dra til stedene du nevnte, så det er godt vi er enig 😉

  1. Så gøy, Linn! Hehe, hadde nesten blitt mer overrasket dersom vi ikke var enige om et reisemål. 😉 Regner med at det blir en fantastisk tur! Har du fått vært i Ukraina og Moldova nå? 🙂

   1. Haha, sant! 🙂 I Beograd for øyeblikket, men booket fly tidligere i dag så drar til Moldova på torsdag. Blir spennende! Hadde en relativt søvnløs natt på nattoget fra Zagreb, så jeg har tatt en svært rolig formiddag, men nå er jeg klar for å utforske Beograd. Gleder meg!

 2. Hej Renate,
  Vi giver dig fulkommen ret USA er skabt til roadtrip og vi elsker det. Tror ikke at vi har tal på alle de gange, vi har været det og lige så snart vi er kommet hjem taler vi om det næste. Friheden, naturen og vejene gør det lækkert at være på roadtrip i USA hvor du med offentligt transport er rimlige lost.
  Island har vi kun været et par dage men da det offentlige var besværligt, lejede vi også en bil og vi vil rigtig gerne tilbage en dag. Når vi gør det bliver det helt klart med en lejebil.
  /Annette

  1. Ja, dere har jo lagt ut veldig mange flotte og inspirerende innlegg fra roadtripene deres i USA! 🙂 Friheten er helt fantastisk, og som du sier er naturen og veiene i USA som skapt for bilferie. Håper dere fått tatt turen til Island igjen også!

 3. Åh, har alltid hatt så lyst til å reise på roadtrip i USA! En av mine beste venner reiste rundt fra januar-juni og besøkte ALLE statene – gjett om jeg var misunnelig! Dessverre er jeg nok en bedre bil-DJ enn sjåfør, så jeg må nok vente til jeg finner noen som vil bli med meg, haha 🙂

  1. Wow, snakk om en episk reise! Alle statene i USA liksom! Hehe, du skal ikke si det – veiene i USA er så store og gode at man så vidt trenger å være tilstede i bilen for å få en fin kjøretur. xD Men roadtrips er jo som oftest mer gøy med flere i bilen, det er sant. 🙂

  1. Hehe, kan tenke meg det ja 😉 Tror ikke vi betalte noe særlig mer enn en tusenlapp for en liten kjerre i 4 dager. Ikke superbillig, men ikke svindyrt heller. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.