Den Gyldne Sirkel

IMG_3726

En av de mest populære utfluktene på Island er den såkalte Gyldne Sirkel, en loop på ca. 30 mil dersom man har Reykjavik som utgangspunkt. De tre hovedstoppene som utgjør ruten er nasjonalparken Thingvellir, Gullfoss og Geysir. Dessuten finner man vulkankrateret Kerið ikke langt unna, og jeg anbefaler et stopp der også dersom man har tid.

De fleste besøker ruten med buss, men jeg anbefaler å leie bil slik vi gjorde. Ved å ha egen bil får man langt større frihet i forhold til hvor lenge man ønsker å være på hvert sted, hvilket sted man ønsker å se først, og andre eventuelle stopp langs veien (å ha muligheten til å velge når man ønsker å bruke toalettet, er jo gull verdt liksom). Dessuten virket det lurt å ta ruta litt midt på dagen, da de fleste turistbussene allerede er dratt avsted til neste stopp.

Thingvellir

Dette er et ganske så spesielt sted, både historisk, kulturelt og geologisk. For det første ligger nasjonalparken rett ved Thingvallavatn, som er den største innsjøen på Island. For det andre var det her alltinget (Islands parlament) ble opprettet i 930, og hvor tinget fortsatt ble holdt fram til 1798. Island baserte forresten store deler av loven sin på den norske gulatingsloven! Thingvellir ble det kulturelle sentrum på Island på grunn av tingets plassering her, og folk flokket hit i tusentall fra hele landet for overvære møtene. Den tredje grunnen til at Thingvellir er spesiell er fordi den ligger i en riftdal skapt av landets plassering midt oppå den midtatlantiske ryggen. Dette er en undersjøisk vulkansk fjellkjede som strekker seg langs hele Atlanterhavet, og som fortsatt vokser. På grunn av dette driver kontinentalplatene fra hverandre, og avstanden mellom Europa/Afrika og Amerika blir bare større og større. I Thingvellir-området ser det virkelig ut som kontinentene bokstavelig talt rives fra hverandre. I enkelte av riftene finnes det også krystallklart vann (med muligheter for å snorkle).

For film- og tv-interesserte så kan det jo nevnes at både Astrid Lindgren-klassikeren Brødrene Løvehjerte ble filmet her, og ikke minst har Game of Thrones filmet mange scener her i de siste sesongene.

IMG_3679 IMG_3709 IMG_3735Geysir

Her møtte vi store turistbusser og et svært besøkssenter når vi kjørte inn på parkeringsplassen. Absolutt en liten downer, men det var færre mennesker ute på stedet enn jeg så for meg. Stanken av råtne egg slo imot oss da vi trasket mot området hvor dampen steg opp fra bakken. Geysir ligger i et geotermisk aktivt område, som styres etter jordskjelvaktiviteten i området. Denne kilden har faktisk gitt navnet til fenomenet verden over! Den ble først nevnt på 1200-tallet, og det sies at den kunne ha utbrudd som var så sterke at jorden skalv og vannsøylen stod opp mot 100 meter opp i luften! Nå til dags er Geysir stille, men den mindre kilden, Strokkur, gir fremdeles de besøkende show med utbrudd hver 5-10 minutt. Man ser hvordan vannet spruter 20-30 meter oppover, og etterfølges av en gigantisk dampsky med en stank uten like. Det er dessuten fascinerende å se den fargerike og mineralholdige jorden, leire som koker i bakken og vann så varmt at man kan koke egg i den.

IMG_3750 IMG_3771 IMG_3756 IMG_3787 IMG_3786Gullfoss

Fosser har Island mange av, men det virker som turistene har lagt sin elsk på Gullfoss. Den er absolutt et mektig skue. Det er her elven Hývtá plutselig bryter opp sin reise med å falle over 30 meter ned inn i juvet nedenfor. Fossen har på en måte flere etasjer, og man har muligheten til å gå nesten gå rett inn i gapet på den. Vannskyet når ganske langt, så man burde i så fall huske vanntette klær dersom man ikke ønsker å måtte vri de man har på seg.

Like ved fossen stod det en byste av en kvinne – Sigríður Tómasdóttir. Det sies at utenlandske investorer ønsket å demme opp den mektige fossen på begynnelsen av 1900-tallet. Prosjektet var på god vei til å gjennomføres da de plutselig fikk en ung kvinne å hanskes med. Sigríður var oppvokst på en gård i nærheten og elsket fossen og området som hadde vært en stor del av hennes oppvekst, og hun ønsket å gjøre alt i sin makt for at demningsprosjektet skulle legges på is. Hun gikk faktisk barføtt fra Gullfoss til Reykjavik, og truet med å ta selvmord ved å kaste seg i fossen dersom hun ikke fikk viljen sin. Det virker som det lønner seg å være sta, for til slutt fikk investorene nok, og skrinla prosjektet sitt. Det er altså Sigríður sin fortjeneste at vi fortsatt har muligheten til å nyte synet av fossen slik den alltid har vært.

IMG_3799Kerið

Siste stopp for dagen var ved dette spennende vulkankrateret, som egentlig ikke er en del av turistbussenes gyldne sirkel. Men det ligger i nærområdet, og har man bil har man jo muligheten til å kunne stoppe hvor man vil! I motsetning til de andre stoppene koster det altså penger å komme inn her, ca. 3 euro om jeg husker rett. Heldigvis var det gratis inngang akkurat den dagen vi var der. Kanskje de legger på inngangspengene i høysesongen? Man finner ikke dette krateret på en stor høyreist vulkan i terrenget, så det er vanskelig å vite hva som venter en fra veien. Men med en gang man kommer over kraterryggen får man en flott utsikt. Krateret er nærmest sirkulært, steinen i veggene er full av vakre farger, og i bunnen ligger en liten grønn innsjø. Man har muligheten til å vandre rundt kraterryggen, og også ned til innsjøen i bunnen. Dessuten er utsikten til området rundt virkelig flott!

IMG_3828 IMG_3808 IMG_3846Selv synes jeg sørkysten av Island var enda mer imponerende, men jeg føler likevel at stedene langs den gyldne sirkel fortjener et besøk – i alle fall Thingvellir. Uansett om du har kort eller lang tid på øya så anbefaler jeg å komme seg ut av Reykjavik, det er absolutt en fargerik og spennende liten by, men landet har så langt, langt mer å by på.

Innlegg fra sørkysten kommer snart!
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

4 Comments
  1. Island är ett fantastiskt land! Man kan ju se ännu mer om man reser runt, men Den Gyllene Cirkeln är en bra tur från Reykjavik om man vill se mycket men inte har alltför mycket tid. Jag har själv bott på Island ett år, och sedan rest tillbaka 3-4 gånger. Gillar Island mycket!! Fina bilder för övrigt!

    1. Enig i det du skriver! Selv synes jeg sør-kysten var langt mer spennende, men angrer ikke på at vi kjørte den Gyldne Sirkel i tillegg 🙂 Neste gang håper jeg å få kjørt rundt hele ringveien! Vil tro du har mange flotte minner fra tiden din på Island 😀

  2. Nå blir det mange kommentarer fra meg her, men jeg må bare si at bloggen din virkelig er et funn! Utrolig fine bilder (hvilket kamera bruker du?), og en perfekt blanding av fakta/historie om stedene og praktisk info. Takk for gode tips om Island, skal bokmerke de og spare de til jeg skal dit i september 🙂

    1. Ingen fare, det er bare hyggelig med kommentarer 😀 Tusen takk for fine ord! Island er magisk! Jeg bruker nå en Canon 600D, og varierer med ulike objektiver. Kameraet begynner dog å bli ganske slitt, så må nok investere i et nytt et om ikke så lenge.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.