11 ting å gjøre i Tbilisi

IMG_1162-001

Tbilisi er hovedstaten i Georgia,  og den største byen med litt over 1 million innbyggere. Byen er utrolig sjarmerende med sine gamle kirker plassert blant fargerike trebygg som har sett sine beste dager, brosteinsgater med koselige kafeer, en gammel borg og utallige utsiktspunkter. Dessuten har byen en litt fancy moderne side med skikkelige surrealistiske byggninger, og kan virkelig kalles en kontrastenes by.

For å være en storby med 1,5 millioner innbyggere er Tbilisi ufattelig koselig. Her står det ingen skyskrapere (annet en de typiske sovjetboligblokkene i byens utkant) som strekker seg til vers, men små trehus med store balkonger vil du se mye av. Byen har vært hovedstat i Georgia siden 500-tallet, og før den tid skal dette området ha vært en eneste stor skogkledd dal. Området ble derimot fort et møtepunkt mellom Europa og Asia, og har siden den gang latt seg prege av både den russiske, den persiske, tyrkiske og den mer europeiske kulturen. Tbilisi har i mange år vært en magnet for kunstnere og forfattere, og det er nok ikke lenge til resten av verden får øynene opp for denne fantastiske byen liggende på skillet mellom øst og vest. Nedenfor kommer mine forslag på hva man kan gjøre i byen.

IMG_1143Georgia 201511

1. Vandre gjennom gamlebyen

Som alltid er jeg en stor fan av å bare vandre rundt for å bli bedre kjent med stedet jeg besøker, og arkitekturen i Tbilisi vitner om en flott historie. Vakre og fargerike husfasader med balkonger har overlevd invasjoner, jordskjelv og kriger, selv om tidens tann nå begynner å vise sine spor. Store deler av gamlebyen er vel kanskje nå det man kan kalle shabby chic. Enkelte bygninger er godt bevart, mens andre holder derimot på å smuldre opp. Det er veldig synd, men georgerne har ikke råd til å restaurere alt. Det er i grunn helt utrolig at enkelte av disse bygningene fortsatt er bebodd. Gamlebyen har likevel svært mye sjarm, og fortjener absolutt noen timer (eller mer).

Georgia 201512

2. Teste ut nye smaker

Hvilken bedre måte å bli kjent med et nytt land og en ny region på, enn gjennom magen? Georgerne er stolte av maten sin, og du kan finne lokale delikatesser som khachapuri (ostebrød) og khinkali (dumplings) nærmest overalt. Kafékulturen er sterk, og problemet vil ikke være å finne noe sted å slå seg ned for en kopp kaffe eller litt lunsj – det er heller det å velge hva du vil spise. Menyene inkluderer mye, men du finner ofte de samme rettene på de ulike stedene – bare litt forskjellig preparert.

Georgia 20157

3. Se utsikten fra Narikala

Etter noen biter kachapuri er det deilig å endelig røre kroppen, så hvorfor ikke ta turen opp til festningen? Veien opp er bratt, og når man kommer innenfor murene kan man klatre  og gå hvor man vil. Innenfor står en restaurert kirke, og selve murene kan dateres tilbake til 300-tallet. Bortsett fra å leke som barn på de gamle murene, er utsikten her oppe utrolig flott!

IMG_1001 Georgia 201510

4. Gå over Fredsbroen til Fredsparken og se den surrealistiske arkitekturen

Det er ikke bare gamle bygg man finner i Tbilisi, man kan også stusse litt over hva enkelte av de surrealistiske og futuristiske bygningene man finner rundt i byen er for noe. Kontrasten mellom enkelte av bygningene er svært stor. Tbilisi er virkelig et interessant skue!

IMG_0989

5. Utforsk en av byens mange kirker

Georgia regnes som det nest første kristne landet i verden, så det kan trygt sies at landet har en lang kirkehistorie. Man kan se kirkespir i hver eneste retning man ser i byen, og det kan være vanskelig å bestemme seg for hvilke man vil besøke. Vi tok turen innom Sioni-kirken som ligger i gammelbyen. Opprinnelig bygget på 5-600-tallet, har kirken blitt ødelagt og restaurert i flere omganger. Innvendig er den svært atmosfærisk og det er en spesiell følelse å se de lokale som går rundt og kysser både vegger og ikoner inne i kirkerommet.

IMG_1188

6. Ta fjellheisen opp til Mor Georgia

Like bortenfor Narikala befinner Mor Georgia seg. Hun troner over byen med vin i den ene hånden, og et sverd i den andre. Hun viste seg også å være notorisk vanskelig å ta bilde av.

IMG_1067

7. Utforsk «moderne» Tbilisi ved Freedom Square og Rustaveli Avenue

Freedom Square var kjent som Lenin Square under Sovjetunionen, men har nå fått et mer passende navn. Dette er byens kjerne, og torget er som en gigantisk parkeringsplass/rundkjøring. Her har George W. Bush holdt tale og kommunisten Kamo opprinnelig blitt begravd. Nå til dags troner St. George som drepte dragen på en pillar midt på plassen. Like ved ligger også USAs bidrag til Tbilisi – Dunkin’ Donuts. På Freedom Square ligger også rådhuset, og mange utenlandske svindyre motebutikker. Enda flere slik finner man opp langs Rustaveli Avenue.

Georgia 201514

8. Lær mer om landet på Nasjonalmuseet

Når man besøker storbyer/hovedstater har stedet som oftest et nasjonalmuseum eller historisk museum, som er en gylden mulighet for å bli bedre kjent med landets historie. Selv om dette museet hadde mange spennende elementer, ble vi derimot litt skuffet over at det ikke var noe særlig informasjon om folkets opprinnelse og stedets historie mellom jernalderen og okkupasjonen av Sovjetunionen. Likevel interessant!

Georgia 20158

9. Gå en runde gjennom Meidan Bazaar

Bazaaren i Tbilisi er på ingen måter stor, og minner lite om bazarene i f.eks. Istanbul, men her kan du f.eks. skaffe deg en god flaske vin, tekstiler eller porselen. Jeg kjøpte ikke noe selv, så vet ikke helt hva prisene lå på, men stedet så i grunn litt eksklusivt ut så det er neppe her man gjør det største kuppet.

IMG_1259

10. Ta et svovelbad

Ordet «Tbili» betyr egentlig «varm», og hovedstaten ble lagt akkurat her på grunn av stedets varme kilder. Det ble etterhvert anlagt flere bad hvor man kan dra for å slappe av i det varme vannet (som svakt lukter av råtne egg). Dette området av byen heter Abanotubani, ligger rett nedenfor Narikala og man kjenner det igjen på alle kuplene som stikker opp av bakken (og som sagt, ikke minst lukten av råtne egg…).

Georgia 20159

Det finnes både offentlige bad (her gjelder nakenhet) for et par lari, som de lokale benytter seg av (fikk høre at mange mangler bad i de gamle husene deres, og derfor må dra hit for å kunne vaske seg), og så finnes det private bad hvor man kan leie seg et eget rom. Vi dro til Royal Baths, og leide et av de minste rommene deres til 50 lari for én time. Der var det både eget omkledningsrom, toalett, dusj og svovelvannbasseng. Dersom man ønsker kan man også ta massasje, og det skal visstnok være en vill opplevelse!

IMG_1254

11. Avslutt kvelden med en god middag på en av byens beste restauranter

Vi besøkte et par riktig bra restauranter mens vi var i byen, og likte spesielt Schuchmann Wine Bar & Restaurant (ligger på tredjeplass på tripadvisor) som ligger i en steinkjeller og Organique Josper Bar (nummer to på tripadvisor) hvor man kan sitte ute. Kyllingsalaten på førstnevnte, og egentlig alt på sistnevnte var helt utrolig godt. Så vidt jeg husker var ikke prisen noe å si på heller, til tross for vin til maten.

Georgia 20156

Praktisk informasjon

Komme seg rundt

Kjernen av sentrum er best tilgjengelig til fots, men skal man lenger kan man ta både buss og metro. Bussen koster 0,50 lari for en enkeltreise, og man kan betalte i en automat på bussen. Buss 37 tar en helt til flyplassen og koster det samme som en runde i sentrum. Metroen koster det samme, men man må kjøpe et kort for 2 lari som man kan fylle på avhengig av behov.

Overnatting

Vi overnattet på Hotel Kopala, som lå flott til oppe på en høyde med fantastisk utsikt ut over byen. Rundt 500-600 kr per natt for et dobbeltrom med liten balkong og utsikt ut over byen.

Georgia 201515

Tidligere har jeg skrevet om hvorfor man burde velge Georgia som reisemål, om teltturen vi hadde til fantastiske Kazbegi, samt de tradisjonelle landsbyene Mazeri og Ushguli  som befinner seg oppe i fjellene i Svaneti, hvor vi dro på fjellturer og bodde på lokale gjestehus.




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

8 Comments
  1. Jeg har sagt det för og sier det igjen; jeg er SÅ sugen på bode Georgia og Armenia. Men jeg tror dessverre ikke at jeg rekker det i år. Men det er jo aldri for tidlig å begynne å planlegge litt smått for neste år. Hvor mange dager var du der og föltes ditt antall dager som rett valg?

    1. Det skjønner jeg godt. Jeg er selv veldig sugen på å dra tilbake! Jeg brukte ca to uker i både Georgia og Armenia, med mesteparten av tiden i Georgia. Det var ca. grei tid, men det var nok fordi vi hadde leid bil og brukte kortere tid på transporten enn ellers. Men jeg skulle gjerne hatt lengre tid i begge landene!

  2. Jeg har kjempe lyst til å dra til Tbilisi. Enda mer nå etter å ha lest dette. Så det var ganske billige billetter med airbaltic. Så kanskje jeg burde ta turen snart. Da er det flott å ha lest disse tipsene 🙂

    1. Kult! 😀 Ja, jeg reiste med AirBaltic. Ankomst og avreisetidspunktene var ganske ugunstige, men for den billige prisen var det verdt det (1500 tur retur Oslo), pluss et par timer i Riga inkludert 🙂

  3. Hvordan er det ang. språket i Georgia? Har tenkt å reise på egenhånd sammen med ei venninne. Når på året er best? Høres ut som et spennende sted, Tbilisi.

    1. Hei Åse! I Tbilisi klarte vi oss fint med engelsk, men på landsbygda ellers var det litt greit at han jeg reiste med kunne noen ord russisk. Vil anbefale dere å ta med en russisk reiseordbok dersom dere ikke kan språket selv! De fleste eldre kan språket på grunn av at landet var en del av Sovjetunionen så lenge. Jeg ville reist mellom mai/juni og september. Ellers på året kan snø, kulde og stengte veioverganger være et problem.

      Georgia er et fantastisk land, så jeg håper dere får muligheten til å dra! 🙂

  4. Hei! Vi planlegger nå en tur til påsken der hvor vi har veldig lyst å se både armenia, georgia og azerbaijan. Vi har satt av 12 dager til turen (skal leie bil, tenkte vi) og hører nå at vi heller burde fokusere oss på georgia og azerbaijan, da armenia er ganske kjedellig :/ har du noen tips? Skal vi droppe armenia eller skal vi satse på alle tre land – oslo-baku-tbilisi-yerevan-oslo (siden man ikke kan kjøre inn til azer. fra armenia) Mener du vi hadde rukket alt på 12 dager? 😀

    1. Heisann Jovana!

      For en spennende reise dere planlegger. 🙂 12 dager er ikke fryktelig mye, men dersom dere er mest interessert i de større byene/attraksjonene, kan det gå. Det kommer helt an på deres prioriteringer. Selv elsket jeg Armenia, og ville absolutt tatt med landet i en slik reise. Å kjøre mellom Armenia og Georgia går helt fint, men avstanden til Baku er ganske stor, er den ikke? Jeg vet heller ikke hvordan grensepasseringene er inn til Aserbajdsjan, siden jeg ikke dro dit selv. Hadde jeg vært dere hadde jeg kanskje fokusert på å kjøre i Georgia og Armenia, og heller fly til Baku og tilbringe noen dager der. 🙂

      Håper dere får en strålende tur!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.