Vafler og sjarm i Skudeneshavn

IMG_7903

Nederst på sørtuppen av Karmøy utenfor Haugesund, ligger den søte hvitmalte byen Skudeneshavn. Opprinnelig bygget som en trygg havn for seilskuter, regnes Skudeneshavn som en av de best bevarte gamlebyene i Europa. Med storhavet som nærmeste nabo, ble hvite trehus reist på rekke og rad langs smale gater. Innbyggere har tatt godt vare på byen sin, og man omhylles fort av fortidens sjarm i Skudeneshavn.

Sist helg tok jeg med meg bestemoren min på overraskelsestur ned til Haugesund hvor det ene søskenbarnet mitt med familie bor. Selv hadde jeg aldri vært der nede, og det var mange, mange år siden bestemoren min hadde vært på feriereise i området, så det ble en supertrivelig tur på mange måter. Ikke minst fordi vi fikk treffe både store og små igjen! Vi hadde begrenset med tid i området, men da været ble bedre enn forventet på lørdagen bestemte vi oss for å kjøre sørover og utforske Skudeneshavn.

IMG_7868 IMG_7971IMG_7887 IMG_7885 IMG_7925

På 1800-tallet var dette området preget av sildefiske og denne virksomheten skapte etter hvert et stort behov for både bosteder og oppbevaring av skuter og varer. I denne perioden vokste gammelbyen fram, og enda er over 100 av slike sjarmerende små hvitmalte trehus fortsatt bevart i byen. Fargerike dører og bugnende prydtrær og rosebusker dukker opp som fargeklatter innimellom. IMG_7911 IMG_7899 IMG_7953

Skudeneshavn har en stor småbåthavn, og mange gamle båthus står fortsatt langs vannets bredder og gir ly til bebyggelsen. Her ligger små skjærgårdscruisere side om side ved store seilskuter. Enkelte av båtene er på vei ut på havet i finværet, mens andre ligger og dupper døsig i det rolige vannet. På holmene utenfor byen ligger fyrlyktene ut mot Skudefjorden og storhavet utenfor.

IMG_7874 IMG_7904 IMG_7951 IMG_7895 IMG_7948 IMG_7907

Utsikten fra utsiktspunktet på en knaus ovenfor den gamle fergekaien er flott i alle retninger. Stedet ble oppmurt av tyskerne under andre verdenskrig på grunn av den gode oversikten ut over skipstrafikken i området. Nedenfor kan man følge den smale  hovedgaten Søragadå gjennom gammelbyen med hus på hver side. Selv om alle husene er hvite, er ingen av dem helt like. De er likevel alle like sjarmerende.

Enkelte av husene ligger tett inn mot små fjellknauser, eller står oppå dem. På en av disse knausene i nærheten av utsiktspunktet og parken henger det en dame ut av fjellveggen, som skuer lengtende ut mot havet. «Damå i Parken» er en gallionsfigur som ble hentet til byen i 1925 og festet i fjellet. Nå til dags er det en kopi som henger der ute, mens originalen oppbevares for ettertiden innendørs.

IMG_7860IMG_7937 IMG_7929 IMG_7995

Langs Søragadå finner man også både gallerier og museer. Det er rart å tenke på at dette trange smuget fram til 50-tallet var hovedgaten for trafikken mellom Stavanger og Bergen! Vi stopper innom en av de spennende bruktbutikkene og ser på gamle skatter. På vei gjennom gaten tar det heller ikke lang tid før duften av varm kaffe og nystekte vafler får det til å rumle i magen.

Søskenbarnet mitt mener at et selvsagt stopp i Skudeneshavn er å dra innom den lille kafeen til 85 år gamle Johannes Hansen. De har selv vært der flere ganger, og mener det var her de beste vaflene i byen var å finne. Kafeen ligger i den gamle Majorstuen, hvor det både har vært krambod, delikatesse kolonial, styrmannskole, skipsekspedisjon og tilholdssted for frelsesarmeen. Nå er bygget altså en kafé, som Johannes har drevet i 15 år. Interiøret i kafeen er nesten like sjarmerende som hovedpersonen selv. Vakre malerier og fotografier pryder de blå veggene, og gamle sjarmerende møbler står fordelt utover gulvet. Bak disken henger det et verdenskart med massevis av røde prikker. Det er ingen tvil om at stedet er godt besøkt fra hele verden.

Norgesferien 2016 IMG_7978 IMG_7979

Den tidligere sjømannen steker vaflene først etter bestillingen er gjort, slik at alle får gode og nystekte vafler etter tur. Forskjellig syltetøy i gamle glasskrukker kommer også på bordet, og kaffen er rykende varm. Det er ingen tvil om at vaflene er nydelige, både for store og små!

IMG_7980 IMG_7985

Da tiden kommer for å dra videre spør jeg pent Johannes om han kunne stilt opp for et bilde. Han ler hjertelig og slår hendene sammen, før han stiller seg pent opp foran vaffeljernene og kaffekannene. Det er kanskje lukten av vafler som trekker besøkende inn i kafeen, men det er nok like mye den herlige personligheten til Johannes som gjør at folk kommer igjen gang på gang. Jeg endte opp med samme konklusjon som søskenbarnet mitt. Kafeen og vaflene til Johannes er absolutt et nødvendig stopp når man besøker Skudeneshavn.

IMG_7991

Alt i alt en superfin dag, og en flott helg i fantastisk selskap. Leter du etter et sted som virkelig får frem sommerfølelsen, hvor du kan kjøpe vakker kunst, og hvor du kan beundre spennende gamle trehus, flotte seilskuter og nydelige hager, bør du ta turen til seilskutebyen Skudeneshavn. Eller har du kanskje allerede vært der?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

16 Comments
 1. Hei, Renate!

  Her har jeg også tatt med meg min mormor på tur! Vi spiste selvfølgelig komler (raspeballer), som var hennes (og min) favoritt.

  Men jeg har også tatt turen til Johannes, spist vafler i Skudesnes og tatt turen innom flere av de andre kaféene i området. Jeg kommer jo fra Haugesund, så da er det ikke så lange turen dit når jeg først er i vest en tur 🙂

  Så gøy med en slik overraskelsestur, da!

  / Mette

  1. Åh, er det Haugesund du kommer fra! Så artig 🙂 Ja, da har du nok vært her i området mange, mange ganger. For et flott sted! Skulle gjerne hatt tid til å prøve ut flere kafeer og å teste ut komler! Det har jeg faktisk ikke smakt før.

   Ja, hun syntes det var stas å få komme seg ut på tur igjen og ikke minst å få treffe barnebarn og oldebarn 🙂

 2. Jeg har bare vært der én gang, og det var for å besøke ei venninne året etter at vi gikk på folkehøgskole sammen, så det ble ikke så mye utforsking av stedet. Jeg fikk imidlertid sett nok til at jeg skjønte at det var fint der, med alle de hvite trehusene og hyggelige småveiene 🙂

  1. Ikke sant! Et kjempekoselig sted. 🙂 Ikke spesielt stort heller, så du fikk sikkert sett en del likevel, vil jeg tro. Men på andre siden var byen en del større enn hva jeg hadde sett for meg, så jeg ble litt overrasket.

 3. Skudeneshavn er så sjarmerende! Jeg har så vidt vært innom Skudeneshavn på en biltur for mange, mange år siden, men jeg tror det må ha vært en sen ettermiddag litt utpå høsten, for jeg har alltid hatt i bakhodet at det var et sted jeg skulle besøke på sommeren. Og dette er definitivt en sommerdestinasjon! Jeg fikk lyst til å ta turen dit med en gang!!!

  1. Jeg er helt enig med deg! Skudeneshavn er definitivt en skikkelig sommerdestinasjon. 🙂 Men jeg vil tro stedet er vakkert året rundt! Hadde det snødd noe nevneverdig der til lands vil jeg tro det hadde sett ekstra sjarmerende ut i allerede hvite og koselige Skudeneshavn, hehe!

 4. Åh, jeg som bor i Haugesund i sommer, og enda ikke har klart å begynne å utforske noe som helst – når vet jeg i hvert fall én ting jeg må få sett og gjort før jeg flytter igjen! Ser kjempekoselig ut 🙂

  1. Jasså! Da håper jeg du får tatt turen til Skudeneshavn, ja! 🙂 Absolutt verdt det! Avaldsnes var forresten også et spennende sted å oppleve i nærheten av Haugesund, spesielt dersom du liker historie!

 5. For en herlig beskrivelse av en vakker by:) jeg er selv innflytter til vakre skudeneshavn fra herlige sørlandet, og når hjemlengselen til sørlandet herjer som værst er det turen gjennom gamlebyen som gjelder. Det er så kjekt å se at andre synes om byen:) og skriver så varmt om den.

  Fantastisk innlegg som gir gode skussmål til byen lengst sør på karmøy 🙂

  1. Tusen takk for fine ord, Jill Tanja! 🙂 Skjønner godt at Skudeneshavn gjør hjemlengselen litt mindre. Gammelbyen minte meg veldig om flere av byene jeg har besøkt på Sørlandet. Skikkelig søt og idyllisk 🙂

 6. Skudeneshavn er så koselig! Er selv fra Karmøy, så det har blitt mange turer dit. Og vaflene til Johannes er de beste!
  Dessuten var det alltid stas å se på «månesteinen» i parken. Der var det også alltid så mange ekorn å se på 🙂

  1. Åh, er du derfra! For et nydelig og superkoselig sted 🙂 Enig, vaflene til Johannes var kjempegode! Månesteinen gikk jeg faktisk glipp av… :/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.